Σελίδες

18 Δεκεμβρίου 2023

ΠΟΝΗΡΟΙ ΔΑΝΕΙΣΜΟΙ

Γράφει ο Δημήτρης Κακογιάννης
 
Πρόσβαση σε δανεισμό αποκτούν πλέον οι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται στη Βουλή.
 
Όπως ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών παρέχεται πλέον η δυνατότητα στις Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων, εκτός από πιστώσεις σε φυσικά πρόσωπα για την κάλυψη καταναλωτικών και προσωπικών αναγκών, να χορηγούν και στεγαστικά δάνεια. Στόχος είναι η τόνωση του ανταγωνισμού στην παροχή πιστώσεων, η διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για φυσικά και νομικά πρόσωπα που αποκλείονται από το τραπεζικό σύστημα και η διευκόλυνση της αναχρηματοδότησης δανείων. 
 
Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος που η κυβέρνηση προσπαθεί να προβάλει σαν τάχα «εξυπηρέτηση και εύκολη πρόσβαση σε δανεισμό» για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της και λοιπούς που δεν υπολογίζουν τις συνέπειες. 
 
Η άλλη πλευρά η άσχημη, που έντεχνα -όπως συνηθίζουν- αποκρύπτουν, είναι ότι στόχος στην πορεία δεν είναι ο εύκολος δανεισμός, αλλά η απαλλοτρίωση των περιουσιών των δανειζόμενων. 
 
Και τούτο διότι, όταν μια τράπεζα αρνείται να δανείσει εκτιμώντας κατά τα δικά της κριτήρια ότι ο δανειολήπτης δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το δάνειό του και έρχεται μια εταιρεία που την αντικαθιστά και δανείζει, σίγουρα με ενεχυρίαση ακίνητης περιουσίας (σιγά μη δανείζει χωρίς εξασφαλίσεις), σε περίπτωση αδυναμίας του δανειολήπτη, θα κινεί άμεσα την διαδικασία πλειστηριασμού όπως βλέπουμε να γίνεται σήμερα με τα διάφορα Funds και η περιουσία του δανειολήπτη θα περιέρχεται άμεσα στην κυριότητα του δανειστή. 
 
Εν ολίγοις, δημιουργούν ένα σύστημα απαλλοτρίωσης περιουσιών, σε όφελος κάποιων «ημετέρων» ή και «ιδίων» μέσω αχυρανθρώπων ή βιτρίνας. 
 
Κατά τα άλλα, θα μοιράζονται «επιδόματα» ελεημοσύνης των 150 και 200 ευρώ για την μόλις και μετά βίας επιβίωση, όπως μοίραζαν οι Ισπανοί κονκισταδόρες χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς των χωρών που κατακτούσαν. 
 
Η ιστορία επαναλαμβάνεται σε μοντέρνους καιρούς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.