Σελίδες

5 Ιουλίου 2023

ΚΑΡΜΙΝΙΟ: ΤΡΩΜΕ ΕΝΤΟΜΑ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ!!! ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΜΕΣΑ!!!!

Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος, σχετικά με τη διατροφή του.. 
 
Το καρμίνιο είναι μια χρωστική ουσία που παράγεται από τα θηλυκά κόκκινων εντόμων, κυρίως από τα είδη Dactylopius coccus, Porphyrophora hamelii, και Porphyrophora polonica. Τα έντομα καλλιεργούνται σε φυτά και μετά συλλέγονται, βράζονται σε νερό για να σκοτωθούν τα έντομα, μετά αποξηραίνονται στον ήλιο ή σε φούρνους, και μετά τρίβονται σε σκόνη. Από την επεξεργασία της σκόνης παράγονται διάφορες μορφές της χρωστικής ουσίας.
 
Το συναντάμε και ως crimson lake, carmine lake, natural red 4, CI 75470. Θεωρείται “φυσική χρωστική”. Χρησιμοποιείται σε τρόφιμα, καλλυντικά, χρώματα, και σε φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα. Έχει κάποιες χρήσεις και σε ιστολογικές αναλύσεις.
 
Σε τρόφιμα το βρίσκουμε σε γιαούρτια και επιδόρπια, παγωτά, γρανίτες, σιρόπια φρούτων, τσίχλες, καραμέλες, ζαχαρωτά, γλυκά, σάλτσες, ροφήματα με κόκκινο χρώμα ή τόνους του μωβ, και αλλού. Στις ετικέτες αναγράφεται ως Ε120, καρμίνιο, καρμινικό οξύ, κοχενίλη, φυσικό κόκκινο 4. 
 
Σε καλλυντικά το βρίσκουμε σε κραγιόν και άλλα είδη make-up. 
Υπάρχουν εναλλακτικά υλικά για όλες τις χρήσεις του καρμινίου. 
 
 
Ανιχνεύθηκε σε ζαμπόν μη επιτρεπόμενη χρωστική ουσία από ΣΚΑΘΑΡΙΑ 
 
Μη επιτρεπόμενη χρωστική ουσία (καρμίνιο) απο ΣΚΑΘΑΡΙΑ! ανίχνευσε ο ΕΦΕΤ σε ζαμπόν με την εμπορική ονομασία «Χοιρινή Ωμοπλάτη Βραστή Spar, Προϊόν Θερμικής Επεξεργασίας», σε συσκευασία των 200 γρ., με ημερομηνία λήξης 26/8/2013. Το προϊόν παράγεται από τη ΛΑΝΤΣΙΟΝ ΜΗΤ ΕΒΡΟΥ Α.Ε. που εδρεύει στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση – απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. 
 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΡΜΙΝΙΟ; 
 
Του Νίκου Κατσαρού τ.Προέδρου ΕΦΕΤ. 
 
Η επικίνδυνη και απαγορευμένη χρωστική Ε 120, κοχενίλη ή καρμινικό οξύ, ή καρμίνες βρέθηκε σε μιά σειρά από αλλαντικά, ζαμπόν, καπνιστές μπριζόλες, καπνιστή γαλοπούλα, βραστή γαλοπούλα κλπ πού αποσύρθηκαν απο την αγορά όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ πουθενά όμως δεν αναφέρθηκε τι ποσότητες από όλα αυτά τα προϊόντα καταναλώθηκαν.
 
Ως συνήθως οι έλεγχοι γίνονται εκ των υστέρων και οι καταναλωτές είναι τα πειραματόζωα.Η κοχενίλη είναι μια κόκκινη χρωστική που προέρχεται από θηλυκά έντομα του είδους Coccous Cacta (είδος σκαθαριού) αφού προηγούμενα ψηθούν και μετατραπούν σε σκόνη ή απομονωθεί χημικά η δραστική ουσία. Η ειρωνεία και η υποκρισία της όλης κατάστασης είναι οτι στις οδηγίες αναφέρεται να το αποφεύγουν οι χορτοφάγοι καθ όσον πρόκειται για ζωικό οργανισμό αν βέβαια γνωρίζουν τι είναι η κοχενίλη. Ετσι ενας χορτοφάγος μπορεί να φάει μεχρι και πεντακόσια ψημένα σκαθάρια χωρίς να το γνωρίζει. Η κοχελίνη δεν είναι καρκινογόνος και συνιστάται να το αποφεύγουν όσοι είναι ευαίσθητοι στην ασπιρίνη και όσοι υποφέρουν από άσθμα ή αλλεργίες. Η κοχελίνη επιτρέπεται ως πρόσθετο σε: αλκοολούχα ποτά παγωτά, προϊόντα αρτοποιίας (π.χ. διάφορα κρουασάν, μπισκότα,κέικ,γκοφρέτες κλπ)στιγμιαίες σούπες σε φακελάκια,γλυκά,ζελέ, μαρμελάδες για να δίνει κόκκινο ή αποχρώσεις κόκκινου σε αυτά τα προϊόντα.
 
Εδώ είναι και ο μεγάλος προβληματισμός για αυτήν την κατηγορία προσθέτων: τις χρωστικές για τους παρακάτω λόγους: 
 
Οι χρωστικές μπαίνουν στα τρόφιμα για να τους δίνουν χρώμα και να έλκουν τον καταναλωτή παραπλανώντας τον αφού αυτό δεν είναι το φυσικό τους. Δεν έχουν καμμία θρεπτική ή θερμιδική αξία ή άλλη αξία. 
 
Οι χρωστικές είναι συνήθως συνθετικές και σε κάποιες περιπτώσεις φυσικές που προέρχονται από μη τρόφιμα όπως στην περίπτωση της κοχενίλης. Οι μακροχρόνιες επιδράσεις των χρωστικών στον οργανισμό δεν είναι γνωστές ούτε η αλληλεπίδραση αυτών με άλλα πρόσθετα στον οργανισμό. 
 
Κάποιες απο αυτές αποδεικνύονται εκ των υστέρων ως επικίνδυνες για την υγεία και αποσύρωνται. Στην διάρκεια της θητείας μου στον ΕΦΕΤ αποσύρθηκε η χρωστική Ε 128 ή RED 2G που έμπαινε στα λουκάνικα,στις ιχθυοτροφές σολομού και πτηνοτροφές για να δίνει στα προιόντα αυτά κόκκινο χρώμα (στην περίπτωση των πουλερικών έδινε κίτρινο χρώμα στον κρόκο των αυγών) Η Ε128 αποσύρθηκε διότι θεωρήθηκε ύποπτος καρκινογενέσεων και αφού κυκλοφορούσε στην αγορά για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια. Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θεωρούν δεδομένο ότι οι καταναλωτές είναι πειραματόζωα.
 
Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όταν αντελήφθησαν οτι οι καταναλωτές απέφευγαν τρόφιμα που στην ετικέτα ανέφεραν τα Ε τότε επέτυχαν μέσω της επιτροπής του CODEX ALIMENTARIUS να μην αναγράφεται το Ε ακολουθούμενο από ένα τριψήφιο νούμερο π.χ Ε128 αλλά η κατηγορία προσθέτου π.χ. χρωστική ακολουθούμενη, απο την χημική του ονομασία π.χ καρμινικό οξύ. Πολλές φορές όμως παραλείπεται η κατηγορία του προσθέτου οπότε ο καταναλωτής διαβάζοντας την χημική ονομασία δεν καταλαβαίνει τίποτα. Η προσθήκη χρωστικών σε τροφές για βρέφη και νήπια δεν επιτρέπεται., ενώ οι παιδικές τροφές περιέχουν μικρότερες ποσότητες χρωστικών. Ποτέ δεν είπαν γιατί όπως δεν μας είπαν οτι τις πιο πολλές φορές τα παιδιά τρώνε τα τρόφιμα που είναι για τους μεγάλους.Ποτέ δεν είπαν ότι η ποσότητα χρωστικής που περιέχεται σε ένα τρόφιμο είναι ασφαλής για τον ενήλικο και μη ασφαλής για τον ανήλικο. Δυστυχώς στον βωμό του κέρδους όλα επιτρέπονται.
 
Οι χρωστικές χρησιμοποιούνται σε κάθε είδους τρόφιμο κυρίως σε: παγωτά, γαριδάκια, πατατάκια, αναψυκτικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, τυποποιημένα γλυκά, γρανίτες ζαχαρωτά, ζελέδες καραμέλες, τσίχλες, έτοιμες τούρτες και κέικ, γλειφιτζούρια, μαργαρίνες, ταραμά, μουστάρδες, διάφορα ποτά, κοκτέιλ, λικέρ, κοκα κόλα, κοκτέιλ φρούτων, λουκάνικα, αλλαντικά κλπ. Παρά το γεγονός οτι όλες οι χρωστικές είναι εγκεκριμένες από την ΕΕ και μόνο αυτές επιτρέπεται να κυκλοφορούν, ένας αριθμός δημοσιεύσεων αναφέρει κάποιο βαθμό επικινδυνότητος για ωρισμένες απο αυτές όπως: E102 (Ταρτραζίνη), Ε104 (κίτρινο της κινολίνης), Ε110, Ε120 (κοχενίλη), Ε122 (αζωρουμπίνη), Ε123 (αμαράνθη), Ε124 (ερυθρό της κοχελίνης), Ε127 (ερυθροσίνη)Ε131, Ε132 (ινδικοκαρμίνη), Ε133, Ε150, Ε150Α, Ε150C (καραμελώχρωμα) Ε154, Ε155, Ε160 (νορμπιξίνη) Ε160Α, Ε160Β, Ε160C (εκχύλισμα παπρίκας). Ενδεχόμενες παρενέργειες που έχουν αναφερθεί όπως: καρκινογένεση, αλλεργίες, υπερκινητικότητα, αυπνία, άσθμα, γαστρεντερικά προβλήματα, μείωση λευκών αιμοσφαιρίων, προβλήματα θυρεοειδή.
 
 
Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΕΝΤΟΜΑ ΠΑΡΟΤΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΑΠΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΑΥΤΩΝ.
 
 
Δείτε σχετικό βίντεο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.