Σελίδες

6 Ιουλίου 2023

Ευρωπαϊκοί οικονομικοί οργανισμοί ζητούν να εξαιρεθούν οι παραδοσιακές συναλλαγές από τον νέο Κανονισμό για τις ψηφιακές ταυτότητες

Σχόλιο: Η ΕΕ σχεδιάζει την επιβολή ενός ολοκληρωτικού συστήματος ψηφιακών ταυτοτήτων! Αυτό θα είναι συνδεδεμένο με τις πληρωμές και θα οδηγήσει συνακόλουθα στη σταδιακή κατάργηση των φυσικών μετρητών! Κάθε συναλλαγή θα παρακολουθείται και θα ελέγχεται ψηφιακά! Όποιος δεν αποδεχθεί το νέο σύστημα ψηφιακών ταυτοτήτων δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε χρηματική συναλλαγή! 
 
Μετάφραση για την ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ
 
Οικονομικοί οργανισμοί και φορείς του ψηφιακού εμπορίου στην Ευρώπη ζητούν διευκρινίσεις σε σχέση με κάποιες διατυπώσεις που χρησιμοποιούνται στον Κανονισμό της ΕΕ για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες (Digital Identity Regulation), ο οποίος φαίνεται ότι κάνει υποχρεωτική την εφαρμογή του στον πλήρη κύκλο των πληρωμών! 
 
Η αναζήτηση διευκρινίσεων περιέχεται σε μια πρόσφατη δήλωση με έξιυπογράφοντες και συγκεκριμένα το European Association of Co-operative Banks (EACB), την European Association of Payment Service Providers for Merchants (EPSM), την European Banking Federation (EBF), την EuroCommerce, την European Savings and Retail Banking Group (ESBG) και το Independent Retail Europe. 
 
Οι υπογράφοντες λένε ότι καλωσορίζουν τις φιλοδοξίες που παρουσιάζονται στον Κανονισμό και στην ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα wallet, που πιστεύουν ότι θα προωθήσει ταχύτερες διαδικασίες ενσωμάτωσης και καλύτερη εμπειρία χρήστη. 
 
«Ωστόσο, προειδοποιούμε ότι η αιτιολογική σκέψη 31 και το άρθρο. 12β.2 όπως εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το αντίστοιχο άρθρο. Το 6db.2 της Γενικής Προσέγγισης του Συμβουλίου είναι επί του παρόντος ανοιχτό σε ερμηνεία. Η τρέχουσα διατύπωση φαίνεται να υπονοεί ότι η πλήρης σφαίρα πληρωμών περιλαμβάνεται στο eIDAS 2.0 σε υποχρεωτική βάση», αναφέρουν. 
 
Για αυτούς, η συμπερίληψη ευρέως χρησιμοποιούμενων καρτών και διαδικασιών πληρωμής στη νέα υποδομή του ψηφιακού πορτοφολιού σε υποχρεωτική βάση θα σημαίνει τεράστιες απρογραμμάτιστες επενδύσεις όχι μόνο στον χρηματοπιστωτικό τομέα και σχεδόν σε όλους τους εμπόρους στην Ευρώπη, αλλά και για τα παγκόσμια δίκτυα αποδοχής. 
 
«Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε δυσανάλογο κόστος για τους εμπόρους και το οικοσύστημα πληρωμών που δέχονται πληρωμές από κάρτα και από λογαριασμό σε λογαριασμό σύμφωνα με τη δεύτερη οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών (PSD2) και τους διαδόχους της», υποστηρίζουν οι υπογράφοντες στη δήλωση. Οι όμιλοι επισημαίνουν επίσης ότι η ρύθμιση, όπως είναι τώρα, αυξάνει τις ευθύνες για τις τράπεζες και τους εμπόρους. 
 
«Η πρόταση στην τρέχουσα μορφή της δεν αντιμετωπίζει επαρκώς το ζήτημα της ευθύνης, το οποίο εμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεών της στις πληρωμές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ενώσεις καλούν τους νομοθέτες να διατηρήσουν τις απαιτήσεις πληρωμής μη υποχρεωτικές στον Κανονισμό για την Ψηφιακή Ταυτότητα».
 
Πιστεύουν ότι είναι σημαντικό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσουν προσοχή σε αυτήν την ανησυχία στο τελευταίο μέρος των «τριμερών διαπραγματεύσεών τους».
 
«Οι ενώσεις καλούν τους συννομοθέτες να προσαρμόσουν τη διατύπωση του νομικού κειμένου με τέτοιο τρόπο ώστε η υποχρεωτική αποδοχή του πλήρους κύκλου ζωής των πληρωμών να παραμένει εκτός του πεδίου εφαρμογής του Κανονισμού για την Ψηφιακή Ταυτότητα». 
 
Τον περασμένο μήνα, ο κατασκευαστής του προγράμματος περιήγησης Firefox Mozilla εξέφρασε επίσης ανησυχίες ότι οι προτεινόμενες προσαρμογές στα άρθρα 45.2 της νομοθεσίας eIDAS θα μπορούσαν να καταστήσουν τον ιστό λιγότερο ασφαλή και ασφαλή καθιστώντας την κρατική επιτήρηση πιο πιθανή. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.