Σελίδες

18 Ιουνίου 2023

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ

Του
π. Δημητρίου Μπόκου 
 
Ο Χριστός κάλεσε τους πρώτους μαθητές. Τους αδελφούς Ανδρέα και Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη. Τους κάλεσε την ώρα της δουλειάς τους. Και αυτοί άφησαν τα πάντα και τον ακολούθησαν. Όχι μόνο τα ούτως ή άλλως λιγοστά υπάρχοντά τους, αλλά και τις οικογένειές τους, τους δικούς τους (Κυριακή Β΄ Ματθαίου).
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χριστός δίνει μεγάλη σημασία όχι στο τι θα δώσει ο καθένας, αλλά με τι διάθεση το δίνει. Έτσι κάποτε θεώρησε το δίλεπτο μιας χήρας ως τη μείζονα προσφορά, αφήνοντας μακράν πίσω της άλλες μεγάλες προσφορές πλουσίων. Και αυτό, επειδή η χήρα εκείνη πρόσφερε όλη την περιουσία της, αποστασιοποιήθηκε από κάθε φιλόϋλη εξάρτηση, εμπιστεύτηκε απόλυτα τον Θεό. Έγινε ένα με τα πετεινά του ουρανού που δεν σπέρνουν, δεν θερίζουν, δεν μαζεύουν σε αποθήκες, αλλ’ όμως «ο Πατήρ υμών ο ουράνιος τρέφει αυτά» (Ματθ. 6, 26). 
 
Το ίδιο έγινε και με τους αποστόλους. Άφησαν πίσω τους ευτελή ασφαλώς πράγματα, ψαρόβαρκες και δίχτυα, έδειξαν όμως με τον τρόπο αυτόν ότι ήταν εντελώς απεγκλωβισμένοι από τα δίχτυα που αιχμαλωτίζουν την ψυχή του ανθρώπου. Και κατόρθωσαν έτσι να απαρνηθούν για χάρη του Χριστού την ησυχία τους, την ανεμελιά τους, την ήρεμη ζωή, τη βολή τους, πράγματα που δεν θυσιάζονται καθόλου εύκολα, για να ζήσουν μόνιμα στο εξής σαν κυνηγημένοι κατάδικοι. Πράγματι πέρασαν την υπόλοιπη ζωή τους ως οι πιο ασήμαντοι άνθρωποι, ως έσχατοι, ως μελλοθάνατοι, «ως αγνοούμενοι…, ως αποθνήσκοντες…, ως παιδευόμενοι…, ως λυπούμενοι…, ως πτωχοί…, ως μηδέν έχοντες…». Έζησαν πεινασμένοι, διψασμένοι, γυμνητεύοντες, κολαφιζόμενοι, λοιδορούμενοι, διωκόμενοι, βλασφημούμενοι, «ως περικαθάρματα του κόσμου…, πάντων περίψημα». Για όλους ήταν τα χειρότερα κατακάθια, απορρίμματα, σκουπίδια, απόβλητα! Ακάθαρτα, βρώμικα, σιχαμερά! (Β΄ Κορ. 6, 9-10. Α΄ Κορ. 4, 11-13). 
 
Για τον Χριστό όμως από έσχατοι έγιναν πρώτοι. Και τους έδωσε την υπόσχεση ότι «εν τη παλιγγενεσία, όταν καθίση ο Υιός του Ανθρώπου επί θρόνου δόξης αυτού», θα καθίσουν και αυτοί «επί δώδεκα θρόνους κρίνοντες τας δώδεκα φυλάς του Ισραήλ», τον κόσμο δηλαδή ολόκληρο. Υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από αυτή; Και αυτό έγινε, επειδή εμπιστεύτηκαν απόλυτα τον Χριστό και κατόρθωσαν έτσι την πλήρη αυτοπαράδοσή τους στα χέρια του. Και ο Χριστός, ως καλός σποριάς και άριστος γεωργός, ήξερε πολύ καλά πώς να γεωργήσει «την γην την αγαθήν», τον αγρό της ψυχής τους, για να φέρει «καρπόν εκατονταπλασίονα» (Ματθ. 19, 28. Λουκ. 8, 8). 
 
Ένας μοναχός φύτεψε μια ελιά και προσευχήθηκε: «Κύριε, στείλε μου βροχή». Και ο Κύριος έστειλε βροχή. Το δέντρο ήταν κορεσμένο από υγρασία και ο μοναχός συνέχισε να προσεύχεται: «Και τώρα, Κύριε, σου ζητώ να στείλεις πολύ ήλιο. Το δέντρο μου χρειάζεται ζεστασιά». Και ο Κύριος έστειλε τον ήλιο. Το δέντρο μεγάλωσε. Ο μοναχός συνέχισε να προσεύχεται: «Κύριε, δώσε λίγο παγετό για να ενισχυθούν οι ρίζες και τα κλαδιά». Ο Κύριος έστειλε παγετό και … το δέντρο πέθανε. 
 
Ο μοναχός ήταν πολύ αναστατωμένος. Πήγε σε κάποιον άλλο μοναχό να του πει την ιστορία του και να μοιραστεί τη θλίψη του. «Έχω κι εγώ μια ελιά, κοίτα»! απάντησε ο άλλος μοναχός. «Το δέντρο μου έχει μεγαλώσει όμορφα. Αλλά προσευχήθηκα διαφορετικά. Αντί να λέω εγώ στον Θεό τί να κάνει, του είπα: Εσύ, ως Δημιουργός αυτού του δέντρου, ξέρεις καλύτερα από μένα τί του χρειάζεται. Φρόντιζέ το λοιπόν, όπως εσύ ξέρεις και όχι όπως νομίζω εγώ. Και το κάνει». 
 
Τα πουλιά εμπιστεύονται τον Θεό και αυτός τα τρέφει καθημερινά. Οι απόστολοι εμπιστεύτηκαν τον Θεό και από «μηδέν έχοντες», έγιναν οι «τα πάντα κατέχοντες». 
 
Εμάς τί μας εμποδίζει να εμπιστευτούμε τον Δημιουργό μας, να του λύσουμε τα χέρια, μια και ξέρει πολύ καλύτερα από μας πώς ακριβώς να μας φροντίσει; 
 
Καλή ευλογημένη εβδομάδα! 
 
ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (18-24 ΙΟΥΝ. 2023) (για τους εντοπίους) 
 
Την Κυριακή Β΄ Ματθαίου, 18-6-2023, των αγίων μαρτύρων Λεοντίου, Υπατίου και Θεοδούλου και σύναξις των Αγιορειτών Πατέρων, ώρα 7.00-10.00 π. μ. 
Το Σάββατο, 24-6-2023, το Γενέθλιον του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ώρα 7.00-9.30 π. μ. Τελευταία ημέρα, κατά παράδοση, καταλύσεως ιχθύος. 
Καθημερινά, ώρα 7.00-8.15 μ. μ., Θ΄ Ώρα-Εσπερινός-Μικρό Απόδειπνο-Χαιρετισμοί. 
Κάθε Τετάρτη απόγευμα, ώρα 6.00-7.00 μ. μ., Εξομολόγηση. 
 
«Αντιύλη». 
Ι. Ν. Αγ. Βασιλείου, Πρέβεζα 
Τηλ. 26820 23075/25861/6980 898 504. 

1 σχόλιο:

  1. Ωφελιμότητα το και πολύ παρήγορο το άρθρο.

    Στις δύσκολες στιγμές θυμόμαστε τους πάντες πού υπάρχει περίπτωση να μας βοηθήσουν και ξεχνούμε τον Έναν.

    Ας καταφύγουμε στον Κύριο μας Ιησού Χριστό και περισσότερο στην Μητέρα Του την γλυκιά μας Παναγία.
    Και να είστε πάντα σίγουροι ότι θα έρθει η λύση από κει που δεν το περιμένουμε.

    Ο Κύριος μας ένα πράγμα ζητεί από μας.
    Να τηρούμε τους νόμους Του και να Τον Ομολογούμε.

    Προσέξτε το αὐτό: δέν μπορεῖς νά ζήσεις ὡς Χριστιανός ὅπως, ὅπως.
    Ἄν πιστεύεις στόν Χριστό, συμμορφώνεσαι πρός τίς ἐντολές τοῦ Χριστοῦ, συμμορφώνεσαι πρός τό θέλημα τοῦ Χριστοῦ, καί ἑπομένως ἡ ζωή σου ἀρχίζει νά εἶναι ἐνάρετη, νά εἶναι ἁγία ζωή.

    Ζητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καί τήν δικαιοσύνην αὐτοῦ καί ταῦτα πάντα –δέν ἐξαιρεῖται τίποτε– καί ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν.

    Και όταν λέμε Βασιλεία του Θεού εννοούμε την σωτηρία μας, γιατί αν δεν σωθούμε, τι να την κάνουμε την Βασιλεία του Θεού.
    Αυτό ζητεί από μας ο Κύριος μας, να θέλουμε να σωθούμε.

    Κι ἐγώ σᾶς πληροφορῶ, θά ἔλεγε ὁ Κύριος, ὅτι χρειάζεται νά πονέσει κανείς, χρειάζεται νά ζοριστεῖ, χρειάζεται νά προβληματιστεῖ, χρειάζεται νά ρθοῦν ἔτσι τά πράγματα, σάν νά μήν ὑπάρχει καθόλου ἐλπίδα.
    Ἀπό κεῖ μέσα, ἐφόσον κανείς ἐξακολουθεῖ νά πιστεύει –δέν σέ ἐμποδίζει τίποτε νά πιστεύεις στόν Χριστό καί νά ἐλπίζεις καί νά ἀκοῦς τά λόγια του– ὤ τοῦ θαύματος ἀνοίγει ὁ δρόμος, ἀνοίγουν τά μάτια σου, ἀνοίγει ἡ ὅλη διάθεσή σου νά ζητᾶς τή βασιλεία τοῦ Θεοῦ καί ἔχεις μιά πεποίθηση ὅτι καί τά ἄλλα θά προστεθοῦν.

    Θα έρθει ο καιρός (πολύ σύντομα) θα μας απαγορεύουν να κάνουμε το σημείο του Σταυρού επάνω μας και να Ομολογούμε τον Κύριον μας Ιησού Χριστό ότι είναι ο Υιός του Θεού το Δεύτερο Πρόσωπό της Αγίας Τριάδος.

    Για αυτό ας Τον Ομολογούμε τώρα στα εύκολα, για να συνηθίσουμε και να μπορούμε και στα δύσκολα.

    Και όσο για την ελεημοσύνη είναι η βασίλισσα των αρετών.

    Όμως πιο εύκολα δίνεις ελεημοσύνη, παρά Ομολογείς Κύριον ημών Ιησού Χριστό ότι είναι ο Κύριος μου και ο Θεός μου.

    Στο πρώτο δηλαδή στην ελεημοσύνη νιώθεις και μία αυτοϊκανοποίηση ότι κάτι έκανες.
    Στο δεύτερο υπάρχει κόστος, σύντομα και με την ίδια τη ζωή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.