Σελίδες

7 Δεκεμβρίου 2023

Η Επίτροπος της ΕΕ ήθελε να ακυρώσει τα «Χριστούγεννα» λόγω διακρίσεων.

Από τον Kai Rebmann
 
Μα ποιος δεν τους γνωρίζει; Βέβαια! Η Malika και ο Julio, που προσέχουν το βρέφος Ιησού στο στάβλο στη Βηθλεέμ και δέχονται επισκέψεις από τους βοσκούς και τους μάγους από την Ανατολή. Ενώ γενιές Χριστιανών εξακολουθούσαν να πιστεύουν ότι οι κοσμικοί γονείς του Μεσσία ονομάζονταν Μαρία και Ιωσήφ, αυτό πρέπει τώρα να τελειώσει. Τουλάχιστον αν επικρατήσει η λεγόμενη «κατευθυντήρια γραμμή» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ισότητα.
 
Το αφεντικό της, η Επίτροπος της ΕΕ Helena Dalli από τη Μάλτα, ζητά την κατάργηση των υποτιθέμενων ανεπαρκώς περιεκτικών όρων όπως «Χριστούγεννα» ή «Παναγία και Ιωσήφ». Αυτοί και άλλοι όροι αποκλείουν όλους τους μη Χριστιανούς που ζουν στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να ονομάζεται "περίοδος διακοπών" αντί για "περίοδος Χριστουγέννων" ή "η Παναγία και ο Ιωσήφ" θα πρέπει να γίνουν "Malika και Julio".
 
Αποκάλυψη αιτιολόγησης
 
Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, η ΕΕ ήθελε να δείξει σε όλους τους ανθρώπους που ζουν στην Ευρώπη ότι εκτιμώνται και «αναγνωρίζονται» «ανεξάρτητα από το φύλο, το χρώμα, τη θρησκεία και την εθνικότητα». Αυτή και μόνο η επιλογή των λέξεων – «άνθρωποι που ζουν στην Ευρώπη» – δίνει μια ιδέα για το περί τίνος πρόκειται.
 
Εξάλλου, σχεδόν κανένας Ευρωπαίος δεν θα αισθανόταν αποξενωμένος από την ιστορία των Χριστουγέννων και τους όρους που χρησιμοποιούνται σε αυτήν, πόσο μάλλον θα αισθανόταν ότι υφίσταται διακρίσεις από αυτήν (https://reitschuster.de/post/nikolaus-besuch-in-salzburger-kindergarten-gecancelt/). Στην πραγματικότητα, σχεδόν κανένα άλλο γεγονός δεν έχει διαμορφώσει τη χριστιανική Δύση όσο η γέννηση του Ιησού. Και αυτό δεν αφορά καν το πολύ ατομικό (θρησκευτικό) ερώτημα του αν όλα αυτά συνέβησαν πραγματικά όπως έχουν παραδοθεί.
 
Πάνω απ 'όλα, η αιτιολόγηση για την αλλαγή του ονόματος της Μαρίας και του Ιωσήφ σας κάνει να σταθείτε και να προσέξετε. Αυτά πρέπει να αντικατασταθούν από «περισσότερα ευρωπαϊκά ονόματα», ζητεί ο οδηγός. Στην πραγματικότητα, το "Malika" προέρχεται από τα αραβικά, όπου σημαίνει "βασίλισσα".
 
Οι Μαλτέζοι, από την άλλη πλευρά, δύσκολα θα βρουν ένα πολύ πιο ευρωπαϊκό όνομα όπως Μαρία. Φυσικά, είναι κάθε άλλο παρά σύμπτωση ότι αυτό το γυναικείο όνομα εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα σήμερα, ειδικά στις καθολικές χώρες και περιοχές.
 
Τα σχέδια της ΕΕ «δεν είναι ακόμη ώριμα
 
Το γεγονός ότι οι Χριστιανοί στην Ευρώπη – τουλάχιστον προς το παρόν – μπορούν να συνεχίσουν να γιορτάζουν τα «Χριστούγεννα» και να τραγουδούν το «Μαρία και Ιωσήφ» οφείλεται σε «έντονες διαμαρτυρίες», κυρίως από την Καθολική Εκκλησία. Για παράδειγμα, η «Berliner Zeitung» επικαλείται τον καρδινάλιο Jean-Claude Hollerich, ο οποίος κατηγορεί την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της ΕΕ για «αντιθρησκευτική προκατάληψη» και διευκρινίζει ότι τα Χριστούγεννα είναι μια «ευρωπαϊκή πραγματικότητα» και ως εκ τούτου αδιαπραγμάτευτη.
 
Ο καρδινάλιος υπουργός Εξωτερικών Pietro Parolin, από την άλλη πλευρά, υποθέτει ότι η Dalli και η επιτροπή της πρέπει να έχουν μπερδέψει τους όρους «ισότητα» και «ισοπέδωση» μεταξύ τους. Μεταξύ των «πολλών διαφορετικών συνεισφορών» που έχουν διαμορφώσει τη σημερινή Ευρώπη, περιέγραψε τον Χριστιανισμό ως έναν από τους πιο σημαντικούς, «αν όχι τον πιο σημαντικό».
 
Ωστόσο, τα σχέδια της ΕΕ δεν φαίνεται να έχουν φύγει εντελώς από το τραπέζι ακόμα. Η Helena Dalli παραδέχτηκε μόνο ότι ο παρών οδηγός «δεν ήταν ακόμη ώριμος» και ως εκ τούτου δεν πληρούσε τα «πρότυπα ποιότητας» της Επιτροπής Ισότητας της ΕΕ. Μεταφρασμένο, αυτό πιθανώς σημαίνει: Αυτό που δεν είναι ακόμα μπορεί ακόμα να γίνει.
 
Το σχόλιο της Dalli σχετικά με την απόρριψη της πρότασης για την οποία είναι υπεύθυνη ακούγεται επίσης αποκαλυπτικό: «Η οδηγία θα πρέπει να αντιπροσωπεύει την πολυμορφία του ευρωπαϊκού πολιτισμού και να δείχνει τη συμπεριληπτική στάση της Επιτροπής». Τουλάχιστον για το τελευταίο, ωστόσο, δεν θα έπρεπε ποτέ να υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες ούτως ή άλλως.
 
 
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.