Σελίδες

24 Ιουλίου 2023

Θλίψη για τον Θάσο Σοφοκλέους - «Στάθηκε όρθιος με σπασμένα κόκκαλα»

Οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ και το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ εκφράζουν τη θλίψη τους για τον θάνατο του αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Θάσου Σοφοκλέους. 
 
Ανακοίνωση των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 55-59 αναφέρει ότι ο εκλιπών «έζησε στις επάλξεις τις ελευθερίας, όρθιος, ιδεολογικά αλύγιστος, με τα χείλη να λαλούν τον ύστατο αποχαιρετισμό της ζωής που αναλώθηκε για την πατρίδα, τον υπέρτατο αγώνα και τις ιδέες που ανάθρεψαν και άνδρωσαν τον ελληνισμό στα νότια άκρα της Ελλάδας».
 
Προσθέτει ότι τον Θάσο Σοφοκλέους «τον βασάνισαν στο κάστρο της Κερύνειας, στις υπώρειες του Πενταδαχτύλου και άντεξε, διεκδικώντας το μετάλλιο της ανδρείας, στάθηκε όρθιος με σπασμένα κόκκαλα, συναγωνιζόμενος με τους αποτρόπαιους βασανιστές που δοκίμαζαν την παλληκαριά και την ανθρωπιά του». 
 
Στη δική του ανακοίνωση το ΣΙΜΑΕ αναφέρει ότι ο Θάσος Σοφοκλέους «ως τομεάρχης Πενταδακτύλου της ΕΟΚΑ δημιούργησε τεράστια προβλήματα στα στρατεύματα κατοχής με ενέδρες και επιθέσεις σε στρατόπεδα». Επίσης, «ο ίδιος, ντυμένος εργάτης εισήλθε και κατόπτευσε το αγγλικό στρατόπεδο του Αγίου Αμβροσίου στο οποίο επιτέθηκε μετά από λίγες νύχτες». 
 
Προσθέτει ότι ο εκλιπών «συνελήφθη κατόπιν προδοσίας μαζί με την αντάρτικη ομάδα του, καταδικάστηκε σε ισόβια και μεταφέρθηκε στις Φυλακές της Αγγλίας μέχρι τη λήξη του απελευθερωτικού αγώνα ενώ «ήλθε σε διαφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο αναφορικά με τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, παραμένωντας πιστός στον Αρχηγό Διγενή και τα οράματα του μέχρι του θανάτου του». 
 
Το ΣΙΜΑΕ, του οποίου ο Θάσος Σοφοκλέους, διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, σε ένδειξη τιμής αποφάσισε όπως οι σημαίες του παραμείνουν μεσίστιες μέχρι την κηδεία του, εισφέρει €500 στη μνήμη του και παραστεί σύσσωμο στην κηδεία του».
 

2 σχόλια:

  1. ΑΙΩΝΙΑ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΚΑΙ ΦΙΛΤΑΤΟ ΘΑΣΟ.
    ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ.
    ΑΚΛΟΝΗΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ...
    ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ ΤΟΥ.
    Α.Α.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι κομουνιστες του ΑΚΕΛ που προδωσαν ολους τους εθνικους αγωνες και που ουτε Θεο σεβωνται ουτε νεκρους ηρωες τον εξυβριζει διοτι μεχρι τελους τηρησε τον ορκο της Ενωσης και ηταν αντθετος με τον επιορκο ανθενωτικο Μακαριο και ολους τους Εφισλτες που τον ακολουθησσν.
    Αισχος προδοτες.
    Μινως ΕΟΚΑ ΑΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.