Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν βιάζεται να κλείσει τη συμφωνία για τα F-16 στην Τουρκία (ανταλλακτικά, εκσυγχρονισμό και πώληση αριθμού νέων αεροσκαφών) έως τον Σεπτέμβριο.
Της Κύρας Αδάμ
Παράλληλα ο Ερντογάν, σε επίδειξη δύναμης και αυτονομίας έναντι του ΝΑΤΟ, μόλις προ 24ωρων παρέλαβε άλλα δύο συστήματα ρωσικών πυραύλων S-400, όπως είχαν συμφωνήσει με τον πρόεδρο Πούτιν από τον περασμένο Μάρτιο, ανεβάζοντας τον αριθμό σε οχτώ πυροβολαρχίες, που μπορούν να εξουδετερώσουν Raphale, F-16, F-35, Eurofighter και να τα μετατρέψουν σε… αερόστατα.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι αποφασισμένος να αποκαταστήσει άμεσα τις σχέσεις του με την Τουρκία, ακόμα και αν η Άγκυρα δηλώνει ότι μετά τον Οκτώβριο θα παραπέμψει την έγκριση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να διαβουλευτεί -έστω και για τα μάτια του κόσμου- με το Κογκρέσο, δηλαδή με τον γερουσιαστή Μενέντεζ, που ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών αντιτίθεται σθεναρότατα στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, αν προηγουμένως δεν εξασφαλιστεί και δεν δεσμευθεί η τελευταία ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά αεροσκάφη για εχθρικές ενέργειες εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.
Όλα όμως δείχνουν ότι ο κ. Μπάιντεν θα παρακάμψει με το έτσι θέλω τις αντιρρήσεις του Κογκρέσου και θα ανάψει το πράσινο φως για τα F-16 στην Τουρκία με προεδρικό διάταγμα, όπως έχει το δικαίωμα. Και αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα έχει γίνει πράξη μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, μετά τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, δεν άφησε καμιά αμφιβολία στις δηλώσεις του: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν εδώ και μήνες υπήρξε σαφής και ξεκάθαρος ότι υποστηρίζει τη μεταφορά των F-16, εκτιμώντας ότι αυτό είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ… Δεν έχει θέσει ούτε επιφυλάξεις ούτε όρους στα δημόσια και ιδιωτικά σχόλιά του. Προτίθεται να προχωρήσει στη συμφωνία για τα F-16 σε συνεννόηση με το Κογκρέσο».
Η εδώ και καιρό ειλημμένη απόφαση του πρόεδρου Μπάιντεν να παραδώσει πάση θυσία τα F-16 στην Τουρκία αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν γραμμένες στα παλιά τους τα παπούτσια τις απολύτως υπαρκτές, συνεχείς και σχεδόν καθημερινές εχθρικές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο, παραβιάζοντας ασυστόλως την ελληνική κυριαρχία.
Και το κυριότερο: Κυβέρνηση Μπάιντεν και Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εμμέσως αλλά εμπράκτως, με την πώληση των F-16 στην Τουρκία, δείχνουν να αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στις ελληνικές βραχονησίδες και ελληνικά νησιά ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, που δεν ανήκουν στις συνθήκες, συντασσόμενοι με τις θέσεις της Τουρκίας.
Μόλις μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε θρασύτατα ότι η Τουρκία δεν αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και τα αεροσκάφη του δεν πετούν πάνω από αυτήν. Δι’ αυτού του τρόπου και με τη σύμφωνη γνώμη της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Ερντογάν ορίζει και οριοθετεί μόνος του την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, αμφισβητώντας ευθέως την ελληνικότητα βραχονησίδων και νήσων του Αιγαίου, θέλοντας να βάλει σε μοιρασιά το μισό Αιγαίο.
Οι εξελίξεις αυτές, με ούριο τον αμερικανικό άνεμο στα πανιά του Ερντογάν, δεν διασφαλίζουν κανένα «καλό κλίμα» και καμιά «καλή ατμόσφαιρα» στη νέα περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε οικτρά να αποδείξει νομικά την ελληνικότητα των βραχονησίδων και, αντιθέτως, περιορίστηκε σε μια κατάπτυστη επιστολή στον ΟΗΕ, ισχυριζόμενη ότι οι βραχονησίδες έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα μέσω των συνθηκών – και ας μην υπάρχει ούτε μία φορά η λέξη «βραχονησίδες» στις συνθήκες.
Αυτή η «σκοτεινή» στιγμή της διπλωματίας Μητσοτάκη, που δεν αποδεικνύει την ελληνικότητα των βραχονησίδων και νήσων στο Αιγαίο, επιτρέπει και στον Μπάιντεν και στον Ερντογάν να μας κοροϊδεύουν ανοιχτά και ξεδιάντροπα, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την πλήρη αδιαφορία της προηγούμενης και της νυν αντιπολίτευσης στη Βουλή να διασφαλίσουν νομικά και διά παντός την ελληνικότητα των βραχονησίδων και το σύνολο της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.
Άλαλα τα χείλη των ασεβών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τον Παρακλητικό Κανόνα
Παλαιά Διαθήκη Και ουκ ην φωνή και ουκ ην ακρόασις.
– Προέλευση της φράσης: Ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
Παλαιά Διαθήκη– Βασιλέων Α’ 18:26
Qui tacet consentit.
– Ο σιωπών συναινεί.
Μ.Ρ.