Σελίδες

6 Ιουλίου 2023

Κλίμα/Oικολογικό Άγχος: Ένα πραγματικό ζήτημα, αλλά όχι με τον τρόπο που μας λένε!

Μετάφραση: Απολλόδωρος
23 Ιουνίου 2023 | Dawn Lester | Διαβάστε το εδώ
 
Η τρομολαγνεία για το " Covid " φαίνεται επιτέλους να υποχωρεί- οπότε σίγουρα μπορούμε τώρα όλοι να αναστενάξουμε με έναν τεράστιο αναστεναγμό ανακούφισης και να συνεχίσουμε να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στη δημιουργία νέων τρόπων ζωής που θα μας οδηγήσουν στο να βιώνουμε όλο και μεγαλύτερη ελευθερία;
 
Δυστυχώς όχι!
 
Φαίνεται ότι οι "επίδοξοι ελεγκτές" δεν θέλουν να νιώθουμε ήρεμοι- δεν θέλουν το νευρικό μας σύστημα να επιστρέψει στην ομοιόσταση, η οποία θα μας επιτρέψει να είμαστε πιο δημιουργικοί, όπως είναι γραφτό να είμαστε.
 
Αντίθετα, θέλουν να εμποδίσουν αυτή τη δημιουργικότητα- θέλουν να παραμείνουμε σε μια αυξημένη κατάσταση φόβου, ώστε να συναινέσουμε στις ατζέντες τους. Και ως εκ τούτου, πρέπει να διαιωνίζουν ιστορίες που βασίζονται στον φόβο, από τις οποίες υπάρχουν αρκετές που είναι πιθανές υποψήφιες για να κυκλοφορήσουν ως η επόμενη "έκτακτη ανάγκη".
 
Αν και δεν είναι καινούργια με κανένα τρόπο, αυτή που φαίνεται να είναι ο αγαπημένος επικρατέστερος υποψήφιος στο επόμενο τσίρκο των μέσων ενημέρωσης είναι η λεγόμενη "κλιματική αλλαγή" που οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα CO2 ως αποτέλεσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Σε αντίθεση με αυτή την κυρίαρχη αφήγηση είναι ο τεράστιος όγκος πληροφοριών που δείχνει ξεκάθαρα ότι το CO2 δεν οδηγεί στην "κλιματική αλλαγή" ούτε προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας.
 
Ωστόσο, η έλλειψη αποδείξεων για την κυρίαρχη αφήγηση σχετικά με την "κλιματική αλλαγή" δεν είναι το θέμα που συζητείται σε αυτό το άρθρο.
 
Αντ' αυτού, η πρόθεσή μου είναι να επικεντρωθώ στις συνέπειες αυτής της ψευδούς αφήγησης για την "κλιματική αλλαγή", στο πώς οι άνθρωποι χειραγωγούνται ώστε να αποδεχτούν μια ψευδή πραγματικότητα και στις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα στη συναισθηματική και ψυχική μας υγεία, μια βασική πτυχή της πραγματικής ευημερίας.
 
Το είδος της κάλυψης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο οποίο αναφέρομαι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός άρθρου του BBC τον Ιούνιο του 2023 με τίτλο El Niño planet-warming weather phase has begun που ξεκινά με τη δήλωση.
 
"Ένα φυσικό καιρικό φαινόμενο γνωστό ως El Niño έχει αρχίσει στον Ειρηνικό Ωκεανό, προσθέτοντας πιθανώς θερμότητα σε έναν πλανήτη που ήδη θερμαίνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής".
 
Το σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι η αναγνώριση ότι το Ελ Νίνιο είναι ένα "φυσικό" καιρικό φαινόμενο- επομένως δεν είναι ένα νέο, παράξενο ή απροσδόκητο φαινόμενο. Στην πραγματικότητα, το άρθρο παρέχει σύνδεσμο σε ένα άλλο άρθρο με τίτλο "Τι είναι το El Niño και η La Niña, και πώς αλλάζουν τον καιρό;", το οποίο κάνει τις ακόλουθες δηλώσεις,
 
"Το El Niño είναι μέρος ενός φυσικού κλιματικού φαινομένου που ονομάζεται Νότια Ταλάντωση του Εl Niño (ENSO).
 
Έχει δύο αντίθετες καταστάσεις - το El Niño και τη La Niña - και οι δύο μεταβάλλουν σημαντικά τον παγκόσμιο καιρό."
 
Σημειώστε και πάλι τη χρήση της λέξης "φυσικό" στην περιγραφή του φαινομένου που ονομάζεται ENSO και την αναγνώριση ότι και τα δύο μέρη - το El Niño και η La Niña - έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν τον καιρό σε όλο τον κόσμο.
 
Πώς μπορούν λοιπόν να δικαιολογήσουν την απόδοση ευθυνών στις ανθρώπινες δραστηριότητες για τις μεταβολές του καιρού;
 
Η απλή απάντηση είναι ότι οι "επίδοξοι ελεγκτές" που βρίσκονται πίσω από όλα αυτά έχουν απώτερα κίνητρα που περιλαμβάνουν σαφώς τη διαιώνιση του φόβου για να εξασφαλίσουν ότι το ευρύ κοινό - ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία του - θα συμμορφωθεί με τα συνιστώμενα μέτρα που ισχυρίζονται ότι πρέπει να εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
 
Όποια και αν είναι τα προτεινόμενα μέτρα, δεν θα αντιμετωπίσουν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την "κλιματική αλλαγή", διότι δεν βασίζονται σε μια σωστή κατανόηση του "κλίματος".
 
Στο βιβλίο του, Climate: The Counter Consensus (Κλίμα: Η αντι-συναίνεση), ο παλαιοκλιματολόγος καθηγητής Robert Carter δηλώνει ότι, "...το κλίμα είναι ένα πολύπλοκο, δυναμικό, φυσικό σύστημα που κανείς δεν κατανοεί πλήρως...".
 
Αν κανείς δεν κατανοεί πλήρως το "κλίμα", πώς μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι σε θέση να "αντιμετωπίσει" την κλιματική αλλαγή;
 
Αυτός ο φτωχός ελέφαντας αγνοείται! Αλλά τότε η αντιμετώπιση της "κλιματικής αλλαγής" δεν είναι ο πραγματικός στόχος.
 
Προκειμένου να επιτύχουν τους πραγματικούς τους στόχους, οι "επίδοξοι ελεγκτές" χρειάζονται τον κόσμο να πιστέψει την ιστορία τους και θα χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο, είτε θεμιτό είτε αθέμιτο - και τα μέσα τους είναι συνήθως αθέμιτα.
 
Το βασικό μήνυμα σε πολλά από τα άρθρα που έχουν αναρτηθεί τον τελευταίο καιρό από τις λεγόμενες "ειδησεογραφικές" ιστοσελίδες, είναι ότι ο κόσμος μπορεί να οδεύσει προς ένα νέο "ρεκόρ" παγκόσμιας θερμοκρασίας το 2024 και ότι αυτό μπορεί να ξεπεράσει το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που τέθηκε στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
 
Ο κύριος σκοπός αυτών των άρθρων είναι να διαιωνίσουν τον φόβο σχετικά με την "κλιματική αλλαγή", ώστε να κάνουν τους ανθρώπους να σκεφτούν ότι "κάτι πρέπει να γίνει" και να ζητήσουν από κάποιον να κάνει αυτό το "κάτι"! Φυσικά, οι "επίδοξοι ελεγκτές" έχουν ήδη τα σχέδιά τους για το "κάτι" που πρέπει να γίνει και είναι έτοιμοι να τα εφαρμόσουν όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Αλλά πρώτα, πρέπει να βεβαιωθούν ότι όλοι μας φοβόμαστε - πολύ, πολύ φοβόμαστε.
 
Αυτό φαίνεται από διάφορες αναφορές σχετικά με αυτό που αποκαλείται "κλιματικό άγχος", το οποίο λέγεται ότι αποτελεί υποσύνολο του "οικολογικού άγχους", αν και οι όροι αυτοί μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά.
 
Ακολουθεί ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνεται το "οικολογικό άγχος" σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2021 από το BMJ με τίτλο: The climate crisis and the rise of eco-anxiety (Η κλιματική κρίση και η άνοδος του οικολογικού άγχους), το οποίο χαρακτηρίζει την επικρατούσα άποψη και τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται αυτή η υποτιθέμενη "κρίση" για το κοινό. Ακολουθεί η αρχή του άρθρου:
 
Προσέξτε τη χρήση του όρου "κόκκινος κώδικας" και την αναφορά σε "αδιάσειστα γεγονότα".
Το άρθρο περιλαμβάνει επίσης αυτή την παράγραφο:
 
Το άρθρο συνεχίζει με το σχόλιο ότι,
 
"Έχει σημασία το οικολογικό άγχος σε σύγκριση με τις πιο γνωστές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη σωματική υγεία, όπως το άγχος που σχετίζεται με τη ζέστη, το άσθμα και οι αλλεργίες, οι ασθένειες που μεταδίδονται με φορείς...".
 
Η έννοια των ασθενειών που μεταδίδονται με διαβιβαστές είναι μια επέκταση της "θεωρίας των μικροβίων", όπως φαίνεται από το ενημερωτικό δελτίο του ΠΟΥ για τις ασθένειες που μεταδίδονται με διαβιβαστές (Vector-borne diseases) τον Μάρτιο του 2020, το οποίο ισχυρίζεται:
"Οι ασθένειες που μεταδίδονται με διαβιβαστές ευθύνονται για περισσότερο από το 17% όλων των λοιμωδών ασθενειών, προκαλώντας περισσότερους από 700 000 θανάτους ετησίως".
 
Η δήλωση αυτή ακολουθείται από τον ισχυρισμό ότι,
"Μπορούν να προκληθούν είτε από παράσιτα, είτε από βακτήρια, είτε από ιούς".
 
Με τον κίνδυνο να ακουστώ σαν παλιός φθαρμένος δίσκος σε ατέλειωτο βρόχο - ή μήπως είναι μια ανάμεικτη μεταφορά - δεν υπάρχουν "μολυσματικές ασθένειες". Δεν υπάρχει καμία απόδειξη, και ποτέ δεν υπήρξε, ότι τα παράσιτα, τα βακτήρια ή οι ιοί προκαλούν οποιοδήποτε είδος ασθένειας.
 
Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει τέτοιο "πράγμα" όπως η ασθένεια που μεταδίδεται με διαβιβαστές!
 
Δυστυχώς, υπάρχει μια σαφής επιτάχυνση των προσπαθειών για την προώθηση της ιδέας των "ασθενειών που μεταδίδονται με διαβιβαστές" πέρα από τις περιοχές του κόσμου όπου ισχυρίζονται ότι ενδημούν. Για παράδειγμα, ένα άρθρο του BBC τον Ιούνιο του 2023 στο άρθρο: Mosquito-borne diseases becoming increasing risk in Europe (Οι ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια αυξάνουν τον κίνδυνο στην Ευρώπη) ισχυρίζεται ότι,
"Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες λένε ότι οι συχνότεροι καύσωνες και οι πλημμύρες και τα μεγαλύτερα, θερμότερα καλοκαίρια έχουν δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες για τα έντομα".
 
Πρόκειται για μια προφανή προσπάθεια να εισαχθεί η "κλιματική αλλαγή" στην αφήγηση και να γίνει μια σύνδεση μεταξύ αυτών των 2 αναπόδεικτων θεωριών.
 
Το βασικό σημείο που θέλω να τονίσω είναι ότι ο σκοπός αυτού είναι να διαιωνιστεί ο φόβος, ειδικά στα μυαλά των παιδιών και των νέων.
 
Το προαναφερθέν άρθρο του BMJ για την κλιματική κρίση αναφέρεται σε μια μελέτη με τίτλο: Climate anxiety in children and young people and their beliefs about government responses to climate change: a global survey (Το άγχος των παιδιών και των νέων για το κλίμα και οι πεποιθήσεις τους σχετικά με τις κυβερνητικές απαντήσεις στην κλιματική αλλαγή: μια παγκόσμια έρευνα) που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 στο περιοδικό The Lancet Planetary Health. Στο ιστορικό της μελέτης αναφέρεται: "Η ανησυχία για το άγχος για την υγεία και την υγεία είναι η μεγαλύτερη από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για την υγεία,
"Η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία και το μέλλον των παιδιών και των νέων, ωστόσο έχουν μικρή δύναμη να περιορίσουν τη ζημιά της, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στο κλιματικό άγχος. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας έρευνα του κλιματικού άγχους σε παιδιά και νέους σε παγκόσμιο επίπεδο και της σχέσης του με την αντιληπτή κυβερνητική αντίδραση".
 
Σημειώστε την αναφορά στην έλλειψη "δύναμης" που ισχυρίζονται ότι έχουν τα παιδιά και οι νέοι για να περιορίσουν τη ζημιά από την κλιματική αλλαγή.
 
Στη μελέτη συμμετείχαν 10.000 παιδιά και νέοι ηλικίας 16-25 ετών σε 10 χώρες.
 
Η χρηματοδότηση της μελέτης αυτής δόθηκε από την AVAAZ, η οποία περιγράφεται ως εξής στη Wikipedia (ναι, το ξέρω),
"H Avaaz είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2007 και προωθεί τον παγκόσμιο ακτιβισμό σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των ζώων, η διαφθορά, η φτώχεια και οι συγκρούσεις. Το 2012, ο Guardian αναφέρθηκε στο Avaaz ως "το μεγαλύτερο και ισχυρότερο διαδικτυακό δίκτυο ακτιβιστών στον κόσμο".
 
Θα σας αφήσω να αποφασίσετε πόσο ανεξάρτητη είναι αυτή η οργάνωση!
 
Το μήνυμα που προωθείται είναι ότι οι νέοι αισθάνονται προδομένοι και είναι "δυσαρεστημένοι" με την αντίδραση των κυβερνήσεων- θέλουν να "κάνουν περισσότερα" για να σταματήσουν την κλιματική κρίση.
 
Η ιδέα είναι ότι οι κυβερνήσεις και άλλες "αρχές" δεν αναλαμβάνουν επαρκή δράση για την αντιμετώπιση αυτής της υποτιθέμενης κρίσης και ότι είναι η νέα γενιά της οποίας οι ζωές θα επηρεαστούν αρνητικά από τις ενέργειες που λαμβάνονται τώρα ή από την αποτυχία ανάληψης δράσης.
 
Το γεγονός ότι οι νέοι θα είναι αυτοί που θα επηρεαστούν περισσότερο έχει οδηγήσει στην ιδέα ότι οι νέοι θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο λόγο στις δράσεις που αναλαμβάνονται για τη "διάσωση του πλανήτη", όπως φαίνεται από ένα άρθρο του BBC τον Απρίλιο του 2023 με τίτλο: "Ημέρα της Γης": Πώς να μιλήσετε στους γονείς σας για την κλιματική αλλαγή (Earth Day: How to talk to your parents about climate change). Το πλαίσιο αυτού του άρθρου είναι ότι οι γονείς δεν γνωρίζουν τίποτα, οπότε τα παιδιά τους πρέπει να τους μιλήσουν γι' αυτό, επειδή, όπως ισχυρίζεται το άρθρο,
"Οι νέοι είναι μερικοί από τους πιο ισχυρούς ηγέτες για το κλίμα στον κόσμο και θέλουν ταχεία δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος".
 
Δυστυχώς, αυτοί οι νέοι δεν έχουν ιδέα ότι τους λένε ψέματα για την "κλιματική αλλαγή"- ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το "αποτύπωμα άνθρακα" τους λόγω των αυξημένων επιπέδων CO2 ως αποτέλεσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και ότι μπορούμε να "αντιμετωπίσουμε" αυτό το πρόβλημα μειώνοντας το "αποτύπωμα άνθρακα" μας. Αυτή είναι η ιστορία που πιστεύουν αυτοί οι νέοι λόγω της εκπαίδευσής τους - ή ακριβέστερα, αυτές είναι οι πληροφορίες με τις οποίες αυτοί οι νέοι έχουν κατηχηθεί μέσω του σχολείου ή του κολλεγίου τους, καθώς και μέσω των μέσων ενημέρωσης και φυσικά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
 
Τα τυπικά μηνύματα που διαδίδονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης φαίνονται σε ένα άρθρο του BBC τον Νοέμβριο του 2022 με τίτλο: Climate change: Four things you can do about your carbon footprint (Κλιματική αλλαγή: Τέσσερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το αποτύπωμα άνθρακα σας),
"Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα απαιτήσει από τους παγκόσμιους ηγέτες να αναλάβουν δράση σε παγκόσμιο επίπεδο".
 
Το άρθρο συνεχίζει - και εδώ είναι το βασικό σημείο,
"Αλλά και ως άτομα συμβάλλουμε στην αύξηση της θερμοκρασίας των εκπομπών"
Αυτό είναι αναπόδεικτο. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, κανείς δεν κατανοεί πλήρως το "κλίμα".
Τα "τέσσερα πράγματα" που προτείνει το άρθρο ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν είναι τα εξής:
  • Μόνωση του σπιτιού σας
  • Κόψτε τα απορρίμματα τροφίμων και μειώστε το κόκκινο κρέας.
  • Να οδηγείτε λιγότερο, να πετάτε λιγότερο
  • Σκεφτείτε πριν αγοράσετε
Είναι ενδιαφέρον, αλλά όχι περίεργο, επειδή αυτά τα μηνύματα συντονίζονται για να προωθήσουν την προπαγανδιστική αφήγηση, ότι αυτά τα τέσσερα πράγματα είναι πολύ παρόμοια με τα θέματα για τα οποία οι νέοι ενθαρρύνονται να μιλήσουν στους γονείς τους στο άρθρο για την Ημέρα της Γης που αναφέρθηκε παραπάνω. Τα θέματα που καλύπτονταν σε εκείνο το άρθρο ήταν τα εξής:
 
Πώς να μιλήσετε για την απεξάρτηση από το κρέας
Πώς να μιλήσετε για λιγότερες πτήσεις
Πώς να μιλήσετε για την απαλλαγή από τα σκουπίδια
 
Η ιδέα ότι οι πτήσεις επιδεινώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή προωθήθηκε περαιτέρω σε άρθρο του BBC τον Ιούνιο με τίτλο: Flight turbulence increasing as planet heats up - study that claims the increase in wind turbulence is the result of (Οι αναταράξεις στις πτήσεις αυξάνονται καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται - Μελέτη που υποστηρίζει ότι η αύξηση των αναταράξεων στους ανέμους είναι αποτέλεσμα της),
"...αλλαγές στην ταχύτητα του ανέμου σε μεγάλα υψόμετρα λόγω του θερμότερου αέρα από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα".
 
Δεν πρόκειται να καλύψω την πτυχή "χωρίς κρέας" αυτής της ατζέντας σε αυτό το άρθρο- μπορεί να την καλύψω σε ένα μεταγενέστερο άρθρο, επειδή έχει γίνει ένα πολύ διχαστικό θέμα - το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι σκόπιμο.
 
Υπάρχει ένα ζήτημα με τα απόβλητα, αν και όχι με τον τρόπο που διαμορφώνεται στην αφήγηση περί "κλιματικής αλλαγής".
 
Θα ήθελα να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι αντιμετωπίζουμε περιβαλλοντικά προβλήματα- ωστόσο, τα προβλήματα αυτά ΔΕΝ πρέπει να εξισώνονται με την "κλιματική αλλαγή" - δεν είναι καθόλου το ίδιο ζήτημα.
 
Κατά τη γνώμη μου, ο κύριος σκοπός της εμφάνισης της ιδέας της "υπερθέρμανσης του πλανήτη" στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ήταν να συγκαλύψει τα πολύ πραγματικά και αυξανόμενα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν αντιμετωπίζονται.
 
Το βασικό σημείο είναι ότι οι νέοι προπαγανδίζονται με λανθασμένες πληροφορίες και στη συνέχεια τους λένε ότι γνωρίζουν περισσότερα από τους γονείς τους, οι οποίοι θεωρούνται αδαείς και δεν έχουν τη βούληση να αναλάβουν την κατάλληλη δράση, γεγονός που οδηγεί τους νέους σε μια κατάσταση άγχους, η οποία προφανώς επηρεάζει αρνητικά την ψυχική τους υγεία. Μια σημαντική πτυχή του θέματος αυτού είναι ότι για ορισμένους από αυτούς τους νέους, οι γονείς τους μπορεί κάλλιστα να έχουν πολύ καλύτερη κατανόηση της πραγματικότητας της λεγόμενης "κλιματικής αλλαγής", μια κατάσταση που έχει τη δυνατότητα να διχάσει περαιτέρω τους ανθρώπους, ένα θέμα για το οποίο έχω γράψει στο παρελθόν.
 
Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να πω για το θέμα αυτό και γι' αυτό θα γράψω ένα ακόμη μέρος - ή ίσως μέρη - για να καλύψω όλο το σχετικό υλικό και να γλιτώσω αυτό το παρόν άρθρο από το να γίνει πολύ μεγάλο και δυσκίνητο.
 
Δικτυογραφία:
Climate/Eco-anxiety: A real issue, but not in the way we're told!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.