Σελίδες

8 Δεκεμβρίου 2023

ΕΙΡΗΝΗ ΕΝΑΝΤΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων 
 
Στη Στρατηγική ο ασθενέστερος παραχωρεί έδαφος στον επιτιθέμενο για να αποφύγει τη σύγκρουση ή μετά από ήττα.
 
Στη προχθεσινή (7/12) Πολιτική Διακήρυξη Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδος –Τουρκίας η Ελλάδα- χωρίς αυτό τον καιρό να είναι η ασθενέστερη- παραχώρησε κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και έβγαλε εκτός την Κύπρο με αντάλλαγμα τη «ειρηνική συμβίωση»(τουρκική λυκοφιλία) για όσο διάστημα αυτό εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα. Υπέγραψε και 15 συμφωνίες, χωρίς να είναι βέβαιο αν αυτές θα είναι προς όφελος μας, γιατί ως τώρα το εμπορικό μας ισοζύγιο ήταν ελλειμματικό. Ο χρόνος λοιπόν θα το δείξει και η πράξη. Η σπουδαιότερη συμφωνία είναι ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών από Τουρκία κάτι που μας ενδιαφέρει άμεσα αλλά και την Ε.Ε και ιδιαίτερα τη Γερμανία. Το «όπλο» τούτο χρησιμοποιεί η γείτονα προς απομάστευση κονδυλίων από την Ε.Ε. Η ετήσια βίζα προς τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου ίσως αποδειχθεί μπούμερανγκ γιατί η τουριστική ωφέλεια μπορεί να φέρει τον σιωπηρό εποικισμό των νησιών μας.
 
Την αρχή είχε κάνει η Κυβέρνηση Σημίτη με τη διακήρυξη της Μαδρίτης η οποία αναγνώρισε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Όμως όλοι σχεδόν οι πρωθυπουργοί: K Καραμανλής (συμμετοχή της Τουρκίας στην τριμερή) A. Παπανδρέου (Mea culpa), Κώστας Καραμανλής (κουμπαριές) Γ. Παπανδρέου (GAP) (Ζεϊμπέκικα), Α. Τσίπρας-Κοτζιάς (Μην είμαστε μονοφαγάδες για Καστελόριζο) όλοι τους κάτι έδωσαν στην Τουρκία. 
 
Ως τότε το Αιγαίο για την Ελλάδα θεωρείτο «Ελληνικό Αρχιπέλαγος» δηλαδή Ελληνική λίμνη και σαν έδαφος με διάσπαρτα μεγάλα και μικρά νησιά και βραχονησίδες περιτριγυρισμένα από θάλασσα. Και όντως το Αιγαίο είναι «Αρχιπέλαγος». Αντίθετα, η Τουρκία το θέλει μοιρασμένο στον 25ον μεσημβρινό και τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου αποκομμένα εντός τουρκικής επικράτειας. Γι’ αυτό αρνείται στα νησιά μας υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και αναγνωρίζει περιορισμένα Χ.Υ 6 Ν.Μ σε θάλασσα και εναέριο χώρο 
 
Και μόνο το γεγονός ότι δεν έχουμε επεκτείνει τα Χ.Υ ακόμη και στην Εύβοια, στην Αίγινα, στη Σαλαμίνα και στην Κρήτη δείχνει ότι ενώ επικαλούμαστε ρητορικά το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας οι ίδιοι δεν το εφαρμόσαμε και επομένως αυτό μένει κενό γράμμα, όπως επιθυμεί η Τουρκία. 
 
Τη μόνη υποχώρηση που έκανε η Τουρκία ήταν να σταματήσει τις στρατιωτικές προκλήσεις στον αέρα και στη θάλασσα χωρίς να πάρει πίσω αυτά που διεκδικεί (μισό Αιγαίο, Γκρίζες Ζώνες, «Τουρκική μειονότητα» Θράκης, Αποστρατικοποίηση των νησιών Ανατ. Αιγαίου, κ.α.Την εισβολή και κατοχή της Κύπρου τη λησμονήσαμε παντελώς και τη «ρίξαμε στα αζήτητα» σαν ενοχλητική υπόθεση. Εθνικό έγκλημα κ Μητσοτάκη 
 
Βέβαια, και η Τουρκία έκανε στρατηγική υποχώρηση λόγω σοβαρότατων οικονομικών, πολιτικών και άλλων προβλημάτων και κυρίως στο μέγα πρόβλημα των εξοπλισμών της με Α/Φ F-16. Αυτή μας πρόσφερε ειρήνη, ζητώντας τη βοήθεια της Ελλάδας προκειμένου να πάρει «καλή διαγωγή» και να ξεπλύνει την κακή της φήμη που η ίδια δημιούργησε με όλους τους γείτονες της, αλλά και για να της ανοίξει η Ελλάδα τη θύρα προς Ε.Ε και ΗΠΑ. Και το δεχθήκαμε. 
 
Η Διακήρυξη θα είχε κάποια αξία αν η Τουρκία είχε πολιτική βούληση να θέσει κατά μέρος τις παράνομες διεκδικήσεις και να προχωρήσει ειλικρινά προς εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Όμως άλλα λέει ρητορικά ο Ερντογάν και άλλα πράττει με έργα. Ποίος πιστεύει ότι μια αναθεωρητική και νέο-Οθωμανική Τουρκία θα διατηρήσει για πολύ καιρό την επισφαλή ειρήνη στο Αιγαίο και θα προχωρήσει στην επίλυση του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών; Η Τουρκία δεν αλλάζει και θα φανεί πριν αλέκτωρ λαλήσαι. 
 
Ασφαλώς, θα ήταν λίαν επωφελές και για τις δύο χώρες αν έλυναν το γεωπολιτικό πρόβλημα καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ τους, καθώς και το Κυπριακό πρόβλημα σύμφωνα με τις Αρχές του ΟΗΕ. Ως τότε το διάλειμμα αυτό ας το εκμεταλλευτούμε για την ενίσχυση των Ε.Δ γιατί η Τουρκία θα επανέλθει και σύντομα θα τη βρούμε και πάλι μπροστά μας.
 
(8/12/23) 
Αμφικτύων 
 
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης 
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών 
amphiktyon@gmail.com 

1 σχόλιο:

  1. Θα ταίριαζε ίσως στην περίπτωση ο λόγος του αγίου Χρυσοστόμου: "Ου πανταχού ομόνοια καλόν' επεί και λησταί συμφωνούσιν"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.