Σελίδες

23 Ιανουαρίου 2024

Ηλιοβασίλεμα στην λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου μέσα από το φακό του Γιάννη Κατσέα

από το κανάλι Giannis Katseas
 
Η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου βρίσκεται σε απόσταση 8 μόλις χιλιομέτρων από τη πόλη της Θεσσαλονίκης και αποτελεί έναν από τους πιο νέους υγροτόπους της χώρας αφού δημιουργήθηκε σταδιακά στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού (Εθνικό Πάρκο Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα) που εκτός από τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, περιλαμβάνει τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, το δέλτα του ποταμού Αξιού, το δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και τους υγροτόπους της Αλυκής Κίτρους. 
 
Η λιμνοθάλασσα φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς πουλιών, όλες τις εποχές του χρόνου, μεταξύ των οποίων και τα γνωστά φλαμίγκο που βρίσκουν άφθονη τροφή στα αβαθή νερά της. Η λιμνοθάλασσα καλύπτει έκταση 2.260 στρεμμάτων με το πυθμένα να βρίσκεται 0,5-1 μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η λιμνοθάλασσα δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της καθίζησης του εδάφους που προκλήθηκε από την υπεράντληση νερών σε συνδυασμό με τη χαλαρή σύσταση του εδάφους. 
 
Τη περίοδο 1955 – 1980 η Εταιρεία Ύδρευσης Θεσσαλονίκης προχώρησε σε πολλές γεωτρήσεις στη περιοχή του Γαλλικού Ποταμού για την ύδρευση της Θεσσαλονίκης. Πολλές όμως γεωτρήσεις έγιναν και από ιδιώτες για την ύδρευση των καλλιεργειών. Ως αποτέλεσμα ο υδροφόρος ορίζοντας υποχώρησε κατά 36 μέτρα από το 1976 με συνέπεια το αργιλώδες έδαφος να υποχωρήσει έως και 3-4 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στη λεκάνη που σχηματίστηκε δημιουργήθηκε η σημερινή λιμνοθάλασσα από θαλασσινό νερό που διεισδύει υπογείως αλλά και από τα όμβρια ύδατα του Καλοχωρίου. 
 
Τα σημάδια της καθίζησης είναι εμφανή ακόμη και σήμερα. Εκεί όπου παλιά βρισκόταν ο βοσκότοπος μπορεί κανείς να δει τους τηλεφωνικούς στύλους βυθισμένους στα νερά της λιμνοθάλασσας. Για τη προστασία του οικισμού του Καλοχωρίου από πλημμύρες, το 1976 κατασκευάστηκε παράκτιο ανάχωμα. Ιδιαίτερα όμορφος είναι ο περιπατητικός διάδρομος γνωστός και ως «κόκκινος δρόμος» που διασχίζει τη λιμνοθάλασσα, συνδέοντας το Καλοχώρι με το παρατηρητήριο πουλιών στην αντίπερα όχθη. Ο δρόμος μήκους ενός χιλιομέτρου προσφέρεται για πεζοπορία και ποδηλασία με τα εκατοντάδες πουλιά να βρίσκονται σε απόσταση λίγων μόνο μέτρων. 
 
Η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου αποτελεί μία ιδανική εξόρμηση για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχουν δραστηριότητες στη περιοχή αλλά ούτε και χώροι εστίασης, παρά ένα μόνο παρατηρητήριο πουλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.