Σελίδες

25 Ιουνίου 2023

Σακίδιο επιβίωσης...

Γράφει ο Νώντας Σκοπετέας
 
Τούτες τις μέρες τις ανηφορικές, τις πρωτόγνωρες, τις ανασφαλείς, τις για κάποιους ανέλπίδες, όλοι μας πλάθουμε με το νου μας κάποια σενάρια για το μέλλον, που βάσει των τωρινών δεδομένων, προδιαγράφεται ζοφερό. Και ετοιμαζόμαστε για τα δύσκολα, τα αναπάντεχα, όχι και τόσο αναπάντεχα εδώ που τα λέμε… Μας προειδοποιούν οι ειδικοί της πολιτικής προστασίας, να είμαστε πάντοτε προετοιμασμένοι. Μας λένε: Να έχετε καθαρίσει τα ξερόχορτα, να έχετε κλαδέψει τα ψηλά δέντρα, να έχετε δεξαμενή μεγάλη με νερό για να μπορείτε σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος να προστατέψετε το σπίτι σας, να έχετε σακίδιο, αυτό και σε περίπτωση σεισμού, με είδη πρώτης ανάγκης και βοήθειας τρόφιμα νερό αναπτήρα φακό… Ένα σακίδιο επιβίωσης έκτακτης ανάγκης. Μπείτε στο διαδίκτυο και αναζητήστε το! Υπάρχει και διεθνής ορολογία! 
 
Ο όρος buging out αναφέρεται λοιπόν στην απόφαση εγκατάλειψης του σπιτιού λόγω μιας απρόβλεπτης κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Το bag out bug είναι ένα έτοιμο κιτ μία θήκη δηλαδή επιβίωσης σε περίπτωση εκκένωσης.
 
Μη μεριμνάτε περί μηδενός μας παραγγέλνει ο Απόστολος Παύλος στην προς Φιλιππησίους επιστολή του… μηδὲν μεριμνᾶτε, ἀλλ᾿ ἐν παντὶ τῇ προσευχῇ καὶ τῇ δεήσει μετὰ εὐχαριστίας τὰ αἰτήματα ὑμῶν γνωριζέσθω πρὸς τὸν Θεόν. Φιλιπ. (4,6) Προσευχηθείτε σχετικώς στον Κύριο, εμπιστευτείτε πλήρως την θεία πρόνοια! Και ο Χριστός μας στο κατά Ματθαίον! Μην μεριμνάτε, μην αγωνιάτε και στενοχωριέστε για τα κατώτερα, αλλά για τα ανώτερα, τα ύψιστα, την καρδιά και την ψυχή σας!
 
Διὰ τοῦτο λέγω ὑμῖν, μὴ μεριμνᾶτε τῇ ψυχῇ ὑμῶν τί φάγητε καὶ τί πίητε, μηδὲ τῷ σώματι ὑμῶν τί ἐνδύσησθε· οὐχὶ ἡ ψυχὴ πλεῖόν ἐστι τῆς τροφῆς καὶ τὸ σῶμα τοῦ ἐνδύματος; (Ματθ. 6,25)
 
Αναρωτιόμαστε λοιπόν… Να μην το φτιάξουμε εκείνο το σακίδιο με τα είδη πρώτης ανάγκης; Φτιάξε το αδερφέ μου ταλαίπωρε εαυτέ μου, αλλά βάλε μέσα το πρώτο και το πιο αναγκαίο, που κάνεις ειδικός και εκπαιδευμένος σε τέτοιες καταστάσεις, δεν προτείνει ως πρώτο και τόσο απαραίτητο… Βάλε μέσα το Ευαγγέλιο, την Αγία Γραφή, Τον Λόγο του Θεού, όπως θα έκαναν οι ήρωες της σημερινής μας εκπομπής! Πρώτα αυτό! Πνευματική τροφή, ζωντανό νερό, Θείο φως και άνωθεν ενίσχυση και έπειτα από όλα τα υπόλοιπα! Πρώτα όμως αυτό! Πρώτα από όλα να επιζητούμε Τον Λόγο και τη βασιλεία του Θεού και όλα τα υπόλοιπα έπονται! …Ζητεῖτε δὲ πρῶτον τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καὶ τὴν δικαιοσύνην αὐτοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν. (Ματθ. 6,33) Είδος όχι πρώτης ανάγκης , μα είδος μονής ανάγκης και ασύγκριτης με οποιαδήποτε άλλη βιοτική . Ανάγκη της αθάνατης και αιώνιας ψυχής για τη δική της, στις πλείστες των περιπτώσεων, απρογραμμάτιστη εγκατάλειψη τούτου του πρόσκαιρου κόσμου.
 
Διψά και πείνα η ψυχή αξεδίψαστα και ακόρεστα! Και εκείνος που υπακούει στις φωνές και τις εκκλήσεις της ζωντανής και αιώνιας ψυχής του, τη φροντίζει και επιμελείται συνεχώς των αναγκών της! Μεριμνά ώστε να προτάσσει τον πνευματικό εφοδιασμό της με την φωτεινή και ανόθευτη αλήθεια της Αγίας Γραφής!
 
Η Αναστασία που στερήθηκε τη σωματική όραση αλλά ψηλαφητά ρουφούσε κάθε λέξη του Αγίου Ευαγγελίου, με τα ακροδάχτυλα της και στο τέλος της ακόμα και με τα χείλη της. Κοιμήθηκε οσιακά ψελίζοντας το εν αρχή ην ο Λόγος! Η Βασιλική που γύριζε παντού με την Καινή Διαθήκη, το βιβλίο το καλό , έτσι το αποκαλούσε, στα χέρια της! Και οι σημερινοί μας νέοι ήρωες οι φιλόθεοι, ένιωσαν βαθιά τους και διαπίστωσαν, πως όλοι οι θησαυροί αυτής της πρόσκαιρης Ζωής δεν μπορούν να συγκριθούν στο ελάχιστο με τον ατίμητο και αδαπάνητο θησαυρό της Αλήθειας που απορρέει από τον ολοζώντανο λόγο του Θεού! Αυτή η γαλήνη και η βεβαία Ελπίδα της αιώνιας και ατελεύτητης Ζωής που δεν αγοράζεται ούτε ανταλλάσσεται!
Για εκείνους, Ο Λόγος του Θεού δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης!
Μα είδος μόνης ανάγκης!
 
Νώντας Σκοπετέας
 
Απόσπασμα από εκπομπή του 2021 με τίτλο "είδος μόνης ανάγκης" 2 μέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.