Σελίδες

14 Αυγούστου 2023

ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΞΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΜΟΝΟΛΙΘΟ ΡΟΔΟΥ

Γράφει ο Σπύρος Κατσούρης
 
Διαβάζοντας σχετικό κάλεσμα της Κοινότητας Μονολίθου Ρόδου, εύλογα γεννάται το ερώτημα στον αναγνώστη: Είναι ποτέ δυνατόν μία μικρή ορεινή κοινότητα της κεντροδυτικής Ρόδου να έχει ένα τέτοιο επιστημονικό γεγονός, την στιγμή που ούτε Δημοτικό Σχολείο δεν διαθέτει πιά εδώ και μερικά χρόνια? Κι όμως! Μας εξέπληξεν ευχάριστα. Τα ονόματα των συμμετεχόντων αφ ενός, η Πειραματική Χορωδία Ρόδου, η Κοινότητα με τις ομάδες δράσης και αφ ετέρου ο φίλος Στράτος Κουφός με το τηλεσκόπιό του στραμμένο στον Κρόνο με τους δακτυλίους του, μας έκανε να αψηφήσουμε τα 80 χλμ απόστασης από την πόλη της Ρόδου,την βενζίνη του αυτοκινήτου (που την έφθασαν στα ύψη), το κρύο του ορεινού όγκου του Ακραμύτη και την Ασέληνο νύχτα του Σαββάτου, 12 Αυγούστου 2023 και να πάμε στον Μονόλιθο. 
 
Εκεί στην πλατεία ηρώων του χωριού (ανάγλυφο το λημέρι των σαμποτερ Β.Π.Π.) έλαβε κατ αρχήν χώρα επιστημονική ομιλία της Αστροφυσικού κ. Ελένης Χατζηχρήστου, με ηλεκτρονικούς πίνακες και χάρτες του διαστήματος εξηγώντας τα φάσματα, τα χρώματα και τα ραδιοκύματα των κοσμικών ενεργειών και των γαλαξιών που απαρτίζουν το ως τώρα γνωστό μας Σύμπαν με τα δεκάκις τρισεκατομμύρια ηλιακά συστήματα και περιβάλλοντες αυτά πλανήτες. Εισηγήτρια της εσπερίδας η επίσης αγαπητή φίλη, δημοσιογράφος, ξεναγός, καθηγήτρια Ρωσσικής γλώσσης και Μονολιθιάτισσα κ. Φαίδρα Μαλανδρή. 
 
Ακολούθησε η Πειραματική Χορωδία Ρόδου υπό την δ/νση του γνωστού μουσικοδιδασκάλου Γιώργου Σακελλαρίδη (υιού της αειμνήστου Ξένης Εμνερ Παπαχαλκίτη), που ερμήνευσε τραγούδια Θεοδωράκη και Χατζηδάκη, που περιείχαν λόγια και στίχους για τ αστέρια και τον ουρανό. Καταπληκτική ερμηνεύτρια και η σοπράνο Ελευθερία Ζαράκη (μην τον ρωτάς τον ουρανό, χάρτινο το φεγγαράκι κλπ) που κατέπληξε τους ακροατές και θεατές του πέτρινου αμφιθεάτρου του χωριού. 
 
Ανέλπιστα μεγάλη προσέλευση του κόσμου και από την πόλη της Ρόδου και τα γύρω χωριά, παρόλο που στο γειτονικό χωριό Σιάννα είχε την γιορτή του μελιού και της σούμας, με λαική ορχήστρα και κεράσματα. Κεράσματα όμως είχε κι εδώ, η κοινότητα του Μονολίθου, με την αρωγή των ομάδων εργασίας του χωριού, που πρόσφεραν σουβλάκια, σαλάτες, γλυκά, σταρένια αρτήδια, τυρόπιττες, ρήγανη και κλαράκια αλεσφακιάς (τοπικά τους ορεινά προιόντα της φύσης). 
 
Και πάμε στο Υπερθέαμα: Με τα πόδια οι περισσότεροι φθάνουμε πίσω από τον Ακραμύτη, στον Άγιο Αμβρόσιο (εξωκκλήσι, κοντά στο Κάστρο Μονολίθου), όπου επικρατούσε το απόλυτο σκοτάδι, βοηθούσης της ασελήνου νυκτός, όπου ο φίλος αστρονόμος και παρατηρητής Στράτος Κουφός, είχε στήσει το πανάκριβο τηλεσκόπιό του και οι επισκέπτες κατά σειράν έβλεπαν τον πλανήτη Κρόνο με τους δακτυλίους του. Και μα την αλήθεια χάσατε όσοι δεν ήρθατε να δείτε. Να δείτε, όχι μόνο τον Κρόνο, αλλά και τους διάττοντες αστέρες (πεφταστέρια) του ουρανού που άφηναν μιά φωτεινή γραμμή που εκαίοντο εισερχόμενα στη γήινη ατμόσφαιρα. 
 
Κι ακόμα: ο Στράτος είχε μαζί του έναν ισχυρότατο φακό λέιζερ που έφθανε ως τον... Γαλαξία μας (!) και μας έδειχνε τους Αστερισμούς: Μεγάλη και Μικρή Άρκτο, τον Πολικό Αστέρα, τον αστερισμό της Κασσιόπης, του Αετού, του Δελφίνου, του Σκορπιού, των Διδύμων, του Περσέως κλπ. Επίσης σ ένα σκοτεινό του Σύμπαντος χώρο μας έδειξε τον επερχόμενο κατά του δικού μας γαλαξία της Ανδρομέδας, που σε μερικά εκατομμύρια χρόνια θα συγκρουσθεί με τον δικό μας, αλλ εμείς θάχουμε ήδη γίνει ..αστρόσκονη. 
 
Ο Γαλαξίας μας. Άφησα τελευταίο τούτο το στοιχείο της εσπερίδας Μονολίθου, διότι η θέα του από κείνο το σημείο ήτο Συγκλονιστική! Μαγευτική! Μοναδική! Εξαίρετος! Πλανεύτρα θέα, που δεν θα σβήσει από το μυαλό μου ως την φυγή από τα γήινα! Άλλο να σας περιγράφω κι άλλο να βλέπετε ένα γαλακτώδη ουράνιο ποταμό να διασχίζει και να διακατέχει όλο το θεατό κι αθέατο στερέωμα! Οποία μαγεία! Οποίον θαύμα! Οποία συναισθήματα ανατριχίλας, ρίγους και θαυμασμού! Θεέ μου! Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου Κύριε, πάντα εν σοφία εποίησας! 
 
Και λές:
1) οποία η ανθρωπίνη μωρία και μικρότης που διαξατέχει άννοες νόες και συνεχίζουν πολέμους και αρπαγές, βιασμούς, κλοπές, φόνους κλπ
2) Ε, λοιπόν φίλες και φίλοι αναγνώστες, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ!
Υπάρχουν τρισεκατομμύρια γαλαξιών και δεκάκις τρισεκατομμύρια Ήλιοι, με άπειρους πλανήτες γύρω τους, που είναι ΛΙΑΝ ΕΓΩΙΣΤΙΚΟ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΩΣ ΝΟΗΜΟΝΑ ΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ. (Άντε, καληνύχτα θρησκευτικές και παλαιοφυσικές θεωρίες).
 
Το σημείο δε της παρατήρησης μας (αγ. Αμβρόσιος), είναι μοναδικό στο Αιγαίο και οι προσπάθειες των ντόπιων αστροφυσικών μας, με την αρωγή του Δήμου Ροδίων, είναι να ενταχθεί η τοπική ομάδα (Dark Sky Community), στην Διεθνή Οργάνωση International Dark Sky Association, που τα μέλη της διασχίζουν χιλιάδες χλμ στις ερήμους, για να επιτύχουν το απόλυτο σκοτάδι για τις αστροφυσικές παρατηρήσεις των. Καταλαβαίνετε ότι ο Μονόλιθος (με μηδενικό τουρισμό) αλλά και η Ρόδος ολόκληρη θα αποκτήσει ένα ακόμα λεγόμενο blue chips. Η στήριξή μας και οι ευχές πρός ευόδωσιν του έργου τους είναι δεδομένη. Συγχαρητήρια σ όλους τους συντελεστές και τους Ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας δια την εξαίρετον και μοναδικήν εμπειρίαν που μας χάρισαν!
 
ΑΝΑΚΡΕΩΝ ΔΑΥΛΗΣ Ο ΡΟΔΙΟΣ 
Πολιτισμικόν Μέλαθρον Ρόδου
Ρόδος 13-Αυγούστου -2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.