Στο Νυμφαίο (σημ Kemalpasa) μπορεί κανείς να δει οτι έχει απομείνει από το παλατιανό συγκρότημα των Λασκαριδών της λεγόμενης αυτοκρατορίας της Νίκαιας**
Μπορεί να φαίνεται παράξενο αλλά το διοικητικό κέντρο της αυτοκρατορίας της Νίκαιας δεν ήταν η Νίκαια όπως μαθαίναμε στα σχολικά βιβλία, αλλά η Μαγνησία της Μικράς Ασίας και το κοντινό Νυμφαίο στο οποίο βρίσκεται και το παλάτι. Η Νίκαια παρέμεινε εκκλησιαστική πρωτεύουσα καθώς εκεί είχε την έδρα του το οικουμενικό πατριαρχείο μέχρι το 1261.
Χωρίς να έχει κανείς ιδιαίτερες γνώσεις αρχιτεκτονικής μπορεί κανείς να δει με γυμνό μάτι την σεμνότητα του κτιρίου που αντικατοπτρίζει και την προσωπικότητα του Ιωάννη Βατάτζη ο οποίος λένε οι πηγές πως ασκούσε καθημερινά τις αγροτικές του εργασίες.
Το κτίριο θυμίζει περισσότερο με αμυντική οχύρωση παρά με πολυτελές αυτοκρατορικό οικοδόμημα. Ας μην ξεχνάμε ότι εκείνη την εποχή η δυτική Μικρά Ασία αντιμετώπιζε συνεχείς επιδρομές από Τούρκους και επιθέσεις από Ιταλούς και άλλους πειρατές στη θάλασσα.
Η Μαγνησία, το Νυμφαίο, η Σμύρνη και οι γύρω περιοχές βίωσαν μια μοναδική περίοδο πολιτισμικής οικονομικής και στρατιωτικής ακμής στις αρχές του 13ου αιώνα.
_________________________
**Όπως και η ονομασία Βυζαντινή αυτοκρατορία, και αυτός είναι ένας ιστοριογραφικός όρος καθώς οι αυτοκράτορες του κράτους της Νίκαιας είχαν κανονικά τον τίτλο του Βασιλέα των Ρωμαίων. Βέβαια επειδή τον ίδιο σχεδόν τίτλο είχαν την ίδια εποχή άλλοι 4 βασιλείς κάπως έπρεπε να ξεχωρίσει.
πηγή
ΣΧΟΛΙΟ
Μια Μικρά Ασία που από παντού μυρίζει Ελληνισμό και Ορθοδοξία...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.