Η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για την ευρεία χρήση της αυτοματοποιημένης αναγνώρισης προσώπου. © Tumisu/Pixabay
Markus Reuter / 27.12.2023
Ο κανονισμός της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη θα καθιερώσει την αυτόματη αναγνώριση προσώπου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία.
Αυτός ο σχολιασμός επισκεπτών δημιουργήθηκε από το netzpolitik.org. Η Infosperber το δημοσιεύει με την άδεια Creative Commons BY-NC-SA 4.0 by netzpolitik.org.
Η αυτόματη αναγνώριση προσώπου είναι βασικά σαν όλοι μας να φοράμε μια σαφώς αναγνωρίσιμη πινακίδα κυκλοφορίας στο πρόσωπό μας. Είτε πηγαίνουμε για ψώνια, είτε μπαίνουμε σε ένα τραίνο είτε πηγαίνουμε σε μια επίδειξη - μόλις αναπτυχθεί η βιομετρική τεχνολογία, είμαστε αναγνωρίσιμοι παντού μέσω των δεδομένων του σώματός μας και με πραγματικά ονόματα. Έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα πιο κοντά σε αυτή τη ζοφερή δυστοπία ενός μέλλοντος χωρίς καμμία ανωνυμία στον δημόσιο χώρο με τη συμφωνία για τον ευρωπαϊκό κανονισμό για την τεχνητή νοημοσύνη.
Ακόμη και αν έχουν αποκρουστεί ακόμη χειρότερες απαιτήσεις, δεν υπάρχει τίποτα για να γιορτάσουμε: Το νέο κανονιστικό πλαίσιο επιτρέπει στα κράτη κατ' αρχήν να συγκρίνουν βίντεο παρακολούθησης με βάσεις δεδομένων προσώπου σε πραγματικό χρόνο για να αμυνθούν έναντι τρομοκρατικής επίθεσης ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αναζητήσουν αγνοούμενους και υπόπτους. Σε πραγματικό χρόνο, αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναζήτηση, σάρωση και ταυτοποίηση όλων των ανθρώπων των οποίων το κράτος έχει την καταγραφή από μια κάμερα παρακολούθησης και μια κατατεθειμένη βιομετρική φωτογραφία.
Οι βάσεις δεδομένων προσώπου είναι ήδη εδώ
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δημιουργούν και αναπληρώνουν βιομετρικές βάσεις δεδομένων προσώπου εδώ και χρόνια ως μέρος των νόμων περί διαβατηρίων ή μετανάστευσης. Οι εικόνες είναι διαθέσιμες και η αυτοματοποιημένη χρήση τους έχει προωθηθεί όλο και περισσότερο από προηγούμενες ομοσπονδιακές κυβερνήσεις στη Γερμανία. Από εδώ και στο εξής, η χρήση της αναγνώρισης προσώπου εκτός των αεροδρομίων και του ελέγχου διαβατηρίων είναι μόνο ένα μικρό βήμα.
Ορισμένοι επικριτές του κανονισμού AI λένε ότι η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο έχει αυστηρά κριτήρια. Αλλά αυτό είναι απλώς βιτρίνα: Ο νόμος επιτρέπει επίσης την αναγνώριση προσώπου με σημαντικά λιγότερους περιορισμούς - δηλαδή για την αναζήτηση υπόπτων για «σοβαρά εγκλήματα» με δικαστική απόφαση. Ο κατάλογος αυτών των εγκλημάτων είναι μακρύς και κάθε ακτιβιστής των πολιτικών δικαιωμάτων γνωρίζει πόσο λίγο αξίζει η επιφύλαξη ενός δικαστή.
Και δεν είναι επίσης σαφές τι σημαίνει πραγματικά "πίσω" σε σύγκριση με το "σε πραγματικό χρόνο". Τα όρια θα γίνουν θολά. Η εμπειρία με άλλες τεχνικές επιτήρησης, όπως η διατήρηση δεδομένων, δείχνει ότι στην αρχή γινόταν πάντα λόγος για τρομοκρατία και σοβαρά εγκλήματα, αλλά στο τέλος η παρακολούθηση χρησιμοποιείται επίσης για τον μικρό έμπορο και ακόμη και για τους πελάτες του.
Ο κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη είναι η πύλη
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι ο κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη είναι η μεγάλη πύλη για την καθιέρωση αυτοματοποιημένης αναγνώρισης προσώπου σε όλους τους τομείς. Υπάρχει τώρα μια πανευρωπαϊκή νομική βάση για τη χρήση αυτής της τεχνολογίας παντού. Εξάλλου, ο νόμος το επιτρέπει πλέον σε ορισμένες περιπτώσεις. Η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών, όπως πάντα, θα επεκτείνουν τις νομικές δυνατότητες στο χείλος του μη αναγνωρίσιμου και θα προσπαθήσουν να εξομαλύνουν περαιτέρω τη χρήση τακτικών σαλαμοποίησης, ενώ θα ουρλιάζουν για ακόμη πιο «έξυπνη τεχνολογία» σε κάθε ευκαιρία.
Υπάρχει η απειλή ενός μέλλοντος στο οποίο κανείς δεν θα μπορεί να κάθεται στο πάρκο ή να κινείται στην πόλη – χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο να ελέγχονται και να συγκρίνονται μόνιμα βιομετρικά δεδομένα προσώπου ή άλλα βιομετρικά δεδομένα. Η αίσθηση ότι μας παρακολουθούν συνεχώς έχει επίσης αντίκτυπο σε άλλα ευαίσθητα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η ελευθερία του συνέρχεσθαι. Η τεχνολογία θα τρομάξει τους ανθρώπους να διαμαρτυρηθούν εναντίον των κυβερνήσεων όταν είναι σαφές ότι είναι θεωρητικά τεχνικά δυνατό να δημιουργηθούν λίστες συμμετεχόντων σε τέτοιες διαμαρτυρίες με το πάτημα ενός κουμπιού.
Το τέλος της ανωνυμίας στη δημόσια σφαίρα είναι ένα πικρό πλήγμα για τις πολιορκούμενες δημοκρατίες της Ευρώπης, οι οποίες βρίσκονται επίσης υπό μαζική πίεση από αυταρχικά και ριζοσπαστικά δεξιά κόμματα. Τα τελευταία θα χαρούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις νέες δυνάμεις ενάντια σε ο,τιδήποτε.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.