Σελίδες

14 Δεκεμβρίου 2023

H ζωή των Ελλήνων παραδίδεται (κυριολεκτικά) στην τεχνητή νοημοσύνη: Έρχεται ο «ψηφιακός βοηθός»!

Ο «ψηφιακός βοηθός» του gov.gr, που σύμφωνα με την κυβέρνηση αφορά την πρώτη επαφή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης σε μαζικό βαθμό με τους Έλληνες πολίτες μέσω του ελληνικού κράτους, σύντομα θα είναι πραγματικότητα!
 
Η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την προσθήκη νέας ειδικής εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στο gov.gr, πραγματοποιοήθηκε την περασμένη Τρίτη, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
 
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, είχε σημειώσει πρόσφατα τα εξής:
«Ο ψηφιακός βοηθός έρχεται με χρήση τεχνητής νοημοσύνης να βοηθήσει τους πολίτες να βρουν αυτό το οποίο ψάχνουν και βρίσκεται κάπου ανάμεσα στις 1602 ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr ή στις 3.200 περίπου διαδικασίες του ΜΙΤΟΣ, της επίσημης βάσης διαδικασιών του ελληνικού Δημοσίου.
Είναι σίγουρα η πρώτη επίσημη εισαγωγή διαδικασίας τεχνητής νοημοσύνης στο ελληνικό δημόσιο.
Υπήρχε τεχνητή νοημοσύνη στη ζωή μας, αλλά η αλήθεια είναι πως αρχίσαμε να ασχολούμαστε μαζί της εδώ και ένα χρόνο ακριβώς, όταν βγήκε το ChatGPT, ο πιο γνωστός τρόπος αλληλεπίδρασης.
 
Τα ερωτήματα δεν θα περιορίζονται απλώς ως προς την εύρεση ποιας διαδικασίας χρειαζόμαστε.
Οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται και συνδυαστικά, για παράδειγμα θα μπορούν να ρωτούν και να ενημερώνονται εάν δικαιούνται κάποιο επίδομα. Αυτή είναι όμως, μόνο η αρχή για τη σχέση της Τεχνητής Νοημοσύνης με το Δημόσιο.
 
Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί το τεχνολογικό θαύμα της εποχής μας. 
 
Δεν υπάρχει κάποιος τομέας της πολιτικής με την ευρεία έννοια του όρου ο οποίος δεν θα επηρεαστεί από τις εφαρμογές της. 
Δημιουργεί άπειρες νέες δυνατότητες, πολλές εκ των οποίων η κυβέρνηση μας σκοπεύει να εκμεταλλευτεί. 
 
Από τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης και την πρόληψη πυρκαγιών, μέχρι την επίσπευση της απονομής Δικαιοσύνης, την αντιμετώπιση των fake news και την ανάλυση ιατρικών δεδομένων, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι καταλύτης των εξελίξεων.
 
Μας προσφέρει επίσης σημαντικά εργαλεία περιορισμού της γραφειοκρατίας, με απλούστευση διαδικασιών και κατάργηση πιστοποιητικών, ακόμη μπορεί να συμβάλλει σε ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα».
 
Με λίγα λόγια η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει το Δημόσιο και την ίδια την κυβέρνηση σε πολλές βασικές λειτουργίες της καθημερινότητας.
 
Ανησυχητικές είναι και οι πρόσφατες εξαγγελίες της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως η οποία είπε ότι σύντομα η… τεχνητή νοημοσύνη θα πραγματοποιεί τους διορισμούς στο Δημόσιο!
 
Φυσικά, τίθεται το ζήτημα σε τι θα χρησιμεύουν εν τέλει οι κυβερνήσεις και για ποιο λόγο θα πρέπει να ψηφίζονται από τη στιγμή που «κάτι άλλο» θα διοικεί την χώρα και την ελληνική κοινωνία.
 

1 σχόλιο:

  1. ΟΣΟ ΠΙΟ ''ΣΟΦΟ'' ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΣΚΛΑΒΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ''ΕΞΥΠΝΟΣ'' ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.