Σελίδες

18 Ιουλίου 2023

Πώς οι Οικολογικοί-δημοσιογράφοι (Eco-Journalists) Προωθούν την Απάτη: "Ο Καιρός είναι το Κλίμα"


Μετάφραση: Απολλόδωρος
15 Ιουνίου, 2023 | Dr. David Whitehouse | Διαβάστε το εδώ
 
Πότε άρχισαν οι δημοσιογράφοι να συγχέουν τις προβλέψεις για τον καιρό και το κλίμα; Πριν από πολύ καιρό, όπως φαίνεται.
 
Σκεφτείτε το New Scientist τον Αύγουστο του 2008, το οποίο ρωτούσε: "Τι πρόκειται να συμβεί στο κλίμα τα επόμενα δέκα περίπου χρόνια;" (“What’s going to happen to the climate over the next ten years or so?”—) - παρόλο που η κλιματική αλλαγή θεωρείται μια εκτίμηση 30 ετών.
 
Επισήμανε ότι οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις είναι πιο δύσκολες από τις μακροπρόθεσμες - γεγονός που, θα μπορούσα να υποθέσω, οφείλεται στη διαφορά μεταξύ του ενοχλητικού, απρόβλεπτου καιρού και του εξομαλυμένου, χρονικά μέσου όρου παραγώγου του - του κλίματος.
 
Προσθέτει ότι ορισμένες ομάδες έχουν δημοσιεύσει βραχυπρόθεσμες προβλέψεις (ίσως μια άλλη ονομασία γι' αυτές θα μπορούσε να είναι μακροπρόθεσμες "καιρικές προβλέψεις".)
 
Στη συνέχεια, κάνει τη δική του ολέθρια πρόβλεψη: "Οι επιφανειακές θερμοκρασίες θα αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι μέχρι το 2014 και στη συνέχεια θα περάσουν σε υπερβολικό ρυθμό". 
 
Δεν το έκαναν.
Στο ίδιο τεύχος, ο Michael Mann δήλωσε ότι οι τυφώνες του Ατλαντικού θα ενταθούν. 
Ούτε αυτοί το έκαναν.
 
Τον Νοέμβριο του 2012, το New Scientist προέβλεψε καλοκαίρια χωρίς πάγο σε μια δεκαετία και αύξηση της στάθμης της θάλασσας ταχύτερα από το αναμενόμενο. Κανένα από τα δύο δεν υλοποιήθηκε.
 
Έπειτα υπάρχει το National Geographic, το οποίο τον Νοέμβριο του 2015 είχε το "The Climate Issue" (Το Θέμα του Κλίματος”). Το κύριο άρθρο του αναφέρει τον Bill McKibben να λέει: "Αυτή η χρονιά θα είναι το σημείο καμπής". 
 
Δεν ήταν.
 
Τι πρόβλημα είναι αυτές οι βραχυπρόθεσμες "κλιματικές" προβλέψεις.
Προβλέψεις!
 
Συχνά φαίνονται απρόσβλητες από τη λογική της επιστήμης, καθώς όταν είναι σωστές (σπάνια και ίσως κατά τύχη), είναι ενδεικτικές για κάτι πραγματικό, αλλά όταν είναι λάθος είναι ενδεικτικές για αβεβαιότητες.
 
Επίσης, ανανεώνονται ακατάπαυστα, ανεξάρτητα από το κακό ιστορικό τους. Τον Ιανουάριο του 2018 το βρετανικό Μετεωρολογικό Γραφείο δήλωσε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια ενδέχεται να υπάρξει υπέρβαση του ορίου των 1,5°C του Παρισιού.
 
"Είναι πλέον πιθανό ότι η συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας από τα αέρια του θερμοκηπίου μαζί με τη φυσική μεταβλητότητα θα μπορούσαν να συνδυαστούν έτσι ώστε να υπερβούμε προσωρινά τον 1,5°C τα επόμενα πέντε χρόνια", δήλωσε ο Stephen Belcher του Met Office.
 
Αυτό δεν συνέβη, αλλά πέντε χρόνια αργότερα έχουμε την ίδια πρόβλεψη, μόνο που αυτή τη φορά με λίγη περισσότερη ασάφεια, όπως αρμόζει στην πρόοδο μιας παγιωμένης επιστήμης.
 
Τώρα η πρόβλεψη του Παγκόσμιου Μετρολογικού Οργανισμού (WMO ) λέει ότι από τώρα μέχρι το 2027 υπάρχει 66% πιθανότητα να ξεπεράσει τον 1,5°C.
 
Προσθέτει ότι η υπέρβαση αυτού του ορίου για ένα μόνο έτος θα ήταν ανησυχητική, λέγοντας ότι θα έδειχνε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται! Αργότερα στο ίδιο δελτίο τύπου, η πιθανότητα απο 66% γίνεται 98%.
 
Αλλά τι σημαίνει στην πραγματικότητα το 98%; Πώς διαφέρει στατιστικά από μια βεβαιότητα 100%, εκτός από το ελάχιστο στατιστικά άσχετο περιθώριο που αφήνει για μια πολιτικά απαραίτητη δικαιολογία αν η πρόβλεψη αποτύχει ξανά;
 
Στη συνέχεια, ο WMO λέει ότι αν το όριο του 1,5°C ξεπεραστεί, θα πρέπει να περιμένουμε 20 χρόνια για να είμαστε σίγουροι ότι δεν οφείλεται σε ένα ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο, δηλαδή σε φυσική μεταβλητότητα!
 
Αλλά δεν έλεγαν νωρίτερα ότι η υπέρβαση του ορίου για ένα μόνο έτος θα υποδήλωνε επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και όχι φυσική μεταβλητότητα;
 
Αναφέροντας αυτούς τους αντιφατικούς αριθμούς, τις προβλέψεις και τις δηλώσεις συνήθως αυτολεξεί, οι περισσότεροι περιβαλλοντικοί (οικολογικοί) δημοσιογράφοι δεν τους εξετάζουν ποτέ.
 
Αν οι οικονομικοί οργανισμοί ή οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών έπαιζαν με προβλέψεις όπως αυτή, θα δέχονταν σχεδόν σίγουρα μια δόση κριτικής και περαιτέρω διερεύνησης από τους σωστούς δημοσιογράφους.
 
Το Κλίμα Αλλάζει Κάθε Ημέρα
 
Ο ιστότοπος Covering Climate Now (που οργανώνεται από δημοσιογράφους για δημοσιογράφους) έχει δημιουργήσει αυτό που οι μελετητές θα πρέπει να μελετήσουν ως μια κλασική περίπτωση σύγχυσης του καιρού με το κλίμα.
 
Λένε ότι μπροστά σε μια "κλιματική έκτακτη ανάγκη", οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να συνεχίσουν να αναφέρουν τις ειδήσεις με τον ίδιο παλιό τρόπο.
 
Για το σκοπό αυτό, παρέχουν χρήσιμα άρθρα σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές στην ενημέρωση για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης βήματος στους "αρνητές", οι οποίοι είναι ουσιαστικά όλοι όσοι διαφωνούν μαζί τους.
 
Έχουν πάνω από 500 ειδησεογραφικούς συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένων των Columbia Journalism Review, CBS, NBC, The Guardian, Nature και Scientific American.
 
Δικτυακός τόπος Covering Climate Now.
 
Αναφέρουν για μια "πρωτοποριακή καινοτομία" στη δημοσιογραφία για το κλίμα που ξεκίνησε αυτό το Μάρτιο στη Γαλλία, όπου ο εθνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, France Télévisions, "αλλάζει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο αναφέρει τον καιρό".
 
Μέχρι τώρα μπορεί να αναρωτιέστε τι μπορεί να κάνει ένας ιστότοπος που αφορά την επικοινωνία του κλίματος αναφέροντας μια αλλαγή στις προβλέψεις του καιρού.
 
Το Καθημερινό Δελτίο Καιρού είναι Νεκρό, ζήτω το Καθημερινό Δελτίο για το Κλίμα
 
Σύμφωνα με τον Alexandre Kara, τον αρχισυντάκτη της France Télévisions, ο στόχος είναι "όχι απλώς να λέμε "αύριο θα έχει ήλιο ή θα βρέξει", αλλά να εξηγούμε το γιατί".
 
"Έτσι μοιάζει η ηγεσία στη δημοσιογραφία για το κλίμα", αναφέρει το Covering Climate Now, το οποίο χαιρετίζει τη France Télévisions και προτρέπει τους συναδέλφους μας παντού να αναλογιστούν το εμπνευσμένο παράδειγμά τους.
 
Κοιτάξτε μόνο αυτό το ρολόι της παγκόσμιας θερμοκρασίας [βλ. παραπάνω εικόνα]. Τι επιστημονικός παραλογισμός.
 
Αυτή η παγκόσμια θερμοκρασία "υπολογίζεται" σε πραγματικό χρόνο με οκτώ δεκαδικά ψηφία, οπότε οι θεατές της εναρκτήριας εκπομπής της 13ης Μαρτίου θα μπορούσαν να δουν το ταμπλό να καταγράφει αρχικά 1,18749861 °C πάνω από το προβιομηχανικό επίπεδο και στη συνέχεια - μετά από 37 δευτερόλεπτα - να κάνει κλικ ένα ψηφίο παραπάνω στους 1,18749862 °C και στη συνέχεια - μετά από 2 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα - να φτάνει τελικά στους 1,18749873 °C.
 
Αντί να αποδοκιμάσει αυτό το απαίσιο παράδειγμα κλιματικής δημοσιογραφίας, το Covering Climate Now το επαινεί, δείχνοντας ότι δεν κατανοεί καθόλου τις βασικές κλιματικές παραμέτρους ή, πράγματι, τη δημοσιογραφία.
 
Οι τηλεθεατές της γαλλικής τηλεόρασης θα μπερδευτούν σκόπιμα μεταξύ των μετεωρολογικών προβλέψεων και της κλιματικής αλλαγής, όπως ακριβώς και οι ακτιβιστές του Covering Climate Now και, όπως φαίνεται, πολλοί άλλοι.
 
Διαβάστε περισσότερα στο NZW
 
Δικτυογραφία:
How Eco-Journalists Promote The ‘Weather Is Climate’ Scam - Climate Change Dispatch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.