Ως γνωστόν το 1982 η διάσκεψη του ΟΗΕ για τον καθορισμό του δικαίου των Θαλασσών γνωστή και ως UNCLOS προέβη στον καθορισμό της Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Υπέρ ψήφισαν 130 κράτη. Κατά 4 (μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, Τουρκία, Ισραήλ και Βενεζουέλα) και 17 αποχές. Ωστόσο, οι χώρες που ψήφισαν κατά σιωπηλώς οριοθέτησαν την ΑΟΖ χωρίς να την αποδεχθούν επισήμως.
Η Ελλάδα η οποία ψήφισε υπέρ της Συνθήκης ακόμη δεν την έχει οριοθετήσει φοβούμενη την Τουρκική αντίδραση.
Να σημειωθεί ότι τα δικαιώματα κάθε χώρας για την ΑΟΖ είναι τα εξής:
- Ασκεί εκμετάλλευση των φυσικών πόρων των υδάτων, βυθού και υπεδάφους
- Ασκεί έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση των ζώντων ή μη πόρων
- Προβαίνει σε παραρωγή Ενέργειας, τοποθέτηση και χρήση τεχνητών νησίδων κ.α
Η αξία των υδρογονανθράκων της Ελληνικής ΑΟΖ κατά τους μέτριους υπολογισμούς των ειδικών ανέρχεται σε άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Η Ελληνική ΑΟΖ διαθέτει δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου κα άνω του ενός τρισεκατομμυρίου αερίων.
Ολες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις και όλοι οι υπουργοί Ενέργειας (με μοναδική ίσως εξαίρεση τον κ. Γιάννη Μανιάτη) πέραν της ρητορείας ουδέν έπραξαν. Ακόμη και όταν η Ελλάδα ήταν πνιγμένη στο χρέος με τα τυραννικά μνημόνια ουδεμία κυβέρνηση τόλμησε να προβεί στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, ακόμη και εντός της ΑΟΖ της Κρήτης, ή του Ιονίου ή ακόμη και εντός της Ηπείρου. Τέτοια φοβία ή αδιαφορία στη διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών δεν έχει αλλού υπάρξει. Προφανώς, η "γαλαντόμα" «σύμμαχος» μας Αμερική έχει δεμένα τα χέρια των κυβερνήσεων μας διότι επιδιώκει να διαμοιράσει ή να διαχειριστεί τον Ελληνικό αλλά και τον Κυπριακό ενεργειακό πλούτο με την Τουρκία. Η Τουρκία όμως δε μοίρασε τίποτα μαζί μας.
Η τελευταία κατά δήλωση Ερντογάν διαθέτει ενεργειακά αποθέματα στην ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά όχι στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.
Και ενώ όλα τα κράτη έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων η Κυβέρνηση του Κυρ.Μητσοτάκη συνεχώς προβάλλει τον Αμερικανικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης, αλλά ουδέν πράττει για την εκμετάλλευση των δικών μας υδρογονανθράκων. Αρνήθηκε ακόμη να υποβάλλει τον Χωροταξικό Σχεδιασμό για τη Θάλασσα τον οποίον ζήτησε η Ε.Ε με ημερομηνία λήξεως στις 31/3/21 για να μη δυσαρεστήσει την Τουρκία. Αντίθετα, η Κύπρος τον υπέβαλε παρά τις επιθετικές δηλώσεις της Άγκυρας για το θέμα.
Προφανώς, η Τουρκία με τη Διακήρυξη Φιλίας της 7/12 έβαλε επιπρόσθετα δεσμά στον άτολμο κ. Μητσοτάκη και τον μετέβαλε σε «γατάκι»
Προτείνω στα κόμματα της αντιπολίτευσης (αν υπάρχει ακόμη τέτοια) στις Ευρωεκλογές να υψώσουν σημαία το σοβαρότατο θέμα της ενέργειας ώστε να εκβιαστεί και να τολμήσει ο φοβικός κ. Κυρ.Μητσοτάκης.
Αμφικτύων
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.