Σελίδες

17 Ιουλίου 2023

Θεολογικά αντικείμενα υπό διωγμόν εις το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ

Η αναφορά μας στα θέματα που αφορούν την τακτική λειτουργίας του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, είναι συνδεδεμένη με το ενδιαφέρον μας για τις θεολογικές σπουδές του τόπου μας. Δεδομένων, λοιπόν, αναφορών που καταδεικνύουν παράτυπες συμπεριφορές, θεωρούμε καθήκον μας να τις θέσουμε στο φως.
 
Σημειώσαμε, στα δυο προηγούμενα -σχετικά με το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ- δημοσιεύματά μας, ότι οι παράτυπες διαδικασίες, όπως η μη έκδοση και έγκριση Πρακτικών από το εν λόγω Τμήμα, θέτει ένα πλαίσιο στο οποίο αποφεύγεται η άσκηση ελέγχου για τη διαφάνεια των διοικητικών πράξεων.
 
Έτσι, στο συγκεκριμένο παράδειγμα, καθώς πληροφορηθήκαμε, της μη εξέλιξης στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή στο αντικείμενο «Κατηχητική και Χριστιανική Παιδαγωγική», συνέβησαν παρατυπίες που αφορούν την παράδοση μη πλήρων και εγκεκριμένων πρακτικών στον/στην ενδιαφερόμενο/η, καθυστέρηση της διαδικασίας, παρά τις έννομες διοκητικές παρεμβάσεις του ενδιαφερομένου/ης.
 
Προκύπτουν επί του προκειμένου σοβαρά ζητήματα, καθότι στον ενδιαφερόμενο/η δεν παρέχονται διαφανώς στοιχεία, που έχει έννομο συμφέρον να περιέρχονται στην κατοχή του. Αν, επομένως, σε διαδικασίες εξέλιξης και κρίσεις μελών (καθηγητών) δεν γίνεται, επί παραδείγματι, διαφανώς η κλήρωση για την κατάρτιση του εκλεκτορικού σώματος, δεν είναι αυτό σημαντικό στοιχείο που δεν πρέπει να παραβλέπεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοίκησης;
 
Πώς μπορεί από αυτό το παράτυπο πλαίσιο να προαχθεί αξιοκρατικά μια διαφανής διαδικασία;
 
Εξάλλου, τίθεται επιτακτικά το ερώτημα: Στοχοποιούνται στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ γνωστικά αντικείμενα, όπως η «Κατηχητική και Χριστιανική Παιδαγωγική»; Μήπως δεν ταιριάζουν στο πλαίσιο κίνησης των Ισλαμικών Σπουδών και έτσι οι καθηγητές που θεραπεύουν αντικείμενα με χριστιανικό περιεχόμενο και ερευνητική αναφορά υφίστανται υποτίμηση και απορριψη;
 
Τα ελεγκτικά όργανα του ΑΠΘ και του αρμοδίου Υπουργείου οφείλουν να εξετάσουν με δικαιοκρισία ζητήματα όπως το ανωτέρω, διότι η ελευθερία έκφρασης στην έρευνα και τη γνώμη αποτελούν θεμελιώδη χαρακτηριστικά για τη δημοκρατική λειτουργία και πρόοδο των Πανεπιστημίων. 
 
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ
(14/7/2023)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.