Σελίδες

25 Ιουλίου 2023

Εισάγουμε τα πάντα λες και δεν παράγουμε τίποτε

Λες και δεν παράγουμε απολύτως τίποτα σ’ αυτή τη χώρα, εισάγουμε από τρίτες χώρες.
 
Γράφει ο Νίκος Τσιαμτσίκας
 
Μαλακό στάρι στο 80% των αναγκών μας για την παραγωγή ψωμιού, Χοιρινό κρέας καλύπτοντας το 65% της ζήτησης στην αγορά και μοσχαρίσιο κρέας σε ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες καλύπτοντας το 80% της εγχώριας ζήτησης αντιστοίχως.
 
Εισάγουμε γαλακτοκομικά στο 50% της κάλυψης των αναγκών της αγοράς, κίτρινα τυριά, ζωοτροφές, κυρίως σόγια και καλαμπόκι, ξηρούς καρπούς από την Κίνα, όσπρια από τον Καναδά, μέλι από Λιθουανία, κρεμμύδια από Τουρκία, λεμόνια απ’ το Ισραήλ, την Αργεντινή και την Αλβανία. 
 
Ακόμη, πατάτες από Αίγυπτο, ντομάτες απ’ τα Σκόπια, μήλα από τη Χιλή και ζάχαρη από τη Σερβία. 
 
Κι όλα αυτά επειδή το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα είναι απαγορευτικό για χαμηλές τιμές καταναλωτή, γεγονός που ευνοεί τους αγρότες των υπόλοιπων χωρών. 
 
Οι δικοί μας αγρότες είναι ευτυχείς μόνο όταν εξάγουν και οι ίδιοι την παραγωγή τους όπως στην περίπτωση του ελαιόλαδου που το δίνουν στην Ισπανία με 8 ευρώ το λίτρο και περιμένουν να πάει στα 10 ευρώ σε λίγες ημέρες. 
 
Οι αθρόες εισαγωγές ευνοούν μόνο τους εισαγωγείς που μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών οι οποίοι λειτουργούν με τις ευλογίες των κυβερνήσεων καθώς θέλουν να υπάρχουν στα ράφια προϊόντα και τρόφιμα με όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές. 
 
Με αυτή τη λογική ωστόσο, οι Έλληνες αγρότες εγκατέλειψαν τα χωράφια τους, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τους τευτλοπαραγωγούς της ευαίσθητης περιοχής της Θράκης που από περίπου 400.000 στρέμματα που καλλιεργούσαν πριν από μια δεκαετία έφτασαν πλέον να καλλιεργούν μόλις περίπου 58.000 στρέμματα, ενώ ο αριθμός τους από 20.336 παραγωγούς ,έφτασε το 2022 στους μόλις 2.133 . Κι αυτό τα λέει όλα.
 

1 σχόλιο:

  1. Παρά τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για πρώτη φορά ο όγκος του διμερούς εξωτερικού εμπορίου Ελλάδος – Τουρκίας το 2022. Οι τουρκικές εξαγωγές στη χώρα μας ανήλθαν, για πρώτη φορά σε 3,3 δισ. δολάρια, αύξηση +32% σε σχέση με το 2021.

    Τα σημαντικότερα προϊόντα που εισάγουμε από την Τουρκία, είναι: οχήματα, πετρελαιοειδή, προϊόντα σιδήρου/χάλυβα, ιχθυηρά, υφάσματα/ενδύματα, ηλεκτρικές συσκευές (θερμαντήρες, ψυγεία, τηλεοράσεις), πλαστικά, πώματα, χαρτόνια, αλκοόλες, ηλεκτρική ενέργεια και γεωργικά προϊόντα την στιγμή, που οι Έλληνες παραγωγοί πετούν τα δικά τους σε χωματερές.

    Αξιοσημείωτη ήταν το 2021-22 η αύξηση των εισαγωγών υφασμάτων (420%, 11 εκατ. ευρώ) και ενδυμάτων (1.057%, 16,4 εκατ. ευρώ), όπου περιλαμβάνονται οι χειρουργικές μάσκες και ρόμπες. Επίσης, σημαντική ήταν η αύξηση άκυκλων υδρογονανθράκων (79%) και φορτηγών οχημάτων (31%). Στην πλειοψηφία τους οι εισαγωγές των υπολοίπων τ/προϊόντων μειώθηκαν, με σημαντικότερη μείωση των πετρελαιοειδών (-59%).

    Μποϋκοτάζ σε όλα τα τουρκικά προϊόντα ακόμη και τα ξένα.
    ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΕΛΛΗ-ΝΙΚΑ.
    Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.