Σελίδες

8 Ιουνίου 2023

Ποιος ήταν ο Τέλλος Άγρας; Ούτε ο Φύσσας ήταν, ούτε ο Ζακ, ούτε ο Γρηγορόπουλος για να ασχοληθούμε μαζί του.

Σαν σήμερα, πριν από 116 χρόνια, στις 7 Ιουνίου του 1907, στην καρδιά του Μακεδονικού Αγώνα, ο Σαράντος Αγαπηνός, γνωστός με το ψευδώνυμο Τέλλος Άγρας, δολοφονείται από τους Βουλγάρους κομιτατζήδες κοντά στο χωριό Βλάδοβο της Έδεσσας, που σήμερα φέρει τ’ όνομά του. Και λοιπόν;
 
Ποιος ήταν ο Άγρας; Ούτε ο Φύσσας ήταν, ούτε ο Ζακ, ούτε ο Γρηγορόπουλος για να ασχοληθούμε μαζί του. Κανένα φασισταριό του κερατά θα ήταν, που μόλις αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων, νεαρός ανθυπολοχαγός, ζήτησε να πάει να πολεμήσει για τη Μακεδονία. Γι’ αυτήν τη Μακεδονία που κάποιοι τη χάρισαν στους Σκοπιανούς.
 
Ο Άγρας έδρασε στην περιοχή της λίμνης των Γιαννιτσών (που σήμερα έχει αποξηρανθεί) και τους αγώνες του περιγράφει η Πηνελόπη Δέλτα στο διαχρονικό βιβλίο της «Στα μυστικά του βάλτου».
 
Αν περιμένατε να ακουστεί κάποια κουβέντα στα σχολεία, έστω και στα διαλείμματα των προβολών των ταινιών στις οποίες χαϊδολογιούνται αγοράκια, είστε γελασμένοι. Άλλωστε, να μην ξεχνάμε ότι σήμερα δεν είναι υπουργός η κυρία Κεραμέως, επί των ημερών της οποίας ούτε οι τράπεζες θεμάτων έπεφταν θύματα χάκερ και ούτε όλοι οι ήρωες των αγώνων για τη δύσμοιρη αυτή πατρίδα ηγνοούντο δεόντως…
 
* φωτογραφία By Unknown author – scanned postcard, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php
 

4 σχόλια:

  1. ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΟ Π0ΣΟ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙ ΜΕ ΜΕΘΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ,
    ΑΠΟ ΗΡΩΕΣ Κ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΒΟΛΕΨΑΚΗΔΕΣ Κ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΕ ΑΜΝΗΣΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΙ ΟΜΟΡΦΟ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΤΑΝ Η ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ.
    ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑ ΗΘΗ Κ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΜΑΣ . .
    ΤΕΤΟΙΑ ΒΡΩΜΕΡΗ ΥΠΟΥΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ.
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ....ΔΩΣΕ ΦΡΕΝΤΟ ΣΕΛΦΙ ΜΟΣΤΡΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ .ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούτε ένα αφιέρωμα για τον ήρωα Μακεδονομάχο δεν υπάρχει πλέον στα βιβλία με τα οποία μεγάλωσαν οι προηγούμενες γενιές… Εμφανής η διαφορά με τα σημερινά σχολικά βιβλία… Ως γονείς μπορούμε να δώσουμε αντίστοιχα αναγνώσματα στα παιδιά μας, αφού από τα σχολικά βιβλία πλέον δεν περιμένουμε κάτι ιδιαίτερα ωφέλιμο… Ότι αφορά την επική Ελληνική ιστορία έχει διαγραφεί ...είναι εθνικιστική και φασιστική ...
    Στο Βάλτο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα άρχισε τη δράση του ο καπετάν Άγρας! Πρώτη του και επιτυχημένη επιχείρηση, ήταν η κατάληψη της βουλγαρικής καλύβας με το όνομα «Κούγκα». Στις 14 Νοεμβρίου 1906, επιχειρεί να καταλάβει την κεντρική Βουλγάρικη καλύβα του Ζερβοχωρίου. Στην σύγκρουση, είχε απώλειες με τρεις νεκρούς. Ο υπαρχηγός του Τυλιγάδης, τραυματίζεται.
    Ο Άγρας, τραυματίστηκε στο δεξί χέρι και τον ώμο. Το Προξενείο μας, τον καλεί να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για περίθαλψη.
    Παραμένει στη Θεσσαλονίκη μόνο 4 μέρες και προτού αποθεραπευθεί επιστρέφει στο Βάλτο με δική του ευθύνη. Η δράση τού Άγρα στο Βάλτο όμως, έχει επιβαρύνει την υγεία του!
    Παρ όλες τις κακουχίες συνεχίζει τον αγώνα του για την Μακεδονία και τελικά μετά από παγίδα των κομιτατζήδων συλλαμβάνεται, βασανίζεται οικτρά και εκτελείται .. Αυτοί ήταν οι ήρωες τότε ...
    Οδηγηθείτε με τη σκέψη σας σ’ εκείνη την ημέρα ΕΛΛΗΝΕΣ και ειδικά ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ....
    Οι κομιτατζήδες, ύπουλα φερόμενοι, συλλαμβάνουν τον Άγρα και το Μίγγα, αφήνοντας ελεύθερους, τους υπόλοιπους συνοδούς τους.

    Επί ημέρες, τους περιφέρουν δεμένους στα χωριά τής περιοχής, ώστε να λυγίσουν το Ελληνικό φρόνημα των χωρικών! Τους βασανίζουν, τους ραπίζουν, τους δέρνουν, τους ξεσκίζουν τα ρούχα, τους διαπομπεύουν, τους φτύνουν, τους κλωτσούν, τους μαστιγώνουν, τους εξευτελίζουν δημόσια. Οι δύο αγωνιστές, βασανίζονται από ανθρωπόμορφα κτήνη, μπροστά σε βουρκωμένα μάτια, σε σφιγμένα δόντια.
    Το βουβό κλάμα των χωρικών, συμμετέχει στο θείο δράμα!
    Οι δύο αγωνιστές ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά!
    Η πορεία προς το μαρτύριο ξεκίνησε στις 3 Ιουνίου και την Πέμπτη στις 7 Ιουνίου του 1907, οι δύο εθνομάρτυρες κρεμάστηκαν σε μια καρυδιά!
    Ο θάνατός τους, συγκίνησε τον Ελληνισμό! Η κτηνώδης δολοφονία των δύο αγωνιστών, δεν έκαμψε το φρόνημα των Ελλήνων στη Μακεδονία. Καινούργιοι εθελοντές έσπευσαν να βοηθήσουν το Μακεδονικό Αγώνα!
    Ο Άγρας έδειχνε ανδρεία αλλά και εμπιστοσύνη στον συνάνθρωπο, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι εχθροί του. Ο θανάτος του Άγρα και του Μίγγα που πήγαιναν για συνεννόηση (αυτό το γνώριζαν όλοι οι ντόπιοι), ζημίωσε τους θρασύδειλους Βουλγάρους. ΑΙΩΝΙΑ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ.
    Π.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και αυτό λησμονημένο και απαγορευμένο ....
    Η Μακεδονία ξακουστή είναι πατριωτικό τραγούδι για τη Μακεδονία που ακούγεται σε εορτές και εθνικές επετείους και καθιερώθηκε ως ύμνος της Μακεδονίας.
    Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο χορός εντάχθηκε στον κατάλογο των ελληνικών εθνικών χορών, διδασκόταν σε σχολεία πολλών περιοχών της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων, και συνδέθηκε με εορτασμούς εθνικών επετείων...
    Τώρα ούτε διδάσκεται ούτε τραγουδιέται

    Συνδέεται με τους Μακεδονομάχους στον Μακεδονικό Αγώνα.

    Μέχρι την εισαγωγή του 24ωρου προγράμματος, σήμανε και το τέλος των ραδιοφωνικών εκπομπών στον τοπικό μακεδονικό σταθμό (Ράδιο Μακεδονία 102 FM), που παιζόταν πριν από τον ελληνικό εθνικό ύμνο και σήμερα είναι απαγορευμένο!

    Μακεδονία ξακουστή
    του Αλεξάνδρου η χώρα
    που έδιωξες τους τύρρανους
    κι ελεύθερ’ είσαι τώρα.
    Είσαι και θα `σαι ελληνική
    Ελλήνων το καμάρι
    κι εμείς θα σ’ αντικρίζουμε
    περήφανα και πάλι.

    Οι Μακεδόνες δεν μπορούν
    να ζούνε σκλαβωμένοι
    όλα και αν τα χάσανε
    η λευτεριά τους μένει.

    Μακεδονόπουλα μικρά
    χορέψτε και χαρείτε
    προτού κι εσείς στα βάσανα
    του κόσμου τούτου μπείτε.
    Τ.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμβολισμους και μηνυματα εκπεμπουν και το αρθρο και τα σχολια.
    Κωνσταντινα Μακεδονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.