Σελίδες

28 Σεπτεμβρίου 2023

NASA: Τι περιέχει η κάψουλα με τα δείγματα από τον αστεροειδή Bennu - Σημαντικές πληροφορίες για τους επιστήμονες

Στα χέρια της NASA βρίσκεται η διαστημική κάψουλα OSIRIS-REx που περιέχει πολύτιμα δείγματα του αστεροειδούς Bennu. Μάλιστα το δείγμα είναι το μεγαλύτερο που έχει συλλεχθεί ποτέ.
 
Μετά από ταξίδι σχεδόν 3,9 δισεκατομμυρίων μιλίων το OSIRIS-REx επέστρεψε στην Γη.
 
After a journey of nearly 3.9 billion miles, the #OSIRISREx asteroid sample return capsule is back on Earth. Teams perform the initial safety assessment—the first persons to come into contact with this hardware since it was on the other side of the solar system. pic.twitter.com/KVDWiovago— NASA (@NASA) September 24, 2023
 
Η κάψουλα, η οποία προσγειώθηκε στην έρημο της Γιούτα στις 3.52 μ.μ. (τοπική ώρα), μετέφερε περίπου 250 γραμμάρια πετρωμάτων και σκόνης που συλλέχθηκαν από τον αστεροειδή Bennu στο πλαίσιο της αποστολής Osiris-Rex της NASA.
 
Ο αστεροειδής δημιουργήθηκε πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και φέρεται να βρίσκεται σε τροχιά ενδεχόμενης σύγκρουσης. Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει πως ο Bennu θα πραγματοποιήσει την επόμενη κοντινή πτήση του από τη Γη σε λίγο περισσότερο από έναν αιώνα, το 2135.
 
Check out the first images from the landing of the #OSIRISREx sample return capsule containing rock and dust from asteroid Bennu at the @DeptofDefense's Utah Test and Training Range. More. https://t.co/psoX8NcWOB pic.twitter.com/GzoJAnIYIn— NASA HQ PHOTO (@nasahqphoto) September 24, 2023
 
Γιατί είναι σημαντικά τα δείγματα
 
Η NASA θέλει να μάθει περισσότερα για τον αστεροειδή – και όχι μόνο επειδή υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να χτυπήσει τον πλανήτη μας, μέσα στα επόμενα 300 χρόνια.
 
Τα δείγματα είναι πιθανό να δώσουν νέες πληροφορίες για τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος, πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, και ενδεχομένως ακόμη και για το πώς ξεκίνησε η ζωή στον πλανήτη μας.
 
Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες είναι να αναλύσουν τα δείγματα του Bennu. Με βάση τις εικόνες, πιστεύουν ότι το δείγμα περιέχει ένα μείγμα σκόνης και πετρωμάτων- μερικά από τα οποία είναι τόσο εύθραυστα που δεν θα έφταναν ποτέ στον πλανήτη μας ως μετεωρίτες.
 
Your package has been delivered.
The #OSIRISREx sample return capsule containing rock and dust collected in space from asteroid Bennu has arrived at temporary clean room in Utah. The 4.5-billion-year-old sample will soon head to @NASA_Johnson for curation and analysis. pic.twitter.com/Ke0PcDAKt0— NASA (@NASA) September 24, 2023
 
Προηγούμενες αναλύσεις μετεωριτών που βρέθηκαν στη Γη αποκάλυψαν ότι τα πετρώματα που έπεσαν στον πλανήτη μας περιείχαν τις πέντε νουκλεοβάσεις που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ζωής: αδενίνη (Α), γουανίνη (G), θυμίνη (Τ), κυτοσίνη (C ) και ουρακίλη (U). Ωστόσο οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι αν αυτά τα μόρια προέρχονταν από το διάστημα ή αν ήταν ρύποι από τη γήινη ατμόσφαιρα.
 
«Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη μιας αποστολής επιστροφής δειγμάτων είναι ότι θα πάρουμε το 75% αυτού του δείγματος και θα το κλειδώσουμε για τις μελλοντικές γενιές, για ανθρώπους που δεν έχουν καν γεννηθεί ακόμα για να εργαστούν σε εργαστήρια που δεν υπάρχουν σήμερα, χρησιμοποιώντας όργανα που δεν έχουμε καν σκεφτεί ακόμα», δήλωσε η διευθύντρια πλανητικής επιστήμης της Nasa, Λόρι Γκλέιζ, στο BBC. 
 
Σήμερα (25/09), η κάψουλα OSIRIS-REx θα μεταφερθεί σε ένα εργαστήριο στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA στο Χιούστον. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία σχεδιάζει να παρουσιάσει τα δείγματα στο κοινό στις 11 Οκτωβρίου και να στείλει μερικά από αυτά σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο. Αν μέσα σε αυτά κρύβονται πρόδρομες ουσίες της ζωής, θα το μάθουμε πιθανότατα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.