Σελίδες

14 Ιουλίου 2023

Για να μην ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε

Γράφει ο Θεόδωρος Νικολοβγένης*
 
Η επικοινωνιακή καταιγίδα που κυριαρχεί μια ημέρα πριν την Σύνοδο των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στο Vilnius της Λιθουανίας, είναι η φυσιολογική εξέλιξη της επικοινωνιακής συννεφιάς που συγκεντρώθηκε πάνω από τα δύο Ελληνικά κράτη (Ελλάδα – Κύπρο) αμέσως μετά τους μεγάλους σεισμούς στην Νοτιοανατολική Τουρκία, κατά την οποία πλήθος ακαδημαϊκών, πολιτικών, αναλυτών και εν γένη δημοσιολογούντων που από τα γεγονότα στον Έβρο τον Μάρτιο του ’20 και την «Επακούμβηση» τον Αύγουστο του ιδίου έτους είχαν από το κοινό περιθωριοποιηθεί, επανήλθε στη σφαίρα του δημοσίου λόγου και καταπιάστηκε με το αγαπημένο τους άθλημα, αυτό του «να τα βρούμε».
 
Ίσως φανεί παράξενο, αλλά με την βασική ιδέα της επιχειρηματολογίας που χρησιμοποιεί η μερίδα των προαναφερόμενων, συμφωνούμε σε απόλυτο βαθμό. 
«Η Ελληνοτουρκική διαφορά πρέπει να λυθεί μέσω της διπλωματίας και παράλληλα η Ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να φανεί αρνητική στον διάλογο»
 
Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, η Τουρκία στην παρούσα φάση απασχολείται από δυο μεγάλα προβλήματα:
  1. Το αμερικανικό εμπάργκο πώλησης όπλων το οποίο έχει δημιουργήσει προβλήματα στις αεροναυτικές της δυνάμεις, γεγονός που της αποστερεί μεγάλο ποσοστό της απαιτούμενης αεροναυτικής της ισχύος προς υποστήριξη της «γαλάζιας πατρίδας»
  2. Την οικονομική ζημία που προέκυψε από τους μεγάλους σεισμούς.
Τα δύο προβλήματα αυτά, έχουν οδηγήσει σε αλλαγή του τόνου με τον οποίο ο Ερντογάν και οι υπουργοί του δημοσιολογούν, αλλά και με βάση τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού ΓΕΕΘΑ (δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να μην δεχθούμε την ορθότητα αυτών) σε εκμηδένιση των παραβιάσεων στο Αιγαίο. 
 
Η αλλαγή στάσης αυτή δεν είναι επιλογή της τουρκικής πλευράς, αλλά απότοκο των «όρων» του Γερουσιαστή Μενέντεζ και την καλής δουλειάς του Ελληνικού lobby στις ΗΠΑ, που ξεκαθάρισαν πως η προμήθεια των ρωσικών S-400 και των παραβιάσεων της κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου, θα έπρεπε πρώτα να περατωθούν και έπειτα να συζητηθεί οποιαδήποτε προμήθεια F-16.
 
Παράλληλα, η ανυπαρξία μίας και μοναδικής πηγής από την οποία θα μπορούσαν οι Τούρκοι να εξεύρουν τα χρήματα των σεισμών (πηγές αναφέρουν το ποσό των 200δις δολαρίων) τους αναγκάζει να πρέπει να επιδεικνύουν καλό πρόσωπο προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς θα πρέπει να εξασφαλισθούν χρήματα από παντού. Τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Ρωσία, τις χώρες του Κόλπου, την Κίνα, την Ιαπωνία. 
 
Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, τα «κλειδιά» για το ξεκλείδωμα των δύο μεγάλων τουρκικών προβλημάτων τα κρατούν η Ελλάδα και η Κύπρος. Αλλά θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τις διάφορες προτάσεις και αντιπροτάσεις που έχουν ακουστεί.
 
Η Τουρκία θα πρέπει να λάβει τα F-16.
 
Απάντηση: Ελλάδα και Κύπρος θα δώσουν το πράσινο φως, ακόμη και για επαναφορά στα F-35, αρκεί η Τουρκία:
 
α. Να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να αποσύρει τους 42.000 κατοχικούς στρατιώτες από την Κύπρο,
β. Να καταργήσει το Casus Belli
γ. Να καταργηθεί το τουρκολιβικό μνημόνιο και να αποσύρει τις συντεταγμένες και την επιστολή Συνιρλίογλου από τον Ο.Η.Ε.
 
Η Τουρκία απαιτεί επανέναρξη των διαδικασιών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε αντίθετη περίπτωση, αναβάθμιση της τελωνειακής σχέσης. 
 
Απάντηση: Ελλάδα και Κύπρος θα δώσουν το πράσινο φως, αρκεί η Τουρκία:
α. Να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να αποσύρει τους 42.000 κατοχικούς στρατιώτες από την Κύπρο,
β. Να συμφωνήσει και υπογράψει ΑΟΖ με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία με βάση την Unclos
γ. Να αποχωρήσουν οι 500.000 και πλέον έποικοι που μεταφέρθηκαν στα κατεχόμενα της Κύπρου
 
Οι πιο πάνω όροι, θα αποτελέσουν το απαύγασμα της Ελληνικής διπλωματίας καθώς θα γίνει κατορθωτό μέσω αυτής να ακυρωθούν χρόνια τετελεσμένα επί του πεδίου και παράλληλα θα υλοποιεί τα όσα ο Ερντογάν δήλωσε από τα κατεχόμενα περί μετατροπής του Αιγαίου σε μια θάλασσα ειρήνης, αλλά θα αποτελούν και ένα τεράστιο βήμα προς όφελος της συμμαχίας. 
Είναι αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο; 
 
Ε τότε, ας λύσουμε τις διαφορές μας επί του πεδίου δημιουργώντας πρόβλημα και στη συμμαχία…
 
*Ο Θεόδωρος Νικολοβγένης είναι ο επικεφαλής της ιστοσελίδας “Αμυνα και Γεωστρατηγική”
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.