Σελίδες

30 Νοεμβρίου 2023

Πέθανε χθες σε ηλικία 100 ετών ο μισέλληνας Αμερικανοεβραίος Χένρυ κίσσινγκερ.

Σε ηλικία 100 ετών άφησε την τελευταία του πνοή χθες 29 Νοεμβρίου ο Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος ήταν επιστήμονας, πολιτικός και διάσημος διπλωμάτης που άσκησε απαράμιλλη επιρροή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων των προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ και ο οποίος για δεκαετίες μετά, ως σύμβουλος και συγγραφέας, διατύπωνε απόψεις που διαμόρφωσαν την παγκόσμια πολιτική και τις επιχειρήσεις.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από την εταιρεία συμβούλων του, η οποία δεν έδωσε αιτία θανάτου.

Ως εβραίος μετανάστης που διέφευγε από τη ναζιστική Γερμανία, ο Δρ Κίσινγκερ μιλούσε ελάχιστα αγγλικά όταν έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως έφηβος το 1938.

Αλλά αξιοποίησε την ευφυία του, τη γνώση της ιστορίας και την ικανότητά του ως συγγραφέας για να εξελιχθεί γρήγορα από προπτυχιακός φοιτητής του Χάρβαρντ σε μέλος του διδακτικού προσωπικού του Χάρβαρντ, προτού εγκατασταθεί στην Ουάσιγκτον.

Φανατικοί επικριτές από την αριστερά και τη δεξιά

Ως το μόνο άτομο που διετέλεσε ποτέ σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου και υπουργός Εξωτερικών ταυτόχρονα, άσκησε έναν έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ που σπάνια έχει επιτευχθεί από κάποιον που δεν ήταν πρόεδρος.

Μαζί με τον Λε Ντουκ Το του Βιετνάμ μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τις μυστικές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία των Παρισίων το 1973 και τερμάτισαν τη στρατιωτική συμμετοχή των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η περίφημη «διπλωματία των λεωφορείων» του μετά τον πόλεμο του 1973 στη Μέση Ανατολή βοήθησε στη σταθεροποίηση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του.

Εμπνευστής του ιστορικού ανοίγματος του Νίξον προς την Κίνα και ως θεωρητικός της ύφεσης με τη Σοβιετική Ένωση, ο Δρ Κίσινγκερ κέρδισε μεγάλο μέρος των ευθυνών για τις κατακλυσμιαίες αλλαγές πολιτικής που ανακατεύθυναν την πορεία των παγκόσμιων υποθέσεων.

Έγινε επίσης στόχος αδυσώπητων επικριτών που τον θεωρούσαν ανεκδιήγητο και ανήθικο, υπογραμμίζοντας την εμπλοκή του σε πολλές σκοτεινές υποθέσεις: Από τις παρεμβάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λατινική Αμερική, έως το Κυπριακό, τον πόλεμο στο Βιετνάμ και τον ρόλο του στους αδυσώπητους βομβαρδισμούς στην Καμπότζη. Απέφυγε να ταξιδέψει στο Όσλο για να παραλάβει το βραβείο Νόμπελ φοβούμενος εχθρικές διαδηλώσεις -ο Τι απέρριψε το βραβείο ευθέως- και τα επόμενα χρόνια η εχθρότητα που ενέπνευσε θα ενταθεί.

Αυτό που ο ίδιος θεωρούσε ως realpolitik, πολλοί συγγραφείς και αναλυτές το θεωρούσαν ελιγμούς χωρίς αρχές, χωρίς σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα ή ακόμη και στην ανθρώπινη ζωή. Ο Δρ Κίσινγκερ πέτυχε δύναμη, φήμη και πλούτο πέρα από τα όνειρα των περισσότερων ανθρώπων του δημόσιου βίου, ωστόσο πέρασε τις τελευταίες δεκαετίες του υπερασπιζόμενος τον εαυτό του και τη θέση του στην ιστορία, εξηγώντας ότι έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, εκτιμά η Washington Post.

Ο Ρόναλντ Ρίγκαν και άλλοι συντηρητικοί κατακεραύνωσαν την προσπάθεια του Δρ Κίσινγκερ για διευκόλυνση με τη Μόσχα ως ξεπούλημα των χωρών που συμμετείχαν τότε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας και των αμερικανικών αξιών. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους τον αποκάλεσε «έναν από τους πιο καταξιωμένους και σεβαστούς δημόσιους υπαλλήλους του έθνους μας» και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Μπους τον συμβουλεύονταν συχνά για τις διεθνείς υποθέσεις.

Αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις και συνωμοσίες

Στην αριστερά, πολλοί τον κατηγόρησαν για έναν ψυχρό πραγματισμό που έβαζε τα στρατηγικά οφέλη πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ορισμένοι από τους επικριτές του είπαν ότι η συμφωνία του Παρισιού άφησε έναν μακροχρόνιο σύμμαχο, την κυβέρνηση του Νοτίου Βιετνάμ, στη μοίρα του, καθώς δυνάμεις του Βορείου Βιετνάμ κατέλαβαν το Νότο. Άλλοι τον κατηγόρησαν ότι άφησε τον πόλεμο να συνεχιστεί για τρία χρόνια, ενώ διαπραγματευόταν μια συμφωνία που θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί από την αρχή.

Οι επικριτές θεώρησαν τον Δρ Κίσινγκερ υπεύθυνο για τον «μυστικό βομβαρδισμό» της ουδέτερης Καμπότζης το 1969 και για την αμερικανική χερσαία εισβολή στη χώρα αυτή τον επόμενο χρόνο, η οποία επέκτεινε τη σύγκρουση στη Νοτιοανατολική Ασία και οδήγησε στην κατάληψη της χώρας από τους αιμοσταγείς Ερυθρούς Χμερ.

Είπαν ότι η πολιτική του να προωθεί τον Σάχη του Ιράν ως άγκυρα της αμερικανικής πολιτικής στον Περσικό Κόλπο ενθάρρυνε τον Σάχη να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου και τροφοδότησε τη μεγαλομανία που οδήγησε στην ιρανική επανάσταση. Τον κατηγόρησαν ότι συνωμότησε στο πραξικόπημα του 1974 που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Κύπρου υπό τον Μακάριο και ότι υποστήριξε τη βίαιη εκστρατεία του Πακιστάν για την καταστολή μιας αποσχιστικής εξέγερσης στο σημερινό Μπαγκλαντές, επειδή το Πακιστάν ήταν ο μυστικός αγωγός του προς τους Κινέζους.

Και είπαν ότι ο Δρ Κίσινγκερ ήταν τουλάχιστον έμμεσα υπεύθυνος για το πραξικόπημα που εμπνεύστηκε η CIA και ανέτρεψε τη νόμιμα εκλεγμένη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή – καθώς και για την προηγούμενη δολοφονία του στρατηγού Ρενέ Σνάιντερ, αρχιστράτηγου των ενόπλων δυνάμεων της Χιλής, ο οποίος αντιτάχθηκε σθεναρά στο πραξικόπημα.

Δύο από τους πιο σφοδρούς επικριτές του, ο Κρίστοφερ Χίτσενς και ο Ουίλιαμ Σόουκρος, χαρακτήρισαν τον Δρ Κίσινγκερ εγκληματία πολέμου. Ο δημοσιογράφος Seymour M. Hersh, στο βιβλίο του «Η τιμή της εξουσίας», έγραψε ότι ο Δρ Κίσινγκερ και ο Νίξον έμοιαζαν: «Παρέμειναν τυφλοί στο ανθρώπινο κόστος των πράξεών τους. Οι νεκροί και οι ακρωτηριασμένοι στο Βιετνάμ και την Καμπότζη -όπως και στη Χιλή, το Μπαγκλαντές, την Μπιάφρα και τη Μέση Ανατολή- έμοιαζαν να μην υπολογίζονται καθώς ο πρόεδρος και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πολεμούσαν τη Σοβιετική Ένωση, τις παρανοήσεις τους, τους πολιτικούς τους εχθρούς και ο ένας τον άλλον».

Τουλάχιστον, εκείνοι που δεν θαύμαζαν τον Δρ Κίσινγκερ θεωρούσαν ότι η εστίασή του στις πραγματικότητες του Ψυχρού Πολέμου και η προθυμία του να χρησιμοποιήσει βία -ανοιχτά ή κρυφά- για να προωθήσει τους στόχους των ΗΠΑ τον τύφλωναν σε ανθρωπιστικές εκτιμήσεις και εκτιμήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ως ένα παράδειγμα, ανέφεραν την αντίθεσή του στην τροπολογία Τζάκσον-Βάνικ, μια νομοθεσία που εξαρτούσε τις κανονικές εμπορικές σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση από το αν η Μόσχα θα επέτρεπε στους Σοβιετικούς Εβραίους να μεταναστεύσουν. Ο Δρ Κίσινγκερ, ο ίδιος Εβραίος πρόσφυγας από διώξεις, θεωρούσε την τροπολογία εμπόδιο στην επιδίωξή του για αποκλιμάκωση.

Η προθυμία του να θέσει το στρατηγικό συμφέρον πάνω από τις υψηλές αξίες φάνηκε τον Ιούλιο του 1975, όταν έπεισε τον Φορντ να μην συναντήσει τον εξόριστο Ρώσο συγγραφέα Αλεξάντερ Σολζενίτσιν στον Λευκό Οίκο. Ο Σολζενίτσιν ήταν ένα ζωντανό σύμβολο αντίστασης στη σοβιετική καταπίεση, αλλά ο Δρ Κίσινγκερ φοβόταν αρνητικές επιπτώσεις στην πολιτική του για αποκλιμάκωση με τη Μόσχα.

Λειτουργούσε, είπε, «σε έναν κόσμο όπου η εξουσία παραμένει ο απόλυτος κριτής». Ο Ρίγκαν, τότε κυβερνήτης της Καλιφόρνια, έκανε θέμα την υπόθεση Σολζενίτσιν όταν διεκδίκησε από τον Φορντ το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών την επόμενη χρονιά.

Στην ολοκληρωμένη βιογραφία του για τον Δρ Κίσινγκερ, ο δημοσιογράφος Walter Isaacson κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «είχε μια ενστικτώδη αίσθηση της εξουσίας και της δημιουργίας μιας νέας παγκόσμιας ισορροπίας που θα μπορούσε να βοηθήσει την Αμερική να αντιμετωπίσει το σύνδρομο της απόσυρσης μετά το Βιετνάμ. Αλλά δεν είχε ανάλογη αίσθηση για τη δύναμη που μπορούσε να αντληθεί από το άνοιγμα του δημοκρατικού συστήματος της Αμερικής ή για τις ηθικές αξίες που αποτελούν την πραγματική πηγή της παγκόσμιας επιρροής της».

Ο Isaacson, ο οποίος είχε πλήρη πρόσβαση στον Δρ Κίσινγκερ και σε πολλούς από τους φίλους του, τον περιέγραψε ως «ευφυή, συνωμοτικό, κρυφό, ευαίσθητο στις διασυνδέσεις και τις αποχρώσεις, επιρρεπή σε αντιπαλότητες και αγώνες εξουσίας, γοητευτικό αλλά και μερικές φορές δόλιο».

Ο Δρ Κίσινγκερ, απαντώντας στους επικριτές του, απέδωσε στην realpolitik μια δική της ηθική επιταγή. «Η ιστορία παρουσιάζει ξεκάθαρες εναλλακτικές λύσεις μόνο στις πιο σπάνιες περιστάσεις», έγραψε στο βιβλίο του «Ο τερματισμός του πολέμου του Βιετνάμ, που δημοσιεύθηκε το 2003. »

Τις περισσότερες φορές, οι πολιτικοί άνδρες πρέπει να βρουν μια ισορροπία μεταξύ των αξιών τους και των αναγκών τους, ή για να το θέσουμε αλλιώς, είναι υποχρεωμένοι να προσεγγίσουν τους στόχους τους όχι με ένα άλμα αλλά σε στάδια, καθένα εξ ορισμού ατελές με βάση τα απόλυτα πρότυπα. Είναι πάντα δυνατό να επικαλεστεί κανείς αυτή την ατέλεια ως δικαιολογία για να υποχωρήσει μπροστά στις ευθύνες ή ως πρόσχημα για να κατηγορήσει την ίδια του την κοινωνία».

Ή όπως το έθεσε πιο ωμά σε ένα άλλο πλαίσιο, «η μυστική δράση δεν πρέπει να συγχέεται με την ιεραποστολική εργασία».

Το βιογραφικό και η πορεία του

Ο Χάιντς Άλφρεντ Κίσινγκερ γεννήθηκε σε μια μεσοαστική εβραϊκή οικογένεια στη Βαυαρία στις 27 Μαΐου 1923. Η οικογένεια άργησε να φύγει για να γλιτώσει από τις διώξεις των Ναζί, αλλά εντάχθηκε στη γερμανοεβραϊκή κοινότητα της Νέας Υόρκης το 1938.

Ο «Χένρι» ήταν ένας εκ φύσεως ντροπαλός έφηβος, ο οποίος δεν έχασε ποτέ την προφορά του ή την αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Φοίτησε στο γυμνάσιο τη νύχτα, ενώ την ημέρα δούλευε σε ένα εργοστάσιο βούρτσας ξυρίσματος- και σχεδίαζε να σπουδάσει λογιστής, αλλά επιστρατεύτηκε στο στρατό.

Τοποθετήθηκε στο πεζικό, το μυαλό του και οι γλωσσικές του ικανότητες χρησιμοποιήθηκαν από τις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες. Ο Κίσινγκερ είδε δράση στη μάχη των Αρδεννών και βρέθηκε να διοικεί μια αιχμάλωτη γερμανική πόλη – παρά το γεγονός ότι κατείχε μόνο το βαθμό του στρατιώτη.

Προς το τέλος του πολέμου, εντάχθηκε στην Αντικατασκοπεία. Στον 23χρονο ανατέθηκε μια ομάδα για να κυνηγήσει πρώην αξιωματικούς της Γκεστάπο, με απόλυτη εξουσία να συλλαμβάνει και να κρατά υπόπτους.

Μικροί πυρηνικοί πόλεμοι


Επιστρέφοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες, σπούδασε πολιτικές επιστήμες από το Χάρβαρντ – ανεβαίνοντας την ακαδημαϊκή κλίμακα. Το 1957, δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο “Nuclear War and Foreign Policy” (Πυρηνικός πόλεμος και εξωτερική πολιτική) – το οποίο έλεγε ότι ένας περιορισμένος ατομικός πόλεμος ήταν νικηφόρος.

Το βιβλίο τον έκανε να γίνει αντιληπτός. Η μακρά πορεία του Κίσινγκερ είχε αρχίσει- και η θεωρία του «μικρού πυρηνικού πολέμου» εξακολουθεί να ασκεί επιρροή.

Έγινε βοηθός του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης και υποψήφιου για την προεδρία Νέλσον Ροκφέλερ. Και όταν ο Ρίτσαρντ Νίξον κέρδισε τον Λευκό Οίκο το 1968, στον Κίσινγκερ προσφέρθηκε μια σημαντική θέση: Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας.

Ήταν μια πολύπλοκη σχέση. Ο πρόεδρος αισθανόταν ότι βασιζόταν στις συμβουλές του Κίσινγκερ για τις διεθνείς σχέσεις, αλλά είχε την τάση για αντισημιτικά ξεσπάσματα και καχυποψία απέναντι στους Αμερικανοεβραίους.

Ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στο αποκορύφωμά του: Τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονταν ακόμη στο Βιετνάμ και η Ρωσία είχε πρόσφατα εισβάλει στην Πράγα.

Αποκλιμάκωση

Αλλά ο Νίξον και ο Κίσινγκερ έβαλαν στόχο να μειώσουν την ένταση με τη Σοβιετική Ένωση: αναζωογονώντας τις συνομιλίες για τη μείωση του μεγέθους των αντίστοιχων πυρηνικών τους οπλοστασίων.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησε διάλογος με την κινεζική κυβέρνηση, μέσω του πρωθυπουργού Zhou Enlai. Αυτό βελτίωσε τις σινοαμερικανικές σχέσεις και άσκησε διπλωματική πίεση στη σοβιετική ηγεσία – η οποία φοβόταν τον τεράστιο γείτονά της. Οι προσπάθειες του Κίσινγκερ οδήγησαν άμεσα στο ιστορικό ταξίδι του Νίξον στην Κίνα το 1972, όταν συναντήθηκε τόσο με τον Ζου όσο και με τον Μάο Τσετούνγκ – και έβαλε τέλος σε 23 χρόνια διπλωματικής απομόνωσης και εχθρότητας.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από το Βιετνάμ. Η «ειρήνη με τιμή» ήταν μια βασική προεκλογική υπόσχεση του Νίξον- και ο Κίσινγκερ είχε από καιρό καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι όποιες στρατιωτικές νίκες των ΗΠΑ δεν είχαν νόημα – καθώς δεν μπορούσαν να «επιτύχουν μια πολιτική πραγματικότητα που θα μπορούσε να επιβιώσει την τελική μας αποχώρηση».

Προχώρησε σε διαπραγματεύσεις με το Βόρειο Βιετνάμ, αλλά συμφώνησε με τον Νίξον σε μυστικές βομβαρδιστικές επιδρομές στην ουδέτερη Καμπότζη – σε μια προσπάθεια να στερήσει από τους αντάρτες στρατεύματα και προμήθειες.

Η πολιτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 50.000 αμάχων- και η αποσταθεροποίηση της χώρας οδήγησε στον εμφύλιο πόλεμο της Καμπότζης και στο βάναυσο καθεστώς του Πολ Ποτ.

Κατά τη διάρκεια μιας βασανιστικής σειράς διαπραγματεύσεων με τους Βιετκόνγκ στο Παρίσι, ο Κίσινγκερ – υπουργός Εξωτερικών πλέον – διαπραγματεύτηκε την αμερικανική στρατιωτική αποχώρηση από το Νότιο Βιετνάμ.

Αυτό του χάρισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης – μαζί με τον Λε Ντουκ Το του Βορείου Βιετνάμ – μια απόφαση που δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τους ακτιβιστές της ειρήνης.

Η διπλωματία του με τις μετακινήσεις του επέφερε κατάπαυση του πυρός μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973. Το μυστικό σύστημα μαγνητοσκόπησης του Νίξον στον Λευκό Οίκο κατέγραψε την πρωθυπουργό του Ισραήλ Γκόλντα Μέιρ να ευχαριστεί εκστατικά για τον τρόπο με τον οποίο εκείνος και ο Κίσινγκερ είχαν αντιμετωπίσει τη χώρα της.

Αλλά μετά την αποχώρησή της, οι κασέτες αποκάλυψαν μια πιο σκοτεινή Realpolitik. Ούτε ο Κίσινγκερ ούτε ο Νίξον είχαν καμία πρόθεση να ασκήσουν πίεση στη Σοβιετική Ένωση για να επιτρέψουν στους Ρώσους Εβραίους να αναζητήσουν μια νέα ζωή στο Ισραήλ.

«Η μετανάστευση των Εβραίων από τη Σοβιετική Ένωση δεν αποτελεί στόχο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο Κίσινγκερ. «Και αν βάζουν Εβραίους σε θαλάμους αερίων στη Σοβιετική Ένωση, αυτό δεν αποτελεί αμερικανικό μέλημα. Ίσως μια ανθρωπιστική ανησυχία».

Η εκλογή του μαρξιστή Σαλβαδόρ Αλιέντε ως προέδρου της Χιλής, ωστόσο, προβλημάτισε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η CIA πραγματοποίησε μυστικές επιχειρήσεις στη Χιλή, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει ομάδες της αντιπολίτευσης να ανατρέψουν τη νέα κυβέρνηση. Ο Κίσινγκερ προήδρευσε της επιτροπής που ενέκρινε τη δράση.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να παρακολουθούμε αμέτοχοι μια χώρα να γίνεται κομμουνιστική λόγω της ανευθυνότητας του λαού της», δήλωσε. «Τα ζητήματα είναι πολύ σημαντικά για να αφήσουμε τους Χιλιανούς ψηφοφόρους να αποφασίσουν μόνοι τους».

Τελικά, επενέβη ο στρατός, και ο Αλιέντε πέθανε σε ένα βίαιο πραξικόπημα που είδε τον στρατηγό Πινοσέτ να καταλαμβάνει την εξουσία. Πολλοί από τους στρατιώτες του αποδείχθηκε ότι πληρώνονταν από τη CIA.

Στα μεταγενέστερα χρόνια, ο ίδιος ο Κίσινγκερ θα καταδιωκόταν από διάφορα δικαστήρια που διερευνούσαν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους θανάτους ξένων υπηκόων υπό το στρατιωτικό καθεστώς.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Κίσινγκερ παρακολουθούσε τον Ρίτσαρντ Νίξον να αποχωρεί δακρυσμένος από τον Λευκό Οίκο – κατακλυζόμενος από το σκάνδαλο Watergate. Ο διάδοχός του, ο Τζέραλντ Φορντ, τον διατήρησε ως υπουργό Εξωτερικών.

Πίεσε την κυβέρνηση της λευκής μειονότητας της Ροδεσίας να εγκαταλείψει την εξουσία, αλλά κατηγορήθηκε ότι αγνόησε τις «εξαφανίσεις» των επικριτών της χούντας της Αργεντινής.

Επί υπουργίας του άλλων έλαβε χώρα το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα, για το οποίο είχε εκ των προτέρων γνώση, αλλά έγινε και η τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών και του αμερικανικού Λευκού Οίκου, βασικός στόχος της πολιτικής του Κίσινγκερ στο Κυπριακό ήταν να ικανοποιηθεί η Τουρκία, την οποία θεωρούσε πιο σημαντική από την Ελλάδα ως σύμμαχο των ΗΠΑ.

Εξουσία: Το απόλυτο αφροδισιακό

Οι αντιδράσεις τον ακολούθησαν μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα το 1977: η προσφορά μιας έδρας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια αποσύρθηκε μετά από διαμαρτυρίες φοιτητών.

Έγινε ισχυρός επικριτής της εξωτερικής πολιτικής του Τζίμι Κάρτερ και του Μπιλ Κλίντον, υποστηρίζοντας ότι οι πρόεδροι ήθελαν ένα πολύ γρήγορο άλμα προς την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Για τον Κίσινγκερ, αυτό μπορούσε να συμβεί μόνο σπιθαμή προς σπιθαμή.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο Τζορτζ Μπους του ζήτησε να προεδρεύσει της έρευνας για τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες – αφού αρνήθηκε να αποκαλύψει τον κατάλογο των πελατών της εταιρείας συμβούλων του και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων.

Πραγματοποίησε συναντήσεις με τον πρόεδρο Μπους και τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι, για να τους συμβουλεύσει σχετικά με την πολιτική στο Ιράκ μετά την εισβολή του 2003. «Η νίκη επί της εξέγερσης», τους είπε, «είναι η μόνη στρατηγική εξόδου».

Πάντα με επιρροή, ενημέρωσε τον Ντόναλντ Τραμπ για τις εξωτερικές υποθέσεις μετά την εκλογή του το 2017 – προτείνοντας, μεταξύ άλλων, την αποδοχή της κατοχής της Κριμαίας από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αν και, μέχρι να φτάσει στην ηλικία των 100 ετών το 2023, είχε αλλάξει την άποψή του για την Ουκρανία. Μετά τη ρωσική εισβολή, υποστήριξε ότι η χώρα του προέδρου Ζελένσκι θα έπρεπε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αφού διασφαλιστεί η ειρήνη.

Ο Χένρι Κίσινγκερ είχε έναν τεράστιο κατάλογο επαφών και τον χαρακτήριζε το ότι ήταν ετοιμόλογος. «Η εξουσία», του άρεσε να λέει, «είναι το απόλυτο αφροδισιακό». Ένας χαρακτήρας που ξεπερνούσε τα όρια της ζωής, βρέθηκε στο επίκεντρο της εξουσίας κατά τη διάρκεια των πιο κρίσιμων γεγονότων του περασμένου αιώνα.

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ

Ευθύνεται για τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων αθώων ανθρώπων σε όλους τους πολέμους που υποστήριξε...

Η Θεία Δικαιοσύνη τον περίμενε 100 χρόνια.... ώστε να μην πει "δεν πρόλαβα να μετανοιώσω"...

Διαβάστε επίσης:

Ο Κίσινγκερ πέθανε, τα εγκλήματά του όμως όχι: Ο βρόμικος ρόλος του στην τουρκική εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου

Η Αβεβαιότητα στη Ζωή μας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου
 
Η Αβεβαιότητα αναφέρεται σε επιστημικές καταστάσεις (γεν. επιστημολογία) που περιλαμβάνουν ατελείς ή άγνωστες πληροφορίες. Ισχύει για προβλέψεις μελλοντικών γεγονότων, για φυσικές μετρήσεις που έχουν ήδη γίνει, ή για το άγνωστο. Η αβεβαιότητα προκύπτει σε μερικώς παρατηρήσιμα ή στοχαστικά περιβάλλοντα, καθώς και λόγω άγνοιας, αδιαφορίας ή και των δύο. Εμφανίζεται σε οποιονδήποτε αριθμό τομέων, όπως της Υγείας, της Φιλοσοφίας, της Φυσικής, της Στατιστικής, της Οικονομίας, της Διαχείρισης Κεφαλαίων, της Ιατρικής, της Ψυχολογίας, της Κοινωνιολογίας, της Μηχανικής, της Μετρολογίας, της Μετεωρολογίας, της Οικολογίας και στην επιστήμη της Πληροφορίας.
 
Πριν από καμιά δεκαπενταριά χρόνια, όσο ο γιος μου έκανε την ειδικότητά του αλλά και στην συνέχεια, είχα ήδη μπροστά μου και βίωνα την Αβεβαιότητα καθώς τον έβλεπα αναποφάσιστο ως προς τον χώρο και την ιδιότητα με την οποία θα ασκούσε την επιστήμη του. Στην προσπάθειά μου να πραΰνω το άγχος του και την ανασφάλειά του είπα σε μια συζήτησή μας ότι, τώρα βιώνουμε τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Με κοίταξε χαμογέλασε και μου απάντησε λέγοντας, ίσως και λίγο ειρωνικά, «έλα τώρα ρε πατέρα... τί έγινε με την πανδημία πανώλης στην Ευρώπη και την Ασία που τα αποτελέσματά της αναδιαμόρφωσαν εκ βάθρων τις κοινωνίες; Ποια ήταν τα αποτελέσματα των βομβαρδισμών του Λονδίνου από την Γερμανική αεροπορία και γιατί απέτυχαν στον σχεδιασμό τους;»
 
Ένοιωσα αμήχανος αλλά και περήφανος γιατί ένας νέος άνθρωπος που ακόμη δεν είχε ξεκαθαρίσει τα «θέλω» του, είχε το σθένος να απορρίψει με την δική του κριτική σκέψη, έστω και ενστικτωδώς, τον «ναρκισσισμό» της γενιάς μου. Αυτή η ενστικτώδης απόρριψη των δοξασιών της γενιάς μου ήταν στην σωστή κατεύθυνση. Όμως, ήταν έγκυρη τότε και περισσότερο από δικαιολογημένη σήμερα. Εκ των πραγμάτων, το 2014 ήταν ένας περίπατος σε σύγκριση με το 2022.
 
Η Αβεβαιότητα είναι μια ψυχική κατάσταση που προκαλείται όταν αναγνωρίζουμε ότι δεν γνωρίζουμε κάτι για το μέλλον. Είναι διαφορετική από την άγνοια επειδή, όταν αισθανόμαστε αβέβαιοι, έχουμε και μπορούμε να συλλέξουμε αρκετές πληροφορίες για να τις συνδυάσουμε και για όσα περισσότερα μας λείπουν.
 
Για παράδειγμα, αναγνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική γιατί την βιώνουμε, αλλά όχι αρκετά ώστε να αποφασίσουμε αν θα πρέπει να αγοράσουμε σακιά με άμμο ή να μετακομίσουμε. Οι ανά τον Κόσμο επιδημιολόγοι είναι απολύτως βέβαιοι ότι θα υπάρξουν μελλοντικές επιδημίες, αλλά όχι ποιο θα είναι το παθογόνο ή πότε αυτές θα συμβούν. Δεν είναι ότι υπάρχει έλλειψη δεδομένων, αντιθέτως, υπάρχουν και είναι πάρα-πάρα πολλά! Αλλά είναι διφορούμενα και επιρρεπή σε ένα ευρύ φάσμα ερμηνειών. Το καθοριστικό χαρακτηριστικό της Αβεβαιότητας είναι ότι, σε αντίθεση με τον κίνδυνο, δεν μπορεί να προσδιοριστεί ποσοτικά. 
 
Η πιθανότητα δεν μπορεί να συλλάβει την ασάφεια ή την πολυπλοκότητά της. Αυτό που σίγουρα καταλαβαίνουμε είναι ότι η Αβεβαιότητα μας κάνει να νοιώθουμε βαθιά άβολα και ανήσυχα.
 
Αυτό το αίσθημα έχει καταγραφεί. Οι νευροεπιστήμονες μελετώντας την ανθρώπινη, και όχι μόνον, συμπεριφορά μπορούν να αναγνωρίσουν ότι προκαλεί μια αντίδραση στρες. Οι συμπεριφορικοί οικονομολόγοι σημειώνουν ότι καθυστερεί τη λήψη αποφάσεων. Οι ψυχολόγοι, στα συχνά «δαιμονικά» πειράματά τους, αποδεικνύουν ότι είμαστε πιο ήρεμοι γνωρίζοντας ότι κάτι κακό σίγουρα κατευθύνεται προς το δρόμο μας (ας πούμε, ένα ηλεκτροσόκ) από ό, τι όταν υπάρχει μια πιθανότητα να ξεφύγουμε από αυτό. Η Αβεβαιότητα είναι τόσο οδυνηρή που είμαστε πιο ευτυχισμένοι με την καταστροφή παρά με την αμφιβολία.
 
Και τότε είναι που είμαστε πιο επιρρεπείς σε υποσχέσεις βεβαιότητας, όσο ψεύτικες κι αν είναι. 
 
Συχνά στρεφόμαστε στην ιστορία με την πεποίθηση ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται» – ένα άρθρο πίστης που δεν συμμερίζονται οι επαγγελματίες ιστορικοί, και μάλιστα με ένα ισχυρό επιχείρημα. Η ιστορία που φτιάχνουμε σήμερα βασίζεται σε γνώσεις που έλειπαν από τους προγόνους μας. Γνωρίζουμε τι έκαναν και πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα και αυτό επηρεάζει το τι κάνουμε στη συνέχεια. Έτσι δεν μπορεί να επαναληφθεί με ακρίβεια. Το ίδιο ισχύει και για τους επιγόνους μας.
 
Στη δεκαετία του 1960, οι συχνές συγκρίσεις του Βιετνάμ με τη ναζιστική Γερμανία από την κυβέρνηση Lyndon B. Johnson εμφύσησαν σε αυτόν τον πόλεμο ηθική δικαιοσύνη και συνεπάγονταν αναπόφευκτη επιτυχία. Οι Νοτιοβιετναμέζοι ήταν ακριβώς όπως οι Αμερικανοί, διψασμένοι για δημοκρατία, ενώ οι φασίστες επιτιθέμενοι του βορρά ήταν αποφασισμένοι για παγκόσμια κυριαρχία, και έτσι, όπως ομολόγησε αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών Robert MacNamara (1), η κυβέρνηση κατέληξε σε σίγουρες «λανθασμένες εκτιμήσεις φίλων και εχθρών».
 
Δεν είναι ότι δεν μπορούμε να μάθουμε από την Ιστορία, αλλά ότι μας ελκύουν οι αφηγήσεις που μας κολακεύουν περισσότερο.
 
Στα οικονομικά, τα μοντέλα συχνά αντικαθιστούν την Αβεβαιότητα με την εμπιστοσύνη της πρόβλεψης. Αλλά, ως μοντέλα, αφήνουν πολλά. Πρέπει να το κάνουν, διαφορετικά θα ήταν τόσο μεγάλα (και αβέβαια) όσο ο ίδιος ο κόσμος. Ο νομπελίστας οικονομολόγος Robert Shiller (2) το αναγνώρισε αυτό όταν υπέθεσε ότι τα δεδομένα που δεν είχαν φτάσει στα μοντέλα του θα μπορούσαν να είναι πιο σημαντικά από τα δεδομένα που ήδη είχαν.
 
Η νέα τεχνολογία, ικανή να χειριστεί βουνά δεδομένων, οδηγεί τα μοντέλα στα άκρα, ισχυριζόμενη ότι κυριαρχεί στα πάντα, από τα συστήματα μεταφορών έως τις προσωπικές σχέσεις. Το χρήμα που παράγεται από εφαρμογές που υπόσχονται βεβαιότητα του τύπου «πρέπει να είστε υγιείς, περπατήσατε 10.000 βήματα», είναι ένας υποκατάστατος δείκτης για το πόσο ανεκτικοί στην Αβεβαιότητα έχουμε γίνει.
 
Υπάρχει ένας κίνδυνος εδώ, γνωστός ως «το παράδοξο της τεχνολογίας». Οι δυνατότητες που αναθέτουμε στην τεχνολογία, είτε πρόκειται για την απομνημόνευση αριθμών τηλεφώνου και διευθύνσεων, είτε για την καταμέτρηση των βημάτων μας, κ.ο.κ., μας οδηγούν σιγά-σιγά στο να χάνουμε τον εαυτό μας. Όσο περισσότερο αφήνουμε την τεχνολογία να σκέφτεται για εμάς, τόσο λιγότερο σκεφτόμαστε.
 
Οι υποσχέσεις βεβαιότητας υποτιμούν τα διάχυτα ενδεχόμενα που καθορίζουν τις ανθρώπινες ζωές. Το γεγονός ότι ακόμη και τα μονοζυγωτικά δίδυμα αναπτύσσουν διαφορετικό ανοσοποιητικό σύστημα απεικονίζει ξεκάθαρα και αδιαμφισβήτητα τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στον εαυτό μας, το παραμικρό τυχαίο γεγονός στη ζωή μας.
 
Όπως υποστηρίζει ο φυσικός Carlo Rovelli (3), οι επιστήμονες που οδηγούνται από την αμφιβολία, εμπνέονται περισσότερο από ερωτήσεις παρά από απαντήσεις. Ενώ η αναφορά στην «επιστήμη» ακούγεται σαν το σήμα κατατεθέν της εμπιστοσύνης, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η επιστήμη είναι μόνο το καλύτερο που γνωρίζουμε, τουλάχιστον μέχρι αυτήν εδώ την στιγμή.
 
«Μεταξύ πλήρους άγνοιας και απόλυτης βεβαιότητας», λέει ο Rovelli, «υπάρχει ένας τεράστιος ενδιάμεσος χώρος όπου διεξάγουμε τη ζωή μας».
 
Αυτός ο «τεράστιος ενδιάμεσος χώρος» ασάφειας και αβεβαιότητας είναι επίσης το έδαφος που καταλαμβάνουν οι καλλιτέχνες. Σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής τους είναι ευάλωτη στις αντιξοότητες της μόδας, της προσοχής, της τύχης. Οι περισσότεροι στερούνται ακόμη και της θεσμικής υποστήριξης που απολαμβάνουν οι επιστήμονες. Πώς να εργαστώ; Σε τί να εργαστώ; Πώς να αξιολογήσω το τί έχει γίνει; Αυτά είναι τα ερωτήματα που κατακλύζουν την καριέρα κάθε καλλιτέχνη. Ξεκινούν χωρίς τίποτα, κυρίως χωρίς να τους ζητηθεί, και πλέουν στο άγνωστο οδηγούμενοι από το πάθος να δημιουργήσουν κάτι. Ακόμη και οι πιο ζοφεροί (ψυχροί, θλιβεροί άχαροι) ανάμεσά τους μοιράζονται μια θεμελιώδη αισιοδοξία για την αξία της δημιουργίας. Κάθε λέξη, κάθε νότα, κάθε χρώμα είναι μια απόφαση που είναι επίσης και μια υπόθεση: «νομίζω ότι αυτό θα σημαίνει αυτό». Απομακρύνονται από το προβλέψιμο, αποφεύγοντας τη βεβαιότητα και προσεγγίζουν αυτό που η Toni Morrison (4) αποκαλεί «συνωμότες» τους: «τα μυαλά των άλλων στους οποίους, καθώς γίνεται σύνδεση, το έργο τέχνης ζωντανεύει».
 
Πρέπει να καθόμαστε με την Αβεβαιότητα ή να τρέχουμε μακριά από αυτήν;
 
Αναγνωρίζοντας με αυτοπεποίθηση και θάρρος ότι η έλλειψη γνώσης είναι αυτό που οδηγεί την περιέργειά μας, αποκαλύπτεται μια νέα κατανόηση. Η λαχτάρα μας για βεβαιότητα συχνά μας κάνει να αγνοούμε τι είναι σημαντικό, και αυτές οι μικρές αμφιβολίες του τύπου «ίσως δεν μπορούμε να μειώσουμε περαιτέρω το κόστος», «ίσως τα φάρμακα δεν λειτουργούν», «είναι το κτίριο ασφαλές;» που εισχωρούν και τριγυρνούν στο μυαλό μας γίνονται σειρήνες αποπροσανατολισμού και τρέφουν την αμφιβολία.
 
Αν, αφήνοντας τη λαχτάρα μας για βεβαιότητα, ανακτήσουμε την αίσθηση της ικανότητάς μας να φτιάξουμε κάτι – από τον εαυτό μας, ο ένας από τον άλλον, από τον κόσμο – μπορούμε να ανακαλύψουμε τα οφέλη της Αβεβαιότητας.
 
Η Αβεβαιότητα είναι παντού γύρω μας, ποτέ πριν περισσότερο από όσο σήμερα. Είτε πρόκειται για μια παγκόσμια πανδημία, είτε για την Οικονομία, είτε για τα οικονομικά μας, την υγεία και τις σχέσεις μας, πολλά από αυτά που βρίσκονται μπροστά στη ζωή μας παραμένουν αβέβαια. Ωστόσο, ως ανθρώπινα όντα, επιθυμούμε την ασφάλεια. Θέλουμε να νιώθουμε ασφαλείς και να έχουμε μια αίσθηση ελέγχου της ζωής και της ευημερίας μας. Ο φόβος και η Αβεβαιότητα μπορεί να μας αφήσουν να αισθανόμαστε αγχωμένοι, ανήσυχοι και ανίσχυροι για την κατεύθυνση της ζωής μας. Η Αβεβαιότητα μπορεί να μας αποστραγγίσει συναισθηματικά και να μας παγιδεύσει σε μια καθοδική σπείρα ατελείωτων «τί» και «αν» και των χειροτέρων σεναρίων για το τί μπορεί να φέρει το αύριο.
 
Είμαστε όλοι διαφορετικοί στο πόση Αβεβαιότητα μπορούμε να ανεχθούμε στη ζωή. Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να απολαμβάνουν να παίρνουν ρίσκα και να ζουν απρόβλεπτες ζωές, ενώ άλλοι βρίσκουν την τυχαιότητα της ζωής βαθιά οδυνηρή. Αλλά όλοι μας έχουμε ένα όριο. Εάν αισθανόμαστε συγκλονισμένοι από την Αβεβαιότητα και νοιώθουμε ανήσυχοι, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε μόνοι. Πολλοί από εμάς είμαστε στην ίδια βάρκα. Είναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ανεξάρτητα από το πόσο αβοήθητοι και απελπισμένοι νοιώθουμε, υπάρχουν βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις, να ανακουφίσουμε το άγχος μας και να αντιμετωπίσουμε το άγνωστο με περισσότερη αυτοπεποίθηση.
 
Αν και μπορεί να μην θέλουμε να το αναγνωρίσουμε, η Αβεβαιότητα είναι ένα φυσικό και αναπόφευκτο μέρος της ζωής. Πολύ λίγα πράγματα για τη ζωή μας είναι σταθερά ή απόλυτα σίγουρα, και ενώ έχουμε τον έλεγχο σε πολλά πράγματα, δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλα όσα συμβαίνουν σε εμάς. Όπως απέδειξε η πανδημία του κορονοϊού, η ζωή μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα και πολύ απρόβλεπτα. Τη μια μέρα τα πράγματα μπορεί να είναι μια χαρά, την επόμενη ξαφνικά να αρρωστήσουμε, να χάσουμε τη δουλειά μας ή να βρεθούμε να αγωνιζόμαστε να φέρουμε φαγητό στο τραπέζι ή να συντηρήσουμε την οικογένειά μας.
 
Για να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την Αβεβαιότητα, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε την ανησυχία ως εργαλείο για να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε το μέλλον και να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Η ανησυχία μπορεί να μας κάνει να φαίνεται ότι έχουμε κάποιο έλεγχο σε αβέβαιες συνθήκες. Μπορεί να πιστεύουμε ότι η ανησυχία θα μας βοηθήσει να βρούμε μια λύση στα προβλήματά μας ή να μας προετοιμάσει για το χειρότερο. Μπορεί, αν απλά αγωνιούμε για ένα πρόβλημα αρκετό καιρό, να σκεφτούμε κάθε πιθανότητα ή να διαβάσουμε κάθε γνώμη στο διαδίκτυο, και ίσως βρούμε μια λύση για να ελέγξουμε το αποτέλεσμα. Δυστυχώς, τίποτα από αυτά δεν λειτουργεί. Η χρόνια ανησυχία δεν μπορεί να μας δώσει περισσότερο έλεγχο σε ανεξέλεγκτα γεγονότα. Απλώς μας στερεί την απόλαυση στο Παρόν, απομυζά την ενέργειά μας και μας κρατά ξύπνιους τη νύχτα. Αλλά υπάρχουν πιο υγιείς τρόποι για να αντιμετωπίσουμε την Αβεβαιότητα, και αυτό ξεκινά με την προσαρμογή της νοοτροπίας μας.
 
Οι περισσότεροι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων που έχουν ασχοληθεί διαχρονικά με την Αβεβαιότητα, συγκλίνουν σε μια ομάδα πέντε (5) προτάσεων για την διαχείριση της Αβεβαιότητας και τις οποίες προτάσεις παραθέτω στην συνέχεια.
 
1. Αναλάβετε δράση για τα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε
 
Πολλά για τη ζωή είναι αβέβαια αυτή τη στιγμή και πολλά πράγματα παραμένουν έξω από τον έλεγχό σας. Αλλά ενώ δεν μπορείτε να ελέγξετε την εξάπλωση ενός ιού, την ανάκαμψη της οικονομίας ή αν θα έχετε τον μισθό σας το επόμενο 15νθήμερο, δεν είστε εντελώς ανίσχυροι. Όποιοι κι αν είναι οι φόβοι σας ή οι προσωπικές σας περιστάσεις, αντί να ανησυχείτε για το ανεξέλεγκτο, προσπαθήστε να εστιάσετε το μυαλό σας, εκ νέου, στην ανάληψη δράσης πάνω στις πτυχές που είναι υπό τον έλεγχό σας.
 
Για παράδειγμα, εάν έχετε χάσει τη δουλειά ή το εισόδημά σας κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, εξακολουθείτε να έχετε τον έλεγχο της ενέργειας που αφιερώνετε στην αναζήτηση εργασίας στο διαδίκτυο, στην αποστολή βιογραφικών σημειωμάτων ή στη δικτύωση με τις επαφές σας. Ομοίως, εάν ανησυχείτε για την υγεία σας ή για μια πρόσφατη διάγνωση, μπορείτε ακόμα να αναλάβετε δράση μειώνοντας τα επίπεδα άγχους σας, προσεγγίζοντας τους αγαπημένους σας για υποστήριξη και διαχειριζόμενοι τα συμπτώματά σας.
 
Εστιάζοντας στις πτυχές ενός προβλήματος που μπορείτε να ελέγξετε με αυτόν τον τρόπο, θα μεταβείτε από την αναποτελεσματική ανησυχία και τον μηρυκασμό στην ενεργό επίλυση προβλημάτων. Φυσικά, όλες οι συνθήκες είναι διαφορετικές και μπορεί να διαπιστώσετε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το μόνο που μπορείτε να ελέγξετε είναι η στάση σας και η συναισθηματική σας αντίδραση.
 
Όταν οι περιστάσεις είναι εκτός του ελέγχου σας, είναι εύκολο να κατακλυστείτε από φόβο και αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί να νομίζετε ότι καταπιέζοντας/καταπνίγοντας το πώς αισθάνεστε, προσπαθώντας να φορέσετε ένα γενναίο πρόσωπο ή αναγκάζοντας τον εαυτό σας να είναι θετικός, θα προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα. Αλλά η άρνηση ή η καταστολή των συναισθημάτων σας θα αυξήσει μόνο το στρες και το άγχος και θα σας κάνει πιο ευάλωτους στην κατάθλιψη ή στην εξουθένωση.
 
Όταν δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα άλλο για μια κατάσταση, μπορείτε ακόμα να αντιμετωπίσετε ενεργά τα συναισθήματά σας – ακόμα και τα πιο αρνητικά και φοβισμένα. Επιτρέποντας στον εαυτό σας να βιώσει την αβεβαιότητα με αυτόν τον τρόπο μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος, να συμβιβαστείτε καλύτερα με τις περιστάσεις σας και να βρείτε μια αίσθηση ειρήνης καθώς αντιμετωπίζετε προκλήσεις.
 
2. Αμφισβητήστε την ανάγκη σας για βεβαιότητα
 
Ενώ η αβεβαιότητα και η αλλαγή είναι αναπόφευκτα μέρη της ζωής, συχνά υιοθετείτε συμπεριφορές προσπαθώντας να αντιμετωπίσετε τη δυσφορία που μπορεί να σας επιφέρουν. Αυτές οι συμπεριφορές, εκτός από την ανησυχία για κάθε πιθανό σενάριο, μπορεί να σας οδηγούν:
  • Στο να επιδιώκετε υπερβολική διαβεβαίωση από τους άλλους. Ρωτάτε επανειλημμένα φίλους ή αγαπημένους εάν παίρνετε τη σωστή απόφαση, ερευνάτε ατελείωτα πληροφορίες στο διαδίκτυο ή αναζητάτε συμβουλές από ειδικούς σε μια προσπάθεια να αφαιρέσετε την αβεβαιότητα από τη ζωή σας.
  • Στο να μικροδιαχειρίζετε τα άτομα. Αρνείστε να αναθέσετε καθήκοντα σε άλλους, είτε στην εργασία είτε στο σπίτι. Μπορεί ακόμη και να προσπαθήσετε να αναγκάσετε τους ανθρώπους γύρω σας να αλλάξουν, να κάνουν τη συμπεριφορά τους πιο προβλέψιμη για εσάς.
  • Σε αναβλητικότητα. Με το να μην παίρνετε αποφάσεις, ελπίζετε να αποφύγετε την αβεβαιότητα που αναπόφευκτα ακολουθεί. Θα βρείτε τρόπους να καθυστερήσετε ή να αναβάλλετε την ανάληψη δράσης, ή ακόμα και να αποφύγετε ορισμένες καταστάσεις, σε μια προσπάθεια να αποτρέψετε από το να συμβούν, άσχημα πράγματα.
  • Σε επανειλημμένο έλεγχο πραγμάτων/καταστάσεων. Καλείτε ή στέλνετε μηνύματα στην οικογένεια, στους φίλους ή στα παιδιά σας ξανά και ξανά για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλή. Ελέγχετε ξανά και ξανά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κείμενα ή φόρμες πριν από την αποστολή, ελέγξτε ξανά και ξανά λίστες για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε χάσει τίποτα που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην προβλεψιμότητα του μέλλοντος.
Μπορείτε να αμφισβητήσετε τις συμπεριφορές που έχετε υιοθετήσει για να ανακουφίσετε τη δυσφορία της Αβεβαιότητας κάνοντας στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:
  • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της βεβαιότητας; Ποια τα μειονεκτήματα; Η ζωή μπορεί να αλλάξει σε μια στιγμή και είναι γεμάτη με απροσδόκητα γεγονότα και εκπλήξεις, αλλά αυτό δεν είναι πάντα κακό. Για κάθε δυσάρεστη έκπληξη, όπως ένα τροχαίο ατύχημα ή μια σοβαρή ιατρική διάγνωση, υπάρχουν καλά πράγματα που συμβαίνουν από το πουθενά όπως μια εξαιρετική προσφορά εργασίας, μια απροσδόκητη αύξηση μισθού ή ένα απροσδόκητο τηλεφώνημα από έναν παλιό φίλο. Η ευκαιρία συχνά προκύπτει από το απροσδόκητο και η αντιμετώπιση της Αβεβαιότητας στη ζωή μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μάθετε να προσαρμόζεστε, να ξεπερνάτε τις προκλήσεις και να αυξάνετε την ανθεκτικότητά σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτυχθείτε ως άτομο.
  • Για πόσα μπορείτε να είστε απόλυτα σίγουροι στη ζωή; Έχει κανείς δουλειά εφ' όρου ζωής, εγγύηση καλής υγείας ή απόλυτη βεβαιότητα για το τί θα φέρει το αύριο; Συμπεριφορές όπως η ανησυχία, η μικροδιαχείριση και η αναβλητικότητα προσφέρουν την ψευδαίσθηση ότι έχουν κάποιο έλεγχο σε μια κατάσταση, αλλά τί αλλάζουν στην πραγματικότητα; Η αλήθεια είναι ότι όσο κι αν προσπαθήσετε να σχεδιάσετε και να προετοιμαστείτε για κάθε πιθανό αποτέλεσμα, η ζωή θα βρει έναν τρόπο να σας εκπλήξει. Το μόνο που πραγματικά κάνει η προσπάθεια για βεβαιότητα είναι να τροφοδοτεί την ανησυχία και το άγχος.
  • Υποθέτετε ότι άσχημα πράγματα θα συμβούν μόνο και μόνο επειδή ένα αποτέλεσμα είναι αβέβαιο; Ποια είναι η πιθανότητα να συμβούν; Όταν αντιμετωπίζετε Αβεβαιότητα, είναι εύκολο να υπερεκτιμήσετε την πιθανότητα να συμβεί κάτι κακό και να υποτιμήσετε την ικανότητά σας να το αντιμετωπίσετε αν συμβεί. Αλλά δεδομένου ότι η πιθανότητα να συμβεί κάτι κακό είναι χαμηλή, ακόμη και σε αυτούς τους επισφαλείς καιρούς, είναι δυνατόν να ζήσετε με αυτή τη μικρή πιθανότητα και να επικεντρωθείτε, αντ’ αυτού, στα πιο πιθανά αποτελέσματα; Ρωτήστε τους φίλους και την οικογένειά σας πώς αντιμετωπίζουν την Αβεβαιότητα σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Θα μπορούσατε να κάνετε το ίδιο;
Αμφισβητώντας την ανάγκη σας για βεβαιότητα, μπορεί να αρχίσετε να αφήνετε τις αρνητικές συμπεριφορές, να μειώσετε το άγχος και την ανησυχία και να ελευθερώσετε χρόνο και ενέργεια για πιο πρακτικούς σκοπούς.
 
3. Μάθετε να αποδέχεστε την Αβεβαιότητα
 
Ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθείτε να εξαλείψετε την αμφιβολία και τη μεταβλητότητα από τη ζωή σας, η αλήθεια είναι ότι δέχεστε ήδη πολλή Αβεβαιότητα κάθε μέρα. Κάθε φορά που διασχίζετε ένα δρόμο, κάθεστε πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου ή τρώτε φαγητό σε πακέτο ή εστιατόριο, αποδέχεστε ένα επίπεδο αβεβαιότητας. Εμπιστεύεστε ότι η κυκλοφορία θα σταματήσει, δεν θα έχετε ατύχημα και ό,τι τρώτε είναι ασφαλές. Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι κακό υπό αυτές τις συνθήκες είναι μικρές, οπότε αποδέχεστε το ρίσκο και προχωράτε χωρίς να απαιτείται βεβαιότητα. Εάν είστε θρησκευόμενοι, πιθανότατα δέχεστε κάποια αμφιβολία και αβεβαιότητα ως μέρος της πίστης σας.
 
Όταν κυριαρχούν παράλογοι φόβοι και ανησυχίες, μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτούμε λογικά και να σταθμίσουμε με ακρίβεια την πιθανότητα να συμβεί κάτι κακό.
 
Τα παρακάτω βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε πιο ανεκτικοί και να αποδεχτείτε την Αβεβαιότητα:
  • Προσδιορίστε τις αιτίες αβεβαιότητας. Η πολλή αβεβαιότητα τείνει να δημιουργείται από τον εαυτό μας, μέσω της υπερβολικής ανησυχίας ή της απαισιόδοξης προοπτικής. Ωστόσο, κάποια αβεβαιότητα μπορεί να δημιουργηθεί από εξωτερικές πηγές, ειδικά σε περιόδους όπως αυτή. Η ανάγνωση ιστοριών των μέσων ενημέρωσης που επικεντρώνονται στα χειρότερα σενάρια, το ξόδεμα του χρόνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εν μέσω φημών και μισών αληθειών ή απλώς η επικοινωνία με ανήσυχους φίλους μπορεί να τροφοδοτήσει τους δικούς σας φόβους και αβεβαιότητες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι προβαίνουν σε αγορές πανικού όταν έρχονται άσχημα νέα και αυτό, καθώς βλέπουν άλλους να το κάνουν, τροφοδοτεί τους δικούς τους φόβους. Αναγνωρίζοντας τους παράγοντες ενεργοποίησης, μπορείτε να αναλάβετε δράση για να αποφύγετε ή να μειώσετε την έκθεσή σας σε αυτούς.
  •  Αναγνωρίστε πότε αισθάνεστε την ανάγκη για βεβαιότητα. Παρατηρήστε πότε αρχίζετε να αισθάνεστε ανήσυχοι και φοβισμένοι για μια κατάσταση, αρχίζετε να ανησυχείτε για το τι θα συμβεί ή αισθάνεστε ότι μια κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Ψάξτε για τις σωματικές ενδείξεις ότι αισθάνεστε ανήσυχοι. Μπορεί να παρατηρήσετε ένταση στο λαιμό ή στους ώμους σας, δύσπνοια, έναρξη πονοκεφάλου, ένα σφίξιμο ή ένα αίσθημα κενού στο στομάχι σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σταματήσετε και να αναγνωρίσετε ότι λαχταράτε επαναβεβαίωση ή διασφάλιση/εγγύηση.
  • Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αισθανθεί την Αβεβαιότητα. Αντί να συμμετέχετε σε μάταιες προσπάθειες να αποκτήσετε τον έλεγχο του ανεξέλεγκτου, αφήστε τον εαυτό σας να βιώσει τη δυσφορία της Αβεβαιότητας. Όπως όλα τα συναισθήματα, αν επιτρέψετε στον εαυτό σας να αισθανθεί φόβο και αβεβαιότητα, τελικά θα περάσουν. Επικεντρωθείτε στην παρούσα στιγμή και στην αναπνοή σας και επιτρέψτε στον εαυτό σας απλά να αισθανθεί και να παρατηρήσει την Αβεβαιότητα που βιώνετε. Πάρτε μερικές αργές, βαθιές αναπνοές ή δοκιμάστε ένα διαλογισμό για να σας κρατήσει ή να σας επαναφέρει στο Παρόν.
  • Αφήστε την ανησυχία σας κατά μέρος, αφήστε την να περάσει. Απαντήστε στα «τί» και «αν» που περνούν από το κεφάλι σας αναγνωρίζοντας ότι δεν είστε μάντης. Δεν ξέρετε τι θα συμβεί. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να αφεθείτε και να αποδεχτείτε την Αβεβαιότητα ως μέρος της ζωής σας.
  • Μετατοπίστε την προσοχή σας. Επικεντρωθείτε σε ανησυχίες που μπορούν να αντιμετωπιστούν/επιλυθούν, αναλαμβάνοντας δράση σε εκείνες τις πτυχές ενός προβλήματος που μπορείτε να ελέγξετε ή απλά επιστρέψτε σε αυτό που κάνατε. Όταν ξαναγυρνά το μυαλό σας πίσω στην ανησυχία ή επιστρέφουν τα συναισθήματα Αβεβαιότητας, εστιάστε ξανά το μυαλό σας στην παρούσα στιγμή και στη δική σας αναπνοή.
  • Η αποδοχή της Αβεβαιότητας δεν σημαίνει ότι δεν έχετε ένα σχέδιο. Η αποδοχή της Αβεβαιότητας δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχετε ένα σχέδιο για μερικές από τις απρόβλεπτες περιστάσεις της ζωής. Είναι πάντα καλό να έχετε κάποια χρήματα «στην άκρη» σε περίπτωση απροσδόκητων εξόδων, να έχετε ένα εύχρηστο σετ ετοιμότητας εάν ζείτε σε μια περιοχή που κινδυνεύει από σεισμούς ή να έχετε ένα σχέδιο εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο αρρωστήσει. Αλλά δεν μπορείτε να προετοιμαστείτε για κάθε πιθανό σενάριο. Πολύ απλά, η ζωή είναι τυχαία και απρόβλεπτη.
4. Εστιάστε στο Παρόν
 
Η Αβεβαιότητα συχνά επικεντρώνεται στις ανησυχίες για το μέλλον και σε όλα τα κακά πράγματα που μπορείτε να προβλέψετε να συμβούν. Μπορεί να σας αφήσει να αισθάνεστε απελπισμένοι και καταθλιπτικοί για τις επόμενες ημέρες, να υπερβάλλετε για το εύρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε και ακόμη και να σας παραλύσει από το αναλάβετε δράση για να ξεπεράσετε ένα πρόβλημα.
 
Ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους για να αποφύγετε να ανησυχείτε για το μέλλον είναι να εστιάσετε στο Παρόν. Αντί να προσπαθείτε να προβλέψετε τι μπορεί να συμβεί στο Μέλλον, στρέψτε την προσοχή σας σε αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Με το να είστε πλήρως συνδεδεμένοι με το Παρόν, μπορείτε να διακόψετε τις αρνητικές υποθέσεις και τις καταστροφικές προβλέψεις που τρέχουν στο μυαλό σας.
 
Μπορείτε να μάθετε να εστιάζετε σκόπιμα την προσοχή σας στο Παρόν μέσω της ενσυνείδησης (= προσοχή, επιμέλεια, φροντίδα, σύνεση, επίγνωση), κατά λέξη στην ψυχολογία: ενσυνειδητότητα. Με τακτική εξάσκηση, η ενσυνειδητότητα μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε/μετατρέψετε την ενασχόλησή σας με μελλοντικές ανησυχίες σε μια ισχυρότερη εκτίμηση της παρούσας στιγμής, καθώς και να ηρεμήσετε το μυαλό σας, να μειώσετε το άγχος και να ενισχύσετε τη συνολική σας διάθεση.
 
Μπορείτε να ξεκινήσετε μια πρακτική ενσυνειδητότητας ακολουθώντας έναν ηχητικό διαλογισμό (ήχων, ομιλίας, μουσικής) ή ενσωματώνοντάς τον σε ένα πρόγραμμα άσκησης, όπως το περπάτημα. Η χρήση της προσοχής για να παραμείνετε επικεντρωμένοι στο Παρόν μπορεί να σας ζητήσει να επιμείνετε. Αρχικά, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η εστίασή σας συνεχίζει να περιπλανιέται πίσω στους μελλοντικούς φόβους και ανησυχίες σας, αλλά μην εγκαταλείπετε, συνεχίστε σε αυτό. Κάθε φορά που εστιάζετε την προσοχή σας πίσω στο Παρόν, ενισχύετε μια νέα ψυχική συνήθεια που μπορεί να σας βοηθήσει να απελευθερωθείτε από την αβεβαιότητα.
 
5. Διαχειριστείτε το στρες και το άγχος
 
Η λήψη μέτρων για τη μείωση των συνολικών επιπέδων στρες και άγχους μπορεί να σας βοηθήσει να διακόψετε την ρουφήχτρα των αρνητικών σκέψεων, να βρείτε εσωτερική ηρεμία και να αντιμετωπίσετε καλύτερα την αβεβαιότητα στη ζωή σας.
  • Κινηθείτε. Η άσκηση είναι μια φυσική και αποτελεσματική θεραπεία ανακούφισης από το στρες και το άγχος. Δοκιμάστε να προσθέσετε ένα στοιχείο ενσυνειδητότητας και να εστιάσετε στο πώς αισθάνεται το σώμα σας καθώς κινείστε. Δώστε προσοχή στην αίσθηση των ποδιών σας να χτυπούν στο έδαφος καθώς περπατάτε, τρέχετε ή χορεύετε, ή στο ρυθμό της αναπνοής σας ή στην αίσθηση του ήλιου ή του ανέμου ή της βροχής στο δέρμα σας.
  • Βρείτε χρόνο για χαλάρωση. Επιλέξτε μια τεχνική χαλάρωσης όπως διαλογισμό, γιόγκα ή ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και προσπαθήστε να αφιερώσετε χρόνο για μια τακτική πρακτική κάθε μέρα.
  • Κοιμηθείτε αρκετά. Η υπερβολική ανησυχία και αβεβαιότητα μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας, ακριβώς όπως η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να τροφοδοτήσει το άγχος και το στρες. Η βελτίωση των συνηθειών σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και ο χρόνος για να χαλαρώσετε πριν από τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα.
  • Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή. Η κατανάλωση υγιεινών γευμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας και να αποτρέψετε τις εναλλαγές της διάθεσης. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Προσπαθήστε να προσθέσετε περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά από σολομό, καρύδια, σόγια και λιναρόσπορο. Μια υγιεινή διατροφή θα δώσει ώθηση στη συνολική σας διάθεση και θα σας ενδυναμώσει ψυχολογικά.
27 Νοε. 2023
Κων-νος Παπανικολάου
 
Σημειώσεις
 
1. Ήδη από το 1965, ο MacNamara είχε αρχίσει κατ΄ ιδίαν να αμφισβητεί τη σοφία της στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στο Βιετνάμ και μέχρι το 1967 αναζητούσε ανοιχτά έναν τρόπο να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ξεκίνησε μια άκρως απόρρητη έρευνα πλήρους κλίμακας για την αμερικανική δέσμευση στο Βιετνάμ (αργότερα δημοσιεύθηκε ως The Pentagon Papers), τάχθηκε κατά των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών του Βόρειου Βιετνάμ (για τους οποίους έχασε την επιρροή του στην κυβέρνηση Τζόνσον) και τον Φεβρουάριο του 1968 εγκατέλειψε το Πεντάγωνο για να γίνει πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το 1995 ο MacNamara δημοσίευσε τα απομνημονεύματά του, In Retrospect: The Tragedy and Lessons of Vietnam, στα οποία περιγράφει το αντικομμουνιστικό πολιτικό κλίμα της εποχής, τις λανθασμένες υποθέσεις της εξωτερικής πολιτικής και τις λανθασμένες εκτιμήσεις από την πλευρά του στρατού που συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν την πανωλεθρία του Βιετνάμ. Στο ντοκιμαντέρ του Errol Morris The Fog of War (2003), ο MacNamara συζητά την καριέρα του στο Πεντάγωνο καθώς και τις αποτυχίες των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.
2. Robert Shiller, (γεν. 29 Μαρτίου 1946). Αμερικανός οικονομολόγος, ακαδημαϊκός και συγγραφέας. Από το 2022, υπηρέτησε ως Sterling Professor of Economics στο Πανεπιστήμιο Yale και είναι συνεργάτης στο του Yale School of Management. Είναι ερευνητικός συνεργάτης του National Bureau of Economic Research (NBER) από το 1980, ήταν αντιπρόεδρος της American Economic Association το 2005, εκλεγμένος πρόεδρός της για το 2016 και πρόεδρος της Eastern Economic Association για το 2006-2007. Είναι επίσης συνιδρυτής και επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων MacroMarkets LLC.
3. Carlo Rovelli, (γεν. το 1956 στη Βερόνα). Σπούδασε στην Μπολόνια και στην Πάντοβα, όπου συμμετείχε ενεργά στους φοιτητικούς αγώνες και στο κίνημα της ελεύθερης ραδιοφωνίας. Ως θεωρητικός φυσικός εργάστηκε στην Ιταλία και στις Η.Π.Α. προτού εγκατασταθεί στη Μασσαλία, όπου διευθύνει το Κέντρο Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille. Εκτός από το επιστημονικό του έργο έχει συγγράψει βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης σχετικά με τον χρόνο και τον χώρο, καθώς και μια μελέτη για τον Αναξίμανδρο. Κάτοχος του βραβείου Βασίλη Ξανθόπουλου, έχει τιμηθεί δύο φορές από το Ινστιτούτο Foundational Questions.
4. Toni Morrison, (18 Φεβ.1931 – 5 Αυγ. 2019). Αμερικανίδα μυθιστοριογράφος, εκδότης και εκπαιδευτικός της οποίας τα μυθιστορήματα επικεντρώθηκαν στην εμπειρία των μαύρων Αμερικανών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εμπειρία των μαύρων γυναικών σε μια άδικη κοινωνία και στην αναζήτηση πολιτιστικής ταυτότητας. Στη γραφή της, χρησιμοποίησε έντεχνα φανταστικά και μυθικά στοιχεία μαζί με ρεαλιστικές απεικονίσεις φυλετικών, έμφυλων και ταξικών συγκρούσεων. Το 1993, έγινε η πρώτη μαύρη Αμερικανίδα που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Μαζί με το βραβείο Νόμπελ, η Morrison κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ και το American Book Award το 1988 για το μυθιστόρημά της Beloved το 1987 και το 1996 επιλέχθηκε για τη διάλεξη Jefferson, την υψηλότερη τιμή της κυβέρνησης των ΗΠΑ για επιτεύγματα στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Στις 29 Μαΐου 2012, της απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

30 Νοεμβρίου 1943: Η εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές και τους συνεργάτες τους, των αναπήρων του έπους του 1940-1941 και η απαράγραπτη απαίτηση για αποζημίωση.

Γράφει ο
Θεοφάνης Μαλκίδης 
 
Με την κατάρρευση του Μετώπου ενάντια στους Ιταλούς, Γερμανούς, Βούλγαρους και Αλβανούς εισβολείς και τη συνθηκολόγηση του Ελληνικού Στρατού το 1941, είχαμε την καταμέτρηση των απωλειών που έφτασαν τις 8.000 πεσόντες στα Βορειοηπειρωτικά βουνά. (Δυστυχώς οι περισσότεροι εξ΄ αυτών παραμένουν μέχρι σήμερα χωρίς ταυτοποίηση και κανονική κηδεία και ταφή……) Παράλληλα με τους πεσόντες υπήρχαν χιλιάδες τραυματίες και ειδικότερα δεκαπέντε χιλιάδες ανάπηροι, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στα νοσοκομεία της Αθήνας, αρχίζοντας τον αγώνα επιβίωσή τους, όπως άλλωστε και όλοι οι Έλληνες που δοκιμαζόταν από την αδίστακτη, στυγνή, σκληρή κατοχή. Οι ανάπηροι, όμως, οι ήρωες του έπους του 1940-1941 είχαν και επιπλέον λόγους αντίστασης στους κατακτητές και την 28η Οκτωβρίου 1941, στην πρώτη τελετή απόδοσης τιμής στο έπος, μαζί με τους φοιτητές, τους νέους, καταθέτουν στεφάνια στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
 
Το ίδιο έπραξαν και σε άλλες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις, αφού η παρουσία τους συμβόλιζε την νικηφόρα μάχη του Ελληνισμού και τη συνέχιση του αγώνα μέχρι την απελευθέρωση. Σε όλες τις κινητοποιήσεις της Αθήνας για τροφή, στις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου προπορεύονταν οι ήρωες του 1940-1941 με τα αναπηρικά τους αμαξίδια με τις πατερίτσες ή με τα μπαστούνια τους, με τους επιδέσμους στα κεφάλια τους, στα μάτια τους και τις νοσοκόμες να σπρώχνουν τα αμαξίδια, να υποβαστάζουν τους ακρωτηριασμένους, από τα κρυοπαγήματα ή να οδηγούν τους τυφλούς.
 
Στις 3 Μαρτίου 1943 οι ανάπηροι πήραν μέρος στη γενική κινητοποίηση, στον παλλαϊκό ξεσηκωμό για ματαίωση της επιστράτευσης, μαζί με τους εργαζόμενους της Αθήνας και του Πειραιά, τους δημόσιους υπάλληλους, τους φοιτητές, τους επαγγελματίες και τους βιοτέχνες με τίμημα 46 νεκρούς από τις σφαίρες των κατοχικών αρχών και των συνεργατών τους. (Την κινητοποίηση αυτή την περιγράφει θαυμάσια ο Νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης στον «Άξιον Εστί») 
 
Λίγους μήνες αργότερα, την 30η Νοεμβρίου 1943 οι Ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις και οι ελληνόφωνοι συνεργάτες τους, ξεχύθηκαν στα δεκαεννέα νοσοκομεία της Αθήνας αναζητώντας τους 15.000 ανάπηρους του ελληνοϊταλικού πολέμου. 
 
Υπό την προσωπική καθοδήγηση του επικεφαλής της Γκεστάπο Φον Στρόουπ τα εκτελεστικά όργανα των κατακτητών καθώς και αυτά των συνεργατών τους, περικύκλωσαν τα νοσοκομεία, φόρτωσαν σε αυτοκίνητα τους ανάπηρους και τους παρέδωσαν στις φυλακές Χαϊδαρίου και Χατζηκώστα.
 
Σε λίγες ώρες εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές 283 Έλληνες με αναπηρία, ήρωες του έπους του 1940-1941.......
 
Και κάτι τελευταίο, όσον αφορά το πολιτικό, το διπλωματικό, κυρίως όμως το ηθικό πεδίο, τις λευκές σελίδες της ιστορίας, τις σχέσεις μεταξύ των κρατών:
 
Τα ολοκαυτώματα και οι σφαγές στη διάρκεια της τετραπλής κατοχής στην Ελλάδα (1941-1945), όπου Γερμανοί στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, Ιταλοί στα νησιά και σε μικρότερους οικισμούς, Βούλγαροι στην κεντρική Μακεδονία και τη Θράκη και Αλβανοί στη Θεσπρωτία, εκτέλεσαν αθώους ανθρώπους και κατέστρεψαν χιλιάδες περιουσίες, είναι μία παράμετρος. Η άλλη είναι το «δάνειο» και τα «έξοδα κατοχής» που επέβαλλαν στον εξαθλιωμένο ελληνικό λαό οι κατακτητές, έχοντας ως αποτέλεσμα αμέτρητους θανάτους από την πείνα και την καταστροφή του παραγωγικού ιστού της πατρίδας μας. 
 
Αυτές οι δύο συνιστώσες, η ανθρώπινη και η υλική, αποτελούν μείζονα θέματα, τα οποία δυστυχώς δεν υπάρχουν στην ημερήσια διάταξη της εξωτερικής πολιτικής, τόσο διμερώς, όσο και διεθνώς. 
 
Ειδικότερα τα εγκλήματα κατά τη διάρκεια της κατοχής, από τη δολοφονία των ανάπηρων ηρώων του 1940-1941, το Δίστομο και τα Καλάβρυτα και από το Δοξάτο, τη Δράμα μέχρι το Δομένικο και την Παραμυθιά, είναι η πραγματικότητα. Μόνο οι αρνητές, που και αυτοί πλέον (θα πρέπει να ) τιμωρούνται με το σχετικό νόμο που υφίσταται στην Ελλάδα, θέλουν να τα ξεχάσουμε. Παράλληλα, οι απαιτήσεις που έχουμε ως Ελληνισμός, ως απόγονοι των θυμάτων της βαρβαρότητας των κατακτητών, δεν παραγράφονται αφού είναι εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και δεν μπαίνουν σε πολιτικές ζυγαριές. 
 
Η απαίτησή μας για επανόρθωση, αποζημίωση, αποκατάσταση, είναι νόμιμη, είναι ηθική, είναι ζωντανή, δεν αλλοιώνεται, δεν παραχαράσσεται. Μαζί με τις άλλες απαιτήσεις μας για απόδοση δικαιοσύνης, για απόδοση των κλοπιμαίων, υφίσταται και αυτή που απορρέει από τα ατιμώρητα εγκλήματα κατά τη διάρκεια της κατοχής. 
 
Και όσο τα εγκλήματα δεν τιμωρούνται αυτά θα επαναλαμβάνονται. Άλλωστε τα εγκλήματα του μαθητή Χίτλερ διαπράχθηκαν γιατί δεν τιμωρήθηκαν τα εγκλήματα του δασκάλου Κεμάλ. Αλλά για αυτά θα αναφερθούμε τις επόμενες ημέρες, αφού η απαίτησή μας για αναγνώριση, επανόρθωση, αποζημίωση, αποκατάσταση ισχύει και από τον επισκέπτη της Αθήνας την 7η Δεκεμβρίου….

Οι Αλβανοί μας ΜΟΥΤΖΩΝΟΥΝ συνεχώς καί εμείς τούς ....εκπαιδεύουμε! Συνεχώς!

ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΡΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗΣ ....ΒΛΑΚΕΙΑΣ "ΜΑΣ", ΤΟΤΕ ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ; (ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΟΗΤΟΣ ΤΟ 'ΚΛΙΣΕ' ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΦΕΛΕΙΣ....)
 
Υπενθυμίζουμε για την ιστορία ότι, τα μέλη της αλβανικής αστυνομίας που είχαν εκτελέσει τον Βορειοηπειρώτη Κατσίφα πριν μερικά χρόνια είχαν εκπαιδευτεί πριν το περιστατικό αυτό στην χώρα μας!
 
Ο Έλλην Δήμαρχος της Χιμάρας Φρέντυ Μπελέρης, αναμένει καρτερικά [σ.σ. που είναι καi ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΗΣ!] να βγει από την φυλακή μετά τις αποκαλύψεις από τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας του, ο οποίος ανέφερε ότι χρηματίστηκε από την αλβανική αστυνομία για να ψευδομαρτυρήσει κατά του ίδιου. 
 
Παρά την ομολογία του βασικού μάρτυρα και την εξέτασης της από την Γενική Εισαγγελέα των Τιράνων, οι Αλβανοί του Έντι Ράμα κωλυσιεργούν, και έβαλαν για τις 5 Δεκεμβρίου την διεξαγωγή της δίκης του Φρέντη Μπελέρη και του Παντελή Κοκαβέση.
 
Σήμερα, κατόπιν αιτήματος της εισαγγελίας αλλά και της υπεράσπισης είχε κληθεί να καταθέσει ο Αβντύλ Ράμα, αδερφός του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος για δεν εμφανίστηκε στην δίκη και βρίσκεται δήθεν εκτός χώρας.
 
Ενώ η αλβανική πολιτική και δικαστική εξουσία εμπαίζει την χώρα μας, εμείς εκπαιδεύουμε τους Αλβανούς (!!!!!!) στον Αστικό πόλεμο στα πλαίσια διμερής στρατιωτικής συνεργασίας.
 
Από 13 έως 17 Νοεμβρίου 2023 και στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αλβανίας έτους 2023, πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον (ΕΠΚΕΑΑΠ) της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 Α/Μ ΤΑΞ «ΠΟΝΤΟΣ»), εκπαίδευση 1 Αξιωματικού και 28 Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας επί αντικειμένων «Επιχειρήσεις σε Αστικό Περιβάλλον».
 
Η εκπαίδευση μεταξύ άλλων περιέλαβε και βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης, καθώς και ενέργειες της Διμοιρίας κατά τις επιχειρήσεις ημέρα και νύχτα σε κατοικημένο τόπο.
 
Πρόκειται για συμφωνίες στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, τις οποίες όμως δεδομένης της στάσης των Τιράνων μπορούσαμε να αναβάλουμε τουλάχιστον, προφασιζόμενοι και εμείς διάφορες δικαιολογίες, ακόμα και τον πόλεμο στην Γάζα και τις ροές μεταναστών στα νησιά μας.
 
Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε για πρέπει να εκπαιδεύουμε τους Αλβανούς κομάντο σε επιχειρήσεις αστικού πολέμου, ενώ η στάση της χώρας αυτής και ειδικά του Ράμα είναι άκρως ανθελληνική;
 
Η χώρα μας σέβεται απόλυτα τους διεθνείς νόμους και συνεργάζεται για τους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα, ενώ η αλβανική πλευρά αγνοεί επιδεικτικά και τους στοιχειώδες νομικούς κανόνες. 
 
Υπενθυμίζουμε μόνο για την ιστορία ότι, τα μέλη της αλβανικής αστυνομίας που είχαν εκτελέσει τον Βορειοηπειρώτη Κατσίφα είχαν εκπαιδευτεί στην χώρα μας.
 
Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι οι Αλβανοί με την συνδρομή εξωτερικών δυνάμεων κωλυσιεργούν στην παραπομπή του θέματος διαμοιρασμού της ΑΟΖ με την Ελλάδα, εκφράζουν αλυτρωτικές βλέψεις για ελληνικά εδάφη, και ελλιμενίζουν τουρκικά υποβρύχια και πολεμικά πλοία στην βάση του Πασαλιμάν.
 
Το πιο εξοργιστικό είναι ότι οι ίδιοι θεωρούν ως δεδομένη της ελληνική στήριξη για ένταξη στην ΕΕ, μόνο που έφαγαν το πρώτο χαστούκι πρόσφατα και έπεται και συνέχεια.
 

Αναγκαίες βελτιώσεις του «Κράτους»

Του
Κώστα Δημ Χρονόπουλου *
 
Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει επείγοντα ζητήματα όπως:
 
- Αστυνόμευση: Είναι ανεπαρκής. Διάχυτο το αίσθημα ανασφάλειας.
Ανεχόμαστε, ως εάν τίποτα (δεν) σημαίνει, κάθε έκνομο, περιθωριακό εγκληματικό άτομο (που κυκλοφορεί ελεύθερα οπλισμένο) να μπαίνει στα σπίτια, να κλέβει, να βιάζει, να δέρνει ή –και – να εκτελεί εν ψυχρώ τα έντρομα θύματά του. Υπάρχουν περιοχές όπου η Αστυνομία δεν τολμά να επισκεφτεί (!...).
 
- ΑΕΙ: Κατάντησαν άσυλα αλητών, ασυλιτών, όπου γίνονται βιασμοί, εμπόριο ναρκωτικών , καταλήψεις αιθουσών για κατασκευή εμπρηστικών μηχανισμών και αδιανόητη προσβολή της αισθητικής εξαιτίας της ρυπαρότητας των συνθημάτων κ. α που επικρατούν. 
 
- Διαδηλώσεις: Ο καθένας διαδηλώνει όποτε μια ολιγομελής συνδικαλιστική παρεούλα το αποφασίζει, με συνέπεια να παραλύει η ζωή της κάθε πόλης, ταλαιπωρώντας αβάσταχτα, τον κόσμο. Ενίοτε καίγονται κάποιοι ζωντανοί (Μαρφίν). 
 
- Εγκληματικότητα Ανηλίκων: Ανήλικοι μαθητές –και μη – συγκροτούν συμμορίες, κλέβουν, βιάζουν, εκβιάζουν, παρανομούν, ακόμη και στο προαύλιο των σχολείων, στις αίθουσες, στις τουαλέτες !..
 
- Οι δικαστικές αποφάσεις εκδίδονται με ρυθμό χελώνας, ενώ τα Μισθοδικία δεν καθυστερούν καθόλου. 
 
- Συγκοινωνίες: Ρυπαρές , ανεπαρκείς (όχι μόνον δρομολογιακά) οι συγκοινωνίες. 
 
- Νοσηρή εικόνα: Παιδείας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Ασφάλειας /προστασίας Κράτους, ή (όπως το έχω χαρακτηρίσει: «Φερόμενο ως Κράτος». 
 
- «Δημοκρατία»/ Κ.Δ Πολίτευμα: τι να πρωτοπείς, τι να πρωτοκλάψεις, πώς να διεκτραγωδήσεις τις κραυγαλέες ανισότητες, τις ανάλγητες αδικίες, την αισχρή υποκρισία, την τραγική ασυμβατότητα αυτού του ….. ιερού φετίχ, που το προσκυνούν (ανεπίγνωστα) εκατομμύρια πιστοί ανά την υφήλιο. Οιονεί Θρησκεία (!). 
 
- Δημογραφικό: Εδώ και 20 χρόνια γράφω –και δεν είμαι ο μόνος- για την «πυρηνική βόμβα του δημογραφικού». Φωνή βοώντος …… Γιατί οι …. αναρμοδίως αρμόδιοι, οι διαδοχικές κυβερνήσεις αδιαφορούν;. Τι ουσιαστικά μέτρα έλαβαν για να στηρίξουν την ελληνική οικογένεια; (ρητορικό ερώτημα). Φθίνει, συρρικνώνεται ο γηγενής πληθυσμός. Οι επίσημες στατιστικές είναι ανατριχιαστικές. 
 
Ο Ελληνισμός απειλείται από τον μέγιστο των κινδύνων!!!. Βέβαια αυξάνονται οι ροές, οι ελληνοποιήσεις /ενσωματώσεις αλλοδαπών, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται ραγδαία. Υποψιάζομαι πως ορισμένοι ταγοί μας έχουν –ύπουλα και σιωπηρά – επιλέξει αυτή την εύκολη (πλην εθνοβόρο) μέθοδο αύξησης των ….. «Ελλήνων». Αιδώς Αχρείοι Ελληνόφωνοι !!!.... 
 
- Αδικίες: Η αδικία, οι ανισότητες (καθώς και η γραφειοκρατία) … «πατάσσονται» διαχρονικά, φραστικά και μόνον. 
 
- (Λαθρο) μετανάστευση: συνεχίζεται. Ήρθε για να μείνει!.
 
- Ακρίβεια: Ο καλπασμός των τιμών μοιάζει αχαλιναγώγητος. Οι τιμές δεν ηνιοχούνται με τίποτα. Ούτε καν με … καλάθια νοικοκυριού ή συμφωνίες (κυρίων;) για μείωσεις 5%. Τι να σου κάνουν τα επιδόματα, τα αντίδωρα, οι επιδοτήσεις, οι παρηγορητικές υποσχέσεις ή, ακόμα, και οι αναβαθμίσεις των ξένων οίκων αξιολόγησης, όταν πχ το ελαιόλαδο διπλασίασε την τιμή πώλησής του;. Η Καρτελοκρατία, οι άθλιοι μεσάζοντες και οι ποικιλώνυμοι αισχροκερδίζοντες, χαίρονται ωσάν λύκοι, στην αναμπουμπούλα. Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης (από π.χ επαναφορά της Αγορανομίας κ. α). αλλά , δυστυχώς επιλέγονται ημίμετρα, μαζί με κάτι φαιδρά πρόστιμα, χωρίς, συνήθως να δημοσιοποιείται το όνομα εκείνων που παρανομούν (ώστε οι καταναλωτές να μποϊκοτάρουν αυτούς που τους εκμεταλλεύονται). Σε λίγο η κατάσταση θα καταστεί ανεξέλεγκτη. 
 
- Τεκνοθεσία ομοφυλοφίλων: Ψήφος στην Βουλή κατά συνείδηση. Ορθότερη η διεξαγωγή Δημοψηφίσματος.
 
- ΕΝΦΙΑ και Εισφορά Αλληλεγγύης: Ο ΕΝΦΙΑ και η «εισφορά αλληλεγγύης» μακροημερεύουν αδικαιολόγητα. 
 
- Η κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα και στις εξετάσεις των συνταξιούχων (τουλάχιστον αυτούς που τα εισοδήματά τους είναι μικρότερα των 30.000€ ετησίως).
 
- Αυστηροποίηση ποινών και τήρηση των ποινών που επιβάλλονται χωρίς … «εκπτώσεις» ιδίως για ειδεχθή εγκλήματα. 
 
- Φοροδιαφυγή: Πάταξη (ουσιαστική) της φοροδιαφυγής, φόροαποφυγής, φοροκλοπής, όχι με νέους οριζόντιους φόρους μισθωτών και συνταξιούχων). 
 
ΥΓ Τα παραπάνω (ολίγα) πρέπει να ρυθμιστούν εχθές!. Δυστυχώς ΜΜΕ και Κόμματα, περί άλλων τυρβάζουν, προς τέρψη των Ελληνοχαβαλέδων. Κρίμα!...
 
*Ιατρού

Πόλεμο στους Έλληνες εφοπλιστές κήρυξαν ΗΠΑ και ΕΕ: «Ή σταματάτε να μεταφέρετε ρωσικό πετρέλαιο ή πάτε φυλακή»

Τελεσίγραφο από ΗΠΑ και ΕΕ στον Κ.Μητσοτάκη να σταματήσει να στηρίζει τις εφοπλιστικές εταιρείες που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν στενές., κοινωνικές, σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου.
 
Το αίτημα της κυβέρνησης να εξαιρεθούν συγκεκριμένοι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο, από τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ μάλλον δεν εισακούστηκαν και όχι μόνο αυτό: Ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) της Ουάσιγκτον, που είναι think tank της αμερικανικής κυβέρνησης, κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι «χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν»!
 
Τις τελευταίες εβδομάδες, τρεις μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες με την απειλή της black list. δεν δέχθηκαν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο: Πρόκειται για τις Minerva Marine των Μαρτίνων, Thenamaris, επίσης των Μαρτίνων και TMS Tankers του Οικονόμου οι οποίοι απέρριψαν ρωσικά αιτήματα για φόρτωση πλοίων.
 
Ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν τις πρώτες κυρώσεις σε ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων στην Τουρκία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Οκτώβριο γιατί μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμή υψηλότερη από το όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που είχαν ορίσει τα δυτικά κράτη. 
 
Στη συνέχεια άλλα τρία πλοία τέθηκαν υπό κυρώσεις.
 
Πώς αντέδρασαν οι Έλληνες εφοπλιστές και αυτοί που έκοψαν τα συμβόλαια και οι άλλοι; 
 
Πουλάνε στην Ρωσία απ’ευθείας τα τάνκερ τους, με μυστικές ρήτρες που προβλέπουν επαναγορά, αν αρθούν οι κυρώσεις!
 
«Καθημερινά οι Έλληνες ολιγάρχες του εφοπλισμού πουλάνε δεξαμενόπλοια στον ρωσικό “σκιώδη” στόλο του Πούτιν, με την ΕΕ να κάνει τα “στραβά μάτια”», όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα.
 
Σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων του ερευνητικού κέντρου CREA (Centre for Research on Energy and Clean Air), τον πρώτο μήνα μετά το εμπάργκο έγιναν 689 μεταφορές καυσίμων από τα ρωσικά λιμάνια, με τις 100 να έχουν προορισμό κάποιο λιμάνι της ΕΕ. 250 εξαγωγές πραγματοποιήθηκαν από ευρωπαϊκά, εκ των οποίων 161 από ελληνικά τάνκερ.
 
Τα δρομολόγια των Ελλήνων εφοπλιστών έγιναν με πλοία χωρητικότητας 12 εκατ. μετρικών τόνων, το οποίο αποτελεί πάνω από το 32% των τάνκερ που μετέφεραν ρωσικά καύσιμα την περίοδο 5 Δεκεμβρίου 2022 – 5 Ιανουαρίου 2023.
 
Η κυριαρχία των Ελλήνων εφοπλιστών στις εξαγωγές ρωσικών καυσίμων μετά τις κυρώσεις προκύπτει από το γεγονός ότι στις 10 ευρωπαϊκές εταιρείες με τις μεγαλύτερες μεταφορές από τα ρωσικά λιμάνια, οι 8 είναι ελληνικές.
 
Προηγούνται η ναυτιλιακή Minerva Marine (συμφερόντων Ανδρέα Μαρτίνου), TMS Tankers (συμφερόντων Γιώργου Οικονόμου) και η Eastern Mediterranean (συμφερόντων Θανάση Μαρτίνου), για να ακολουθήσουν οι Thenamaris Ships Management (συμφερόντων Νικόλα Μαρτίνου), Sea Trade Marine, Ancora Investment Trust (συμφερόντων οικογένειας Βερνίκου και Παράσχη), Marine Trust (συμφερόντων Δημήτρη Προκοπίου), Dynacom και Dynagas (συμφερόντων Γιώργου Προκοπίου).
 
Μεταφορές καυσίμων από ρωσικά λιμάνια συνεχίζουν να κάνουν και οι εφοπλιστές με συμμετοχή σε μίντια. Τον πρώτο μήνα μετά το εμπάργκο η Avin International (συμφερόντων Βαρδή Βαρδινογιάννη) έκανε δύο δρομολόγια με πλοία χωρητικότητας 270.000 ΜΤ, ενώ τάνκερ της KYKLADES MARITIME (συμφερόντων Ιωάννη Αλαφούζου) έκανε μια μεταφορά ρωσικών καυσίμων με πλοίο που ξεκίνησε από τη Ρωσία στις 3 Ιανουαρίου, έχοντας για προορισμό την Τουρκία.
 

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ για την Ολονύκτια Αγρυπνία προς τιμήν του Αγίου Παορφυρίου

Όταν αγαπάς λίγο, δίνεις λίγο, όταν αγαπάς πολύ, δίνεις περισσότερο και όταν αγαπάς πάρα πολύ δεν έχεις τι να δώσεις και ΠΡΟΣΦΈΡΕΙΣ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. (Όσιος Πορφύριος). 
 
Μία ημέρα έμεινε από την ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ προς τιμήν του καλού μας παππούλη. Ανθρωπίνως θα λέγαμε, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να αντέξουμε δώδεκα ολόκληρες ώρες. Όμως σκεπτόμενοι με ΦΙΛΟΤΙΜΟ, αναλογιζόμενοι ΠΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ Ο ΟΣΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ, είμαστε αποφασισμένοι να ΜΕΙΝΟΥΜΕ για την αγάπη του, να τα δωσουμε ΟΛΑ. Δεν πειράζει αν μας πάρει ο ύπνος, δεν πειράζει αν ταλαιπωρηθούμε πολύ, δεν πειράζει αν λιποθυμησουμε ακόμα-ακόμα, ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΣ...
 
Με το καλό λοιπόν, καλή προετοιμασία, ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ...



Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους: Άναψε η φλόγα για 121.692 πεσόντες στα πεδία των μαχών

Εγκαινιάστηκε χθες, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, στο Στρατόπεδο ΠΑΠΑΓΟΥ το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους, στο οποίο είναι χαραγμένα τα ονοματεπώνυμα των 121.692 πεσόντων στους αγώνες του Έθνους.
 
Στην τελετή παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ο οποίος στον χαιρετισμό του έκανε λόγο για μια ιστορική και εμβληματική ημέρα. 
 
 

Ο κ Σαμαράς έριξε την Κυβέρνηση Ν.Δ. το 1993!..

Αριστοφανική συνέντευξη Πιπερόπουλου στον Flash99.4FM
 
Η συνέντευξη του τέως κ Αντώνη Σαμαρά στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της περασμένης Κυριακής και το επιθετικό του ύφος ενάντια στον Πρωθυπουργό κ Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν, μεταξύ άλλων σημαντικών γεγονότων, το αντικείμενο της καθιερωμένης κάθε Δευτέρα βράδυ 9:30 με 10:00 συμμετοχής μου στην εκπομπή το δημοσιογράφου και τέως μαθητή μου κ Λάζαρου Λαζάρου «Μέχρι νεωτέρας»...
 
Εξέπληξε και εμένα, όπως και αμέτρητους άλλους συμπατριώτες το επιθετικό ύφος του κ Σαμαρά, μεταξύ άλλων, και για το θέμα του Νόμου για τους γάμους ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα και για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρους στην Αθήνα.
 
Θυμάμαι, λες και είναι σήμερα, το καλοκαίρι του 1993 όταν ο κ Σαμαράς Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης της Ν.Δ. με Πρωθυπουργό τον μακαρίτη Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που του είχε εμπιστευθεί και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Οικονομικών «έγραψε» πολιτική ιστορία ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ την Κυβέρνηση της ΝΔ, δημιουργώντας το δικό του πολιτικό Κόμμα την Πολιτική Άνοιξη και «χαρίζοντας» το δικαίωμα επιστροφής στην Πρωθυπουργία στον μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ...
 
Για την ανατροπή του και τη συμπεριφορά του κ Σαμαρά είπε πολλά και πραγματικά σοβαρά ο μακαρίτης Κ Μητσοτάκης και τα κατέγραψε στον δεύτερο τόμο του σχετικού βιβλίου που δημοσιεύθηκε το 2019, μετά τον θάνατό του, ο Διευθυντής της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ κ Αλέξης Παπαχελάς...
 
Είχε ακουστεί τότε αλλά δεν καταγράφηκε πουθενά επισήμως ότι η Οικογένεια Καραμανλή προτίμησε «να χάσει την Κυβέρνηση αλλά όχι το Κόμμα». Αλλά καταγράφηκε επισήμως στο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά η εκτίμηση του μακαρίτη Μητσοτάκη ότι το «μακεδονικό» ήταν πρόσχημα και τα κίνητρα του κ Σαμαρά ήταν άλλα.
 
Προσωπικά και με μπόλικο Αριστοφανικό χιούμορ αναρωτήθηκα εάν η απρόσμενη και ξαφνική επιθετική εμφάνιση του κ Σαμαρά προμηνύει και κάποια πιθανή πρόθεσή του «αφού έριξε τον πατέρα Μητσοτάκη να ρίξει και τον γιό Μητσοτάκη» πράγμα που φυσικά απεύχομαι καθώς η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ούρειο άνεμος στα πανιά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ...
 
Αναφέρθηκα και στην οριζόντια φορολόγηση των Ελλήνων ελεύθερων επαγγελματιών υπενθυμίζοντας με αγάπη στον κ Κώστα Χατζηδάκη ότι απόκρυψη αφορολόγητων πόρων μπορεί για πολλούς να αποκαλυφθεί και με μια επίσκεψη στα προσωπικά και οικογενειακή ΕΝΦΙΑ...
 
Έκλεισα τη συμμετοχή μου στην προχθεσινή εκπομπή με λίγα ακόμη δάκρυα συγκίνησης αναφερόμενος και στο ζευγάρι μεταναστών μας στη Γερμανία που δώρησαν το κομπόδεμά τους στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και φυσικά στην ΚΥΡΙΑ Αθηνά Παπαχρήστου τη δωρεά της οποίας ανέδειξα στο σχετικό άρθρο μου με τίτλο «Ανέστη σήμερα υποκλίνομαι με σεβασμό στην Μεγάλη Ελληνίδα Κυρία» που φιλοξενήθηκε εδώ στον αγαπημένο διαδικτυακό τόπο.
 
Την συνέντευξή μου μπορείτε να την ακούσετε ολόκληρη εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=ccsy0p8J6Ms