Σελίδες

7 Οκτωβρίου 2023

Πατριδογνωσία: Η θάλασσα δίπλα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης

Αποτελεί μέρος του πιο ξακουστού αξιοθέατου της Σαντορίνης και συνάμα είναι υπεύθυνο για την τόσο ξεχωριστή ομορφιά της που της έχει χαρίσει την αναγνωρισιμότητα μα και μια περίοπτη θέση σε μεγάλες ταξιδιωτικές ιστοσελίδες ανά τον κόσμο.
 
 
Και μπορεί οι περισσότεροι να την βλέπουν απλά σαν ένα νησί μέσα στην πανέμορφη καλδέρα της Σαντορίνης, όμως η Παλαιά Καμένη είναι πολλά περισσότερα από αυτό… Με “γερά” θεμέλια στον πυθμένα της καλδέρας, το ηφαιστειογενές νησί της Παλαιάς Καμένης, γνωστό και με την ονομασία Παλαιά Καμένη, άρχισε να δημιουργείται με ηφαιστειακή έκρηξη μεταξύ 46-47 μ.Χ., με τη δημιουργία αρχικά του νησιού Θεία. Η έκταση της σήμερα είναι 0,525 τετραγωνικά χλμ, ενώ το ψηλότερο σημείο της φτάνει περίπου τα 98,5 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
 
Και εάν την παράσταση στις μέρες μας κλέβει η διπλανή Νέα Καμένη λόγο του ότι φέρει επτά κρατήρες σε σχέση με τον έναν και μοναδικό κρατήρα της ιδίας, στην Παλαιά Καμένη ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να κολυμπήσει στις θερμές πηγές που εμφανίζονται κατά μήκος των ακτών της, και να ζήσει μια ανεπανάληπτη εμπειρία. 
 
Η κυριότερη θερμή πηγή της βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά της, στον όρμο του Αγίου Νικολάου με την ομώνυμη ολόλευκη εκκλησιά του Αγίου να αποτελεί ένα από τα μοναδικά οικήματα του νησιού.
 
Τα ηφαιστειογενή μάλιστα σκουρόχρωμα βράχια απλώνονται γύρο από την εκκλησιά, κάνοντάς την να μοιάζει ακόμα πιο λευκή και πιο εντυπωσιακή από κοντά. Το χρώμα των νερών στα σημεία αυτά παίρνει δε μια διαφορετική απόχρωση που πλησιάζει περισσότερο στο κίτρινο του σταχυού. 
 
Υπεύθυνο σαφώς για αυτόν τον χρωματισμό είναι το άπλετο θειάφι που απελευθερώνεται μα και αναμειγνύεται με το θαλασσινό νερό, θυμίζοντάς μας πως το ηφαίστειο που βρίσκεται από κάτω, μπορεί να “κοιμάται”… όμως δεν παύει ακόμα να είναι ενεργό! 
 
Να σημειωθεί πως η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου σημειώθηκε το 1950 και από τότε παραμένει σε ηρεμία, με τις θερμές αυτές πηγές και τα θερμά αέρια να μαρτυρούν απλά την ύπαρξή του. 
 
Και εάν τα παλιά χρόνια, οι κάτοικοι της Σαντορίνης θεωρούσαν ότι η Παλαιά και η Νέα Καμένη ήταν κατοικίες δαιμόνων, στις μέρες μας αναγνωρίζουν όλοι την “ιδιαιτερότητα” τους, η οποία μάλιστα οφείλεται στην ένταξη τους στο κοινοτικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Στα δύο αυτά νησιά στις μέρες μας υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας μα και δεκάδων άλλων παραμέτρων, το οποίο έχει εγκατασταθεί από το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.