Σελίδες

2 Νοεμβρίου 2023

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΡΩΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
 
Θα αναφερθώ στα « 4» σημεία της εξωτερικής μας πολιτικής τα οποία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον της χώρας:
 
1. Η Πολιτική Κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία
 
Όταν η Τουρκία διακηρύσσει προς πάσα κατεύθυνση «το νέο- Οθωμανικό της δόγμα» και την απαίτηση της για παραχώρηση «Ζωτικού Χώρου» τον οποίον οριοθετεί από τα Βαλκάνια στον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική και θέτει μέσα τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου, τη Θράκη και τη Θεσσαλονίκη και εμείς θα υποδεχθούμε το «νέο-σουλτάνο» στην πόλη της καρδιάς του Θεσσαλονίκη, στέλνουμε μηνύματα αδυναμίας και υποταγής. Δηλαδή τον ενθαρρύνουμε ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για υποχωρήσεις αναφορικά με την αποστρατικοποίηση του Αιγαίου, στη Θράκη και στο Καστελόριζο. Έτσι κάνουμε την Τουρκία επιθετικότερη διότι τα μηνύματα κατευνασμού τα ερμηνεύει σαν αδυναμία δική μας. Η παραπομπή των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο με την επιλογή μισού αριθμού δικαστών της αρεσκείας της κάθε πλευράς, δηλώνει ότι πάμε για παραχωρήσεις χωρίς αντάλλαγμα από την Τουρκία.
 
2. Η παραχώρηση βίζας ενός έτους στους Τούρκους
 
Με το μέτρο τούτο εξουδετερώσαμε το δικαίωμα που έχει θέσει η Ε.Ε για βίζα παραμονής τριών μηνών στους Τούρκους. Αντί εμείς που η διαμονή Τούρκων και μουσουλμάνων μεταναστών στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου μας πλήττει άμεσα θα έπρεπε να ζητάμε «ειδική μεταχείριση» για τα νησιά μας, το ΥΠΕΞ προέβη στην ακατανόητη αυτή πράξη. Δηλαδή μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας κ. Γεραπετρίτη;
 
3. Η σχεδιαζόμενη μεταφορά των Παλαιστινίων στην Ελλάδα
 
Αν συμβεί τούτο τότε το Ισραήλ μεταθέτει το χρόνιο πρόβλημα του στην Ελλάδα. Αν τούτο συμβεί η Ελλάδα θα διαρραγεί έτσι ώστε να σβήσει από το χάρτη, διότι θα γίνει στόχος επεμβάσεως της Τουρκίας. Αυτό που δηλώνουν Ερντογάν και Μπαχτσελί για το δικαίωμα της Τουρκίας να προστατεύσει τους μουσουλμάνους της Γάζας, αν αυτοί έλθουν στην Ελλάδα αυτό θα γίνει πράξη. Ούτε πόδι Παλαιστινίου δεν πρέπει να έλθει στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει μέρος του προβλήματος του Ισραήλ. Αρκετή ήταν η καταδίκη εκ μέρους μας της Χαμάς, όμως και το Ισραήλ πρέπει να δείξει ανθρωπισμό στον άμαχο πληθυσμό της Παλαιστίνης.
 
4. Η εξόρυξη των Υδρογονανθράκων της Κρήτης και του Ιονίου.
 
Είναι εξοργιστική η εμμονή όλων των Κυβερνήσεων και του συνόλου των κομμάτων της Βουλής στη μην εξόρυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων Δυτικά της Κρήτης και αυτών του Ιονίου και της Ηπείρου συνολική αξίας ενός τρισ ($ 1.τρις δολαρίων) εδώ και μισό αιώνα. Όλοι προβαίνουν στην εξόρυξη του μαύρου χρυσού τόσο στη γειτονιά μας όσο και στο βορρά και στη Μέση Ανατολή εκτός από εμάς που προφασιζόμαστε λόγους περιβαλλοντικούς(μήπως θίξουμε αστακούς και καλαμάρια;). Προφανώς, κάποιοι άλλοι λόγοι απαγορεύουν την εκμετάλλευση του θαλασσίου πλούτου μας.
 
Είναι οι «εντολές» της Ουάσιγκτον; της Τουρκίας; ή ισχύει το «πρωτόκολλο» που είχαν υπογράψει το 1946 ακόμη και σήμερα; Πέραν του καθ. κ. Μανιάτη ο οποίος πράγματι ενδιαφέρθηκε για την εξόρυξη και τον οποίον τιμώρησε το κόμμα του να μείνει εκτός Βουλής, ουδείς άλλος τολμάει να βγάλει λέξη για το θέμα τούτο. Ο Ελληνικός λαός αναμένει να δει έργα γιατί χόρτασε από λόγια κ. Μητσοτάκη. 
 
(1/11/23)
Αμφικτύων
 
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.