Σελίδες

24 Οκτωβρίου 2023

Τα Ηλιακά Πάνελ δημιουργούν 300 φορές περισσότερα τοξικά απόβλητα από τα πυρηνικά εργοστάσια

Μετάφραση: Απολλόδωρος 
23 Ιανουαρίου, 2018 | Obaid Abrar Khan | Διαβάστε το εδώ
 
Ισλαμαμπάντ: Εμπειρογνώμονας λέει ότι οι ηλιακοί συλλέκτες παράγουν καθαρή ενέργεια αλλά παράγουν περισσότερα τοξικά απόβλητα από τα πυρηνικά απόβλητα. Δημιουργούν 300 φορές περισσότερα τοξικά απόβλητα ανά μονάδα ενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια. Ο Dr. Syed Javaid Khurshid, διακεκριμένος επισκέπτης συνεργάτης του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Μελετών (CISS), μιλώντας στην εφημερίδα "The News", δήλωσε ότι ο κόσμος στην αναζήτηση καθαρότερης ενέργειας έχει υιοθετήσει την ηλιακή ενέργεια, ως μία από τις πηγές και το μερίδιό της έχει εξαπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
 
Είπε ότι η ηλιακή ενέργεια που αντικαθιστά τα ορυκτά καύσιμα μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται από την καύση των ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, πολύ επικίνδυνες περιβαλλοντικές επιπτώσεις συνδέονται με την κατασκευή των ηλιακών συλλεκτών (SP), καθώς και με τη διάθεσή τους, προκαλώντας ένα ανησυχητικό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Ο Dr. Javaid είπε ότι υπάρχουν δύο τύποι αποβλήτων που παράγονται, πρώτον από την κατασκευή και δεύτερον από την απόρριψή τους μετά την ολοκλήρωση της ωφέλιμης ζωής τους.
 
Για την κατασκευή των πάνελ σιλικόνης απαιτούνται επικίνδυνα χημικά όπως υδροξείδιο του νατρίου, θειικό οξύ, υδροφθορικό οξύ, αέριο φωσφίνη και ηλεκτρική ενέργεια που εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου. Αυτοί οι ηλιακοί συλλέκτες δημιουργούν επίσης απόβλητα κατά την απόρριψή τους μετά την ολοκλήρωση της διάρκειας ζωής τους. Αυτό υπονομεύει την ικανότητα της ηλιακής ενέργειας να καταπολεμά την κλιματική αλλαγή και να μειώνει τις περιβαλλοντικές τοξίνες. 
 
Είπε ότι η Silicon Valley Toxics Coalition (SVTC), μια μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, συλλέγει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτής της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας από το 1982. Ο συνασπισμός ελπίζει να αυξήσει τη διαφάνεια σε αυτή την αναπτυσσόμενη βιομηχανία, η οποία τείνει να επικεντρώνεται περισσότερο στην επιβίωση και την ανάπτυξη παρά στην αντιμετώπιση της πιο βρώμικης πλευράς μιας κατά τα άλλα καθαρής πηγής ενέργειας. Ο SVTC βασίζεται στα αυτοαναφερόμενα από τις εταιρείες στοιχεία σχετικά με τις εκπομπές, τη χημική τοξικότητα, τη χρήση νερού και την ανακύκλωση.
 
Είπε ότι μια νέα μελέτη της Environmental Progress (EP) προειδοποιεί ότι τα τοξικά απόβλητα από τα χρησιμοποιημένα ηλιακά πάνελ αποτελούν παγκόσμια περιβαλλοντική απειλή. Η ομάδα με έδρα το Μπέρκλεϊ διαπίστωσε ότι οι ηλιακοί συλλέκτες δημιουργούν 300 φορές περισσότερα τοξικά απόβλητα ανά μονάδα ενέργειας από ό,τι τα πυρηνικά εργοστάσια. "Οι απορριπτόμενοι ηλιακοί συλλέκτες, οι οποίοι περιέχουν επικίνδυνα στοιχεία όπως μόλυβδο, χρώμιο και κάδμιο, συσσωρεύονται σε όλο τον κόσμο και δεν έχουν γίνει πολλά για να μετριαστεί ο πιθανός κίνδυνος για το περιβάλλον", είπε.
 
Είπε ότι το 2013 έρευνα του AP διαπίστωσε ότι από το 2007 έως το 2011, η κατασκευή ηλιακών συλλεκτών μόνο στην Καλιφόρνια παρήγαγε 46,5 εκατομμύρια κιλά λάσπης και μολυσμένο νερό. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η κατασκευή ηλιακών συλλεκτών αύξησε σημαντικά τις εκπομπές του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου τριφθοριούχου αζώτου (NF3), το οποίο είναι περίπου 17.000 φορές πιο ισχυρό από το CO2 σε μια χρονική περίοδο 100 ετών.
 
Αναφέρεται επίσης ότι οι εκπομπές NF3 αυξήθηκαν κατά 100% τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ οι εκπομπές CO2 αυξήθηκαν μόνο κατά 5% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η ομάδα προειδοποίησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αντιμετωπίσουν με προσοχή κάθε όραμα για μια γρήγορη, αξιόπιστη και χαμηλού κόστους μετάβαση σε ολόκληρα ενεργειακά συστήματα που βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια.
 
Ο Dr. Syed Javaid Khurshid δήλωσε ότι θα πρέπει να εξετάσουμε πώς οι ανανεώσιμες τεχνολογίες, όπως οι ηλιακοί συλλέκτες, επηρεάζουν το περιβάλλον όταν έχουν ξεπεράσει τη χρησιμότητά τους. Δεν υπάρχει τίποτα φιλικό προς το περιβάλλον στο να δημιουργούνται βουνά επικίνδυνων αποβλήτων σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εκπομπές CO2.
 
Δικτυογραφία:
Solar panels create 300 times more toxic waste than nuclear plants

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.