Σελίδες

28 Δεκεμβρίου 2023

Θέλουν να σβήσουν την ιστορία και τον πολιτισμό

Είναι σημαντικό να καταγγέλλονται βεβηλώσεις, που γίνονται στα κατεχόμενα
 
 
Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ και η συντήρηση θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, αποτελεί μια πολύ σημαντική προσπάθεια, η οποία πιστώνεται στην επιτροπή πολιτιστικής κληρονομιάς. Πιστώνεται και στους ανθρώπους των κατεχόμενων κοινοτήτων, που προσπαθούν συστηματικά και μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση. Το κυπριακό κράτος διαχρονικά έδειξε την ευαισθησία του και έχει εστιάσει την προσοχή του και για τη συντήρηση θρησκευτικών χώρων Τουρκοκυπρίων, που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές. 
 
ΕΙΝΑΙ σημαντικό να διατηρηθούν τα μνημεία. Είναι σημαντικό να επιδεικνύεται σεβασμός εκατέρωθεν. Είναι σημαντικό να καταγγέλλονται βεβηλώσεις, που γίνονται στα κατεχόμενα. Πρόσφατα, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ο Πρόεδρος Συνοδικής Επιτροπής Μνημείων της Εκκλησίας της Κύπρου και Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, κατέθεσε μαρτυρίες, που συγκλονίζουν αλλά και προβληματίζουν. «Πέρασα τις προάλλες από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Λεονάρισσο, όπου μέχρι το 1980 υπήρχαν και εγκλωβισμένοι. Συγνώμη που το λέω, ντρέπομαι, αλλά το ιερό χρησιμοποιείται ως τουαλέτα. Πάνε και αφοδεύουν εκεί. Αν πας στον Άγιο Νικόλαο στην Κώμα του Γιαλού, η εκκλησία μετατράπηκε σε κοτέτσι. Αν πας στον Άγιο Αμβρόσιο, υπάρχει ένας βοσκός ο οποίος σπάζει τις πόρτες και βάζει τα πρόβατα στην εκκλησία. Είναι μια κατάσταση δράμα. Υπάρχουν και μνημεία υποστυλωμένα τα οποία τελούν υπό κατάρρευση», ανέφερε.
 
ΤΑ όσα περιγράφηκαν είναι συγκλονιστικά. Την ίδια ώρα πρέπει να σημειωθεί αυτό που ανέφερε ο συμπρόεδρος της επιτροπής πολιτιστικής κληρονομιάς κ. Σώτος Κτωρής, ο οποίος διευκρίνισε ότι τα μνημεία που έχουν ήδη συντηρηθεί, δεν έχουν βεβηλωθεί.
 
ΣΤΗΝ εξίσωση θα πρέπει να μπει και το γεγονός ότι μνημεία συντηρούνται αλλά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω της κατοχής. Δεν το επιτρέπει το κατοχικό καθεστώς. Εξ ου και το γεγονός πως όταν επιδιορθωθούν το κλειδί δεν πάει στον ιδιοκτήτη αλλά στην τουρκική πλευρά. Στο κατοχικό καθεστώς. 
 
ΕΙΝΑΙ προφανές πως η προσπάθεια αναστύλωσης και συντήρησης, που προχωρεί παρά τις δυσκολίες σε πολιτικό επίπεδο, γίνεται σε συνθήκες κατοχής. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να λαμβάνεται υπόψη. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως θα πρέπει να καταγγέλλονται οι βεβηλώσεις. Και να καταγγέλλονται σε διάφορους Διεθνείς Οργανισμούς ζητώντας επιτακτικά την παρέμβαση τους προς την κατοχική πλευρά. Ζητώντας από τους Οργανισμούς αυτούς να ασκήσουν την επιρροή τους, να πιέσουν ώστε η κατοχική δύναμη να σταματήσει τις βεβηλώσεις, αναδεικνύεται και η δική τους ευθύνη για τα όσα γίνονται. Δυστυχώς η καταστροφή σβήνει την ιστορία και τον πολιτισμό κι αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι, εντός και εκτός Κύπρου.
 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.