Σελίδες

17 Ιουνίου 2023

Ευχάριστα νέα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα και του μαστού από δύο νέα αντικαρκινικά χάπια

Δύο νέα αντικαρκινικά χάπια που δείχνουν «πρωτοφανή» αποτελέσματα στην αύξηση των ποσοστών επιβίωσης και στην πρόληψη της υποτροπής για τους ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα και τους μαστούς παρουσιαστήκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) αυτή την εβδομάδα στο Σικάγο.
 
Το φάρμακο που αφορά ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα ονομάζεται «osimertinib» – χάπι που λαμβάνεται μια φορά την ημέρα και έχει εγκριθεί και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ως συμπληρωματική θεραπεία για ασθενείς με χειρουργήσιμους μη-μικροκυτταρικούς όγκους σταδίου IB-IIIA και μία από τις συνήθεις μεταλλάξεις του γονιδίου EGFR – αποδείχθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτων κατά 51%.
 
Συνολικά, το 88% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με το νέο αυτό φάρμακο επέζησαν για πέντε χρόνια, σε σύγκριση με το 78% εκείνων που έλαβαν μόνο το εικονικό φάρμακο.
 
Για ασθενείς με καρκίνο του μαστού, το νέο φάρμακο που ονομάζεται «ribociclib» και αύξησε σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης και απέτρεψε την υποτροπή της νόσου σε μια ξεχωριστή μελέτη.
 
«Οι στοχευμένες θεραπείες ήταν μια σημαντική πρόοδος στη θεραπεία θανατηφόρων καρκίνων», είπε ο Δρ. Μαρκ Σίγκελ, καθηγητής ιατρικής στο NYU Langone Medical Center.
 
«Η οσιμερτινίμπη στοχεύει μια μη φυσιολογική πρωτεΐνη στην επιφάνεια ορισμένων καρκίνων (σε αυτή την περίπτωση του πνεύμονα) για να την καταστρέψει», εξήγησε. «Το Ribociclib στοχεύει τις μη φυσιολογικές αυξητικές ορμόνες στον καρκίνο του μαστού και χρησιμοποιείται νωρίτερα στη διαδικασία θεραπείας για την ενίσχυση της επιβίωσης».
 
Η χρήση αυτών των στοχευμένων θεραπειών πριν από τις υποτροπές μεταφράζεται άμεσα σε βελτιωμένη επιβίωση, πρόσθεσε ο Σίγκελ.
 
Ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται για την πλειονότητα των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, με 238.340 νέες περιπτώσεις να αναμένονται το 2023, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.
 
Για να βοηθήσει στη μείωση αυτών των αριθμών, ο Δρ Ρόι Χερμπστ, ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου του Yale στο New Haven του Κονέκτικατ, οδήγησε μια δοκιμή που διερεύνησε την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που ονομάζεται «osimertinib», το οποίο είναι επίσης γνωστό ως «Tagrisso» και παρασκευάζεται από την AstraZeneca.
 
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine στις 4 Ιουνίου, εξέτασε ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.
 
Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 680 ασθενείς σε στάδια από 1b έως 3a, από 20 χώρες. Οι ασθενείς υποβάλλονταν πρώτα σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου και στη συνέχεια οι μισοί λάμβαναν το φάρμακο και οι υπόλοιποι ένα εικονικό φάρμακο.
 
Σε όσους λάμβαναν το φάρμακο παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 51%, σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο. Τα στοιχεία αυτά είναι «εντυπωσιακά» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ρόι Χερμπστ, που παρουσίασε τα αποτελέσματα στο συνέδριο. Το φάρμακο εμποδίζει τις μεταστάσεις στον εγκέφαλο, το ήπαρ και τα οστά, ανέφερε επίσης, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.
 
Περίπου το ένα τρίτο αυτών των μη μικροκυτταρικών καρκίνων που πνεύμονα είναι χειρουργήσιμοι, σημείωσε.
 
«Είναι δύσκολο να εκτιμήσω κατά πόσο είναι σημαντικά τα αποτελέσματα», σχολίασε ωστόσο ο Νέιθαν Πένελ, του Κλινικού Ιδρύματος του Κλίβελαντ, που δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Έχουμε μπει στην εποχή των εξατομικευμένων θεραπειών για τους ασθενείς σε πρώιμο στάδιο» και «θα έπρεπε να κλείσουμε την πόρτα σε πανομοιότυπες θεραπείες για όλους», πρόσθεσε.
 
Η οσιμερτινίμπη κυκλοφορεί ήδη σε δεκάδες χώρες και έχει χορηγηθεί σε σχεδόν 700.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την εταιρεία AstraZeneca. Στις ΗΠΑ, δόθηκε έγκριση το 2020, με βάση προηγούμενα στοιχεία που έδειχναν ότι βελτίωνε τον χρόνο επιβίωσης των ασθενών χωρίς υποτροπή του καρκίνου. Ο Ρόι Χερμπστ εξήγησε ότι δεν έχουν υιοθετήσει όλοι οι γιατροί τη θεραπεία αυτή, γιατί περίμεναν τα αποτελέσματα μιας ευρύτερης μελέτης.
 
Υπογράμμισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να εξετάζονται οι ασθενείς για να διαπιστώνεται εάν φέρουν τη μετάλλαξη EGF. «Διαφορετικά, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη νέα θεραπεία», τόνισε ο ογκολόγος.
 
Στις παρενέργειες της οσιμερτινίμπης περιλαμβάνονται η κόπωση, τα εξανθήματα και η διάρροια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.