Σελίδες

16 Σεπτεμβρίου 2023

Το κόκκινο μυρμήγκι της φωτιάς έφτασε στην Ευρώπη – Είναι επιθετικό και με επώδυνο τσίμπημα

Τα καταστροφικά κόκκινα μυρμήγκια αναπτύσσονται στην Ιταλία
 
Ένας από τους μεγαλύτερους εισβολείς έφτασε στην Ευρώπη. Μια μεγάλη αποικία από κόκκινα μυρμήγκια της φωτιάς, ένα από τα πλέον χωροκατακτητικά είδη στον κόσμο, βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία.
 
Το κόκκινο μυρμήγκι είναι ενδημικό στη Νότια Αμερική, αλλά έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, το Μεξικό, την Καραϊβική, την Κίνα και την Αυστραλία κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα.
 
Αυτά τα έντομα μπορούν να γίνουν επιθετικά όταν ενοχλούνται και έχουν ένα επώδυνο τσίμπημα, το οποίο ερεθίζει το δέρμα και μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και γι’ αυτό στις ΗΠΑ και σε άλλες αγγλόφωνες χώρες είναι γνωστό ως «fire ant», δηλαδή το μυρμήγκι της φωτιάς.
 
Μπορεί επίσης να βλάψει τις καλλιέργειες και τα τοπικά οικοσυστήματα.
 
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι εντόπισαν 88 φωλιές κόκκινων μυρμηγκιών σε έκταση 50 στρεμμάτων κοντά στις Συρακούσες της Σικελίας.
 
Η ύπαρξη κόκκινων μυρμηγκιών είχε παρατηρηθεί πάνω σε εισαγόμενα προϊόντα στην Ισπανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία, είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται η ύπαρξη αποικίας επί ευρωπαϊκού εδάφους.
 
Οι αποικίες βρέθηκαν σε μια προαστιακή περιοχή των Συρακουσών. Δεν ήταν σαφές πώς ή πότε βρέθηκαν εκεί τα κόκκινα μυρμήγκια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα έντομα πρέπει να έφτασαν σε ένα σημείο διέλευσης με έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως το λιμάνι της πόλης. Οι κάτοικοι της περιοχής τούς είπαν ότι τα τσιμπήματα των μυρμηγκιών είχαν αυξηθεί από το 2019.
 
Τα μυρμήγκια θα μπορούσαν σύντομα να εξαπλωθούν σε όλη την Ευρώπη, προειδοποίησαν οι ερευνητές, καθώς το 7% της Ηπείρου, έχει κλίμα κατάλληλο για το είδος, σύμφωνα με τη μελέτη.
 
Τα χωροκατακτητικά είδη κοστίζουν στον κόσμο τουλάχιστον 423 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, καθώς οδηγούν εξαφανίσεις φυτών και ζώων, απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια και επιδεινώνουν περιβαλλοντικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.