Σελίδες

23 Νοεμβρίου 2023

Νέα ταυτότητα, το απόλυτο υπερόπλο στα χέρια του κάθε παράφρονα δικτάτορα. Είστε έτοιμοι;

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τους τελευταίους μήνες για τη νέα ταυτότητα. Πρόκειται για ένα θέμα που ήρθε αρκετές φορές στην επιφάνεια τα περασμένα χρόνια αλλά όλο κάτι γινόταν και δεν προχωρούσε. Πλέον προχώρησε και προβληματίζει πια έντονα όλους τους σκεπτόμενους ελεύθερους ανθρώπους.
 
Του Στρατή Μαζίδη
 
Σε πρώτο χρόνο αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι πως έχουμε μια μετάβαση. Η αστυνομική ταυτότητα ήταν – και παραμένει για την ώρα για όσους την έχουν – ένα έγγραφο ταυτοποίησης που αποδείκνυε ανάλογα με την αναγκαιότητα της περίστασης ότι είναι κανείς το πρόσωπο που ισχυρίζεται.
 
Πλέον πάμε σε κάτι διαφορετικό. Σε μια κάρτα η οποία δεν αποτελεί απλά ένα έγγραφο ταυτοποίησης αλλά ένα φάκελο που σταδιακά θα συγκεντρώσει τα πάντα για τον κάθε έναν και όλα αυτά θα καταλήγουν κάπου σε κάποιο αρχείο, ή απλώς φάκελο [για να θυμηθούν κάποιοι τα παλιά]. Ενώ η αστυνομική ταυτότητα είναι απλά ένα έγγραφο. 
 
Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 με την εφαρμογή του ΑΦΜ [από τον πατέρα Μητσοτάκη] αρχίσαμε σιγά σιγά να μετατρεπόμαστε από πρόσωπα σε αριθμούς. Πολλές υποθέσεις / διαδικασίες διεκπεραιώνονται με τη χρήση του ΑΦΜ. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο ΑΜΚΑ. Κάποτε ο γιατρός έγραφε φάρμακα κι εξετάσεις στον ασθενή, τώρα τα γράφει στον ΑΜΚΑ. 
 
Τα πάντα έχουν αριθμούς. Από τα σπίτια μας μέχρι τις συσκευές μας. Αν απλά αραδιάζαμε τα πάντα ως νούμερα σε ένα τραπέζι δε θα ξέραμε ποιος είναι το ραδιόφωνο και ποιος ο άνθρωπος.
 
Φανταστείτε λοιπόν το τι θα ακολουθήσει σε αυτό το ολισθηρό μονοπάτι της αριθμοποίησης – ηλεκτρονικοποίησης [ας επιτραπεί αυτός ο όρος] των πάντων. Και πλέον με την σταδιακή κατάργηση των μετρητών, εκτός του ότι κάποιοι θα γνωρίζουν τα πάντα για τον κάθε ένα, θα μπορούν να εισχωρούν στα άδυτα της προσωπικής του ζωής. Αγόρασες χριστιανικά βιβλία; Είσαι χριστιανός. Πας συχνά σε μπαρ; Είσαι νυχτόβιος. Πηγαίνεις εκδρομές τακτικά; Είσαι άνετος. Εν ολίγοις, θα σχηματίζουν από τις αγορές σου το προφίλ σου χωρίς να σε ξέρουν. 
 
Είναι ασφαλές αυτό; 
 
Φανταστείτε αυτές οι τεχνολογίες και επιλογές να ήταν διαθέσιμες επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, επί Χίτλερ ή Στάλιν. Αναλογιστείτε τέτοια επικίνδυνα όπλα στα χέρια καθεστώτων ή ακόμη πιο επικίνδυνα δικτατορίσκων με δημοκρατικό μανδύα. Σκεφτείτε πχ ο Χίτλερ να είχε στα χέρια του αυτές τις δυνατότητες όταν έβαλε στο στόχαστρο τους Εβραίους ή η Οθωμανοί όταν αποφάσισαν να μην αφήσουν ούτε έναν Αρμένιο ή Ελληνα να επιβιώσει.
 
Είστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο; Θα μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε;

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.