Σελίδες

31 Ιουλίου 2023

4η Αυγούστου 1936: Αποφράδα / Εθνοβόρος ή Εθνοσωτήρια;

Του
Κώστα Δημ Χρονόπουλου
 
Μετά από 87 χρόνια υφίσταται –καταλλήλως συντηρούμενη από αβανταδόρους της ιστορικής παραποίησης /διαστρέβλωσης –εκ διαμέτρου αντίθετη εκτίμηση ως προς την σημασία της 4ης Αυγούστου 1936 και τον ρόλο του Βασιλέως Γεωργίου (Β.Γ) καθώς και του Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά (Ι.Μ). Ήταν μια στυγνή, αιμοσταγής Δικτατορία με εκτελέσεις, εξορίες πολιτικών αντιπάλων, ή ήταν μια Εθνική Αναγκαιότητα;. Δυσχερέστατο να υπάρξει ταυτότητα απόψεων. Ο λόγος είναι, πως δυστυχώς η σύγχρονη ελληνική Ιστορία, συνηθέστατα γράφεται κατά το (κομματικώς) δοκούν και συμφέρειν από: ανιστόρητους, ιδεοληπτικούς, κομματικούς εγκάθετους /ινστρούχτορες και ποικιλώνυμους χολερικούς τύπους, οι οποίοι παραθεωρούν ή και αμαυρώνουν (συνειδητά, ανήθικα και ανθελληνικά ) το σπουδαίο έργο και την σημαντικότατη εθνική προσφορά του Ι.Μ.
 
1) Η βελούδινη Δικτατορία της 4ης Αυγούστου ήταν: «Σύννομη Δημοκρατική Εκτροπή». Η αναστολή άρθρων του Συντάγματος /κήρυξη Στρατιωτικού Νόμου, υπήρξε μια νομοτελειακή Εθνική Αναγκαιότητα. Άνδρες υψηλού αισθήματος ευθύνης (όπως ο Ι.Μ και ο Β. Γιώργιος) πήραν μια δύσκολη απόφαση για να προλάβουν τα δεινά από τον επερχόμενο εμφύλιο αλληλοσπαραγμό /συγκρούσεις. Θα αναφερθώ τηλεγραφικά σε γεγονότα της εποχής:
 
Ι. Το βράδυ της 3ης Αυγούστου 1936 συναντήθηκαν –με άκρα μυστικότητα – στο σπίτι (νοικιαζόμενο διαμέρισμα β’ ορόφου στην οδό Αριστοτέλους αρ. 174) του Ν. Παπαδήμα Υπουργού Στρατιωτικών της Κυβέρνησης, Ι.Μ. ο οικοδεσπότης Στρατηγός Ν. Παπαδήμας, ο Πρωθυπουργός Ι.Μ και ο Α’ Γ.Ε.Σ Στρατηγός Αλέξανδρος Παπάγος. Οι παραπάνω με την σύμφωνη γνώμη του Βασιλέως, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αναστολή άρθρων του Συντάγματος /κήρυξη Στρατιωτικού Νόμου. 
 
Ποιος άραγε να ήταν ο λόγος;  Γιατί ο Β. Γεώργιος να ήθελε να βάλει Δικτάτορα πάνω από το κεφάλι του, όταν ο Πρωθυπουργός Ι. Μ ήταν «δικός» του και είχαν αγαστή συνεργασία;. Ο Ι.Μ είχε, ως Πρωθυπουργός, λάβει πρόσφατα ψήφο εμπιστοσύνης: 214 ψήφοι υπέρ, 16 κατά, 4 αποχές. 
 
Ποίος ο λόγος να θέλει (ως δικτάτορας) να καταλάβει την εξουσία;. Δικτάτορας γίνεται αυτός που ορέγεται την εξουσία την οποία δεν έχει. Αυτός που ήδη την έχει, γιατί;. Προφανώς άλλος ήταν ο λόγος κήρυξης Στρατιωτικού Νόμου. 
 
ΙΙ. Η ατμόσφαιρα τότε ήταν εκρηκτική ανάμεσα στο Κράτος και τους Κομμουνιστές που υποκινούσαν εξεγέρσεις. 
Σημειώνω:
 
Αρχές Μαΐου 1936 – 3 μήνες πριν την 4η Αυγούστου –στην Θεσσαλονίκη, έλαβαν χώρα βίαια επεισόδια / φονικές συγκρούσεις, ανάμεσα σε απεργούς (κυρίως καπνεργάτες) και την χωροφυλακή . Καταλήφθηκαν ακόμη και αστυνομικά τμήματα (!). Ο Πρωθυπουργός Ι.Μ, ζήτησε από τις τοπικές στρατιωτικές δυνάμεις να παρέμβουν, ώστε να αποκατασταθεί η τάξη. Αρνήθηκαν να υπακούσουν, επικαλούμενες την ….. εντοπιότητα (!).
 
Τότε ο Ι.Μ αναγκάστηκε να στείλει στρατό από την Λάρισα για να επιβάλλει την έννομη τάξη. 
Αν διαβάσει κανείς τα φύλλα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ της εποχής, θα καταλάβει πολλά. 
Όλοι ανησυχούσαν. Εφημερίδες όπως η ΕΣΤΙΑ, ζητούσαν από τον Άνακτα να παρέμβει ώστε να μην επισυμβούν τα χειρότερα.
 
ΙΙΙ. Για την 5η Αυγούστου 1936 είχε προκηρυχθεί γενική απεργία. Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ /ΚΚΕ καλούσε τον λαό να βγει στους δρόμους και να διεκδικήσει δυναμικά τα δικαιώματά του (!). 
 
IV. Κάποιος /κάποιοι υπεύθυνοι,, δεν θα έπρεπε να κάνουν κάτι, πριν να τιναχτούν όλα στον αέρα;. 
 
V). E! Αυτό έκαναν οι πολιτειακές και πολιτικές Αρχές: Ο Β. Γεώργιος και ο Ι.Μ. Η απόφαση αναστολής άρθρων του Συντάγματος έσωσε την Ελλάδα μας από ανείπωτα δεινά, έναν πρόωρο εμφύλιο. Ήταν λοιπόν προς ψόγο, αντιδικτατορικές αρές / κατάρες και αντιμεταξικά αναθέματα, η 4η Αυγούστου ή, αντίθετα, θα έπρεπε να είναι σεβαστή και να τιμάται για την εθνική προσφορά της;.
 
2) Απόλυτα κατανοητή η –έκτοτε και στο διηνεκές μάλλον – εχθρότητα των Κομμουνιστών, καθώς και των «Αριστερών» συντρόφων, που εμφανίζουν ιδιάζοντα, έντονο Αριστεροτροπισμό και νοσηρό κομματικό Δημοκρατικό εμποτισμό
 
Όμως κάποιοι άλλοι: Κέντρο –ο, τιδήποτε, αποπροσανατολισμένοι ή …..μοντέρνοι ….Κεντροαριστερόστροφοι «Δεξιοί», όψιμοι, ευκαιριακοί καιροσκόποι «ροζ Αριστεροί» και …. Ακραίοι, γιατί συντάσσονται /συμπορεύονται /συμπίπτουν στην αντιπάθεια και απαξίωση ενός Μεγάλου Έλληνα (Άξιου της Πατρίδας) του Ι.Μ;. 
 
Γιατί έχουν υποστεί …. Δημοκρατική εξάρτηση σε βαθμό που τους καθιστά αλλεργικούς σε εθνοσωτήριες εξελίξεις /παρεμβάσεις όπως η 4η Αυγούστου, με αποτέλεσμα να «αποστρέφονται» τον Ι.Μ;. Επειδή ήταν … Δικτάτορας;. Αυτό διαγράφει –εξ ορισμού- ή διανοητικής υστέρησης, ιστορικής άγνοιας και ψηφοθηρικής αναγκαιότητας, την ανεκτίμητη εθνική προσφορά του Ι.Μ;. Οι πιο αξιοθρήνητοι πάντως είναι οι «Δεξιοί» (από) γονοι της πάλαι ποτέ κραταιάς, γνήσιας «Λαϊκής Δεξιάς» οι οποίοι σταδιακά, εκφυλιστικά και ψηφοθηρικά, απέκτησαν ψοφοδεή νοοτροπία και τρέμουν στην σκέψη μήπως και τους ψέξουν οι Αριστεροί, με συνέπεια να έχουν εκλογικό πολιτικό κόστος. Είναι αυτοί που δεν τιμούν, ούτε αγαλματοποιούν τον Ι.Μ. Οι ίδιοι που δεν τολμούν να πάνε σύσσωμοι και να τιμήσουν την επέτειο των πεσόντων 114 ανδρών στου Μακρυγιάννη. Αιδώς … « Δημοκράτες» Αχρείοι!….. Χωρίς αιδώ, χωρίς ντροπή, πως η Ελλάδα μας ελληνοπρεπώς να πορευτεί. 
 
3) Ο Ι.Μ (εκτός από Δικτάτορας) υπήρξε:
 
Ι. Μια συγκροτημένη πολιτικοστρατιωτική φυσιογνωμία. Εξέχουσα προσωπικότητα με τετράγωνη λογική /πρακτικό μυαλό, απροσμέτρητη φιλοπατρία. Χωρίς πάθη, μικρότητες και εκδικητικότητα εναντίον των αντιπάλων του. (Σ.Σ Όποιος διαφωνεί ας συγκρίνει την Δικτατορία της 4ης Αυγούστου του Ι.Μ με εκείνη (την «Δημοκρατική») του 1917 -20 του Ελ.Β).
 
ΙΙ. Εξαίρετος επιτελικός Αξιωματικός, ο οποίος με τον Στρατηγό Δούσμανη, κατάρτησαν τα επιτελικά σχέδια των νικηφόρων Βαλκανικών πολέμων 1912 -1913.
 
ΙΙΙ. Μετακπαιδεύτηκε στην τότε περίφημη Ακαδημία πολέμου του Βερολίνου. Οι Γερμανοί Στρατιωτικοί της Ακαδημίας τίμησαν τον άριστο επιτελή Έλληνα Ι.Μ αναρτώντας τιμητική πλακέτα στην Στρατιωτική τους Ακαδημία με την απίστευτη, τιμητική επιγραφή: 
«Ουδέν στρατιωτικόν πρόβλημα άλυτο δια τον Ιωάννη Μεταξά» (!!!)». 
 
Διάφοροι εγχώριοι «Δημοκράτες» του έριξαν τη ρετσινιά του «Γερμανόφιλου» , του «Φασίστα», του «Ναζί», οποία αισχρή λασπολογία /συκοφαντία!.....
 
Ο Ι.Μ ουδέποτε υπήρξε Γερμανόφιλος . Πίστευε πως ο Άξονας θα ηττηθεί, ότι η Βρετανία θα κερδίσει τον Πόλεμο (όπερ και εγένετο) και πως το συμφέρον της Ελλάδας ήταν με εκείνη. Άλλωστε για αυτό, ετοίμασε κατάλληλα τις Ένοπλες Δυνάμεις, και πολέμησε σκληρά τους ΙταλοΓερμανούς Φασίστες (επειδή ήταν Γερμανόφιλος σύντροφοι;).
 
Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι σημαίες κυμάτισαν μεσίστιες μόνο για 2 ξένους μεγάλους άνδρες: Τον Ιωάννη Μεταξά και τον Στρατάρχη Φος.
 
IV. Ως γνήσιος Έλληνας (συνεχιστής του Ελληνόπρεπου «Μολών λαβέ» τίμησε και δόξασε την Ελλάδα με το υπέρλαμπρο ΌΧΙ που είπε: (σ.σ οι δικοί μας χολερικοί / κακομοιριασμένοι, προσπαθούν εδώ και 9 δεκαετίες να πείσουν πως το ΟΧΙ το είπε ο …. Ελληνικός λαός που κοιμόταν, νυχτιάτικα…). Το ΟΧΙ όμως δεν ήταν παρόρμηση της στιγμής. Ο νουνεχής Ηγέτης και εξέχων Στρατιωτικός, είχε φροντίσει να δημιουργήσει αξιόμαχο στράτευμα και σπουδαία οχυρωματικά έργα. Κάτι που αποδείχτηκε από την ηρωική αντίσταση στους Ιταλούς και τους Γερμανούς. 
 
V. Παρέλαβε έναν αναξιόπιστο στράτευμα καθημαγμένο, και ένα διαλυμένο, Κράτος μετά από την Μικρασιατική Καταστροφή και τα αλλεπάλληλα στρατιωτικά κινήματα που επακολούθησαν. Το οργάνωσε και επέφερε μεγάλες τομές (πχ Ίδρυση ΙΚΑ κ. α) . 
 
VI. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος (Ελ.Β) τον εκτιμούσε και τον είχε υπασπιστή του (παρά τις διαφωνίες τους).
 
VII. Ο Ι.Μ διεφώνησε με τον Πρωθυπουργό Ελ.Β όταν ο τελευταίος –παρασυρόμενος από τον Γάλλο Κλεμανσώ –επέμενε στην αποστολή εκστρατευτικού Ελληνικού Σώματος στον Πόλεμο της Ουκρανίας. Δεν εισακούστηκε. Πληρώσαμε το τίμημα με (αχρείαστες) δικές μας απώλειες. Το χειρότερο όμως συνέβη στην Μ. Ασία όπου οι Μπολσεβίκοι δεν μας συγχώρησαν την προηγούμενη εμπλοκή μας στην Ουκρανία και –γι αυτό βοήθησαν τον Κεμάλ εις βάρος μας. 
 
VIII. Διεφώνησε, θεωρώντας ως ανεδαφική και επικίνδυνη, την εκστρατεία στη Σμύρνη της Μ. Ασίας. Δικαιώθηκε!......
 
IX. Διεφώνησε και με τον διάδοχο του Ελ.Β Δημήτριο Γούναρη, ο οποίος συνέχισε την εκστρατεία και μάλιστα με πορεία προς την ….. Άγκυρα (!).
Γνωστό το δράμα που επακολούθησε. 
 
X. Πριν πεθάνει ήταν, όπως είπε, ευτυχής που πρόλαβε να εξοφλήσει την τελευταία δόση του σπιτιού του (!). 
 
XI. Η κηδεία του ήταν πάνδημη. «Όλοι έκλαιγαν» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μίκης Θεοδωράκης. Ακόμη ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Γρ. Φαράκος δήλωσε: «Δεν ήθελα με τίποτα, αλλά παραβρέθηκα στην κηδεία του» (!!!).
 
4). Είναι αδιανόητο και υποτιμητικό στον τόπο μας, να υπερεκτιμούμε και να τιμούμε συμπολίτες μας όχι ανάλογα με την προσφορά τους στην Πατρίδα, αλλά με την κομματική τους τοποθέτηση, και με βάση τις ιδεοληψίες, τις μικρότητες, και τα πάθη που διατρέχουν τους Κομματοκράτορες και που διχάζουν και κατατρύχουν τον Ελληνισμό. 
 
Αντί να κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ σε εκείνους που υπήρξαν Άξιοι της Πατρίδας, τιμούμε, αγαλματοποιούμε και ονοματοδοτούμε – πλατείες, λιμάνια, δρόμους, αεροδρόμια – με το όνομα απίθανων δημαγωγών, με ασήμαντη ή αρνητική (αντεθνική ενίοτε) προσφορά (!). 
 
Έγραφα πριν περίπου 6 χρόνια, σε ένα ανάλογο άρθρο προς τιμήν της 4ης Αυγούστου και του Ι.Μ πως: Αν ο Ι.Μ ήταν Κομμουνιστής, Αριστερός, Αντιβασιλικός, ή Φιλοβασιλικός, τότε δεν θα υπήρχε μέρος που να μην φέρει το όνομά του και τον ανδριάντα του. 
 
5). Προσωπικά (χωρίς .... περιέργως ; να είμαι θιασώτης Δικτατοριών) πιστεύω πως ο Ι.Μ δεν άνηκε –ούτε χωράει – σε κομματικά στεγανά /πλαίσια ή «ταμπέλες». Ανήκει στην Ελλάδα μας και οφείλουμε να τον τιμούμε !.
 
ΥΓ Επειδή η αγνωμοσύνη δεν ανήκει στις αρετές, φρονώ πως επιβάλλεται να τιμούμε τα (σπανίζοντα δυστυχώς) αναστήματα –ισοϋψή του Ι.Μ- των Άξιων της Πατρίδας. Όπου και αν ανήκουν ή όπου εμείς επιμένουμε άδικα, ανήθικα, και αντεθνικά, να τους κατατάσσουμε!.

Γιατί ο Elon Musk μετονόμασε το Twitter σε X

Γράφει ο Bradley Blankenship 
 
Ο Έλον Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος και μεγαλοεπιχειρηματίας με την περίεργη εμμονή με το γράμμα Χ, άλλαξε το διάσημο εμπορικό σήμα του Twitter σε «Χ» φαινομενικά εν μία νυκτί. Πολλοί υπονοούν, δικαίως, ότι αυτό θα μετατραπεί σε μια μελέτη περίπτωσης για το πώς να γίνει αποδεκτό ένα ιδιαίτερα αισθητό εμπορικό σήμα.
 
Αλλά υπάρχει μια λογική πίσω από αυτό που κάνει ο Musk, και έχει εκθέσει τις προθέσεις του από την αρχή της εξαγοράς του Twitter. Για παράδειγμα, μια έκθεση του Fortune τον Οκτώβριο του 2022 σημείωνε ότι ο Μασκ έχει «μια προτίμηση στο γράμμα «Χ»», σημειώνοντας ότι ο γιος του με τον Γκράιμς έχει αυτό το παρατσούκλι, η εταιρεία πυραύλων του ονομάζεται SpaceX και η εταιρεία που χρησιμοποίησε για να αγοράσει το Twitter ονομάζεται X Holdings. Και το σχέδιο, όπως σημειώνει ο ιστότοπος, ήταν πάντα να μετονομάσει το Twitter σε X και στη συνέχεια σε μια εφαρμογή για τα πάντα, παρόμοια με το WeChat της Κίνας. 
 
Υπάρχουν όμως διάφοροι λόγοι για τους οποίους αυτό είναι απίθανο να λειτουργήσει. Πρώτον, οι Κινέζοι χρήστες του διαδικτύου έχουν διαφορετικό τρόπο κατανάλωσης από ό,τι οι άνθρωποι σε άλλα μέρη του κόσμου. Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, η Κίνα ήταν μια εξαιρετικά φτωχή χώρα και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Κίνα μεταπήδησαν κατευθείαν στα κινητά τηλέφωνα και δεν είχαν ποτέ καθόλου επιτραπέζιο υπολογιστή. Έτσι, στην ουσία, ολόκληρο το κινεζικό διαδικτυακό περιβάλλον είναι φιλικό προς το κινητό τηλέφωνο, ενώ σε άλλα μέρη του κόσμου, ιδίως στις δυτικές χώρες, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν επιτραπέζιους υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές. 
 
Υπάρχει επίσης το ερώτημα αν ο ευρύτερος κόσμος, ειδικά οι Δυτικοί, και κυρίως οι Αμερικανοί, θα δεχτούν μια εφαρμογή να τους κυβερνά όλους. Η δυσπιστία της κοινής γνώμης απέναντι στη Μεγάλη Τεχνολογία συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο, καθώς εταιρείες όπως η Meta, το Twitter και η Alphabet συνεχίζουν να έχουν δημόσια σκάνδαλα που αφορούν δεδομένα και συμπαιγνία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. Είναι αμφίβολο ότι οι άνθρωποι θα δεχτούν ποτέ μια μοναδική εφαρμογή που θα εκμεταλλευτεί όλα τα δεδομένα τους, χρησιμοποιώντας τα για ένας Θεός ξέρει τι. Η Δύση δεν έχει μια κουλτούρα που θα δεχόταν μια τέτοια συμμόρφωση, είτε είναι δικαιολογημένη είτε όχι. 
 
Η εταιρεία του Μασκ δεν είναι επίσης η μόνη αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας που έχει την ιδέα να μιμηθεί την Ανατολή. Η Meta, η χαρτοβιομηχανία δημοφιλών εφαρμογών όπως το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, αντιγράφει ήδη εδώ και χρόνια χαρακτηριστικά από κινεζικές εφαρμογές. Οι αγορές του Facebook και του Instagram αφαιρέθηκαν απευθείας από κινεζικούς ανταγωνιστές και αμφότερες μιμήθηκαν χαρακτηριστικά από τον πιο άμεσο κινεζικό ανταγωνιστή τους, το TikTok, με μικρά βίντεο. Το YouTube, το οποίο ανήκει στη μητρική εταιρεία της Google, την Alphabet, πήδηξε επίσης στο άρμα των σύντομων βίντεο μετά την ανάδειξη του TikTok και αύξησε τον αλγόριθμό του για να προωθήσει το YouTube Shorts. Δεδομένου ότι η Κίνα κατηγορείται πάντα για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι τεχνολογίας των ΗΠΑ υποστηρίζουν αυτή την αφήγηση για ευκαιριακό κέρδος, το γεγονός ότι οι αμερικανικές εταιρείες το κάνουν αυτό τόσο ανοιχτά αποτελεί το αποκορύφωμα της ειρωνείας. 
 
Υπάρχουν επίσης κάποιες άμεσες πρακτικές ανησυχίες σχετικά με το rebranding του Musk. Αφού ανέλαβε τον έλεγχο της εταιρείας, δήλωσε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πτώχευση στο εγγύς μέλλον. Έτσι, εφάρμοσε το Twitter Blue, μια υπηρεσία επαλήθευσης για τους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν 8 δολάρια το μήνα, και την επέκτεινε για να περιορίσει την ποσότητα των άμεσων μηνυμάτων και των Tweets που βλέπουν οι κανονικοί χρήστες. Αυτό είχε μια υγιή λογική: Χρεώστε τους χρήστες για βασικές υπηρεσίες, και πολλοί άνθρωποι υπέγραψαν (συμπεριλαμβανομένου και εμού). Αλλά από τότε που ο Μασκ αγόρασε το Twitter, η εταιρεία έχασε τα μισά από τα διαφημιστικά της έσοδα. Οπότε πρέπει να αναρωτηθεί κανείς αν η αλλαγή μάρκας εν μέσω τέτοιας αβεβαιότητας ήταν καλή ιδέα. 
 
Κατά τη γνώμη μου, η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο «όχι». Οι άνθρωποι γνωρίζουν το Twitter και (κατά κάποιο τρόπο) εμπιστεύονται το εμπορικό σήμα, αλλά δεν γνωρίζουν το X. Θα το χρησιμοποιούν ακόμα; Αν η κυκλοφορία του άμεσου ανταγωνιστή του Meta στο Twitter, του Threads, ήταν κάποια ένδειξη, τότε, ναι, θα το κάνουν. Αλλά η αλλαγή της επωνυμίας προσθέτει μόνο τριβές και μειώνει την ορατότητα μιας ήδη καθιερωμένης εφαρμογής. Για να καταλάβετε πόσο βαθιά ριζωμένο είναι το Twitter σε τόσους πολλούς ανθρώπους, το ρήμα «τουιτάρω» βρίσκεται στο λεξικό πολλών παγκόσμιων γλωσσών – τώρα έχουμε το «to xeet» (σημ. μεταφραστή: στο Twitter είχαμε το «tweet», δηλαδή το «τιτίβισμα». Με την αλλαγή επωνυμίας, το «tweet» μετατρέπεται σε «xeet»), το οποίο είναι και μη αναγνωρίσιμο και μη προφερόμενο. 
 
Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του Μασκ, εκτός από την τάση του για Χ, είναι η αυτοεμφάνισή του ως ιδιοφυΐα που προσπαθεί να ωθήσει την ανθρωπότητα προς τα εμπρός. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα σχέδιά του, όπως το Vegas Loop, το οποίο είναι μια σήραγγα για επιβατικά αυτοκίνητα στο Λας Βέγκας με σκοπό τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης αντί για τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, είναι εντελώς ηλίθια. 
 
Υπάρχουν επίσης πολλές παρανοήσεις που διακινεί για να ενισχύσει την κοινή αφήγηση των συκοφαντών του, όπως ότι ίδρυσε την Tesla, την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Όμως δεν δημιούργησε την εταιρεία, την αγόρασε και αργότερα αποκάλεσε τον εαυτό του «ιδρυτή», γεγονός που οδήγησε σε μια νομική μάχη που του επέτρεψε να διατηρήσει τον τίτλο παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό που η αγγλική γλώσσα θα όριζε ως ιδρυτή. Ένα τοπικό δελτίο ειδήσεων από την περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο για το θέμα αυτό περιγράφει επίσης πώς έκανε το ίδιο πράγμα με το PayPal, το οποίο ήταν το κύριο προϊόν της Confinity, μιας νεοσύστατης επιχείρησης που είχε προκύψει με την X.com του Musk τη δεκαετία του 1990. Αν απλά το να είναι κάποιος πρώιμος επενδυτής σε μια εταιρεία θα μπορούσε να προσδιορίσει κάποιον ως ιδρυτή, τότε κάθε άτομο που πληρώνει φόρους στις ΗΠΑ θα μπορούσε να θεωρηθεί ιδρυτής της Tesla λόγω των μεγάλων ποσών ομοσπονδιακών συμβάσεων που στηρίζουν την κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων.
 
Ο Μασκ ανέλαβε να αποκτήσει το κύρος του ιδρυτή ορισμένων από αυτές τις εταιρείες προκειμένου να ενισχύσει τη δική του εικόνα. Το να αποκαλεί κανείς τον εαυτό του ιδρυτή του δίνει σοβαρό κύρος στο περιβάλλον των τεχνολογικών αδελφών. Επομένως, αν η ιστορία είναι οδηγός, το σχέδιο φαίνεται να είναι το εξής: Το rebranding του Elon Musk στο Twitter και η εισαγωγή νέων χαρακτηριστικών έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να χαρακτηρίσει τον εαυτό του ιδρυτή της εταιρείας. Δεν πρόκειται για κάποια μεγάλη εταιρική στρατηγική ή σοβαρή προσπάθεια να γίνει η εφαρμογή της εξουσίας- θέλει απλώς να πάρει τα εύσημα για το προϊόν του Jack Dorsey, ενώ ταυτόχρονα κλέβει απροκάλυπτα πνευματική ιδιοκτησία από την Κίνα. 
 
Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς) 
RT oped

Το παιδί δεν είναι «σεξουαλικό ον», λένε Αυστριακοί γονείς σε αναφορά τους! Γενικευμένες αντιδράσεις για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση!

Μετάφραση για την ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ 
 
Στην Αυστρία, εκπαιδευτικοί, γονείς και ειδικοί ζητούν την άμεση διακοπή επιβλαβούς περιεχομένου στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Πολύ συχνά, το παιδί αντιμετωπίζεται ως «σεξουαλικό ον», λένε οι διαμαρτυρόμενοι.
 
Με μία αναφορά, παιδαγωγοί, γιατροί, ψυχολόγοι, άλλοι ειδικοί και γονείς καλούν τους πολιτικούς ηγέτες στην Αυστρία να ρίξουν μια προσεκτική ματιά στο περιεχόμενο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που είναι επικίνδυνη για τα παιδιά και να αποστασιοποιηθούν ξεκάθαρα από μία ιδεολογία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που «σε αντίθεση με όλα τα αναπτυξιακά ψυχολογικά ευρήματα, παιδιά και έφηβοι έχουν εργαλειοποιηθεί για αυτό». Το γερμανικό καθολικό περιοδικό Die Tagespost αναφέρει σχετικά. 
 
Ο τωρινός λόγος για την αναφορά είναι τα νέα προγράμματα σπουδών, τα οποία πρόκειται να εφαρμοστούν το φθινόπωρο του 2023, στα οποία το περιεχόμενο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης δεν αντιμετωπίζεται με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία και την ανάπτυξη. Αυτό ανακοινώθηκε από την ένωση «Παιδική Πρόνοια – Ένωση Αυστριακών Παιδαγωγών» (“Children’s Welfare – Association of Austrian Pedagogues” (Kinderwohl – Verein Österreichischer Pädagogen)) ως εμπνευστή της αναφοράς. Επίσης, το Ινστιτούτο Γάμου και Οικογένειας (IEF) στην Αυστρία συμπάσχει με την πρωτοβουλία. 
 
Μικροί Ενήλικες 
 
Η αναφορά επίσης εστιάζει σε θεμελιώδη υπουργικά διατάγματα για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τα πρότυπα του ΠΟΥ για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην Ευρώπη. Το τελευταίο, πάει πίσω στις θεωρίες του παιδόφιλου ακτιβιστή Helmut Kentler που επικρίθηκαν πρόσφατα στη Μεγάλη Βρετανία. Οι αρχικοί υπογράφοντες περιλαμβάνουν άτομα, επαγγελματικούς ιατρικούς συλλόγους και ομάδες γονέων. 
 
«Η πιο προβληματική πρόταση σε αυτό το πλαίσιο είναι ότι το παιδί ως «σεξουαλικό ον» εκφράζει τα συναισθήματά του, τη λαγνεία του και τη σεξουαλικώς παιχνιδιάρικη συμπεριφορά του, που σημαίνει μία λεπτή ασάφεια των ορίων μεταξύ της σεξουαλικότητας ενηλίκου και παιδιού», οι υπογράφοντες επισημαίνουν σε ένα κεντρικό δόγμα «Σεξουαλική Αγωγή της Διαφορετικότητας», το οποίο μπορεί επίσης να βρεθεί στα βασικά κείμενα για τη σεξουαλική εκπαίδευση στην Αυστρία. Αυτό δείχνει ότι η τρέχουσα σεξουαλική εκπαίδευση είναι αβασάνιστα κοντά σε μια πρακτική που αντιμετωπίζει τα παιδιά σε ορισμένα σεξουαλικά ζητήματα σαν μικροσκοπικούς ενήλικες. 
 
Ανησυχητικές μελέτες 
 
Χρησιμοποιώντας περιπτωσιολογικές μελέτες (case studies) από την πράξη, οι εμπνευστές της αναφοράς επεξηγούν πώς παραβιάζονται τα όρια της ντροπής τακτικά σε εργαστήρια για τη σεξουαλική εκπαίδευση στο σχολείο και παρουσιάζεται περιεχόμενο που δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία. Για παράδειγμα, οι γονείς μιας 10χρονης αναφέρονται ως εξής: «η κόρη μας είπε με αηδία πως είχε μάθει ότι κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, η γυναίκα βάζει το πέος του άνδρα βαθιά στο στόμα της. Λέγεται ότι τι «στοματικό σεξ» είναι μέρος του. Οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου εξήγησαν με εικόνες πώς λειτουργεί αυτό». 
 
Το σχόλιο των υπογραφόντων σχετικά με αυτό: «Στον ευαίσθητο τομέα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, εκτός από τη συμμετοχή των γονέων ως βασικών παιδαγωγών, πρέπει να διατηρηθεί και ένας προστατευτικός χώρος στη σεξουαλική σφαίρα και να γίνουν σεβαστά τα φυσικά όρια ντροπής των παιδιών και των νέων για να προχωρήσουμε με τρόπο κατάλληλο στην ανάπτυξη και την ηλικία τους». 
 
Τον προηγούμενο χρόνο, ο ίδιος οργανισμός Kinderwohl έγραψε ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση ενάντια σε όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό, όπως υποχρεωτικά τεστ και μάσκες προσώπου. 
 
Ελβετία 
 
Σε απάντηση στην πρωτοβουλία στην Αυστρία, ο οργανισμός Zukunft.ch στην Ελβετία γράφει ότι η κατάσταση στην χώρα τους είναι συγκρίσιμη. Πρόσφατα, ένας βουλευτής έθεσε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις σχετικά με «η τρανσεξουαλικότητα και η σεξουαλική διαφορετικότητα έχουν δυσανάλογη προτεραιότητα» στο εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά 12 ετών. 
 

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Γράφει ο Απόστολος Παπαδημητρίου
 
Οι χώρες με υψηλές θερμοκρασίες κατά το θέρος δοκιμάζονται κατ’ έτος από τρομακτικές πυρκαγιές, που καταστρέφουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων επιδεινώνοντας τις κλιματικές συνθήκες των περιοχών που αποψιλώνονται αλλά και συντελώντας στη διάβρωση του εδάφους, που προκαλούν οι βροχοπτώσεις κατά τις χειμερινές περιόδους. Τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν σκηνές φρίκης από τις περιοχές, στις οποίες οι κάτοικοι αλλόφρονες επιχειρούν να διασώσουν την περιουσία τους, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν, κατά κανόνα, άνιση μάχη με τη φωτιά. Καθώς η ελαφρότητα, που μας διακρίνει, δεν επιτρέπει να ασχοληθεί σοβαρά η Βουλή με τον κίνδυνο, που μας απειλεί, περιοριζόμαστε να μορφώνουμε γνώμη από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, στις οποίες ως ένοχος προβάλλεται πρόσφατα η κλιματική αλλαγή. Οι της αντιπολίτευσης, κυρίως τα κόμματα εξουσίας, καταγγέλλουν την κυβέρνηση για ανικανότητα λησμονώντας ότι και επί δικής τους διακυβέρνησης εκδηλώθηκαν πυρκαγιές με καταστρεπτικές συνέπειες. Διάβασα πρόσφατα άρθρο ενός ειδικού επί του θέματος καθηγητού της δασολογίας στο ΔΠΘ, του κ. Απ. Κυριαζοπούλου, και έκρινα καλό να το αναδημοσιεύσω. ‘Εγραψε:
 
«Δυστυχώς δημόσια συζήτηση για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις γίνεται μόνο το καλοκαίρι, όταν δηλαδή αυτά καίγονται. Και τότε όμως η συζήτηση περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από την καταστροφή και τις αποτυχημένες προσπάθειες καταστολής των πυρκαγιών. Υπεύθυνη για τη δασοπυρόσβεση είναι εδώ και 25 χρόνια η Πυροσβεστική. Νωρίτερα ήταν η Δασική Υπηρεσία. Μέσα σε αυτά τα 25 χρόνια έχει αποδειχθεί πως η επιλογή αυτή ήταν αποτυχημένη. Οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν την περίοδο 1998-2023 είναι πολλαπλάσιες από αυτές που είχαν καεί την προηγούμενη 25ετία, 1972-1997. Και αυτό δεν το υποστηρίζουν μόνο οι δασολόγοι, το έχουν παραδεχθεί και υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πολλοί είναι οι λόγοι για την αύξηση των δασικών πυρκαγιών, ο βασικότερος όμως είναι πως δεν δίνεται σημασία στην πρόληψη. Τα κονδύλια που παίρνει κάθε χρόνο η Δασική Υπηρεσία για την πρόληψη είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που πάνε για την καταστολή. Η Υπηρεσία βρίσκεται στα όρια της διάλυσης καθώς δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη εδώ και 15 χρόνια.
 
Χωρίς πρόληψη η εύφλεκτη βιομάζα αυξάνεται και έτσι αυξάνονται και οι πυρκαγιές. Η βόσκηση αγροτικών ζώων, μπορεί να μειώσει σημαντικά την εύφλεκτη βιομάζα. Είναι ένα οικολογικό εργαλείο ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Όπου δεν υπάρχει βόσκηση ή όπου δεν επιτρέπεται, οι καθαρισμοί θα πρέπει να γίνουν από τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει πως όλα τα δάση και οι δασικές εκτάσεις θα πρέπει να διαχειρίζονται. Πρόληψη επίσης είναι και ο γρήγορος εντοπισμός της φωτιάς με περιπολίες, πυροφυλάκια, drone. Όταν εντοπίζεται γρήγορα η φωτιά σβήνει εύκολα. 
 
Σε αντίθεση με ότι ακούγεται και γράφεται, η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι άρτια εξοπλισμένη (3.700 Πυροσβεστικά οχήματα και περίπου 90 εναέρια μέσα) και αρκετά καλά στελεχωμένη (κάθε χρόνο προσλαμβάνονται 200 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, ενώ πέρσι προσλήφθηκαν και 500 δασοπυροσβέστες). Το αίτημα για περισσότερα Καναντέρ και διορισμούς είναι εντελώς λανθασμένο. Ζητά στην ουσία ακόμη περισσότερη καταστολή αντί να ζητά πρόληψη. Τις φωτιές άλλωστε σβήνουν οι επίγειες δυνάμεις, οι εναέριες έχουν κυρίως βοηθητικό ρόλο.
 
Οι δασικές πυρκαγιές δεν μπαίνουν για να εγκατασταθούν στη συνέχεια ανεμογεννήτριες. Η νομοθεσία επιτρέπει την εγκατάσταση ΑΠΕ σε δάση και δασικές εκτάσεις. Δεν χρειάζεται δηλαδή να καούν για να τοποθετηθούν σε αυτές νέες ΑΠΕ. Άλλωστε ποιος θα έκαιγε τουριστικές εγκαταστάσεις, όπως συμβαίνει στη Ρόδο, για να φτιάξει ανεμογεννήτριες. Τα μεσογειακά οικοσυστήματα καίγονταν πάντοτε. Για το λόγο αυτό η βλάστηση που κυριαρχεί σε αυτά είναι προσαρμοσμένη στη φωτιά και έχει αναπτύξει μηχανισμούς για τη φυσική της αναγέννηση. Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις συνθήκες, δεν μπορεί όμως να αποτελεί άλλοθι. Αφού ξέρεις ότι θα υπάρχουν συχνότερες πυρκαγιές παίρνεις τα μέτρα σου και δεν μιλάς για “φυσικά φαινόμενα”. Το αποτυχημένο μοντέλο δασοπυρόσβεσης πρέπει να αντικατασταθεί. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη, όπως γίνεται και σε άλλες μεσογειακές χώρες. Θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά η Δασική Υπηρεσία ώστε τα διαχειριστικά σχέδια να υλοποιούνται και να μην μένουν στα χαρτιά. Θα πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθεί το πόρισμα της επιτροπής Goldamer, στην οποία συμμετείχαν οι κορυφαίοι πυρκαγιολόγοι, και στο οποίο περιλαμβάνεται πληθώρα προτάσεων και μέτρων στη σωστή κατεύθυνση».
 
Ίσως ισχυριστεί κάποιος ο κ. καθηγητής αναζωπυρώνει την αντιπαλότητα, που εκδηλώθηκε με τη μεταφορά του έργου της δασοπυρόσβεσης από τη δασική στην πυροσβεστική Υπηρεσία. Υπάρχουν όμως σημεία άξια προσοχής. «Το προλαμβάνειν κρείττον του θεραπεύειν» έλεγαν οι πρόγονοί μας. Αναμφισβήτητα η δασική Υπηρεσία, όπως και πολλές άλλες του Δημοσίου τομέα, και κυρίως το ΕΣΥ, έχουν υποστελεχωθεί επικίνδυνα κατά την περίοδο των μνημονίων. Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση για την έγκαιρη αντίληψη εκδηλουμένων πυρκαγιών. Και πρέπει να δεχθούμε ότι η ανευθυνότητα των πολιτών αυξάνει σε κράτος αναξιόπιστο. Το κύριο πάντως ερώτημα είναι: Οφείλονται όλες οι πυρκαγιές σε «τυχαίους» παράγοντες; Δεν υπάρχουν εμπρησμοί; Δεν βρίσκει άραγε η πυροσβεστική Υπηρεσία στοιχεία, που να τους τεκμηριώνουν; Μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο (2007), ο τότε αρμόδιος υπουργός είχε κάνει λόγο για ασύμμετρη απειλή. Ασαφής βέβαια ό «μισόλογος», όμως απαράδεκτος ο χλευασμός από πλευράς της τότε αντιπολίτευσης. Πέρα από τους πυρομανείς, που αναφύονται σε κοινωνίες που βιώνουν παρακμή, υπάρχουν πάντοτε και οργανωμένα συμφέροντα, που επωφελούνται από τις πυρκαγιές. Αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων κατά το παρελθόν έχουν συμβεί. Και αν ανεμογεννήτριες είναι δυνατόν να εγκατασταθούν και σε δασικές εκτάσεις, αυτό δεν αίρει την όποια επιφύλαξη έχει μερίδα πολιτών για τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των κρατούντων ότι θα ακολουθήσει αναδάσωση. Δυστυχώς η Πολιτεία κάνει κάθε τι ώστε να αποτρέψει την πρωτοβουλία τοπικών παραγόντων για αναδασώσεις. Πρώτοι οι μαθητές έπρεπε να προτρέπονται προς την κατεύθυνση αυτή. 
 
Όσο για τα μέσα πυρόσβεσης δεν είναι κακό να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Αν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ ενδιαφέρονταν κάπως για το εσωτερικό της χώρας αντί να προκαλούν πολέμους, θα είχαν έναν κατά πολύ πιο ισχυρό αντιπυρικό μηχανισμό και δεν θα καιγόταν κάθε χρόνο η Καλιφόρνια. Το ίδιο ισχύει και για την Αυστραλία και τις μεσογειακές χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ. Θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να μας πωλούν πυροσβεστικά μέσα αντί για σύνεργα του πολέμου. Δυστυχώς όμως αυτοί που κυβερνούν τον πλανήτη έδειξαν ότι δεν νοιάζονται για την ευημερία των λαών. Συνεπώς «ασύμμετρη» απειλή υπάρχει, δηλαδή με καθαρά λόγια κάποιες πυρκαγιές πολύ πιθανόν να οφείλονται σε εμπρησμούς με εντολή έσωθεν ή έξωθεν προς εξυπηρέτηση αθλίων συμφερόντων.
 
Σημαντική είναι η παρατήρηση του καθηγητού για τον ρόλο που διαδραματίζει στην προστασία του δάσους η βόσκηση. Και εμείς παρακολουθούμε με απάθεια να σφάζονται τα κοπάδια μας το ένα μετά το άλλο. Πέρα από την προστασία του δάσους τα κοπάδια συμβάλλουν καθοριστικά στη διατροφή μας. Το συνειδητοποιούμε, τί μας περιμένει;
 
«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»

Κάνουμε, δυστυχώς, την οδήγηση «πέρασμα» στην αιωνιότητα!..

Οδηγητικό πιπεράτο του Καθηγητή Πιπερόπουλου*
 
Αυγουστιάτικα θα ξεχυθούμε στους επαρχιακούς και εθνικούς μας δρόμους ημέρες διακοπών και, όπως δυστυχώς κάθε Αύγουστο, θα θρηνήσουμε και φέτος εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες ως αποτέλεσμα της οδήγησης μας που προκαλεί απίστευτο και μόνιμο πόνο σε οικογένειες και παράλληλα δυσθεώρητο κόστος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην Οικονομία!…
 
Κάθε μεγάλο, κάθε σπουδαίο ψυχοκοινωνικό φαινόμενο το βαφτίζουμε με την αποδεκτή και στις επιστήμες της κοινωνιολογίας και ψυχολογίας όπως και στην κοινή γνώμη έννοια που περικλείει ο όρος «πέρασμα». Περάσματα υπήρξαν μεταξύ άλλων, ανέκαθεν, η ένταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις, η εισαγωγή σε ένα Πανεπιστήμιο ή, χωρίς να προσβάλλω τους σεμνότυφους, το ερωτικό αγκάλιασμα που ολοκληρωνόταν κάποια στιγμή με την απώλεια της εφηβικής μας «αθωότητας» για όλους και όλες. 
 
«Πέρασμα» ήταν και παραμένει και σήμερα η άδεια που μας δίνει μετά από την ολοκλήρωση της μαθητείας και την επιτυχία στις σχετικές Κρατικές εξετάσεις ικανότητα να κρατάς στο χέρι το τιμόνι, να τιθασεύεις 120, 160 ακόμη και 200 και βάλε «άλογα» εγκλωβισμένα κάτω από το γυαλιστερό καπό ενός σύγχρονου Ι.Χ. και να το κάνεις με την «άδεια» της Αστυνομίας, ή μάλλον του Υπουργείου Μεταφορών...
 
«Πέρασμα» ποτέ δεν υπήρξε αλλά παραμένει η, παρά την κατοχή της σχετικής «αδείας ή διπλώματος οδηγήσεως» αδικαιολόγητη πράξη της αφαίρεσης της ζωής ενός ή περισσότερων άλλων συνανθρώπων μας στους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους της Πατρίδας μας Ελλάδας ή εντός της μεγάλης οικογένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.. 
 
Η οδήγηση είναι, σε τελική ανάλυση, χαρά και απόλαυση και το αυτοκίνητο εργαλείο για δουλειά και μέσο για αναψυχή. Η χαρά χάνεται όταν μετατρέπουμε το αυτοκίνητο από εργαλείο και μέσο αναψυχής σε φονικό όργανο καθώς βυθίζουμε κάθε Σαββατοκύριακο στη διάρκεια του χρόνου και καθημερινά στη διάρκεια του ελληνικού καλοκαιριού σε πένθος αμέτρητες ελληνικές οικογένειες.
 
Στην πατρίδα μας συνηθίζουμε να λέμε ότι το ατύχημα συμβαίνει πάντα στον «άλλο». 
Εντάξει, να συμφωνήσω με αυτήν την σαφώς ανόητη θέση. 
 
Σας παρακαλώ, όμως, ως οδηγός, πατέρας, παππούς και κοινωνικός επιστήμονας με δεκαετίες ερευνών της ανθρώπινης ατομικής και ομαδικής συμπεριφοράς και στις ανθρώπινες σχέσεις να σκεφθείτε ότι για εμένα εσείς είσθε ο «άλλος» ενώ για σας αυτός ο «άλλος» είμαι εγώ!.. 
 
Ίσως ήδη έχετε ακούσει τη σχετική αγγλοσαξονική φράση ερμηνείας αυτοκινητιστικών ατυχημάτων που σοφά διατείνεται ότι χρειάζονται «δυο ανόητοι για να σκοτωθεί, τουλάχιστον, ο ένας!..» 
 
Σε ποιόν από τους δυο μας, άραγε, θα συμβεί το ατύχημα, αυτόν τον Αύγουστο του 2023, ποιος θα είναι τελικά αυτός ο τραγικός «άλλος» μετά τις γνωστές από τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ αναφορές σε «σφοδρή σύγκρουση που οφείλεται σε ιλιγγιώδεις ταχύτητες ή σε εγκληματικές απροσεξίες» και οδηγεί εκατοντάδες συνανθρώπους μας κάθε χρόνο στο πρόωρο «πέρασμα» στην αιωνιότητα; 
 
Αναφέρομαι στον Αύγουστο επειδή κάθε χρόνο πέρα από εμάς τους ντόπιους «ξένοιαστους καβαλάρηδες ΙΧ αυτοκινήτων, συγνώμη, οδηγούς εννοώ, οι επαρχιακοί και Εθνικοί μας δρόμοι γεμίζουν κα με ορδές αλλοδαπών επισκεπτών που έρχονται στην Ελλάδα με δικά τους ΙΧ ή νοικιάζουν εδώ κάποιο αυτοκίνητο, δίκυκλο ή «γουρούνα».
 
Εύχομαι τον φετινό Αύγουστο, μετά τον πρωτόγνωρο ιστορικά καύσωνα και τις πρωτόγνωρες πυρκαγιές που τον συνόδευσαν να μην συμβεί ούτε σε σας ή δικά σας πρόσωπα ούτε σε μένα αλλά για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να οδηγήσουμε με την απαραίτητη «Ψυχολογία αυτοάμυνας» την αποκαλούμενη οδηγητική ΑΜΥΝΤΙΚΗ ψυχολογία. 
 
Ο όρος σημαίνει ότι πρέπει να προσέξω τον εαυτό μου και να αποφύγω ΕΓΩ τις κάθε λογής ανοησίες και επιπολαιότητες που βάζουν τις ζωές μας σε κίνδυνο. Και επιπρόσθετα σημαίνει να προσέχω ώστε οι απροσεξίες και οι επιπολαιότητες του απέναντι οδηγού να μην αποβούν καθοριστικά μοιραίο «πέρασμα» και για τους δύο μας και για τους συνεπιβάτες μας... 
 
Στον αιώνα που πέρασε και σε αυτόν που διανύουμε η οδήγηση ήταν και θα παραμείνει μια απόλαυση για κάποιους, διαδικασία επιβίωσης για άλλους αλλά συνάμα και πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση όπου ένα απρόσεκτο «προσπέρασμα» μπορεί να μετουσιωθεί σε ανεπιθύμητο πρόωρο και ακούσιο «πέρασμα» στην αιωνιότητα!» 
 
Πότε θα μάθουμε, επιτέλους, οι ίδιοι και τα παιδιά μας που αποκτήσαμε άδεια-δίπλωμα οδήγησης να αγαπάμε την οδήγηση και τον συνάνθρωπό μας ξεκινώντας, φυσικά, από την αγάπη για την ίδια τη ζωή μας;
------------------------------------------ 
 
*O Γιώργος Πιπερόπουλος, Δρ Κοινωνιολογίας - Ψυχολογίας, είναι Επίτιμος Καθηγητής Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο Durham, Συνταξιούχος καθηγητής Μάνατζμεντ, Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Νέο «κύμα» ακρίβειας: Ανεβαίνει πάνω από τα 2 ευρώ η βενζίνη – Τι φέρνει η ακύρωση της συμφωνίας για τα σιτηρά

Νέο «κύμα» ακρίβειας αναμένεται να κτυπήσει τη χώρα μας μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αν και ήδη έχουν ξεκινήσει να αυξάνονται οι τιμές. 
 
Οι τιμές στη βενζίνη έχουν αυξηθεί και πάλι, με την αμόλυβδη μάλιστα να βρίσκεται μια ανάσα από τα 2 ευρώ το λίτρο.
 
Σύμφωνα με την τηλεόραση του OPEN, η μέση πανελλαδική τιμή αγγίζει τα 1,926 ευρώ το λίτρο, από 1,867 που βρισκόταν στις αρχές Ιουλίου.
 
Μάλιστα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η τιμή ξεπέρασε τα 2 ευρώ, ενώ υπάρχει φόβος ότι μπορεί πάλι να ανεβεί στα 2 ευρώ και η μέση τιμή.
 
Σε ποιες περιοχές η τιμή ξεπέρασε τα 2 ευρώ:
Κυκλάδες: 2,169
Δωδεκάνησα: 2,065
Λευκάδα: 2,03
 
Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν το ράλι τιμών στην αυξημένη ζήτηση αλλά και στο άλμα των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
 
Η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά 
 
Παράλληλα νέο κύμα ανατιμήσεων στα τρόφιμα αναμένει η ελληνική αγορά, κάτι το οποίο αναμένεται να επιδεινώσει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση σε ό,τι αφορά τις τιμές, οι οποίες πλήττουν τα νοικοκυριά. 
 
Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αποτυχημένη πολιτική σε ό,τι αφορά τις τιμές στα τρόφιμα, με την κατηγορία να «τρέχει» με διψήφιο ποσοστό για δεκαπέντε μήνες, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα υπάρξει αντίστοιχη συνέχεια. Άλλωστε, παράγοντες της αγοράς δεν αναμένουν έστω σταθεροποίηση των τιμών νωρίτερα από τις αρχές του 2024.
 
Ακόμη, φόβους για νέα επισιτιστική κρίση αλλά και κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των σιτηρών προκαλεί η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας. Νέες ανησυχίες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια εγείρει και η απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές λευκού ρυζιού -εκτός από μπασμάτι-, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την εκτίναξη των τιμών μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν τις εγχώριες καλλιέργειες.
 
Η απαγόρευση ανακοινώθηκε αφού ο δασμός 20% στις διεθνείς εξαγωγές, που εισήχθη τον Σεπτέμβριο, απέτυχε να περιορίσει τη ζήτηση από το εξωτερικό, η οποία εκτοξεύθηκε μετά τις ακραίες κλιματικές συνθήκες και τις διαταραχές στον εφοδιασμό σιτηρών στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.
 
Ρεκόρ ακρίβειας
 
Πριν όμως λάβουν χώρα τα παραπάνω, ακόμη ένα ρεκόρ ακρίβειας σημείωσε η Ελλάδα τον Ιούνιο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη στην Ε.Ε. μηνιαία αύξηση των τιμών τροφίμων. Ειδικότερα, η αύξηση τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο ήταν της τάξης του 3,3%, κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία ενόψει και της δύσκολης συνέχειας.
 
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα είναι ακριβότερη σε σχέση με μια σειρά από άλλες χώρες της Ε.Ε. Για παράδειγμα, η κατανάλωση κρέατος στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβή, δεδομένου ότι στο σύνολο της κατηγορίας οι αυξήσεις στον εναρμονισμένο δείκτη τιμών διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο στο 11,3%, όταν στην Ε.Ε. κυμάνθηκαν στο 9,6%.
 
Αντίστοιχα και η τιμή του χοιρινού είναι υψηλή, καθώς στην Ελλάδα τον Ιούνιο καταγράφηκε αύξηση κατά 14,8%, έναντι 11,1% στην Ε.Ε.
 
Ενδιαφέρον έχει να σημειωθεί ότι και οι αυξήσεις στις τιμές στο κατσίκι και στο αρνί είναι κατά τι υψηλότερες στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε., με το ποσοστό ετήσιας αύξησης τον Ιούνιο να διαμορφώνεται στο 7,8% εγχώρια σε σχέση με το ευρωπαϊκό 7,3%.
 
Γαλακτοκομικά, αυγά και ελαιόλαδο
 
Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών, οι εγχώριες τιμές σε γάλα και γιαούρτι διατηρούν μεν διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 12,8% και 10,3% αντίστοιχα, ωστόσο είναι πιο χαμηλά από τον μέσο όρο στην Ε.Ε.
 
Αντίθετα, στο τυρί και στο βούτυρο οι αυξήσεις στην Ελλάδα κινούνται με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό. Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2023 οι τιμές στο βούτυρο σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 7,7% στην Ελλάδα, όταν στην Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 2,5%, ενώ στο τυρί η αύξηση στο εγχώριο ράφι ήταν 18,1%, όταν στην Ε.Ε. κυμάνθηκε στο 17,6%.
 
Στα αυγά η αύξηση στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 16,6% στην Ελλάδα, ενώ ακολουθεί από κοντά η Ε.Ε. με 16,5%.
 
Πολύ μεγάλη είναι η απόκλιση και στα φυτικά έλαια και λίπη, καθώς σε ετήσια βάση στη χώρα μας οι τιμές αυξήθηκαν κατά 14,3%, ενώ στην Ε.Ε. μόλις κατά 5,5%.
 
Στο ελαιόλαδο, μολονότι η αύξηση είναι κάτω από τα ευρωπαϊκά επίπεδα, διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, της τάξης του 21,9%.
 
Σε ό,τι αφορά τα φρούτα, τον Ιούνιο η αύξηση διαμορφώθηκε στην κατηγορία στο 10,2%, όταν στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8,3%.
 
Ανατιμήσεις
 
Αξιοσημείωτο είναι δε ότι έχουν γίνει ανατιμήσεις έως και 41% στις τιμές των τροφίμων μέσα στο 2023. Επίσης, επισημαίνεται ότι τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι οι τιμές σε σύνολο 60 κατηγοριών τροφίμων και ποτών ήταν αυξημένες τον Ιούνιο του 2023 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο σε 52 εξ αυτών, ενώ υπήρξαν μειώσεις στις τιμές μόνο σε 8 κατηγορίες τροφίμων.
 
Το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι πιο μεγάλες αυξήσεις έγιναν στις τιμές των νωπών φρούτων, 41,15%, ενώ στη λίστα των ανατιμήσεων συμπεριελήφθησαν και αρκετά τυποποιημένα τρόφιμα.
 

Εκδήλωση στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς (Ομιλία για τον Ίωνα Δραγούμη από την Ευαγγελία Λάππα) [8 Ιουλίου 2023]

από το κανάλι Ευαγγελία Κ. Λάππα
 
Η εκδήλωση διοργανώθηκε, στις 8 Ιουλίου 2023, από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς, τον Σύλλογο Πολυτέκνων Ν. Καστοριάς και την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό-ΔΑΔ Ν. Καστοριάς. Ακούγονται με τη σειρά: Μάρκος Λάτσιος, πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (Σ.Φ.Μ.Μ.Α.) Καστοριάς Σόνια Ευθυμιάδου, μέλος του Δ.Σ. του Σ.Φ.Μ.Μ.Α. Καστοριάς Σύρμω Τουτολίδου, μέλος του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Καστοριάς, μέλος του Σ.Φ.Μ.Μ.Α. Καστοριάς Ευαγγελία Λάππα, Συγγραφέας, Φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Γεώργιος Γκίτσος, πρόεδρος Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Καστοριάς, μέλος του Σ.Φ.Μ.Μ.Α.

Τουρκία: Κατασκεύασε υποθαλάσσιο καμικάζι USV για τη «γαλάζια πατρίδα»

Ενώ η Ελλάδα “παραμυθιάζεται” με τη Χάγη
 
Η Τουρκία κατασκεύασε ένα μη επανδρωμένο όχημα – καμικάζι θαλάσσιας πλεύσης (USV) που έχει τη δυνατότητα υποθαλάσσιας κατάδυσης για τη «γαλάζια πατρίδα» αναφέρει η Hurriyet.
 
Στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Καμικάζι Caka για τη γαλάζια πατρίδα» το τουρκικό μέσο σημειώνει πως το νέο οπλικό σύστημα έγινε το επίκεντρο της προσοχής στην έκθεση άμυνας IDEF’ 23.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, το υποθαλάσσιο drone έχει μήκος 8,5 μέτρα και πλάτος 3,3, μέτρα, ενώ μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα πάνω από 60 κόμβους. Φέροντας μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών ο στόχος του είναι να πλήττει υποθαλάσσιους στόχους, όπως υποβρύχια, αλλά και πλοία, προκαλώντας ισχυρές ζημιές.
 
Ειδικός της τουρκικής εταιρείας που κατασκεύασε και παρουσίασε το υποθαλάσσιο drone στην έκθεση ανέφερε στη Hurriyet ότι «ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του είναι η ικανότητα κατάδυσης. Μπορεί να διατηρήσει τη θέση του κάτω από το νερό. Μπορεί να κινείται σταθερά προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση», αλλά και να συνεργάζεται με άλλα οπλικά συστήματα.
 
liberal.gr

Ο Έλον, το Χ και η Επιτομή ενός Μπροστινού

Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε πριν από ένα χρόνο ότι σχεδίαζε να μετατρέψει το Twitter σε μια εφαρμογή για τα πάντα, όπως το WeChat της Κίνας. Μια εφαρμογή που θα κάνει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών και των χρηματικών συναλλαγών.
 
Τον περασμένο Απρίλιο ο Μασκ ανακοίνωσε ότι το Twitter Inc. μετονομάστηκε σε X Corp., πως δημιούργησε μια νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης γνωστή ως X.AI και πως συνεργάστηκε με την eToro για τη διαπραγμάτευση μετοχών και κρυπτογράφησης.
 
Τα ΜΜΕ θέλουν να σας κάνουν να πιστέψετε ότι ο Έλον Μασκ είναι ένας ανεξάρτητος δισεκατομμυριούχος ιδιοφυΐα που το όνειρό του είναι να φέρει επανάσταση στον τραπεζικό τομέα. Αλλά αυτή η ιστορία είναι αποδεδειγμένα ψευδής.
 
Τα γεγονότα μας λένε ότι ο Έλον Μασκ είναι ο μπροστινός του ίδιου γνωστού και παλιού συστήματος. Αλλά επειδή λέει ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός ριζοσπαστικού λαού σε καιρό πολέμου, χωρίς ποτέ να χρειάζεται να δώσει εξηγήσεις για τα ψεύδη του.
 
Ο Μασκ λέει ότι μεγάλωσε φτωχός, αλλά η οικογένειά του ήταν πλούσια σε σμαράγδια και είχε ιστορικό κακοποίησης και μαγείας. Δείγματα που μαρτυρούν τον έλεγχο του νου πολλών γενεών.
 
Ο Μασκ έλαβε δεκάδες χιλιάδες δολάρια από τους γονείς του για να ξεκινήσει το πρώτο του επιχειρηματικό βήμα. Ένας ψηφιακός τηλεφωνικός κατάλογος γνωστός ως Zip2.
 
Προσλήφθηκαν εξωτερικοί προγραμματιστές για να γράψουν το όλο θέμα, επειδή ο Έλον δεν ήξερε να γράφει κώδικα. Το Zip2 πουλήθηκε για εκατομμύρια και δεν προχώρησε πουθενά.
 
Αλλά ο Έλον έβγαλε 22 εκατομμύρια δολάρια και με τη βοήθεια των ΜΜΕ, εγκαινίασε τη νέα του προσωπικότητα ως μια ιδιόρρυθμη ιδιοφυΐα ποπ σταρ.
 
Στη συνέχεια εξαγόρασε την "x dot com" και ανακοίνωσε ότι θα δημιουργούσε μια διαδικτυακή τράπεζα γνωστή ως X. Συνεργάστηκε με ειδικούς σε θέματα τραπεζών, οι οποίοι εγκατέλειψαν όλοι την εταιρεία αφού κατηγόρησαν τον Έλον ότι έλεγε ψέματα στα ΜΜΕ για το προϊόν. Το οποίο είναι το μόνο που έκανε.
 
Ο Έλον Μασκ πιστεύεται ότι ήταν συνιδρυτής της PayPal. Αυτό είναι ψευδές. Το 2000 ο Μασκ πούλησε την αποτυχημένη επιχείρηση "x dot com" στην Confinity, μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 1998 από τον Peter Thiel και τον Max Levchin.
 
Το μόνο που φέρεται να έκανε εκεί ο Μασκ ήταν να επιμένει στην αλλαγή του ονόματος της εταιρείας σε X. Τον ανάγκασαν να αποχωρήσει, αλλά κατάφερε με κάποιο τρόπο να τους πείσει να συμφωνήσουν εγγράφως να αφαιρέσουν όλες τις αναφορές στους "ιδρυτές" από την ιστοσελίδα της εταιρείας.
 
Ο Μασκ κέρδισε σχεδόν διακόσια εκατομμύρια από την πώληση της PayPal, μιας εταιρείας στην οποία δεν συνεισέφερε τίποτα, και στη συνέχεια χρησιμοποίησε αυτά τα χρήματα μαζί με την ψευδαίσθηση ότι είναι ένας επιτυχημένος συνιδρυτής επιχειρηματίας για να εξαγοράσει την είσοδό του στην Tesla.
 
Η Tesla Motors ιδρύθηκε το 2003 από τους Marc Tarpenning και Martin Eberhard, οι οποίοι ανέπτυξαν το Tesla Roadster. Όταν η Tesla δέχτηκε εκατομμύρια από τον Έλον, ήρθε με τον όρο να διοριστεί πρόεδρος της εταιρείας.
 
Παρόλο που συνεισέφερε μόνο χρήματα, ο Μασκ δεν μπορούσε να κρύψει την οργή του που τα ΜΜΕ δεν του έδιναν τα εύσημα για την Tesla Motors.
 
Και αφού ανάγκασε τον Eberhard να φύγει από την εταιρεία, έγραψε εκ νέου το ιστορικό της για να αναφερθεί ο ίδιος ως αρχικός συνιδρυτής.
 
Αυτή η προφανής ψεύτικη εικόνα μιας ιδιόρρυθμης ιδιοφυΐας δισεκατομμυριούχου λειτούργησε τόσο καλά που λίγοι αμφισβητούν τη SpaceX.
 
Η επίσημη ιστορία είναι ότι ο Elon, ο οποίος δεν έχει καμία απολύτως εμπειρία στην πυραυλική επιστήμη, σκέφτηκε την ιδέα για τη SpaceX ενώ ταξίδευε στη Ρωσία με τον Michael Griffin της In-Q-Tel της CIA.
 
Λίγο μετά από αυτή τη συζήτηση, ο Griffin έγινε διαχειριστής της NASA, όπου ξεκίνησε το πρόγραμμα COTS που ιδιωτικοποίησε το πυραυλικό πρόγραμμα της NASA.
 
Και χορήγησε 278 εκατομμύρια δολάρια στη SpaceX, η οποία δεν είχε ποτέ κατασκευάσει ή πετάξει πυραύλους.
 
Στη συνέχεια ο Μασκ συνεργάστηκε με τον μηχανικό πυραύλων Tom Mueller, ο οποίος πήγε για να παράγει τεχνολογία πυραύλων που σαφώς αναπτύσσεται εδώ και χρόνια στους ιδιωτικούς τομείς του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος.
 
Οι εταιρείες του Έλον έχουν λάβει δισεκατομμύρια σε κρατικές επιδοτήσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Χρήματα που αργότερα δαπανήθηκαν για την αγορά του Twitter.
 
Όπου ξεκίνησε αμέσως τη διαδικασία μετατροπής του σε μια εφαρμογή για τα πάντα με το δικό του τραπεζικό σύστημα. Ή μάλλον, η συμμορία της άρχουσας τάξης που κινεί τα νήματά του μετατρέπει το Twitter σε μια εφαρμογή για τα πάντα με το δικό της τραπεζικό σύστημα.
 
Και αυτό θα πρέπει να είναι ανησυχητικό. Αλλά λέει ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα, ότι οι οικογένειες είναι καλές και ότι οι άνθρωποι αγαπούν έναν ήρωα.
 
Δεν χρειάζεται να σε τσιπάρουν για να σε ελέγχουν. Έχουμε ήδη σαρωτές ίριδας και παλάμης. Μια κοινωνία χωρίς μετρητά θα είναι ό,τι πρέπει.
 
Και για πολλούς, το X του Έλον θα είναι προτιμότερο από τους σαρωτές παλάμης της Amazon. 
 
Η ψευδαίσθηση της επιλογής θα κάνει την οικονομική σας υποδούλωση λιγότερο επώδυνη.
 
Πηγή κειμένου:https://nioland.substack.com/

Αυτό το χρυσό κομψοτέχνημα δεν είναι από προθήκη κοσμηματοπωλείου στο Ντουμπάι – Είναι δυόμισι χιλιάδων χρόνων!!!!

Οταν οι άλλοι λαοί της Ευρώπης έμεναν σε καλύβες και ήταν σε ημιάγρια κατάσταση οι Ελληνες έφτιαχναν κοσμήματα με μικρές λεπτομέρειες σαν το αριστούργημα που βλέπουμε στην φωτογραφία...
 
Ο ανώτερος πνευματικός και τεχνολογικός πολιτισμός των Ελλήνων που διατηρήθηκε αναλοίωτος μέχρι και την εποχή της χιλιόχρονης αυτοκρατορίας μας, υποχώρησε μόνο όταν η πατρίδα μας έπεσε στα χέρια των Τουρκομογγόλων βαρβάρων λόγω δικών μας λαθών και προδοσίας....
 
Εκτοτε παρά τον αγώνα μας για ελευθερία που μας οδήγησε στην δημιουργία ενός ελεύθερου ελληνικού κράτους μετά από 400 χρόνια, πέσαμε στα δίχτυα των ξενόδουλων πολιτικών που μας έφεραν στο σημερινό κατάντημα...
 
Σήμερα πλέον όποιος ποθεί να ξαναβρεί η πατρίδα μας το αρχαίο και βυζαντινό κάλλος και την αληθινή ελληνική μας δόξα, αλλά και να επακατηχήσει τον λαό μας στην Ορθοδοξία, ονομάζεται σκοταδιστής, φασίστας και ψεκασμένος... από όλο τον νεοταξικό συρφετό (ΜΜΕ, πολιτικούς, δημοσιογράφους κλπ.... ακόμα και από κάποιους αρχιερείς δυστυχώς).

Η διακονία στις φυλακές - Αρχιμ. Εφραίμ Παναούσης (βίντεο)

από το κανάλι Απαρχή 
 
Ποια είναι η διακονία της Εκκλησίας μας στις φυλακές, στα καταστήματα κράτησης και τα σωφρονιστικά ιδρύματα; Υπάρχει εκκλησιαστικός λόγος μέσα σε αυτά τα κλειστά κέντρα στα οποία ο άνθρωπος είναι πολύ πιθανό (και συνήθως συμβαίνει) να χαθεί πνευματικά; Μπορεί να επικρατήσει ο λόγος του Θεού και ο λόγος της αγάπης σε μέρη, τα οποία έχουν αναγνωρισθεί από το κοινό συναίσθημα ως περιθωριακές «ζώνες εγκατάλειψης»; 
Με τον Αρχιμανδρίτη Εφραίμ Παναούση, ηγoύμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής Αττικής.

Ἅγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς: Εὐλόγησε τούς ἐχθρούς μου, ὦ Κύριε!

Εὐλόγησε τοὺς ἐχθρούς μου, ὦ Κύριε! Ἀκόμη κι ἐγὼ τοὺς εὐλογῶ καὶ δὲν τοὺς καταριέμαι. Οἱ ἐχθροὶ μὲ ἔχουν ὁδηγήσει μέσα στὴν ἀγκάλη Σου περισσότερο ἀπὸ ὅτι οἱ φίλοι μου. Οἱ φίλοι μὲ ἔχουν προσδέσει στὴν γῆ, ἐνῷ οἱ ἐχθροὶ μὲ ἔχουν λύσει ἀπὸ τὴν γῆ καὶ ἔχουν συντρίψει ὅλες τὶς φιλοδοξίες μου στὸν κόσμο. Οἱ ἐχθροὶ μὲ ἀποξένωσαν ἀπὸ τὶς ἐγκόσμιες πραγματικότητες καὶ μὲ ἔκαναν ἕναν ξένο καὶ ἄσχετο κάτοικο τοῦ κόσμου. Ὅπως ἀκριβῶς ἕνα κυνηγημένο ζῷο βρίσκει ἀσφαλέστερο καταφύγιο ἀπὸ ἕνα μὴ κυνηγημένο, ἔτσι καὶ ἐγὼ καταδιωγμένος ἀπὸ τοὺς ἐχθρούς, ἔχω εὔρει τὸ ἀσφαλέστερο καταφύγιο προφυλασσόμενος ὑπὸ τὸ σκήνωμά Σου, ὁποῦ οὔτε φίλοι, οὔτε ἐχθροὶ μποροῦν ν᾿ ἀπωλέσουν τὴν ψυχή μου.
 
Εὐλόγησε τοὺς ἐχθρούς μου, ὦ Κύριε! Ἀκόμη κι ἐγὼ τοὺς εὐλογῶ καὶ δὲν τοὺς καταριέμαι. Λυτοὶ μᾶλλον παρὰ ἐγώ, ἔχουν ὁμολογήσει τὶς ἁμαρτίες μου ἐνώπιον τοῦ κόσμου. Αὐτοὶ μὲ ἔχουν μαστιγώσει κάθε φορὰ ποὺ ἐγὼ εἶχα διστάσει νὰ μαστιγωθῶ. Μὲ ἔχουν βασανίσει κάθε φορὰ ποὺ ἐγὼ εἶχα προσπαθήσει ν᾿ ἀποφύγω τὰ βάσανα. Αὐτοὶ μὲ ἔχουν ἐπιπλήξει κάθε φορὰ ποὺ ἐγὼ εἶχα κολακεύσει τὸν ἑαυτό μου. Αὐτοὶ μὲ ἔχουν κτυπήσει κάθε φορὰ ποὺ ἐγὼ εἶχα παραφουσκώσει μὲ ἀλαζονεία.
 
Εὐλόγησε τοὺς ἐχθρούς μου, ὦ Κύριε! Ἀκόμη κι ἐγὼ τοὺς εὐλογῶ καὶ δὲν τοὺς καταριέμαι. Κάθε φορὰ ποὺ εἶχα κάνει τὸν ἑαυτό μου σοφό, αὐτοὶ μὲ ἀποκάλεσαν ἀνόητο. Κάθε φορὰ ποὺ εἶχα κάνει τὸν ἑαυτό μου δυνατό, αὐτοὶ μὲ περιγέλασαν σὰν νὰ ἤμουν νᾶνος. Κάθε φορὰ ποὺ θέλησα νὰ καθοδηγήσω ἄλλους, αὐτοὶ μὲ ἔσπρωξαν στὸ περιθώριο. Κάθε φορὰ ποὺ εἶχα σκεφθεῖ ὅτι θὰ κοιμόμουν εἰρηνικά, αὐτοὶ μὲ ξύπνησαν ἀπὸ τὸν ὕπνο. Κάθε φορὰ ποὺ προσπάθησα νὰ κτίσω σπίτι γιὰ μία μακρὰ καὶ ἤρεμη ζωή, αὐτοὶ τὸ κατεδάφισαν καὶ μὲ ἔβγαλαν ἔξω. Στ᾿ ἀλήθεια οἱ ἐχθροί μου μὲ ἔχουν ἀποσυνδέσει ἀπὸ τὸν κόσμο καὶ ἅπλωσαν τὰ χέρια μου στὸ κράσπεδο τοῦ ἱματίου Σου.Εὐλόγησε τοὺς ἐχθρούς μου, ὦ Κύριε! Πλήθυνέ τους καὶ κᾶνε τους ἀκόμη πιὸ σκληροὺς ἐναντίον μου. Ὥστε ἡ καταφυγή μου σὲ σένα νὰ μὴ ἔχει ἐπιστροφή, ὥστε καὶ κάθε ἐλπίδα μου στοὺς ἀνθρώπους νὰ διαλυθεῖ ὡς ἱστὸς ἀράχνης, ὥστε ἀπόλυτη εἰρήνη ν᾿ ἀρχίσει νὰ βασιλεύει στὴν ψυχή μου, ὥστε ἡ καρδιά μου νὰ γίνει ὁ τάφος τῶν δυὸ κακῶν διδύμων μου ἀδελφῶν τῆς ἀλαζονείας καὶ τοῦ θυμοῦ. Ὥστε νὰ μπορέσω νὰ ἀποθηκεύσω ὅλους τοὺς θησαυρούς μου ἐν οὐρανοῖς ὥστε νὰ μπορέσω γιὰ πάντα νὰ ἐλευθερωθῶ ἀπὸ τὴν αὐταπάτη, ἡ ὁποία μὲ περιέπλεξε στὸ θανατηφόρο δίχτυ τῆς ἀπατηλῆς ζωῆς.
 
Εὐλόγησε τοὺς ἐχθρούς μου, ὦ Κύριε! Ἀκόμη κι ἐγὼ τοὺς εὐλογῶ καὶ δὲν τοὺς καταριέμαι. Οἱ ἐχθροὶ μὲ δίδαξαν νὰ μάθω - αὐτὸ ποὺ δύσκολα μαθαίνει κανεὶς - ὅτι ὁ ἄνθρωπος δὲν ἔχει ἐχθροὺς στὸν κόσμο ἐκτὸς ἀπὸ τὸν ἑαυτό του. Μισεῖ κάποιος τοὺς ἐχθρούς του μόνον ὅταν ἀποτυγχάνει ν᾿ ἀναγνωρίσει ὅτι δὲν εἶναι ἐχθροὶ ἀλλὰ σκληροὶ καὶ ἄσπλαχνοι φίλοι. Εἶναι πράγματι δύσκολο γιὰ μένα νὰ πῶ ποιὸς μοῦ ἔκανε περισσότερο καλὸ καὶ ποιὸς μοῦ ἔκανε περισσότερο κακὸ στὸν κόσμο- οἱ ἐχθροὶ ἢ οἱ φίλοι; Γι᾿ αὐτὸ εὐλόγησε, ὦ Κύριε, καὶ τοὺς φίλους μου καὶ τοὺς ἐχθρούς μου...
 

30 Ιουλίου 2023

Άγιος Νικόλαος Σίντζας Το Τσακώνικο Μοναστήρι*

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
 
Ό, τι γράφεται για την Τσακωνιά, είτε είναι ιστορία, είτε είναι λογοτεχνία, είναι μεγάλη συμβολή στην επίγνωση της ιδιοπροσωπίας μας, στο να γνωρίσουμε δηλαδή το από πού ερχόμαστε. Είναι και το πιο βοηθητικό στοιχείο για τη συνέχεια μας. Πολύτιμη λοιπόν κάθε εργασία που παρουσιάζει κάτι από αυτόν τον αγιασμένο και ηρωικό τόπο. Μια τέτοια σημαντική εργασία είναι αυτή του αείμνηστου Τάκη Δολιανίτη για την Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Σίντζας, που παρουσιάζεται σήμερα.
 
Το σημαντικό της έκδοσης αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς αν αναλογισθεί ότι αν δεν δημοσιεύονταν τα στοιχεία που συγκέντρωσε με κόπο πολύ ο αείμνηστος Τάκης δεν θα υπήρχε το παρουσιαζόμενο βιβλίο, που αναφέρεται στην κοντινή προς το Λεωνίδιο Μονή και, επομένως, δεν θα μπορούσε ο κάθε Τσάκωνας και ο κάθε επισκέπτης να εκτιμήσει, την ιστορία της και την προσφορά της στην Εκκλησία και στο Έθνος. Αυτός είναι ο λόγος που εσαεί θα αποδίδεται φόρος τιμής στον συγγραφέα, ο οποίος απήλθε στην αιωνιότητα προ της εκδόσεως του βιβλίου, αλλά και ευγνωμοσύνη στην οικογένειά του και σε όσους την βοήθησαν να το εκδώσει. Βεβαίως ο δίκαιος έπαινος αποδίδεται και στο Αρχείο Τσακωνιάς, το οποίο το εξέδωσε και στην ΔΟΜΗ Ο.Ε. που είχε την επιμέλεια και την εκδοτική παραγωγή.
 
Το παρουσιαζόμενο βιβλίο «Άγιος Νικόλαος Σίντζας» είναι αποτέλεσμα της δεδηλωμένης αγάπης του αείμνηστου Τάκη Δολιανίτη προς την εν λόγω Ιερά Μονή, όπως σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου ο πρώην Δήμαρχος και τώρα Πρόεδρος του Αρχείου Τσακωνιάς Δημήτριος Τσιγγούνης. Η αγάπη του Τάκη προς τη Μονή προκαλούσε ένα παράπονο στην ψυχή του, ότι δεν υπήρχε κάποιο βιβλίο που να αναφέρεται σε αυτήν, ενώ έχουν γραφεί πολλά και ενδιαφέροντα για άλλα Μοναστήρια της Κυνουρίας. Το παράπονο αυτό του δημιούργησε την παρόρμηση να αρχίσει ο ίδιος να συγκεντρώνει υλικό, κυρίως από το ίδιο το Μοναστήρι και από το παράρτημα του Λεωνιδίου των Γενικών Αρχείων του Κράτους. 
 
Ο αείμνηστος συγγραφέας πίστευε ότι θα ευχαριστούσε τον Άγιο Νικόλαο όταν το υλικό που είχε μαζέψει το έκαμε βιβλίο. Όμως νωρίτερα πήγε κοντά στον αγαπημένο του Άγιο και την έκδοση του βιβλίου, όπως είπα στην αρχή, ανέλαβαν η οικογένειά του και το Αρχείο Τσακωνιάς. Σημειώνω ότι ο Τάκης Δολιανίτης είχε μια αυθόρμητη, και καρδιακή σχέση με τον Άγιο Νικόλαο. Ως παράδειγμα να αναφέρω πως κατά την τσιμεντόστρωση του δρόμου, για την χρηματοδότηση του οποίου έδρασε ενεργά, εργάσθηκε εθελοντικά και όταν κουραζόταν σήκωνε ψηλά το κεφάλι του, ατένιζε τον ουρανό, έκαμε τον Σταυρό του και έλεγε στον αγαπημένο του Άγιο: «Παππού (έτσι αποκαλούσε τον Άγιο Νικόλαο) με κούρασες πάλι σήμερα». 
 
Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο είναι το ιστορικό και το περιγραφικό της Ιεράς Μονής Σίντζας. Το δεύτερο είναι η παράθεση των εγγράφων και χειρογράφων που αφορούν στη Μονή, με περίληψη του περιεχομένου τους και σύντομη περιγραφή της ιδίας της Μονής και των περί αυτήν αξιοθεάτων, όπως το σπήλαιο του Διονύσου. Το τρίτο μέρος είναι, ως παράρτημα, φωτογραφίες των συγκεντρωθέντων εγγράφων. 
 
Στην αρχή των ιστορικών στοιχείων ο αείμνηστος συγγραφέας αναφέρεται στις ετυμολογικές και ιστορικές απόψεις που διατυπώθηκαν από τους Δέφνερ, Λεκκό και Πετάκο για την ονομασία της Μονής, καθώς και αναφορές στο όνομα Της από τα Σιγίλια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τα επίσημα έγγραφα της Μονής. Ο συγγραφέας καταλήγει στην άποψη ότι επικρατέστερη ονομασία είναι Σί(ν)τζα ή Σίντζια. Ως προς την ίδρυσή της ο Τάκης Δολιανίτης αναφέρεται στο Σιγίλλιο του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Αγίου Κυρίλλου Λουκάρεως, με το οποίο το 1622 Την αναγνωρίζει ως Σταυροπηγιακή. Σταυροπηγιακή σημαίνει ότι υπάγεται απ’ ευθείας στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και όχι σε αυτήν του Μητροπολίτη ή Επισκόπου της περιοχής της Μονής. 
 
Ο Άγιος Κύριλλος Λούκαρις είναι εκ των σπουδαιοτέρων Πατριαρχών της Βασιλεύουσας, μετά το σχίσμα του 1054. Λόγω της σπουδαίας δράσης του και της εκ μέρους του αποτελεσματικής αντιμετώπισης των επιλέκτων ταγμάτων προπαγάνδας του Βατικανού, δηλαδή των Ιησουιτών, κυνηγήθηκε άγρια από αυτούς, συκοφαντήθηκε, υπονομεύθηκε και στο τέλος, αφού βασανίστηκε, δολοφονήθηκε. Το Σταυροπηγιακό προνόμιο της Μονής ανανεώθηκε από τον Πατριάρχη Ιωαννίκιο Β΄, το 1653, ο οποίος τέσσερις φορές εκθρονίστηκε από τους Οθωμανούς. Σημειώνω πως αυτή ήταν η μοίρα των περισσοτέρων Πατριαρχών της Κωνσταντινούπολης. Στα 570, έως φέτος, χρόνια αιχμαλωσίας του Πατριαρχείου ελάχιστοι Πατριάρχες απεβίωσαν χωρίς διώξεις, χωρίς εξορίες, χωρίς ταπεινώσεις. Πολλοί εκτελέστηκαν. Τελευταία φορά που ανανεώθηκε το Σταυροπήγιο στη Μονή της Σίντζας ήταν το 1798, επί πρώτης πατριαρχίας του μακαριστού εθνοϊερομάρτυρος Αγίου Γρηγορίου του Ε΄ του εκ της Δημητσάνης Γορτυνίας καταγομένου και υποστάντος μαρτυρικό θάνατο δι’ απαγχονισμού από τους Οθωμανούς κατά την έναρξη της Επαναστάσεως του 1821. Οι σπουδαίες ιστορικές προσωπικότητες του Γένους, που υπογράφουν τα πατριαρχικά έγγραφα, δείχνουν την αξία της Μονής, αλλά και του εκδοθέντος βιβλίου.
 
Μέσα σε, περίπου, τριάντα σελίδες ο αείμνηστος φίλος Τάκης Δολιανίτης επιτυγχάνει να πληροφορήσει τον αναγνώστη του για την πολυκύμαντη ιστορία της Ιεράς Μονής του Αγίου Νικολάου Σίντζας, από το 1622 έως τις ημέρες μας. Όπως όλος ο Ελληνισμός πέρασε και αυτή περιπέτειες και διωγμούς, πέρασε περιόδους παρακμής, όπως πέρασε και περιόδους άνθησης, ακμής και προσφοράς στο Έθνος μας. Είναι μια μικρογραφία του αγώνα του Ελληνισμού για επιβίωση, ανάπτυξη και ελευθερία κατά την τουρκοκρατία και την ενετοκρατία.
 
Κατά την ανάγνωση του βιβλίου και των εγγράφων ξεχώρισα τα, κατά την άποψή μου, σημαντικά – θετικών ή αρνητικών γεγονότων – έτη στην ιστορία της Μονής του Αγίου Νικολάου Σίντζας, τα οποία και παραθέτω:
 
1622. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Άγιος Κύριλλος ο Λούκαρις με Σιγίλλιό του ανακηρύσσει Σταυροπηγιακή τη Μονή, δείγμα της τότε – σε βασανιστικά χρόνια – καλής κατάστασης της.
 
1768. Με την έναρξη των Ορλωφικών οι Τουρκαλβανοί λεηλατούν τη Μονή και καταστρέφουν μεγάλο μέρος της αγιογραφίας Της, που είχαν ιστορήσει οι λαϊκοί ζωγράφοι Παναγιώτης και Κυριάκος Κουλιδά.
 
1829. Στον έρανο προς ανέγερση σχολείου στο Λεωνίδιο, που διενήργησαν οι Λεωνιδιώτες και άλλοι Τσάκωνες, όπως αποδεικνύεται από έγγραφο της Μονής του Αγίου Νικολάου, Αυτή προσέφερε 250 ασημένια ισπανικά τάλιρα δίστηλα, ποσό σημαντικό για την εποχή. Σας σημειώνω πως διασώζεται έγγραφο στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας με το οποίο οι κάτοικοι του Λεωνιδίου το 1827 ζήτησαν από την κυβέρνηση όχι άλλες ενισχύσεις, αλλά μόνο δασκάλους για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Στον ίδιο έρανο για τη στέγαση και λειτουργία των επί Κυβερνήτου Καποδίστρια ιδρυθέντων αλληλοδιδακτικού και ελληνικού σχολείου στο Λεωνίδιο ο τότε Επίσκοπος Ρέοντος και Πραστού Διονύσιος προσέφερε 600 φοίνικες, το εθνικό νόμισμα που ο Καποδίστριας έκοψε για να αντικαταστήσει το γρόσι, το τούρκικο νόμισμα, που ήταν νοθευμένο, υποτιμημένο και μη αποδεκτό από τους Έλληνες. Ο φοίνικας είχε την ίδια ισοτιμία με το προαναφερθέν ισπανικό δίστηλο. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσιάζει στο βιβλίο του ο Τάκης Δολιανίτης, το 1844 ο Δ. Μπεκύρος ενημερώνει την Κυβέρνηση ότι η Μονή αφιέρωσε με συμβόλαιο στο Ελληνικό Σχολείο του Λεωνιδίου κατοικία με αποθήκη, που κτίσθηκε με χρήματα της Μονής. 
 
1834. Η τριμελής Αντιβασιλεία του Όθωνα καταργεί τις πλείστες Μονές στην Επικράτεια. Από τις 593 εν ενεργεία Μονές κατήργησε τις 412. Μεταξύ αυτών και τη Μονή του Αγίου Νικολάου Σίντζας. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσιαζόμενη στο βιβλίο Έκθεση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εκκλησιαστικών Γραμμάτων Γ. Φιλοπατρίδη, ο οποίος το 1834 επισκέφθηκε τα μοναστήρια της Κυνουρίας, μεταξύ των οποίων και αυτό της Σίντζας. 
 
Σε αυτήν επισυνάπτονται και «εξομολογήσεις» μοναχών της Μονής. Πρόκειται για απολογητικές απαντήσεις, σε ερωτήσεις που τους ετέθησαν για τον διωγμό τους και για την τραγική περιπέτεια, που τους επέβαλαν. Στην ερώτηση προς τον ηγούμενο της Μονής Γεράσιμο αν με ευχαρίστηση μεταβαίνει στη Μονή της Ορθοκωστάς, που θα διατηρείτο, εκείνος απάντησε: «Ποιος είναι εκείνος που είναι ευχαριστημένος όταν σε αυτή την ηλικία που είμαι του επιβάλλεται να αφήσει το σπίτι του και να πάει σε άλλο, όπου δεν το ηξεύρει;». 
 
Στην άλλη ερώτηση πώς τότε δέχθηκε να υπογράψει ότι δέχεται να πάει στη Μονή Ορθοκωστάς, απάντησε ότι ο Αρχιερεύς ( ο Διονύσιος Παρδαλός) του το επέβαλε. Του είπε ότι είναι βασιλική προσταγή και ότι είχε μία έτοιμη αναφορά και τον έβαλε να υπογράψει. Στην ερώτηση του απεσταλμένου της κυβέρνησης αν ήξερε τι έγραφε η αναφορά και υπέγραψε, ο ηγούμενος απάντησε: «Μας την διάβασε ( ο Αρχιερέας), πλην δεν καταλάβαμε σχεδόν τίποτε και μόνον από την παρακίνηση του υπογράψαμε»...
 
1836. Το 1836 αποκαθίσταται η λειτουργία της Μονής. Στα ονόματα των ιερομονάχων και των μοναχών, που εγκαταβίωναν τότε σε αυτήν συγκαταλέγονταν γόνοι γνωστών τσακώνικων οικογενειών, όπως Χιώτης, Γολεγός, Τροχάνης, Καραμάνος, Γεροντάκης, Κωστάκης, Λεκκός και Χείλαρης. 
 
1952. Μέχρι το έτος αυτό η Μονή ήταν ανδρώα. Τότε μετατρέπεται σε γυναικεία. Το ίδιο έτος το Κράτος προβαίνει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση καλλιεργούμενων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων ιδιοκτησίας της Μονής, συνολικής εκτάσεως 517 στρεμμάτων. Είναι ένα πολύ μικρό δείγμα της περιουσίας που έδωσε, εκουσίως ή ακουσίως, η Εκκλησία στο Κράτος και έλαβε ως αντάλλαγμα αργότερα την ένταξη των κληρικών της στον κρατικό προϋπολογισμό. 
 
Πριν τελειώσω την παρουσίαση του βιβλίου να αναφέρω ότι ξαφνιάστηκα λίγο όταν διάβασα ότι το 1860 ο «Αρχιεπίσκοπος Μαντινείας και Κυνουρίας έδωσε άδεια σε μοναχό της Μονής να μεταβεί στο εξωτερικό... Ηρέμησα, όταν στη συνέχεια διάβασα ότι Εξωτερικό τότε, ακόμη, ήταν το Άγιον Όρος...
 
Και το δεύτερο που ξεχώρισα, μεταξύ όλων των άλλων, ήταν η επιστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 1811 προς τις Μονές όλου του Γένους, με το οποίο ζητούσε βοήθεια για την ενίσχυση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Το εν λόγω Πατριαρχείο εκείνα τα χρόνια είχε πολλά προβλήματα με τους ρωμαιοκαθολικούς και τους αρμενίους –αργότερα και με τους ρώσους - που ήθελαν με κάθε τρόπο να πάρουν από τους Έλληνες την ευθύνη της φύλαξης των ιερών προσκυνημάτων των Αγίων Τόπων. Τότε συνέβησαν πολλές ζημίες σε αυτά και από μεγάλη πυρκαγιά. Το γεγονός της εκκλήσεως του Οικ. Πατριαρχείου προς τους Έλληνες, που ήσαν υπό την βάρβαρη τουρκική αιχμαλωσία, για βοήθεια προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, με έκανε να σκεφθώ το θαύμα που επιτελείται στα Ιεροσόλυμα, στη Βηθλεέμ και στα άλλα παγκόσμια χριστιανικά προσκυνήματα της Παλαιστίνης, τα οποία επί είκοσι αιώνες φυλάσσονται με αγάπη, με αφοσίωση και με πολύ αγώνα από μια δράκα Ελλήνων κληρικών, που αποτελούν την Αγιοταφιτική αδελφότητα. Έχουμε ως Έλληνες αυτή την ανεκτίμητη τιμή.
 
Σε αυτούς τους αιώνες από τους Αγίους Τόπους πέρασαν σταυροφορίες, επιθέσεις και αιχμαλωσίες πολλών αιώνων από αλλοθρήσκους, υπονομεύσεις από χριστιανούς ομοδόξους και ετεροδόξους, εσωτερικές αναταράξεις, διεκδικήσεις για κατάληψη από κοσμικά πανίσχυρες χώρες... Και όμως έως και σήμερα οι Άγιοι Τόποι στο μέγιστο μέρος τους παραμένουν υπό την ευθύνη των Ελλήνων. Όταν ετέθη το 1811 το θέμα της επισκευής των Ιερών Προσκυνημάτων οι Έλληνες δεν δέχθηκαν την προσφορά βοηθείας από τους ετεροδόξους, γιατί ήξεραν ότι αυτό θα εθεωρείτο ως απόδειξη ότι και αυτοί είναι συνυπεύθυνοι για την φύλαξη και λειτουργία τους. Για αυτό και ζήτησαν την βοήθεια μόνο των αδελφών τους Ελλήνων. Και αυτό, ότι δηλαδή η επισκευή εγένετο με δαπάνες των Ελλήνων είναι γραμμένο στο πάνω μέρος της εισόδου του κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, στα Ιεροσόλυμα.
 
Αγαπητές και αγαπητοί μου, η ιστορία της Μονής της Σίντζας, την οποία με το βιβλίο του διέσωσε ο αείμνηστος Τάκης Δολιανίτης είναι μια μικρογραφία της Ιστορίας του Ελληνισμού. Περάσαμε και περνάμε πολλά, γιατί είμαστε μοναδικοί. Αυτό δεν το λέμε εμείς επειδή είμαστε σοβινιστές. Το λέει όλος ο κόσμος. Το διακηρύσσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η αρχιτεκτονική κτιρίων στις πρωτεύουσες πολλών χωρών, η διδασκαλία της γλώσσας και του πολιτισμού μας στις περισσότερες χώρες του κόσμου, η ορολογία πολλών επιστημών, η Αγία Γραφή, Δεν είμαστε ένα πολυπληθές σύνολο, όπως οι Σλάβοι, οι Γότθοι, οι Κέλτες, οι Φράγκοι, οι Σάξονες, για να αναφέρω μόνο τους χριστιανικούς λαούς. Όταν ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκης μας χαρακτήρισε έθνος ανάδελφο λοιδορήθηκε. Και όμως έχει δίκιο. Αν ανήκουμε πολιτικά και στρατιωτικά στη Δύση δεν ανήκουμε πνευματικά, πολιτισμικά. Όπως είπε ο Γ. Σαραντάρης δεν έχομε τίποτε να ζηλέψουμε από τη Δύση, παρά μόνο να εκτιμήσουμε την τεχνολογία της. Και ο Χρήστος Μαλεβίτσης σωστά είπε ότι δεν ανήκουν οι Έλληνες στη Δύση, αλλά η Δύση ανήκει στους Έλληνες. Δικός μας είναι ο πολιτισμός, που μας έρχεται παραποιημένος, ως αντιδάνειο. 
 
Κατά τη δική μου σκέψη ούτε είμαστε οι Δυτικοί της κοσμικής λογικής, ούτε οι Ανατολικοί της μοιρολατρείας. Οι κοσμικά ισχυροί της Ανατολής και της Δύσης θέλουν να μας αλλάξουν τους χαρακτήρες, να μας αφομοιώσουν, να παύσουμε να ζούμε ως Έλληνες, αλλά ως εξαρτώμενα δυτικά ή ανατολικά όντα. Από εμάς εξαρτάται αν θα παραμείνουμε Έλληνες, ή θα αλεστούμε στον κιμά της Παγκοσμιοποίησης και θα αφομοιωθούμε από ξένα προς εμάς πρότυπα. 
 
Η Μονή του Αγίου Νικολάου της Σίντζας στέκει κοντά στο Λεωνίδιο, με μία ευσεβέστατη μοναχή, την μοναχή Λαυρεντία, η οποία με ανοικτή την καρδιά της περιμένει πάντα με ευγένεια και καλοσύνη τους πιστούς. Η Μονή ζει στις καρδιές των Λεωνιδιωτών και γενικά των Τσακώνων, όπως και αυτή της Παναγίας της Έλωνας. Η Παναγία και ο Άγιος Νικόλαος ποτέ δεν θα μας εγκαταλείψουν. Από εμάς εξαρτάται αν εμείς θα τους εγκαταλείψουμε. Δική μας είναι η απόφαση και η ευθύνη. Ο αείμνηστος Τάκης Δολιανίτης, με το βιβλίο του, μας δείχνει τον δρόμο.
 
*Παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Δολιανίτη «Άγιος Νικόλαος Σίντζας». Λεωνίδιο, 30 Ιουλίου 2023.

Η παραχάραξη και τα ψέματα τελειώνουν εδώ – Η αυτοκρατορία των ΗΠΑ είναι στην λάθος πλευρά της Ιστορίας

Πώς μπορεί μία παγκόσμια αυτοκρατορία να αυτοπροσδιορίζεται ως Δημοκρατία ενώ αστυνομεύει με εισβολές τον πλανήτη 
 
Οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών μας παρέχουν την ευκαιρία για έναν αναστοχασμό της παγκόσμιας ιστορίας τον 20ο και 21ο αιώνα και του ρόλου που διαδραμάτισαν οι ηγέτιδες δυνάμεις του πλανήτη.
 
Οι ΗΠΑ και τα δορυφορικά τους κράτη ισχυρίζονται πώς μόνο αυτές είναι οι υγιείς δημοκρατίες αποκρύπτοντας το γεγονός πως καμία αυτοκρατορική δύναμη δεν αυτοπροσδιορίζεται ως τέτοια.
 
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν δηλώνει ότι είναι αυτοκρατορία, αλλά διακηρύσσει συνήθως πως είναι το πιο ισχυρό έθνος του κόσμου και με αυτή τη «δύναμη» αστυνομεύει τον πλανήτη.
 
Με αυτό το μέσο, «δικαιολογεί» την παραμονή της ως η πιο ισχυρή χώρα του κόσμου.
Επιβεβαιώνει την ηγεμονία για τον εαυτό της και μόνο: ισχυρίζεται ότι μόνο η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει ένα τέτοιο μοναδικό δικαίωμα.
 
Σε αυτή τη βάση, υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση αμφισβητεί ή αρνείται κάτι τέτοιο είναι εχθρός, όχι απλώς ανταγωνιστής, επισημαίνει σε άρθρο του ο γνωστός γεωπολιτικός αναλυτής Eric Zeusse. 
 
Η ηγεμονία ενός … νομπελίστα Ειρήνης 
 
Το καλύτερο παράδειγμα αυτής της ηγεμονικής στάσης προήλθε από τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama ο οποίος μόλις είχε ξεκινήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2014 και στη συνέχεια ανακοίνωνε στους μελλοντικούς στρατηγούς της Αμερικής στις 28 Μαΐου 2014.
 
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και παραμένουν ένα σημαντικό και αναντικατάστατο έθνος.
Αυτό ισχύει για τον αιώνα που πέρασε και θα ισχύει για τον αιώνα που έρχεται. …
Η επιθετικότητα της Ρωσίας προς τα πρώην σοβιετικά κράτη εκνευρίζει τις πρωτεύουσες στην Ευρώπη ενώ η οικονομική άνοδος και η στρατιωτική εμβέλεια της Κίνας ανησυχούν τους γείτονές της.
Από τη Βραζιλία μέχρι την Ινδία, οι ανερχόμενες μεσαίες τάξεις, μάς ανταγωνίζονται και οι κυβερνήσεις αναζητούν μεγαλύτερο λόγο στα παγκόσμια φόρουμ. …
Θα είναι καθήκον της γενιάς σας να ανταποκριθεί σε αυτόν τον νέο κόσμο».
 
 Ο Obama με τη δήλωσή του αυτή προσδιορίζει τις ΗΠΑ ως το κέντρο της παγκόσμιας τάξης, που θα εποπτεύει και θα παρεμβαίνει στον πλανήτη.
 
Για τις ΗΠΑ «απαραίτητες» είναι οι αποικίες του καθεστώτος, όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Νότια Κορέα αλλά και τα κράτη, τα οποία οι Αμερικανοί δεν έχουν κατακτήσει ακόμη.
 
Ο αμερικανικός στρατός στην υπηρεσία των πολυεθνικών 
 
Επιπλέον, σύμφωνα με την άποψη του καθεστώτος της Ουάσινγκτον, την οποία εξέφρασε ο Obama, ο οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών δεν αφορά μόνο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και το υπουργείο Άμυνας (Επίθεσης) των ΗΠΑ.
 
Αυτούς τους μελλοντικούς στρατηγούς των ΗΠΑ, που θα κάνουν τις νέες εισβολές υπηρετώντας τις αμερικανικές πολυεθνικές, θα τους πληρώνουν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι.
 
Ο Obama έλεγε στον μελλοντικό στρατό του κράτους ότι αντιπροσωπεύουν την αυτοκρατορία των ΗΠΑ, παρόλο που η λέξη «αυτοκρατορία» δεν εμφανιζόταν στην ομιλία του. 
 
Τα ψεύδη και το όραμα του Roosevelt 
 
Κάθε αυτοκρατορία προωθείται από χιλιάδες ψέματα. Ανάμεσα σε αυτές τις χιλιάδες κρυμμένες από το σύστημα αλήθειες είναι ότι το σχέδιο του τότε προέδρου των ΗΠΑ Franklin Delano Roosevelt ήταν ο τερματισμός όλων των αυτοκρατοριών και η δημιουργία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο του «Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
 
Ο Αμερικανός οραματιστής πολιτικός είχε περιγράψει σαφώς τη δημιουργία του ΟΗΕ που επεδίωκε από το 1941 με σκοπό να αποτρέψει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Και σίγουρα δεν είχε οραματιστεί αυτόν τον «χλωμό» Οργανισμό που υπάρχει σήμερα.
Οι μελετητές σχεδόν παγκοσμίως αγνοούν αυτό το τεκμηριωμένο ιστορικό γεγονός, ή απλώς ψεύδονται για να το προσπεράσουν.
 
Αυτό το γεγονός πρέπει να γίνει κατανοητό τώρα, ειδικά επειδή τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία ψάχνουν για μια λύση σε αυτό, αλλά δεν γνωρίζουν καν ότι αγωνίζονται να μετατρέψουν τον ΟΗΕ σε αυτό τον Οργανισμό που είχε σχεδιάσει ο Roosevelt.
 
Αυτή η επιχείρηση εξαπάτησης του κοινού σχετικά με την ιστορία είναι συστηματική και άρχισε από το 1950 με τον υπουργό Εξωτερικών του προέδρου Eisenhower, John Foster Dulles να προσδιορίζει τις ΗΠΑ ως αυτοκρατορική δύναμη.
 
Ίσως ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο Κινέζος ομόλογός του, Xi Jinping, δεν γνωρίζουν ότι ο στόχος τους είναι να εφαρμόσουν το σχέδιο του Roosevelt αλλά πρέπει να το γνωρίζουν, γιατί αυτό τους παρέχει την ευκαιρία να ριζώσουν τις δικές τους εξωτερικές πολιτικές, δημόσια, στις προθέσεις του πιο σεβαστού πολιτικού ηγέτη κατά τη διάρκεια ολόκληρο τον 20o αιώνα, ο οποίος τυχαίνει να ήταν Πρόεδρος της Αμερικής κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Αυτό θα αποκάλυπτε γιατί τουλάχιστον από τις 25 Ιουλίου 1945 η τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ διεκδίκησε και πήρε από τον Hitler το λάβαρο του ιμπεριαλισμού, της ηγεμονίας και της δικτατορικής κυριαρχίας σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
Εναπόκειται στον Putin και τον Xi να αποκαλύψουν, στον κόσμο, αυτό το ιστορικό γεγονός, γιατί θα ενισχύσουν σε τεράστιο βαθμό την υπόθεσή τους, που ήταν τελικά και στόχος του Roosevelt.