Σελίδες

3 Δεκεμβρίου 2023

Ο έφηβος των Αντικυθήρων, ένα ελληνικό αριστούργημα

Ο έφηβος των Αντικυθήρων είναι ένα χάλκινο άγαλμα της υστεροκλασικής/πρώιμης ελληνιστικής περιόδου.
 
Ανελκύθηκε από ένα ναυάγιο του 1ου αιώνα π.Χ., το ναυάγιο των Αντικυθήρων μαζί με άλλα πολυάριθμα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.
 
Έχει ύψος 1,94 μέτρα και θεωρείται ότι κατασκευάστηκε την περίοδο 340 π.Χ. με 330 π.Χ. Παριστάνει ένα νέο άνδρα όρθιο και γυμνό. Οφείλει την ονομασία του στον τυχαίο εντοπισμό του, που σημειώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, στον υποθαλάσσιο χώρο κοντά στο νησί των Αντικυθήρων. 
 
Το δεξί του χέρι βρίσκεται εκτεταμένο στα πλάγια και είναι υπερυψωμένο, δημιουργώντας την αίσθηση της κίνησης. Κρατούσε κάποιο αντικείμενο, αλλά αυτό δεν είναι γνωστό, καθώς δεν έχει διασωθεί. Το άγαλμα πιθανόν εικονίζει τον Πάρη, με το μήλο της Έριδος είτε τον Περσέα που κρατάει την κεφαλή της Μέδουσας είτε κάποιον αθλητή που κρατάει σφαίρα. Εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
 
Στην όλη δομή του έργου, είναι έντονη η μυϊκή διάπλαση. Kατά πάσα πιθανότητα αποτελεί δημιούργημα του Σικυώνιου γλύπτη Ευφράνορα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.