Σελίδες

30 Νοεμβρίου 2023

Η Ιρλανδία πιστεύει στα μετρητά

Η Ιρλανδία φαίνεται να πιάνει «ανάμεικτα μηνύματα», καθώς η κυβέρνηση εξετάζει τη νομοθεσία για την υπεράσπιση του δικαιώματος πληρωμής με μετρητά «ενώ αγκαλιάζει μια επανάσταση χωρίς μετρητά», λέει η δημοσιογράφος των καταναλωτών και προσωπικών οικονομικών Sinead Ryan. 
 
Γράφοντας για την Irish Independent, καλεί το έθνος «να σταματήσει αυτή την τάση προς μία αχρήματη κοινωνία», υποστηρίζοντας ότι τα μετρητά διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη οικονομία της Ιρλανδίας και ότι «είναι ένα πράγμα το να ενθαρρύνεις μία αλλαγή συμπεριφοράς και εντελώς άλλο να την επιβάλεις».
 
Από τη μία πλευρά, το Υπουργείο Οικονομικών αναγνώρισε πρόσφατα τον αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων που αρνούνται να δεχτούν μετρητά σε ώρες αιχμής και κατέθεσε σχέδια για μια στρατηγική εθνικών πληρωμών που θα ολοκληρωθεί το 2024, μέρος της οποίας θα «εξετάσει εάν πρέπει να θεσπιστεί νομοθεσία που να απαιτεί ορισμένους τύπους επιχειρήσεων και τομέων να δέχονται μετρητά». 
 
Αυτό ακολουθεί τη διαβόητη προσπάθεια του 2022 από τις Allied Irish Banks να καταστήσουν πολλά από τα υποκαταστήματά τους χωρίς μετρητά, με την πολιτική να αποσύρεται γρήγορα μετά την οργή πολιτικών, τοπικών επιχειρήσεων και αγροτικών κοινοτήτων εξίσου, με εκτεταμένες εκκλήσεις για αναθεώρηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Micheál Martin. 
 
Από την άλλη πλευρά, η Ryan μιλάει από προσωπική εμπειρία για τον αγώνα σήμερα για πρόσβαση και χρήση μετρητών, σχετίζοντας την δυσκολία της να εξασφαλίσει ρέστα όταν χρειαζόταν ένα κέρμα ενός ευρώ για να βάλει αέρα στο ξεφουσκωμένο λάστιχο του αυτοκινήτου της. 
 
Μας λένε ότι πρόοδος σημαίνει μετάβαση σε μία αχρήματη κοινωνία. Ελπίζω ειλικρινά όχι. 
 
Βραχυπρόθεσμα, η Ryan σημειώνει ότι «πολλά μέρη της Ιρλανδίας ακόμη πασχίζουν να υποστηρίξουν τη δύναμη των ευρυζωνικών συνδέσεων», καθιστώντας τις πληρωμές χωρίς μετρητά αναξιόπιστες στην καλύτερη περίπτωση και αδύνατες στη χειρότερη. Μακροπρόθεσμα, η ανθεκτικότητα των μετρητών – μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς σύνδεση και χωρίς ηλεκτρική ενέργεια – είναι μόνο ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα που θα χάνονταν σε μία αχρήματη κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης και της ελευθερίας της επιλογής και της οικονομικής ιδιωτικότητας. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.