Σελίδες

13 Ιανουαρίου 2024

Ορμένιο: 350 κηδείες, ένας γάμος και δύο βαπτίσεις τα τελευταία χρόνια

Η κρατική εγκατάλειψη, η απουσία σοβαρών περιφερειακών πολιτικών, οι κρίσεις(οικονομικές και κοινωνικές) και οι αλλαγές, έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε στενωπό, με τους αριθμούς να είναι αμείλικτοι περιγράφοντας την πραγματικότητα.
 
Την τελευταία επταετία μάλιστα, ο απολογισμός στο Ορμένιο είναι 350 κηδείες, ένας γάμος και δύο βαπτίσεις, όπως επιβεβαίωσε και ο παπα-Διονύσης, ιερέας του χωριού στο οποίο βρίσκεται αυτά τα χρόνια.
 
Το θλιβερό είναι πως τα νούμερα σε όλη την περιοχή είναι παρόμοια…
 
Αυτό κατέδειξε η έρευνα της αστικής ΜΚΟ Art Traces (σ.σ. που εστιάζει σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, σε δράσεις στον τομέα της τέχνης, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της περιβαντολλογικής ευαισθητοποίησης), ενώ ο Χάρης Κακαρούχας, φωτογράφος, ανέδειξε το θέμα. Μίλησε στη ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση γι’ αυτό:
«Όλα τα χωριά που γύρισα εκεί στη Μεσοποταμία του Έβρου στα σύνορα τα ελληνοτουρκικά, όλα τα χωριά είναι μόνο γέροντες στα καφενεία, οι οποίοι παραπονιούνται και αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι. Παραπονιούνται ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται να αναπτυχθεί η περιοχή … Η περιοχή σβήνει με άλλα λόγια.Εγώ όσο κάθισα είδα ελάχιστους νέους, όχι στο Ορμένιο μόνο, αλλά και στα γύρω χωριά, οι οποίοι θέλουν να μείνουν εκεί και να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα κτήματα, αυτό που κάνουν οι πατεράδες του. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποια χρόνια δεν θα υπάρχει κανείς».
 
Στην απογραφή του 2021, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η Δημοτική Κοινότητα Ορμενίου είχε 344 μόνιμους κατοίκους, από 557 το 2011 και 807 το 2001.
Στην επόμενη απογραφή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.