Πεθανε σε ηλικία 92 ετών ο Τσαρλς Φίνεϊ συνιδρυτής της αλυσίδας Duty Free Stores Group και επενδυτής startups, ο οποίος διέθεσε σχεδόν το σύνολο της περιουσίας του, ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από το Atlantic Philanthropies, μια συνέργεια ιδρυμάτων που είχε ξεκινήσει και χρηματοδοτούσε από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ζούσε σε ένα ταπεινό ενοικιαζόμενο διαμέρισμα στο Σαν Φρανσίσκο.
Τον Δεκέμβριο του 2016, με τη δωρεά 7 εκατομμυρίων δολαρίων στο πανεπιστήμιο Cornell, εκπλήρωσε την υπόσχεσή του να χαρίσει σχεδόν όλη την περιουσία του πριν πεθάνει.
«Είχε αρχίσει να αμφιβάλλει για το δικαίωμά του να έχει τόσα πολλά χρήματα», έγραψε ο βιογράφος του στο βιβλίο με τίτλο «The Billionaire Who Wasn’t» (2007).
Ο Φίνεϊ είχε δηλώσει ότι κράτησε περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια από τα 8 δισ. δολάρια της συνολικής του περιουσίας, ενώ συχνά κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες για να αποκρύψει την ταυτότητά του ύστερα από φιλανθρωπικές πράξεις. Εδινε ανώνυμα χρήματα σε πανεπιστήμια, ιατρικά ιδρύματα, επιστημονικές προσπάθειες, ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και δεκάδες σκοπούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βιετνάμ, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία, το Ισραήλ, την Ιορδανία και άλλες χώρες.
Η ζωή του ήταν γεμάτη αντιθέσεις. Μεγαλωμένος στο Νιου Τζέρσεϊ από ρωμαιοκαθολικούς γονείς της εργατικής τάξης που αγωνίστηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία, σπούδασε διοίκηση ξενοδοχείων και μπήκε στην επιχείρηση αφορολόγητων ειδών πουλώντας ποτά, τσιγάρα και αρώματα σε Αμερικανούς στρατιώτες που επέστρεφαν στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1950.
Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έβγαζε αφορολόγητα μερίσματα ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο. Στην ηλικία των 50 ετών, είχε πολυτελή σπίτια στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Χονολουλού, το Σαν Φρανσίσκο και το Ασπεν, στο Κολοράντο, καθώς και στη γαλλική Ριβιέρα.
Εκείνη τη δεκαετία της ζωής του αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, εγκαταλείποντας τις συναναστροφές με πλούσιους, πετώντας στην οικονομική θέση, αγοράζοντας τα ρούχα του από φθηνά καταστήματα και αποφεύγοντας τα πολυτελή εστιατόρια. Πούλησε τις λιμουζίνες του και έπαιρνε το μετρό ή ταξί.
Με πληροφορίες από New York Times
ΣΧΟΛΙΟ
Οταν ο Χριστός μας είπε "ο έχων δύο χιτώνας να δίδει τον ένα" πολύ κατάλαβαν ότι αν έχουν 10 χιτώνες πρέπει να δίνουν τους πέντε....
Η φράση όμως του Κυρίου σήμαινε ότι πρέπει να κρατήσεις εσύ έναν χιτώνα για τον αυτό σου και να δώσεις τον άλλο χιτώνα στον συνανθρωπό σου που δεν έχει....
Αυτό σημαίνει ότι αυτός που έχει 10 χιτώνες πρέπει να κρατήσει τον ένα και να δώσει τους άλλους εννέα...
Κάτι τέτοιο έκανε και ο παραπάνω συνανθρωπός μας που είμαι σίγουρος ότι θα κριθεί δίκαια από τον Χριστό μας και ίσως ανήκει στην πολύ σπάνια κατηγορία πλούσιων ανθρώπων για τους οποίους ο Κύριος είπε, ότι είναι ευκολότερο να περάσει καμήλα από την τρύπα μιας βελόνας παρά να μπει πλούσιος στην Βασιλεία του Θεού.
Αυτός ίσως τα κατάφερε....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.