Σελίδες

4 Δεκεμβρίου 2023

Έρευνα: Το lockdown του Covid-19 προκάλεσε γνωστική παρακμή

Ακόμα και μετά το τέλος του lockdown, η επιταχυνόμενη επιδείνωση των λειτουργιών της μνήμης παρέμεινε στους ηλικιωμένους ενήλικες, σύμφωνα με τα στοιχεία. 
 
Οι ηλικιωμένοι ενήλικες βίωσαν μια καταστροφική πτώση της γνωστικής τους λειτουργίας κατά τη διάρκεια των πολιτικών καραντίνας του Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκάλυψε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet την Τρίτη. Η επιταχυνόμενη επιδείνωση της μνήμης εργασίας και άλλων βασικών διανοητικών μετρήσεων παρέμεινε ακόμη και μετά το τέλος της καραντίνας.
 
Αναλύοντας τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη μελέτη PROTECT της κυβέρνησης σε ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αποκλεισμό από την πανδημία, οι ερευνητές που συνδέονται με το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, το King’s College του Λονδίνου και το Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσαν «σημαντική επιδείνωση της εκτελεστικής λειτουργίας και της μνήμης εργασίας» σε όλες τις ομάδες που μελετήθηκαν. 
 
Η μειωμένη άσκηση και η αυξημένη χρήση αλκοόλ συνδέθηκαν με επιδείνωση της μνήμης και της εκτελεστικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, ακόμη και μεταξύ ατόμων που δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό γνωστικών διαταραχών, ενώ η κατάθλιψη και η μοναξιά συνδέθηκαν στενά με την επιδείνωση των υφιστάμενων γνωστικών προβλημάτων. 
 
Οι μειώσεις στη μνήμη εργασίας παρέμειναν ακόμη και μετά το τέλος του lockdown και η συνολική γνωστική παρακμή μειώθηκε με διπλάσιο ρυθμό από ό,τι πριν από το lockdown, όπως μετρήθηκε από τις επιδόσεις στα γνωστικά καθήκοντα που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες στο πλαίσιο της μελέτης PROTECT. 
 
Αυτή η σημαντική μείωση της συνολικής γνωστικής ικανότητας παρατηρήθηκε ακόμη και σε ηλικιωμένα άτομα που δεν είχαν δείξει σημάδια εξασθένησης πριν από το κλείδωμα. Επίσης, δεν περιοριζόταν σε άτομα που είχαν προσβληθεί από το Covid-19, αν και αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ της λοίμωξης και των επίμονων γνωστικών ελλειμμάτων, με έως και 78% των ατόμων που είχαν προσβληθεί να αναφέρουν μόνιμες νοητικές δυσκολίες. 
 
Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η μειωμένη άσκηση και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ευθύνονται για τη γνωστική έκπτωση που αναφέρθηκε, αλλά προειδοποίησαν να μην συγχέεται η συσχέτιση με την αιτιώδη συνάφεια και συνέστησαν περαιτέρω μελέτη. «Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με την πανδημία και η στροφή σε πιο εικονικές μορφές επικοινωνίας, που οδηγούν σε λιγότερο χρόνο εκτός σπιτιού και σε λιγότερο ενεργό τρόπο ζωής» προτάθηκαν ως υπόθεση για να εξηγήσουν την παρατεταμένη εξασθένηση μετά τον εγκλωβισμό. 
 
Η μελέτη δεν έκανε διάκριση μεταξύ των ατόμων που είχαν λάβει το εμβόλιο Covid-19 και των μη εμβολιασμένων. Ένα ευρύ φάσμα νευρολογικών παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής εξασθένησης, έχει συσχετιστεί με το εμβόλιο, αν και μέχρι σήμερα δεν έχουν διεξαχθεί ολοκληρωμένες μελέτες για το θέμα. 
 
Δεδομένου του αποδεδειγμένου ρόλου της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης ως παραγόντων κινδύνου για την επιδείνωση της γνωστικής εξασθένησης σε ηλικιωμένους ενήλικες, η αναμενόμενα επιζήμια επίδραση του αποκλεισμού σε αυτόν τον πληθυσμό αποτέλεσε πηγή πολλών αντιπαραθέσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 
 
Οι συνήγοροι των ηλικιωμένων ήδη από τον Ιούλιο του 2020 προειδοποιούσαν ότι οι ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση οδηγούνταν γρήγορα σε πλήρη άνοια, χάνοντας την ικανότητα να φροντίζουν τον εαυτό τους και ακόμη και να μιλούν λόγω της αναστολής των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και των κοινωνικών επισκέψεων. 
 
Το Ηνωμένο Βασίλειο κλείδωσε τον πληθυσμό του τρεις φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ασκώντας πρωτοφανείς κοινωνικούς ελέγχους. Αυτή η πολιτική βρίσκεται επί του παρόντος υπό διερεύνηση στο πλαίσιο της κυβερνητικής έρευνας Covid-19 Inquiry. 
 
RT news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.