Σελίδες

14 Οκτωβρίου 2023

Εκπρόσωποι από λόμπι* ζητούν αύξηση της χρηματοδότησης για τις ψηφιακές ταυτότητες

Ομάδες επιρροής πιέζουν για περισσότερες υποδομές που σχετίζονται με την ψηφιακή ταυτότητα.
 
Από τη Didi Rankovic
 
Η Digital Impact Alliance (DIAL)** που εδρεύει στην Ουάσιγκτον ζητά να διατεθούν περισσότερα χρήματα για την ψηφιακή δημόσια υποδομή (Digital Public Infrastructure – DPI), και για ένα από τα στοιχεία της, την ψηφιακή ταυτότητα – και αυτό δεν αφορά μόνο τα κονδύλια που έχουν διατεθεί για την τεχνολογική της εξέλιξη. 
 
Επί του παρόντος, τα έργα ψηφιακής δημόσιας υποδομής (DPI) μπορούν να υπολογίζουν σε χρηματοδότηση ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος της δεκαετίας – αυτό είναι το ποσό που έχουν δεσμευθεί ήδη να χορηγήσουν οι “ενδιαφερόμενοι φορείς” για “τον σκοπό”. 
 
Ουσιαστικά, η DIAL υποστηρίζει να δαπανώνται σταδιακά χρήματα για την προώθηση της αποστολής της μέσω φαινομενικά “αξιόπιστων” φορέων, όπως οι κοινωνίες των πολιτών, οι ακαδημαϊκοί, κλπ. Φαίνεται επίσης ότι αυτό θα επέτρεπε τη συμμετοχή των τελευταίων στη διακυβέρνηση, καθώς και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση διαφόρων έργων DPI. 
 
Ανάμεσα σε όσους βρίσκονται στο διοικητικό συμβούλιο της DIAL είναι ο διευθυντής της USAI, ενός φορέα που είναι γνωστός για τη συμμετοχή του στη δημιουργία της ψηφιακής ταυτότητας στην Ουκρανία, επίσης ο πρόεδρος και CEO του Ιδρύματος του ΟΗΕ καθώς και ένας ανώτερος σύμβουλος του Ιδρύματος Gates. 
 
Σύμφωνα με ένα σχόλιο που οι ειδήσεις χαρακτηρίζουν ως σχόλιο ειδικών, και που πρωτοδημοσιεύθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, η DIAL θέλει αυτή η χρηματοδότηση να είναι «βιώσιμη» και ισχυρίζεται ότι όχι μόνο οι επιχειρήσεις και οι οικονομίες, αλλά και οι απλοί πολίτες, θα καρπωθούν τα οφέλη. 
 
Εκτός από χώρες όπως η Ουκρανία, η DIAL «διερευνά» και βασίζει τα σχόλιά της που προέρχονται από μια έκθεση που συντάχθηκε στη Σιέρα Λεόνε της Αφρικής, καθώς και άλλες (εκθέσεις), ενώ οι «συνεντευξιαζόμενοι» είναι 25 ομάδες και φορείς. 
 
Ανάμεσά τους βρίσκονται κυβερνητικοί εκπρόσωποι των εν λόγω χωρών, αλλά και το Ίδρυμα Gates, η υπηρεσία UNDP του ΟΗΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Africa Digital Rights Hub. 
 
Η DIAL θέλει να δει χρήματα να δαπανώνται για συντονισμό μεταξύ υπουργείων, ενώ «οι κοινότητες πρέπει να εμπλακούν νωρίς, ιδιαίτερα εκείνες που είναι πιο πιθανό να αποκλειστούν», αναφέρουν δημοσιεύματα. 
 
Το επιχείρημα υπέρ της «από νωρίς εμπλοκής (συμμετοχής)» εκφράστηκε επίσης από την Παγκόσμια Τράπεζα όταν νωρίτερα διοργάνωσε ξεχωριστά μια συγκέντρωση με το όνομα ID4Africa (ταυτότητα για την Αφρική) – οπότε τουλάχιστον, προς το παρόν, η DIAL και η Παγκόσμια Τράπεζα φαίνεται να συντονίζονται μια χαρά. 
 
Η DIAL λέει ότι είναι εδώ για να οικοδομήσει «ένα θετικό ψηφιακό μέλλον για όλους, παντού». 
 
Το χρονοδιάγραμμα που δίνεται είναι το 2030, ενώ η ομάδα κάνει μνεία επίσης και στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) που έχουν ιδρυθεί από τον ΟΗΕ, καθώς εξηγεί την αποστολή της. 
 
Και ισχυρίζεται ότι για να έχουμε λιγότερη φτώχεια και καλύτερες οικονομίες σε όλο τον πλανήτη, ψηφιακά στοιχεία – μεταξύ των οποίων και αυτά που σε άλλα μέρη θεωρούνται αμφιλεγόμενα και υπονομευτικά της ιδιωτικότητας – όπως οι ψηφιακές ταυτότητες, θα διαδραματίσουν «αποφασιστικής σημασίας» ρόλο. 
 
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ 
 
* Το λόμπι είναι μια οργανωμένη ομάδα ανθρώπων ή εταιρειών που προσπαθούν να επηρεάσουν τους θεσμούς με διάφορους τρόπους, ασκώντας πιέσεις για να προωθήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα αξιοποιώντας τις διασυνδέσεις και τους πόρους τους. Υπάρχουν, εδώ και καιρό, πραγματικές εταιρείες που ειδικεύονται στο lobbying, όπως η Uberfiles και η Qatargate, που ασχολούνται με την προώθηση συμφερόντων μέσω πολύ αμφιλεγόμενων μεθόδων. 
** Η Digital Impact Alliance (DIAL) είναι μια δεξαμενή «σκέψης, πράξης και επαναλαμβανόμενης δράσης» (“think-do-replicate” tank) που διερευνά τις βέλτιστες πρακτικές ψηφιακού μετασχηματισμού σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Η DIAL συνδυάζει την πρακτική έρευνα με την προώθηση που βασίζεται σε στοιχεία για να προσδιορίσει ποια ψηφιακά εγχειρήματα λειτουργούν, να τα συσκευάσει ως επαναχρησιμοποιήσιμες λύσεις και να ενθαρρύνει τη χρήση τους. Η DIAL χρηματοδοτείται μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates (!), του Υπουργείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του Ηνωμένου Βασιλείου (FCDO) και του Σουηδικού Οργανισμού Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (SIDA) και φιλοξενείται στο Ίδρυμα του ΟΗΕ στην Ουάσιγκτον, DC. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.