Σελίδες

11 Ιουλίου 2023

Η Ολλανδία εγκρίνει την ευθανασία για άτομα με αυτισμό, νοητική αναπηρία και ψυχικές ασθένειες

Από την Laura Harris
4 Ιουλίου 2023
 
Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο Kingston του Λονδίνου (https://www.kingston.ac.uk/) διαπίστωσε ότι η Ολλανδία δέχεται τον αυτισμό, τις ψυχικές ασθένειες και άλλα διανοητικά μειονεκτήματα ως λόγους για νόμιμη ευθανασία (https://www.kingston.ac.uk/). Η επικεφαλής ερευνήτρια Irene Tuffrey-Wijne, ειδικός στην παρηγορητική φροντίδα και μέλος της Σχολής Υγείας, Επιστημών, Κοινωνικής Φροντίδας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Kingston, μαζί με την ομάδα ερευνητών της, ανέλυσαν έγγραφα σχετικά με 900 νόμιμες περιπτώσεις ευθανασίας (https://morningstaronline.co.uk/article/w/study-shows-autism-intellectual-disability-and-loneliness-accepted-as-justifications-for-euthanising-people-in-the-netherlands) που δημοσιεύθηκαν από τις επιτροπές αναθεώρησης ευθανασίας της ολλανδικής κυβέρνησης.
 
Η ευθανασία και η υποβοηθούμενη από γιατρό αυτοκτονία στην Ολλανδία είναι νόμιμες από το 2002 και γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που επιτρέπει στους γιατρούς να σκοτώνουν ασθενείς (https://apnews.com/article/euthanasia-autism-intellectual-disabilities-netherlands-b5c4906d0305dd97e16da363575c03ae). Για να διευκολύνει τις περιπτώσεις ευθανασίας και υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, η ολλανδική κυβέρνηση δημιούργησε πέντε περιφερειακές επιτροπές αναθεώρησης της ευθανασίας (https://english.euthanasiecommissie.nl/the-committees/the-committees) που λαμβάνουν την τελική απόφαση σχετικά με το εάν ένα αίτημα για ευθανασία ή υποβοηθούμενη αυτοκτονία συμμορφώνεται ή όχι με τα κριτήρια δέουσας φροντίδας της χώρας. Εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις, ο θάνατος θα πραγματοποιηθεί.
 
Οι επιτροπές επανεξέτασης υποτίθεται ότι εγκρίνουν αιτήματα ευθανασίας μόνο εάν οι ασθενείς πληρούν πολύ αυστηρές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας ανίατης ασθένειας που προκαλεί «αφόρητο» σωματικό ή ψυχικό πόνο.
 
Μεταξύ 2012 και 2021, σχεδόν 60.000 άνθρωποι εγκρίθηκαν για ευθανασία ή υποβοηθούμενη αυτοκτονία κατόπιν δικού τους αιτήματος. (Σχετικά: Η ολλανδική κυβέρνηση υποστηρίζει την ευθανασία για παιδιά τελικού σταδίου. https://www.naturalnews.com/2020-10-16-dutch-government-backing-euthanasia-for-terminally-ill-children.html)
 
Ολλανδικές επιτροπές αναθεώρησης ευθανασίας ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να αναρρώσουν από ψυχικές ασθένειες
 
Σύμφωνα με την έκθεση του Πανεπιστημίου του Kingston, η διανοητική αναπηρία, η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD) ή ένας συνδυασμός των δύο αναγνωρίστηκαν ως οι μοναδικές αιτίες ταλαιπωρίας στο 21% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν, ενώ ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στο 42% των περιπτώσεων. Η μελέτη σημείωσε επίσης ότι οι γιατροί συχνά διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε ελπίδα βελτίωσης λόγω της έλλειψης διαθέσιμων θεραπειών για τέτοιες αναπηρίες.
 
Οι λόγοι που αναφέρθηκαν για τα αιτήματα ευθανασίας ήταν η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά (77%), η έλλειψη ανθεκτικότητας ή στρατηγικών αντιμετώπισης (56%), η ακαμψία στη σκέψη ή η δυσκολία προσαρμογής στην αλλαγή (44%) και η υπερευαισθησία στα ερεθίσματα (26%). Σε περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων, οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ASD και η διανοητική αναπηρία δεν ήταν θεραπεύσιμες, οδηγώντας στον προσδιορισμό της «μη προοπτικής βελτίωσης».
 
Μεταξύ των περιπτώσεων που μελετήθηκαν, πέντε άτομα ήταν κάτω των 30 ετών, συμπεριλαμβανομένου ενός νεαρού άνδρα στα είκοσί του που συνέδεσε τον παιδικό εκφοβισμό και την αδυναμία σύνδεσης με άλλους ως λόγους για τον πόνο του.
 
«Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι αυτοί οι άνθρωποι υπέφεραν», δήλωσε ο Tuffrey-Wijne. «Αλλά αισθάνεται πραγματικά εντάξει η κοινωνία με την αποστολή αυτού του μηνύματος, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τους βοηθήσουμε και είναι απλά καλύτερα να είσαι νεκρός;»
 
Ο Simon Baron-Cohen, από το Κέντρο Έρευνας για τον Αυτισμό του Πανεπιστημίου του Cambridge (https://www.cam.ac.uk/), επέκρινε έντονα την κατάσταση, αποκαλώντας «αποτρόπαιο» το γεγονός ότι άτομα με αυτισμό υποβλήθηκαν σε ευθανασία στην Ολλανδία χωρίς επαρκή υποστήριξη.
 
Ο Ολλανδός ψυχίατρος Δρ Bram Sizoo εξέφρασε επίσης ανησυχίες, δηλώνοντας ότι ορισμένοι νέοι με αυτισμό είδαν την ευθανασία ως λύση και μάλιστα ήταν «σχεδόν ενθουσιασμένοι με την προοπτική του θανάτου», πιστεύοντας λανθασμένα ότι θα τελείωνε τα δικά τους προβλήματα και τα προβλήματα της οικογένειάς τους.
 
Ένας εκπρόσωπος που μίλησε για τον Βασιλικό Ολλανδικό Ιατρικό Σύλλογο ισχυρίστηκε ότι εναπόκειται στους γιατρούς να αποφασίσουν εάν ένας ασθενής πληροί τα κριτήρια για ευθανασία, προσθέτοντας ότι πολλές περιπτώσεις που αφορούν ασθενείς με αυτισμό είναι «εξαιρετικά περίπλοκες» και ότι «η ίδια η ηλικία δεν είναι αποφασιστικός παράγοντας για να καθοριστεί εάν ένα άτομο υποφέρει αφόρητα».
 
Για τα τελευταία νέα σχετικά με τη νόμιμη ευθανασία σε όλο τον κόσμο, ρίξτε μια ματιά στο Euthanasia.news.
 
Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για να ακούσετε τη συζήτηση σχετικά με το αν η ευθανασία είναι πράξη ευσπλαχνίας ή δολοφονία (https://www.brighteon.com/a8070a20-5c09-468a-9781-41819921a2b9).
 
Αυτό το βίντεο είναι από το κανάλι Bible News Prophecy στο Brighteon.com.
 
Περισσότερες σχετικές ιστορίες:
 
 

 
 
 
Οι πηγές περιλαμβάνουν:
 
ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ
 
το είδαμε ΕΔΩ
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Τα "όμορφα κι ωραία" της Ολλανδίας μπορείτε να τα βρείτε ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.