Σελίδες

15 Δεκεμβρίου 2023

Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας ζητάει άμεση ενίσχυση της νομοθεσίας υπέρ των μετρητών

Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας (Sveriges Riksbank) ζήτησε «να θεσπιστεί αμέσως» νομοθεσία υπέρ των μετρητών για να διασφαλιστεί ότι η οικονομία της Σουηδίας παραμένει ανθεκτική και χωρίς αποκλεισμούς. 
 
Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (Riksbank) εξηγεί σε ένα δελτίο τύπου ότι ο ρόλος της είναι να βοηθήσει το έθνος να απολαμβάνει τις υπηρεσίες ενός σταθερού και αποτελεσματικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και ότι μέρος αυτού είναι «να διασφαλίσει ότι το κοινό μπορεί να κάνει πληρωμές τόσο σε κανονικούς καιρούς όσο και σε καταστάσεις κρίσης και διατάραξης του καιρού ειρήνης και συνεπώς απαίτησης για υψηλή ετοιμότητα». Τα μετρητά συμβάλλουν καθοριστικά σε όλα αυτά.
 
Σε κανονικές περιόδους, τα φυσικά χρήματα χρειάζονται για την υποστήριξη της «οικονομικής συμπερίληψης*», καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, οποιουδήποτε επιπέδου τεχνολογικής κατάρτισης και από όσους δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό ή πρόσβαση σε επιλογές πληρωμής χωρίς μετρητά. Αποτελούν επίσης την ευρύτερη κοινωνικά αποδεκτή και γνωστή επιλογή πληρωμής και προσφέρουν υψηλή ιδιωτικότητα, χωρίς παρακολούθηση συναλλαγών, ενώ συμβάλλουν και στον ανταγωνισμό μέσα στον τομέα των πληρωμών ως η μοναδική επιλογή δεν αποβλέπει στο κέρδος.
 
Κατά τη διάρκεια κρίσεων – για παράδειγμα, μιας φυσικής καταστροφής ή μιας εσκεμμένης επίθεσης σε υποδομές – η ηλεκτρική ενέργεια και το διαδίκτυο που απαιτούνται για πληρωμές χωρίς μετρητά ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα. Για να κάνουν οι άνθρωποι βασικές αγορές και για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις, χρειάζονται φυσικά χρήματα, καθώς τα τραπεζογραμμάτια (χαρτονομίσματα) και τα κέρματα δεν απαιτούν υποδομή για να λειτουργήσουν για τις συναλλαγές των ανθρώπων και γενικά ως μέσο ανταλλαγής αξίας. 
 
Η σουηδική κυβέρνηση έδωσε εντολή στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας (Riksbank) να διεξάγει μια ευρεία ανάλυση της αγοράς πληρωμών στην οποία «θα παίρνει και θέση σχετικά με τη σημασία και την ανάγκη ορισμένα μέσα πληρωμής να αποτελούν νόμιμο χρήμα». Η κύρια σύσταση της τράπεζας, λοιπόν, είναι να ενισχύσει τη θέση των μετρητών στη νομοθεσία. Αυτή η σύσταση ακολουθείται (δευτερευόντως) και από μια σύσταση για προετοιμασία νομοθεσίας για ένα ψηφιακό νόμισμα που θα λειτουργεί παράλληλα με τα μετρητά. 
 
Δελτίο Τύπου, Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας (Sveriges Riksbank): «Η Riksbank θεωρεί ότι η νομοθεσία σχετικά με τα μετρητά πρέπει να ενισχυθεί άμεσα, για την προστασία τους. Χρειάζονται μετρητά για να αποφευχθεί ο ψηφιακός και οικονομικός αποκλεισμός των ανθρώπων. Τα μετρητά είναι επίσης σημαντικά για την ετοιμότητα της Σουηδίας σε περιόδους κρίσης. Εάν έπαυε να είναι διαθέσιμη η ηλεκτρική ενέργεια και καταργούνταν οι τηλεπικοινωνίες, τα μετρητά θα ήταν ο μοναδικός τρόπος πληρωμής που θα μπορούσε πρακτικά να χρησιμοποιηθεί σε τέτοιες συνθήκες… Επιπλέον, οι τράπεζες θα πρέπει να υποχρεωθούν να δέχονται καταθέσεις μετρητών από τους καταναλωτές». 
 
* η συμπερίληψη (inclusion) είναι ένας πολύ μοντέρνος όρος που συναντάμε πολύ συχνά τελευταία, μέσα σε διαφορετικά πλαίσια και συμφραζόμενα. Έχει την έννοια της αποφυγής του πλήρους ή μερικού αποκλεισμού (επιβολής περιορισμών) σε ομάδες ανθρώπων. Εδώ είναι, ομολογουμένως, από τις λίγες φορές που συναντάται τελευταία να χρησιμοποιείται για καλό σκοπό. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.