Σελίδες

27 Οκτωβρίου 2023

Γυναίκες της Πίνδου. Γυναίκες θρύλος. Μανάδες της Λευτεριάς

Ο ξαφνικός ήχος της καμπάνας τους κάνει όλους να τρέξουν στην εκκλησία.
 
– Τα παιδιά μας, ο στρατός μας χρειάζεται βοήθεια!
Αψηφώντας όλες το κρύο, το χιόνι, τον εχθρό ενώνονται με την ίδια πίστη στην καρδιά. 
Γυναίκες της Πίνδου, Αθάνατες Ελληνίδες. 
 
Γνωρίζοντας τα μονοπάτια, φόρεσαν τα γουρουνοτσάρουχα στα πόδια για να μην γλιστρούν, ζαλώθηκαν στην πλάτη τα πολεμοφόδια και άρχισαν να ανεβαίνουν. Σκαρφαλωμένες στις αετοράχες της Πίνδου, στο παγωμένο χιόνι, γυναίκες μαυροντυμένες με το φορτίο στην πλάτη, να πέφτουν, να σηκώνονται, ποτέ να μην λυγίζουν, μόνο να αντιστέκονται σαν τα στοιχειά της φύσης. Ατελείωτες φιγούρες νέων και παιδιών να κρέμονται θαρρείς στις ράχες, φάλαγγες βοήθειας, ηρωισμού και τόλμης που δόξασαν την Ελλάδα. 
 
Οι μαύρες οι μαντίλες τους να ρίχνονται από τον αέρα σαν τα πουλιά στο χιόνι. Με τα μαλλιά τους ξέπλεκα παρηγοριά να δίνουνε σε κάθε λαβωμένο. 
 
Γυναίκες της Πίνδου αγρότισσες των Ηπειρωτικών βουνών, από το Πωγώνι, τη Φούρκα, τον Πεντάλοφο, το Επταχώρι, την Βούρμπιανη, την Αγία Παρασκευή, χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, που αψήφησαν τον κίνδυνο και προκαλώντας την αντοχή τους έφθαναν με βοήθειες από τρόφιμα και ρούχα εκεί που ούτε καν τα μουλάρια δεν μπορούσαν ν’ ανεβούν. 
 
Γυναίκες που όρθωσαν το ανάστημά τους και την ψυχή τους και έδωσαν τον δικό τους αγώνα, ακούραστες, περήφανες, βοηθώντας με την συμμετοχή τους στην νίκη του Ελληνικού στρατού. 
 
Γυναίκες της Πίνδου. Γυναίκες θρύλος. Μανάδες της Λευτεριάς. 
 
Τώρα στις ίδιες τις πλαγιές που ανθίζουν τα κρίνα των παλληκαριών μας αντηχεί και η ανυπέρβλητη δύναμη των Γυναικών της Πίνδου που πήραν τον θάνατο αγκαλιά και δόξασαν τις κακοτράχαλες κορφές της Πατρίδας μας. 
 
Κείμενο: Μωραΐτες εν Χορώ 

3 σχόλια:

  1. ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ.... ΜΕ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.
    ΕΠ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΠΙΚΗ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΥΠΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΤΟΥ 1974 ...

    ΜΙΑ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΗ ΕΠΙΚΗ ΚΑΙ ΛΥΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΕΛΔΥΚ 1974.

    Η Ελληνίδα Λεβεντομάνα των παιδιών της ΕΛΔΥΚ, Καλλιόπη Αβραάμ 78 ετών, πέφτει ηρωϊκά μαχόμενη μαζί με άλλους 33 Ελδυκαρίους …

    Η άνιση μάχη της ΕΛΔΥΚ

    Το 1974 η ΕΛΔΥΚ βρισκόταν σε διάφορες περιοχές πρώτης γραμμής.
    Όσοι παρέμειναν συσπειρώθηκαν στο στρατόπεδο της Λακατάμιας, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές ορδές.
    Οι τρεις λόχοι που παρέμειναν ήταν υπό τις διαταγές του αντισυνταγματάρχη Παναγιώτη Σταυρουλόπουλο.
    Στις 14 Αυγούστου ξεκίνησε η επίθεση.
    Οι επιθέσεις συνεχίζονταν μέχρι το απόγευμα και οι άντρες της ΕΛΔΥΚ αντιστέκονταν, αγνοώντας πως στη Μια Μηλιά, η άμυνα είχε εγκαταλειφθεί.


    Η 16η Αυγούστου ξημέρωσε με όλμους και βόμβες. Το στρατόπεδο βάλετο από βόμβες ναπάλμ και ρουκέτες.

    Η γιαγιά της ΕΛΔΥΚ

    Η Καλλιόπη Αβραάμ ήταν 78 ετών και η οικογένεια της συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ ….
    Ήταν πρόσφυγας από την πρώτη μέρα της εισβολής και καταγόταν από την Λάρνακα της Λαπήθου. Κατέφυγε στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και θεώρείτο η μάνα του στρατοπέδου …

    Όταν της ζητήθηκε να εγκαταλείψει το στρατόπεδο λόγω των συνεχών επιθέσεων από τους βαρβάρους …προσέξτε τι απάντησε: «Που να αφήσω τούτα τα παιδιά; Αυτοί οι λεβέντες δεν φοβούνται να πεθάνουν και θα φοβηθώ εγώ, η παλιόγρια;».

    Η Καλλιόπη Αβραάμ, βοήθησε με αυτοθυσία τους στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ , που ονόμαζε παιδιά και εγγόνια της με κάθε τρόπο.
    Κουβαλούσε νερό και φαγητό ενώ δεν τους εγκατέλειψε ακόμη κι όταν οι στρατιώτες αποφάσισαν να μεταφερθούν στη Σχολή Γρηγορίου.
    Ακόμη κι εκεί, τους αγκάλιαζε προσπαθώντας να τους προστατέψει από τα συντρίμμια που προκαλούσαν οι βόμβες γύρω τους.
    Στις 16 Αυγούστου Η γιαγιά της ΕΛΔΥΚ, έπεσε μαχόμενη μαζί με 33 στρατιώτες και τάφηκε μαζί τους, στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας με στρατιωτικές τιμές και μαζί με τα παιδιά της …

    Σε όλους τους υπέρ Ελευθερίας της Ελληνικής Κύπρου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Ελληνίδα γυναίκα της Κύπρου, που έγραψε το δικό της έπος στην κυπριακή Ιστορία. Με σθένος αυταπάρνησης, αυτοθυσίας και φιλοπατρίας, με πνεύμα ετοιμότητας και αγωνιστικής προσφοράς, σύνεσης και προνοητικότητας, όπως και άκρας εχεμύθειας, ευστροφίας και αξιοθαύμαστης επιτηδειότητας, κατέθεσε την αρετή και την τόλμη της που θέλει η Ελευθερία, για να ευοδωθεί. Η γυναίκα μάνα, αδελφή, σύζυγος, αρραβωνιαστικιά και μαθήτρια των διαδηλώσεων, των συνθημάτων και των φυλλαδίων, της στοργικής προφύλαξης καταζητούμενων και ανταρτών στο κρησφύγετο του σπιτιού της, η γυναίκα-σύνδεσμος των δύσκολων καιεπικίνδυνων αποστολών, τη γυναίκα των ομάδων κρούσεως για τη μεταφορά όπλων και καταζητούμενων, καθώς και η γυναίκα κρατούμενη, κατάδικη και βοηθός στο εκτελεστικό.

    Ιδού πώς ο Διγενής στα Απομνημονεύματά του με γλαφυρή αλλά και ως εκ των συσσωρευμένων εμπειριών του με τεκμηριωμένη γραφίδα ανατομικής διάγνωσης περιγράφει την αγωνίστρια Ελληνίδα της Κύπρου, απονέμοντάς της τον δίκαιο έπαινο: «Αι ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ της Κύπρου όχι μόνον δεν υστέρησαν εις τόλμην και αυτοθυσίαν, αλλά και εφάνησαν πραγματικαί Σπαρτιάτιδες, Σουλιώτισσες κα Μεσολογγίτισσες». Και συνεχίζει αλλού: «Εις πολύ εμπιστευτικάς αποστολάςεχρησιμοποίουν το γυναικείον φύλον. Αι γυναίκες απεδείχθησαν πολύ έμπιστοι και παραδόξως ολιγότερον φλύαροι ή οι άνδρες εις την εκπλήρωσιν της αποστολής των, καθώς επίσης περισσότερον καρτερικαί εις τα βασανιστήρια των Άγγλων. Ουδεμία γυνή εξ εκείνων τας οποίας επέλεξα και εχρησιμοποίησα εις εμπιστευτικάς αποστολάς επρόδωσεν ή εφλυάρησεν ή απεκάλυψεν τι κατόπιν βασάνων υπό της ιεράς εξετάσεως». Και ως κατακλείδα προσθέτει: «Η Ελληνίς Κυπρία εφάνη αξία των ωραιοτέρων Ελληνικών παραδόσεων.»
    ΑΙΩΝΙΑ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ. (Απόσπασμα από άρθρο του Α.Α.}
    Μ.Ρ. από Ελληνική Κυπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ. ΣΕ ΕΝΑ ΤΥΧΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΗΜΡΕΡΙΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΜΑΣ ΑΣ ΤΙΣ ΜΙΜΗΘΟΥΝ ...

    Ψηλά στης Πίνδου τις κορφές
    νύχτα και μέρα ακροπατούμε
    ρούχα ζεστά, βόλια, τροφές
    στα παλικάρια κουβαλούμε .

    Το βάρος τούτο η καθεμιά
    μ΄ άφθαστη δύναμη σηκώνει
    κι η ελπίδα για τη λευτεριά
    τη θέλησή μας γιγαντώνει.

    Το ύψος και τα διάσελα
    στιγμή εμάς δε μας φοβίζουν,
    ούτε από χιόνι, θύελλα
    οι κρύοι ανέμοι που σφυρίζουν.

    Τι κι αν τ΄ αγιάζι μας χτυπάει
    στο πρόσωπο και στα μαλλιά ,
    εμείς το δρόμο μας κοιτάμε,
    το πως θα πάμε πιο ψηλά.

    Εμπρός, γυναίκες, Ελλήνων κόρες
    εμπρός, μη χάνετε καιρό.
    Κρίσιμες είν‘ τούτες οι ώρες
    για τον ηρωικό μας το στρατό.

    Π.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγκινητικα. Ας μας νουθετουν και διδασκουν.
    Οι ανθελληνες σημερα τα καταχωνιαζουν.
    Ντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.