Σελίδες

30 Ιουνίου 2023

ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΔΙΑΤΑΓΗ ΝΑ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ

από το κανάλι Angelo Karageorgos 

Αφού πέρασαν μόλις μερικά λεπτά από τη λίγο έως πολύ αναμενόμενη αυτοδυναμία του κούλι εκείνος έσπευσε να μας ενημερώσει όπως και τα αφεντικά του στο εξωτερικό πως είναι πλέον έτοιμος να προχωρήσει σε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες λαμβάνοντας υπ’όψην την ατζέντα 2030 και ότι η τετραετία του τελειώνει το καλοκαίρι του ‘27 φανταζόμαστε τι έχουν σκοπό να μας παρουσιάσουν τον επόμενο καιρό. Και όσο το πρόγραμμα θα συνεχίζεται θα έχουν φροντίσει να μας παρουσιάζουν υψηλής ποιότητας σόου στο κανάλι της Βουλής ούτως ώστε να μην παρασυρθούμε και ασχοληθούμε με τη μεγάλη εικόνα.

Συνεπώς η μάχη εναντίον του ήλιου, η ψηφιοποίηση, η ανωμαλοποίηση και ο λαθροεποικισμός μεταξύ άλλων ανταθρωπιστικών τάσεων φαίνεται πως πρέπει να επεκταθούν και γρήγορα μάλιστα, πάντα κάτω από τη μεγάλη ομπρέλα της κλιματικής αλλαγής για την οποία μας λένε πως είναι υπεύθυνη για τόσα δεινά που μας περιμένουν όπως για την ώρα η εμφάνιση στη Βρετανία και στις ΗΠΑ κουνουπιών και τσιμπουριών που μεταφέρουν ιούς θανατηφόρους ως και 50%. Όμως δεν κοιτά σχεδόν κανείς προς τις συνέπειες που οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες και ιδιαίτερα το 5G έχουν στη βιοποικιλότητα όπως έκανε μια επιστημόνισσα από τη Σάμο που παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία τόσο αναλυτικά όσο και βιωματικά.

Aλλά όσο περνά ο καιρός η τεχνητή νοημοσύνη σκοπεύουν να εισβάλει σε κάθε τομέα από τη δημόσια διοίκηση ως το σπίτι μας και εν τέλει στη διαμόρφωση της αντίληψης της πραγματικότητας μας. Διότι η τεχνολογία που μας έχουν παρουσιάσει δίνει τη δυνατότητα – θα λέγαμε ήδη – να μας εμφανίσει έναν πλαστό κόσμο που θα είναι τόσο αληθοφανής που δεν θα μπορούμε να το διακρίνουμε ούτε με τις ίδιες τις αισθήσεις μας και εν τω μεταξύ θα το οικειοποιούμαστε όλο αυτό με νέες καθημερινές πλέον συσκευές, όπως τα νέα γυαλιά μικτής πραγματικότητας της apple. Άρα μόνο με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος πλέον θα είμαστε ικανοί να αντιληφθούμε την αλήθεια από το ψέμα και το σωστό από το λάθος οπότε ας παραμένουμε στην προσπάθεια να μας κοιτάμε, να εντοπίζουμε και να απορρίπτουμε τα περιοριστικά σενάρια που ένα μαύρο σύστημα έμμεσα ή άμεσα πέρασε στη νόηση μας για τη ζωή και για την αξία μας και θα ήθελε να παραμένουν αυτά κρυμμένα για να αυτοσαμποταριζόμαστε στην προσπάθεια μας να βιώσουμε σε βάθος όλα όσα έχει να μας προσφέρει η Δημιουργία και να βρισκόμαστε κοντύτερα στον Θεό.
 

Δείτε ένα περιληπτικό βίντεο της νέας εκπομπής του Αγγελου στο νεοταξικό Youtube ΕΔΩ 

Δείτε την εκπομπή του Αγγελου στον ιστότοπό του ΕΔΩ 

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΘΗΝΑΣ: 
Άλσος Μπαρουτάδικο Αιγάλεω
Παρασκευή 9 Ιουλίου 6μμ
 
Η Εκπομπή στο Rumble: https://rumble.com/v2x5cnw-176609372.html 
Η Εκπομπή στο Bitchute: https://www.bitchute.com/video/eEzPxhVEM0Fl/ 

Ομόφωνα αθώος ο Νίκος Αντωνιάδης για τις κατηγορίες περί ψευδών ειδήσεων για τα εμβόλια

Ο γνωστός δικηγόρος μίλησε για κατάρρευση του συστήματος που είχε ως σκοπό να διώξει όσους δεν σκύβουν το κεφάλι και ότι από εδώ και πέρα ξεκινάνε οι δίκες για όλα αυτά που είχε καταγγείλει σχετικά με τα εμβόλια και με τους νεκρούς που επιζητούσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα στα νοσοκομεία με σκοπό να τρομοκρατεί τον κόσμο.
 
Πλέον ανοίγει ο δρόμος για 50 και πλέον δικογραφίες του κ. Αντωνιάδη, στην προσπάθεια που θα κάνει για να «ξεσκεπάσει την εγκληματική οργάνωση που οδήγησε εκατοντάδες ανθρώπους στο θάνατο», όπως ο ίδιος τονίζει και να αποδείξει μέσω οπτικοακουστικού υλικού, από μαρτυρίες παθόντων αλλά και συγγενών θυμάτων, το τι συνέβη στη Ελλάδα κατά τα χρόνια της «πανδημίας».
 
Είναι ο άνθρωπος που μίλησε για απάτη του κορωνοϊού και για εγκληματική οργάνωση στη διαχείριση της πανδημίας. Είναι αυτός που μίλησε για διασωληνώσεις που δεν έπρεπε να γίνουν, για νοσηλείες και θανάτους που χρεώθηκαν κόβιντ χωρίς να έχουν καμία σχέση με τον ιό και για πρωτόκολλο θανάτου στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας.
 
Τα ΜΜΕ τον χαρακτήρισαν επικίνδυνο εγκληματία και παραπέμφθηκε σε δίκη με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Εμφανίστηκε με μια βαλίτσα αποδείξεις και δεκάδες μάρτυρες. Μετά από πολλές αναβολές από μεριάς δικαστών, δικάστηκε σήμερα.
 
Αθώος ο κατηγορούμενος, Δεν διασπείρει ψευδείς ειδήσεις για τα εμβόλια, ούτε προκάλεσε θανάτους ανθρώπων. Άρα; Και κάπου εδώ αλλάζουν οι ρόλοι. Από κατηγορούμενος, γίνεται κατήγορος… 
 

Η Χάγη δεν παράγει νέα, ούτε λέει κάλαντα!

Γράφει ο Αθανάσιος Πιτσιόρλας 
δικηγόρος Θεσσαλονίκης
pitsiorlaw@hotmail.com 
 
Αρκετά από όσα ακούγονται ξανά και αυξητικά τελευταία για το Αιγαίο, ακόμη και από ανθρώπους πολύ μορφωμένους, είναι ανυπόφορα. Κάποιοι είπαν πρώτοι πράγματα περίεργα και προκάλεσαν ξανά την καχυποψία και τους φόβους πολιτών. Ραδιοφωνικός παραγωγός πολύ πρόσφατα συμπέρανε, «Η Χάγη είναι το μόνο σίγουρο». 
 
Εφόσον τόσοι επαναφέρουν το θέμα Χάγη, επανέρχεται και η παρακάτω επιστολή, μετά από κόντεμα. Τον Ιανουάριο 2022, εστάλη στον καθηγητή Πάνο Ιωακειμίδη μετά από σχετικά γραπτά του και σε μερικούς ακόμη. Θέλησα να μην την δημοσιεύσω αλλά δεν σε αφήνουν να αγιάσεις. Καθώς το περιεχόμενό της εξαρτάται από ό,τι γράφηκε πριν, η επιστολή, το λέει, δεν είναι κείμενο με πλήρη θεώρηση του ζητήματος, τα όρια του οποίου είναι τεράστια. Στο χρόνο που μεσολάβησε, είχε αποτελέσματα. Ελπίζω να βοηθήσει να μειωθεί έστω λίγο ακόμη η ομίχλη στο ζήτημα και ίσως να μειωθούν όσοι και όσα ακούγονται. 
*** 
Αγαπητέ καθηγητά, 
 
Μετά την επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα πέρυσι το Μάρτιο μας ζητήσατε να «Δώσουμε στην διπλωματία μία ευκαιρία».[1] Αντιδράσεις άλλων τράβηξαν την προσοχή μου, ενώ θυμόμουν ήδη δύο άλλα γραπτά σας σε εφημερίδες[2] στην αρχή της χρονιάς. Χρειαζόταν απελπιστικά τόσος δα χρόνος για να κλείσω τότε την επιστολή. Επιτέλους, τώρα μπορώ και θέλω να αντιδράσω λίγο κι εγώ. Εκτός από δικά σας, υπάρχουν κι άλλα ελληνικά γραπτά[3] τα οποία αποδέχονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τουρκικές απόψεις, όπως ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι «μαξιμαλιστικές», και ότι «επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. μετατρέπει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη», παρά το δικαίωμα αυτό των κρατών. Τέτοιες απόψεις είναι λυπηρές και μη κατανοητές. Αυτό είναι ένα από τα παράδοξα: ενώ οι Τούρκοι δίνουν μάχη για να περάσουν τις απόψεις τους διεθνώς και ενδεχομένως πληρώνουν, στην Ελλάδα πανεπιστημιακοί και άλλοι τους το κάνουν δωρεάν. Δεν μπορεί κάποιος παρά να ενοχλείται όταν ακούει ή διαβάζει Τούρκους να επικαλούνται έλληνες καθηγητές ως υποστηρίζοντες τις απόψεις τους. Ομοίως ενοχλητικό παράδοξο είναι να βλέπουμε έλληνες καθηγητές και άλλους να μην είναι στην ίδια γραμμή με το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία ενώ το κόστος της προσπάθειας μεταξύ σας είναι δυσανάλογο.
 
Μετά από εκτεταμένες σπουδές, εμπειρία σε αρκετές χώρες και οικογενειακή παράδοση, πανέξυπνος, πολύγλωσσος γνωστός μου μελετούσε για το διπλωματικό σώμα. Ένα μικρό περιστατικό και μόνο ήταν η αιτία ο διπλωμάτης πατέρας του να του πει ψυχρά, «δεν κάνεις για διπλωμάτης». Έκανε τότε στροφή σε καριέρα καθηγητή πανεπιστημιακού. Εγώ δεν χρειάζομαι άλλο από τα τρία μικρά γραπτά σας για το ευρύ κοινό για να πω ότι κι εσείς είστε ακατάλληλος για τη διπλωματία. Το γιατί πιο κάτω.
 
Η παρέμβασή σας πάνω στη σκόνη της υπουργικής επίσκεψης ήταν αχρείαστη. Το να «Δώσουμε στην διπλωματία μία ευκαιρία» όπως και τα άλλα 2 μπορούν να υποβληθούν σε έλεγχο φράση τη φράση. Θα το κάνω μόνο όσο εκτίθενται για έλλειψη ρεαλισμού ενώ εννοείται ότι δεν είναι ολοσχερώς απορριπτέα. Εννοείται επίσης ότι η έκταση αναφοράς της επιστολής μου (φιλοδοξίες) είναι εξαρτημένη από τα δικά σας γραπτά.
 
Καταρχήν είναι αδύνατο να διαφύγει ο τίτλος του άρθρου σας. Όταν έχουν προηγηθεί 62 διπλωματικοί γύροι, επί δεκαετίες, πόσο επιτυχής μπορεί να είναι στα μάτια περίπου του καθενός ο τίτλος «να δώσουμε στη διπλωματία μία ευκαιρία»; Έπειτα, οι ευκαιρίες είναι ευκαιρίες για την μοναδικότητά τους! Εάν γνωρίζετε ότι οι 62 γύροι είχαν ουσία και έγινε πρόοδος, παρακαλώ να μας τη δείξετε. Εάν δε οι 62 γύροι σας αφήνουν αισιοδοξία δεν μας έχετε εκθέσει την πηγή της. Με βάση ό,τι είναι δημόσια γνωστό,[4] από το 1999 γίνονται όχι διαπραγματεύσεις αλλά διερευνητικές προς αναζήτηση εδάφους για διαπραγμάτευση. Δεν είναι περιέργως πολύς αυτός ο χρόνος.
 
Αντιδράσατε για ό,τι έγινε στην Άγκυρα μπροστά στα μικρόφωνα ενώ η άλλη πλευρά, η οποία βάζει στην διπλωματία πνεύμα και πρακτικές από το ποδόσφαιρο, το προκάλεσε. Εφόσον δεν σας αρέσουν τα μικρόφωνα, πώς θα ανακόψετε την επιθετικότητα των τούρκων πολιτικών, έστω μπροστά στα μικρόφωνα; Αυτό δεν μπορεί να γίνει με ευχές. Δεν θα επικαλεστώ γεγονότα μεταγενέστερα των γραπτών σας. Αν θέλετε κάνετό το εσείς. Ξεχάσατε τί συνέβη στην Αθήνα τον Δεκέμβριο 2018 όταν οι πολιτικοί μας κατ’ επίδειξη βλακείας κάλεσαν τον κ. Ερντογάν και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, νομικός, προσπαθούσε να τον μαζέψει μπροστά στα μικρόφωνα και τις κάμερες; Ξεχάσατε αυτό που έπαθε η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας εβδομάδες πριν δημοσιεύσετε το άρθρο σας; Δύο είχαν ήδη καθήσει στις καρέκλες τους και η πρόεδρος, εκπρόσωπος διακρατικού θεσμού, παρέμενε σίξυλη ωσάν δεκαπεντάχρονη μαθήτρια μη ξέρωντας τί να κάνει ενώ έπρεπε να ξέρει. Σε αυτό το ένα και μόνο απλό, ορατό περιστατικό που ήταν η διπλωματία του δικού σας στυλ για να το αποφύγει, να το αποτρέψει ή να δώσει τη δέουσα απάντηση;
 
Έχω την εξής πολυτελή επιθυμία: Θα ήθελα να δω σε μία ευθεία γραμμή όρθιους όλους μαζί εκείνους τους έλληνες πολιτικούς και τους επιστήμονες οι οποίοι ανά τις δεκαετίες είναι υπέρ της «πολιτικής του κατευνασμού».
 
Η υπουργική εμφάνιση στην Άγκυρα δεν μπορούσε να γίνει καλύτερη εκεί που έφτασαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο,τι είπε ο Νίκος Δένδιας ήταν ασύλληπτης ακρίβειας και απόδοσης. Εκπληκτικά προετοιμασμένος, έκανε ό,τι έπρεπε, όσο έπρεπε. Εξέθεσε στα μικρόφωνα την τουρκική αλαζονία μαζί με μέρος από την βάση των προβλημάτων και ένα ρεαλιστικό διάδρομο διαπραγμάτευσης, εάν τον θέλουν. Δεν μπορείς να επιλύσεις προβλήματα αγνοώντας την πραγματική βάση τους. Εάν το κάνεις, θα τα ξαναβρείς μπροστά σου. Εάν τυχόν κάνεις συμφωνία αγνοώντας τα θα αποδειχθεί άδικη, εξωπραγματική, μη λειτουργική. Οι συμφωνίες πρέπει να μπορούν να εφαρμοστούν. Κάποιες δε τρέχουν πολύ στο μέλλον ή είναι διηνεκείς. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι σήμερα ντροπή για την Ελλάδα, τους πολιτικούς, τους διπλωμάτες της, το υπουργείο Εξωτερικών, για όλους μας και διδάσκει όποιον έχει την ικανότητα να διδάσκεται.
 
Ιδέες όπως «δεν μπορούμε να κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί» και «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας …» με το ρεαλισμό και την απλότητά τους μπορούν να λειτουργήσουν ως νέες πολιτικές και διπλωματικές αρχές αντιμετώπισης της Τουρκίας, εάν είναι να υπάρξει κάποτε οδός κοινής επίλυσης.
 
Εγώ προσωπικά αμφιβάλλω εάν η Τουρκία θέλει να επιλύσει ελληνοτουρκικά ζητήματα ακόμη και με διάλογο, ακόμη κι αν κάποιοι Τούρκοι έχουν τελευταία αναφέρει τη Χάγη. Δείτε το ως εξής: στο σημείο που έχουν φτάσει οι διεκδικήσεις τους έχουν ακόμη σχέση με τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου και το δίκαιο της θάλασσας ή άλλο διεθνές δίκαιο; Ό,τι κάνει είναι να καταχράται το διάλογο παίζοντας στα όρια ή μέσα στον κήπο σας και δημιουργώντας μικρά σωρευόμενα τετελεσμένα και καιροφυλακτώντας για πιο μεγάλα. Πιο κάτω είναι μερικές σκέψεις μου μετά τα γραπτά σας.
 
[1] Η Τουρκία δεν είναι όπως άλλοι. Δεν είναι π.χ. Σουηδία, Ελβετία ή Μάλτα. Δεν είναι μόνο μεγάλη χώρα εδαφικά, μέρος της οποίας τα Στενά. Δεν είναι απλά χώρα δύστροπη, όπως γράψατε. Οι Τούρκοι (πολιτικοί) λειτουργούν με ζωώδη ένστικτα. Εάν κάποιος έχει μόνιμα υπόψη τσακάλια λίγο πριν μπουν στο κυνήγι έχει τη σωστή εικόνα. Εάν τους αφήσεις να κινηθούν ελεύθερα θα καλύψουν όλο το χώρο και θα ψάχνεις να βρεις τι έχεις χάσει. Αυτό έχουν επιτρέψει οι θιασώτες του «κατευνασμού». Απειλές, εκβιασμοί και παρανομίες είναι συνήθης πρακτική τους, όχι σπάνια και οι ομηρίες. Ούτε μπορεί να αγνοηθεί η σταθερή και δυνατή παράδοση διπλωματίας τους. Επιπλέον εδώ και πάνω από ένα αιώνα έχουν στρατηγικούς συμβούλους (και συνεταίρους) τους γερμανούς, τους οποίους αντιγράφουν εν γένει. Ό,τι ισχύει για άλλους δεν ισχύει για την Τουρκία για να μπορείτε να κάνετε εύκολα συσχετίσεις.
 
[2] Οι Τούρκοι δεν δέχονται την διεθνή έννομη τάξη. Η Τουρκία δεν αρνείται απλά να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ). Δεν δέχεται το ΔΔ, το πιο απτό κομμάτι του διεθνούς δικαίου, ως τέτοιο. Εφόσον δεν το είδα γραμμένο σε βιβλίο, ερεύνησα πόσες φορές η Τουρκία έχει εμφανιστεί στο ΔΔ. Ορίστε το αποτέλεσμα: Από το 1946, το ΔΔ έχει κρίνει κατά αντιδικία συνολικά 138 (εκατό τριάντα οχτώ) υποθέσεις. Ως διάδικος η Τουρκία δεν εμφανίστηκε ποτέ. Στη δε υπόθεση του 1976 που προκάλεσε η Ελλάδα, προέβαλε έλλειψη δικαιοδοσίας και το Δικαστήριο δεν προχώρησε. Εάν πάμε και πιο πίσω, στη περίοδο 1922-1946 του Διαρκούς Δικαστηρίου, επί εν γένει 80 (ογδόντα) υποθέσεων η Τουρκία επίσης δεν εμφανίστηκε ως διάδικος, ενώ είχε βγει από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Άρα, για περίοδο 100 ετών και σε σύνολο περί τις 200 υποθέσεις, η χώρα αυτή ουδεμία εμφάνιση έχει κάνει στο Διεθνές δικαστήριο, ποτέ.
 
Ο χρόνος αυτός και οι αριθμοί αυτοί δίνουν βάση για συμπέρασμα ή όχι; Πέρυσι, όταν έλληνες πολιτικοί ανέφεραν τη Χάγη, ο Ερντογάν είπε «Άστους να χτυπιούνται!».
 
Ομοίως για χρόνια δεν κατανοώ κάποιους έλληνες διεθνολόγους που φλυαρούν για τη Χάγη σηκώνοντας σκόνη. Μετά έρχονται πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Άνευρη στάση, όπως αυτή που προτείνετε, δεν έχει λειτουργήσει στην διπλωματία με τους τούρκους. Συνεχίζουμε.
 
[3] Εφαρμοστέο δίκαιο; Παρά την εκτίμησή μου ότι κατά την ως τώρα ροή πραγμάτων δεν μπορεί να υπάρξει διεθνές δικαστήριο για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, εσείς υποθέστε ότι θα υπάρξει. Και τότε, εφόσον μία ελληνοτουρκική θαλάσσια διαφορά φτάσει στη Χάγη, ποιο δίκαιο θα εφαρμόσει το Διεθνές Δικαστήριο; Η παγκόσμια σύμβαση UNCLOS δεν μπορεί να εφαρμοστεί, διότι η Τουρκία δεν την έχει καν υπογράψει. Άρα, το ΔΔ θα έψαχνε για άλλο εφαρμοστέο δίκαιο. Το ΔΔ δεν μπορεί να εφαρμόσει ούτε τις συμβάσεις της Γενεύης του 1958 διότι η Τουρκία απουσιάζει ολικά και από αυτές. Η Ελλάδα κύρωσε μόνο τη μία. Άρα μας μένουν το εθιμικό δίκαιο και τα θεωρητικά γραπτά. Δεν είναι κινδυνολογία ότι τέτοιες νομικές πηγές ακόμη κι αν δεν εμφανίσουν κενά αφήνουν αρκετό έδαφος για ερμηνεία. Πώς μπορεί να γίνει δεκτό ότι το Διεθνές Δικαστήριο θα έπρεπε να αφήσει στην άκρη τη σύγχρονη, παγκόσμια, τεράστια σύμβαση, γεμάτη εθιμικό δίκαιο, επειδή μία χώρα, η Τουρκία, δεν την δέχεται και να προχωρήσει με κάτι άλλο που θα έπρεπε να ψάξει πρώτα να βρει;
 
Η Τουρκία λοιπόν απουσιάζει ολικά και από το Διεθνές Δικαστήριο και από το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο. Ακόμη περιμένω να ρωτήσει κάποιος τους τούρκους να πουν δημόσια ποιο διεθνές δίκαιο εννοούν. Τα γραπτά σας επιδέχονται κριτικής και ως προς τα εξής:
 
Πίεση χρόνου: Ποιο είναι το νόημα της πίεσης χρόνου που υπάρχει στα γραπτά σας; Μήπως είναι να δει ένα πρόσωπο όσο ζει ιδέες του να εφαρμόζονται και να θαυμάζει αλλά σε βάρος της δίκαιης επίλυσης κρατικής ή εθνικής υπόθεσης; Εκτός άλλων, η διάρκεια ζωής μιας κυβέρνησης είναι περιορισμένη, ένα σοβαρό πρόβλημα για διακρατικές διαπραγματεύσεις. Η ζωή των κρατών όμως πάει στο διενεκές. Παράδειγμα: Μεταξύ Γουιάνας και Βενεζουέλας εκκρεμεί επί πολύ προς επίλυση στο ΔΔ διαφορά επί διαιτητικής απόφασης του 1899. Είμαστε 122 (εκατό είκοσι δύο) έτη μετά! Από πουθενά δεν προκύπτει ότι μία διακρατική διαφορά πρέπει να τη λύσει με το ζόρι μία, μοναδική κυβέρνηση. Ας δώσει την λύση η κυβέρνηση εκείνη, εάν και όταν οι συνθήκες είναι ώριμες και κατάλληλες. Ό,τι οφείλει η κάθε κυβέρνηση είναι να προχωρήσει εάν και όσο μπορεί και να παραδώσει την υπόθεση στην επόμενη να τη συνεχίσει. Δεν πρέπει κάποιος να σπρώχνει τους πολιτικούς να προχωρήσουν σε λύση σε λανθασμένη κατεύθυνση, με λανθασμένο βηματισμό ή ακόμη χωρίς γνώση του εδάφους.
 
Παρουσία σοβαρών εμποδίων και απουσία προαπαιτούμενων: Όταν υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα με την Τουρκία, όπως ότι επί δεκαετίες δεν αναγνωρίζει την Kύπρο, κυρίαρχο κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, ότι αγνοεί τη σύμβαση UNCLOS, ότι έχει θεσπισμένο casus belli εναντίον της Ελλάδος κατά παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ, ότι προβάλλει αυξανόμενα ότι τα ελληνικά νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες, τώρα και ότι δεν δικαιούνται κυριαρχίας, όταν στην άλλη κατεύθυνση έχει χαράξει αυθαίρετα θαλάσσια ζώνη με τη Λιβύη, ότι κάθε φορά που γίνεται ελληνοτουρκική συνάντηση γίνεται μαζί με αεροπορικές ή άλλες παραβιάσεις, προτείνετε να προχωρή σουμε σε ουσιαστικό διάλογο αγνοώντας τα; Με παρόντα τέτοια σοβαρά ή κομβικά προβλήματα, πώς μπορείτε να προτείνετε και να ξαναπροτείνετε τελικές λύσεις;
 
Παραβίαση δομημένης διαδικασίας και ουσίας: Όπως η Αλφαβήτα, κάποιος οφείλει να ακολουθήσει δομημένη διαδικασία επίλυσης διαφοράς. Για να πάει στο επόμενο βήμα πρέπει να έχει εξασφαλίσει το προηγούμενο. Υπό τη δική σας οπτική της πίεσης χρόνου –έχετε ήδη προτείνει τελικές λύσεις– εάν κάποιος περάσει στο επόμενο και κάθε άλλο βήμα, χωρίς να έχει εξαλείψει σοβαρά προβλήματα και εξασφαλίσει τα προαπαιτούμε να, αυτό που θα συμβεί, σε υπόθεση δύσκολη με τη δυσπιστία παρούσα, θα είναι να πέσει μέσα σε κάποια από τις τρύπες που άφησε πριν. Μετά, οι έλληνες πολίτες δεν θα μπορούν να καταλάβουν τι συνέβη και θα μαντεύουν! Το να προτείνετε τελικές λύσεις –και δη διαφοροποιημένες ζώνες στο Αιγαίο– με τόσα σοβαρά εμπόδια παρόντα και σοβαρά προαπαιτούμενα απόντα λυπάμαι αλλά δεν είναι διπλωματία. Εφόσον δέχεστε ότι η επίλυση των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων διαφορών είναι πολύπλοκη γιατί παραλείπετε να μετρήσετε το βαθμό και μόνο της πολυπλοκότητας μιας επίλυσης με διαφοροποιημένες ζώνες; Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι.
 
Εάν με όλα τα σοβαρά προβλήματα παρόντα, η διπλωματία σας ξεκινά προτείνοντας τελικές λύσεις οι οποίες περιέχουν παραχωρήσεις, όπως η δραματική μετακίνησή σας από τις προβλέψεις της σύμβασης UNCLOS, από την ιστορία, από το status quo και διαφοροποίηση ορίων των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο, θα έχει άραγε κάποιος ακόμη τα σώβρακά του ως τη μέση της διαπραγμάτευσης; Παρακαλώ δοκιμάστε να εφαρμόσετε τις προτάσεις σας για ζώνες με διαφοροποιημένα όρια στα ελληνικά νησιά κοντά στη Τουρκία και μετά συγκρίνετε το αποτέλεσμα με την Ιερουσαλήμ.
 
Τα ελληνοτουρκικά ζητήματα με την ένταση που έχουν δεν μπορούν να είναι αντικείμενο συχνής δημόσιας φιλολογίας. Το καλύτερο θα ήταν να αφήσουμε εν σιωπή τα αποτελέσματα της εμφάνισης Δένδια να λειτουργήσουν.
 
Όταν αρθρογραφήσετε ξανά, παρακαλώ να έχετε στο νου όλα τα σοβαρά ζητήματα μαζί: η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δικαστήριο, δεν κυρώνει την διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, προβάλλει αυξητικά επιθετική ρητορική για τα ελληνικά νησιά ως σύνολο και όχι μόνο, έχει κάνει παράνομη συμφωνία χάραξης θαλάσσιας ζώνης εντός ελληνικής ζώνης, έχει θεσπισμένο casus belli, ενάντια στην δικαιωματική θέσπιση ελληνικών θαλάσσιων ζωνών. Δεν είναι τα μόνα. Εάν είστε οπαδός του διεθνούς δικαίου όπως νομίζω, σας προτείνω να φιλολογίσετε για τη σχέση Τουρκίας – UNCLOS και Διεθνούς Δικαστηρίου. Οι τούρκοι πρέπει να μπουν στο κουτί του διεθνούς δικαίου και να καταγγέλλονται σταθερά όσο μένουν εκτός, μακριά. Μετά πρέπει να αρθούν τα άλλα σοβαρά εμπόδια και να υπάρξουν τα προαπαιτούμενα. Αλλιώς γιατί να χάνουμε τα λόγια μας;
 
Φαντάζει περιττό να πω ότι νόημα των παραπάνω είναι ότι το ερώτημα εάν η χώρα πρέπει να προσφύγει ή όχι με τη Τουρκία στη Χάγη δεν έχει την ελάχιστη ωριμότητα για να απασχολεί δημόσια πρόσωπα δημόσια ή για να απαντηθεί. Προηγείται σαφώς η διαφορά με την Αλβανία, από πολλές απόψεις. Αφήστε να διαβάσουμε πρώτα αυτή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου η οποία θα βοηθήσει πολύ, πολλούς… 
 
Παραπομπές
 
 

Βάζε-βγάζε το χιτλερικό μουστάκι του Κυριάκου Μητσοτάκη

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ι. Βαθιώτης
 
Μια έξυπνη, εκλογική δικτατορία που μετρά μόνο φακελάκια, μπορεί να μετρά και μέρες ήδη λίγο μετά την επανεκλογή της!
 
Οι στάσεις των λεωφορείων αποτελούν ένα ιδανικό σημείο για την άσκηση μαζικής προπαγάνδας, δηλ. του διανοητικού εμβολιασμού των κατοίκων μιας πόλεως. Αξίζει να θυμηθούμε μια χαρακτηριστική αφίσα στην οποία αποτυπώθηκε έκδηλα η νοσηρότητα των μυαλών που κρύβονταν πίσω από την οργάνωση της υγειονομικής δικτατορίας. 
 
Σε δέκα γραμμές επαναλαμβανόταν η λέξη ΑΠΟΣΤΑΣΗ και στην τέταρτη γραμμή ήταν γραμμένο με έντονα στοιχεία το δεύτερο συνθετικό της, δηλ. η ΣΤΑΣΗ, ώστε μέσω του λογοπαιγνίου (στην στάση πρέπει να κρατάς απόσταση) να μπορεί να εισχωρήσει στο υποσυνείδητο του πολίτη το μήνυμα των προπαγανδιστών.
 
Μία από τις πολλές προεκλογικές αφίσες που κοσμούν (διάβαζε ανάποδα: βρομίζουν) τις στάσεις των λεωφορείων είναι εκείνη στην οποία εικονίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός (διάβαζε ορθότερα: πρωθυπούργος, κατά το κακούργος) να ατενίζει το άπειρο ζητώντας ΙΣΧΥΡΗ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
 
Στην στάση του λεωφορείου, όμως, που βρίσκεται απέναντι από το αθηναϊκό παλαιοπωλείο της Ασκληπιού 11, κάποιο αόρατο χέρι ζωγράφισε κάτω από την μύτη του πρωθυπούργου ένα χιτλερικό μουστάκι και κάλυψε το επίμαχο σύνθημα με γαλάζιο χαρτί στο οποίο είχε γραφτεί το ανάποδο σύνθημα: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.
 
Το εντυπωσιακό είναι ότι, πριν από λίγες ημέρες, είχα ενημερωθεί για την προσθήκη του χιτλερικού μύστακος στην αφίσα της συγκεκριμένης στάσης, αλλά, όταν πήγα εκεί για να την απαθανατίσω, διεπίστωσα μετ’ εκπλήξεως ότι ο μύσταξ είχε σβηστεί.
 
Την επόμενη ημέρα των δεύτερων εκλογών, περνώντας τυχαία από το ίδιο σημείο, έμεινα άφωνος όταν είδα ότι ο μύσταξ είχε ζωγραφιστεί εκ νέου, αν και ημιτελώς. Έσπευσα αμέσως να τραβήξω μια φωτογραφία, αλλά προτού πλησιάσω την στάση του λεωφορείου, είδα μια κοπέλα να βγάζει το κινητό της και να φωτογραφίζει πρώτη την αφίσα. Τότε της απηύθυνα τον λόγο, κάνοντας το εξής σχόλιο:
– Ώστε έκανε και σε εσάς τόσο μεγάλη εντύπωση το χιτλερικό μουστάκι του Μητσοτάκη!
– Μα είναι έργο τέχνης, μου απάντησε ειρωνικά.
– Ο πολύς κόσμος, όμως, δεν αντιλαμβάνεται ότι στην πραγματικότητα ζούμε σε καθεστώς έξυπνης δικτατορίας, της ανταπάντησα.
 
Άλλο σχόλιο από την πλευρά της δεν έγινε, αρκέσθηκε να κουνήσει το κεφάλι της συγκαταβατικά και, ακολούθως, αποχώρησε.
 
Πριν τραβήξω την φωτογραφία, αμφιταλαντεύθηκα αν θα έπρεπε να τελειοποιήσω το χιτλερικό μουστάκι, ζωγραφίζοντας το υπόλοιπο τμήμα που έλειπε. Ελλείψει όμως μαρκαδόρου, αποφάσισα να βγάλω την φωτογραφία όπως ακριβώς την έβλεπα. Άλλωστε, η δική μου επέμβαση θα νόθευε την αυθεντικότητα του «έργου τέχνης» που είχε δημιουργηθεί από τον αόρατο ομοϊδεάτη μου.
 
Όταν κέντραρα στο φωτογραφιζόμενο θέμα, δεν είχα αντιληφθεί ότι η αφίσα, εκτός από την προσθήκη του μύστακος που μου είχε κεντρίσει όλη την προσοχή, είχε υποστεί μία ακόμη επέμβαση, δηλ. την προαναφερθείσα επικόλληση του γαλάζιου χαρτιού με το σύνθημα:” ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ”.
 
Αυτό το σύνθημα θυμίζει εκείνο που είχαν εμπνευσθεί οι επικοινωνιολόγοι του ΠΑΣΟΚ επί ηγεσίας Ανδρέα Παπανδρέου, όταν αυτό διεκδικούσε την επανεκλογή του το 1985:
«ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΛΙ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ» (διάβαζε ανάποδα: ακόμα χειρότερες μέρες).
 
Την μεθεπομένη των εκλογών, 27/6/2023, πήγα να ελέγξω αν ο χιτλερικός μύσταξ ήταν στην θέση του, αν κάποιος είχε σκεφθεί να τον τελειοποιήσει ή αν είχε αφαιρεθεί. 
 
Δεν πίστευα στα μάτια μου, όταν διαπίστωσα ότι πάλι το χιτλερικό μουστάκι είχε εξαφανισθεί από το φιλοκαθεστωτικό αόρατο χέρι, το οποίο φρόντισε ξανά να επέμβει σωτήρια υπέρ του πρωθυπούργου.
 
Έτσι, άρχισε να γράφεται η σύντομη ιστορία μιας πολύπαθης προεκλογικής αφίσας και, συνακολούθως, ο αόρατος πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον προστάτη και στον αμφισβητία του έξυπνου δικτάτορα (εφεξής: Ε.Δ.). 
 
Το ζήτημα που χρήζει αναλύσεως είναι η ταυτότητα και ιδίως τα κίνητρα των δύο αυτών αόρατων αντιπάλων: 
 
Άραγε, ο ζωγράφος και ο καθαριστής του μύστακος είναι δύο συγκεκριμένα πρόσωπα που βγαίνουν στον δρόμο εναλλάξ για να προσθέσουν και, αντιστοίχως, να σβήσουν το χιτλερικό μουστάκι ή πρόκειται για διαφορετικά κάθε φορά πρόσωπα που επεμβαίνουν αυθόρμητα, καθώς περνούν από το σημείο της επίμαχης στάσης;
 
Η ανώδυνη εκδοχή είναι η δεύτερη: 
Σε μια κοινωνία που πολώθηκε και πωρώθηκε όσο ποτέ άλλοτε, βρίσκονται κάποιοι περαστικοί, οι οποίοι, αντί να μαυρίσουν ή να ψηφίσουν δαγκωτό τον Ε.Δ., σχηματίζουν με μαύρο μαρκαδόρο το χιτλερικό μουστάκι του ή το σβήνουν με οινόπνευμα ή υγρό μαντηλάκι.
 
Άλλωστε, σε άλλο σημείο της Αθήνας, στην οδό Βουλιαγμένης, απέναντι από το κατάστημα ΚΩΣΤΟΒΟΛΟΣ της Ηλιουπόλεως, η ίδια αφίσα παραμένει σταθερά αλλοιωμένη επί πολλές ημέρες, χωρίς πάντως ο δολιοφθορέας να έχει ζωγραφίσει χιτλερικό μουστάκι. Η αλλοίωση συνίσταται σε μουντζούρωμα των ματιών και του άνω χείλους του πρωθυπούργου Ε.Δ.
 
Σε ό,τι αφορά την αφίσα με το χιτλερικό μουστάκι, όποιος εποπτεύσει με προσοχή τον περιβάλλοντα χώρο της επίμαχης στάσης λεωφορείων, θα εντοπίσει ένα σύνθημα που είναι γραμμένο και πάλι με μαύρο μαρκαδόρο στο κοντινό περίπτερο, στο οποίο πωλούνται και παλαιά-μεταχειρισμένα βιβλία:
Ψόφα Μητσοτάκη!
 
Αν, όμως, οι δύο αντίπαλοι που επεμβαίνουν ο ένας χλευαστικά και ο άλλος πυροσβεστικά πάνω στην εικόνα του Ε.Δ. ενεργούν σκοπίμως και όχι αυθορμήτως, τότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε σφόδρα, στην περίπτωση που ισχύει η εκδοχή ότι ο μυστακοκαθαριστής εκτελεί εντολή η οποία του έχει δοθεί από την κυβέρνηση, προκειμένου να φροντίζει για την αποκατάσταση των στιγματιστικών δολιοφθορών που εντοπίζει σε βάρος της εικόνας του Ε.Δ.
 
Αιτία της ανησυχίας η εξής σκέψη:
Ένα καθεστώς που δείχνει μηδενική ανοχή στην σάτιρα, επειδή τρέμει ότι η προσθήκη του χιτλερικού μύστακος1 στην εικόνα του Ε.Δ. ενδέχεται να λειτουργήσει ως διανοητική επιδημία που θα δοκιμάσει την αντοχή του «ανοσοποιητικού συστήματος» του καθεστώτος, δεν χωρεί αμφιβολία ότι ενσαρκώνει μια τεράστια απειλή για τις ελευθερίες του πολίτη. 
 
Αρκεί, λοιπόν, μια αυτοσχέδια ζωγραφιά που γίνεται με χρήση μαρκαδόρου, για να μετατρέψει την φιλοκαθεστωτική προπαγάνδα σε αντικαθεστωτική και, αντιστοίχως, τον αόρατο ζωγράφο σε επικίνδυνο εχθρό (και, ταυτοχρόνως σε ασύμμετρη απειλή) της έξυπνης δικτατορίας. 
 
Σημειωτέον ότι τον Μάιο του 2022, σε εξωτερικό τοίχο των εγκταστάσεων της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, δίπλα στο κυλικείο που βρίσκεται απέναντι από την κεντρική βιβλιοθήκη, υπήρχε γραμμένο το ανυπόγραφο σύνθημα «Η ΝΕΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ μυρίζει… ΦΑΣΙΣΜΟ». Λίγο καιρό μετά, το υπέροχο αυτό σύνθημα είχε σβηστεί, προφανώς από κάποιους που δεν αντέχουν να καθρεπτίζονται τα χαρακτηρολογικά τους γνωρίσματα σε έναν τοίχο. Ευτυχώς, ο γράφων είχε προλάβει να το απαθανατίσει.
 
Ιδιαιτέρως επίκαιρη είναι η ακόλουθη επισήμανση του Γάλλου μυθιστοριογράφου, ιστορικού, δοκιμιογράφου και δικηγόρου Μωρίς Γκαρσόν (Maurice Garçon) από το βιβλίο του «Ο Δικηγόρος και η Ηθική»2:
 
«Πολλά ολοκληρωτικά καθεστώτα κατέφεραν βαρειά πλήγματα εναντίον του δικαιώματος της ελευθέρας εκφράσεως και συνεπώς κατά της υπερασπίσεως. Υπό το καθεστώς της παλινορθώσεως πολλές υπήρξαν οι κυρώσεις κατά δικηγόρων, διότι δήθεν εστράφησαν κατά των κειμένων νόμων ή γιατί εχλεύασαν πράγματα και πρόσωπα ή τη θρησκεία του κράτους. Ήταν η εποχή που ζητούσαν από τον δικηγόρο όρκο πίστεως στο καθεστώς. Η εποχή αυτή ευτυχώς ανήκει στο παρελθόν. Σε μια παληά απόφαση του 1828 του Συμβουλίου του Σώματος βρίσκεται μια λαμπρή φόρμα η οποία δίνει την απάντηση στο πρόβλημα που μας απασχολεί. “Η ελευθερία της υπερασπίσεως έχει σαν όριο τον επιβεβλημένο σεβασμό προς καθετί που οι νόμοι και η ευπρέπεια μάς παραγγέλλουν να τα σεβόμαστε”». 
 
Δυστυχώς, είναι αρκετά τα σημάδια που δείχνουν ότι, σε αντίθεση με την διαπίστωση του Γκαρσόν, δεν ανήκει στο παρελθόν, αλλά έχει επιστρέψει, εν μέρει καμουφλαρισμένη, η εποχή των ολοκληρωτικών καθεστώτων που πάσχουν από δυσανεξία στην κριτική. 
 
Ιδίως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κατ’ επανάληψιν καταπνίξει διά της βίας ειρηνικές διαμαρτυρίες που εκφράσθηκαν είτε συλλογικά (όπως στην περίπτωση των εν αναστολή υγειονομικών που είχαν διαδηλώσει κάτω από το σπίτι του) είτε ατομικά (βλ. προσφάτως την περίπτωση της Ευδοκίας Τσαγκλή που κατήγγειλε ότι άτομα της φρουράς Μητσοτάκη την πήραν σηκωτή όταν σε ομιλία του τελευταίου φώναξε «όπως στα τρένα»3). 
 
Αν η σπουδή για την αφαίρεση του χιτλερικού μύστακος από την επίμαχη αφίσα του πρωθυπούργου συνδέεται με εκτέλεση κυβερνητικής εντολής, τότε πρόκειται για μία ακόμη ένδειξη ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συμπεριφέρεται ως κυβέρνηση Νέας Δικτατορίας. Αλλά και, αντιστοίχως, ότι το 40,55% των ψηφισάντων κρύβει μέσα του έναν μικρό δικτάτορα! 
 
Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά την επανεκλογή του Ε.Δ., στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί η φωτογραφία του Χίτλερ με μια πιπεράτη λεζάντα…

Πρέπει να επισημανθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπούργος Ε.Δ. συσχετίζεται με τον Χίτλερ: 
Διαρκούσης της υγειονομικής δικτατορίας, είχε κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία του, στην οποία, με την βοήθεια προγράμματος φωτογραφικής επεξεργασίας, εκτός από χιτλερικό μουστάκι, του είχε προστεθεί και χιτλερική φράντζα!
 
Υπάρχει, όμως, και μια ελαφρώς επεξεργασμένη φωτογραφία του Ε.Δ., τραβηγμένη κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Βουλή, στην οποία εικονίζεται με το δεξί του χέρι αυταρχικά υψωμένο και με μια ελαφρά σκίαση κάτω από την μύτη του, η οποία δημιουργεί την εντύπωση ότι φέρει χιτλερικό μουστάκι.
 
Σε άλλη, όμως, παρόμοια φωτογραφία, το χιτλερικό μουστάκι του Ε.Δ. είναι ξεκάθαρα ζωγραφισμένο4
 
Αλλά και τον Μάρτιο του 2021, μετά τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Χαιρετάκης είχε αναρτήσει στην προσωπική του σελίδα ένα σκίτσο στο οποίο ο Ε.Δ. εικονιζόταν με χιτλερικό μουστάκι, ενώ το κυβερνών κόμμα έχει μετονομαστεί σε «Νέα Δικτατορία»5.

Για κυβέρνηση-παλιάτσο με χιτλερικό μουστάκι είχα μιλήσει για πρώτη φορά ο ίδιος σε συνέντευξη που είχα παραχωρήσει τον Νοέμβριο του 2021 στον δημοσιογράφο του ραδιοφωνικού σταθμού Focus Στ. Δαμιανίδη6
 
Επιπλέον, στο άρθρο μου με τίτλο «Ο Μητσοτάκης δικτάτωρ»7, πέραν του σχετικού φωτογραφικού υλικού, αναφέρθηκα στις ομοιότητες που υπάρχουν ανάμεσα στην χιτλερική διακυβέρνηση του 1933 και την μητσοτακική διακυβέρνηση των ετών 2019-2023, η οποία στηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, στους δύο πυλώνες της ναζιστικής επιβολής: από την μια πλευρά στον έλεγχο του Τύπου και, από την άλλη πλευρά, στην ακουστική παρακολούθηση των πολιτών.
 
Ειδικότερα, στο άρθρο αυτό έγραφα, μεταξύ άλλων, ότι:
Κάθε ενδιαφερόμενος να δει καθαρά ποιος δικτάτωρ μας κυβερνά φορώντας την μάσκα του δημοκράτη, θα αρκούσε να επισκοπήσει τα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων σε κυκλοφορία εφημερίδων, για να διαπιστώσει ότι, ακόμη και οι εφημερίδες που στο παρελθόν ανήκαν παραδοσιακά σε αντίπαλο κομματικό στρατόπεδο, όπως π.χ. ΤΟ ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ, ή εφημερίδες που παραδοσιακά ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση, αναδεικνύοντας διάφορα σκάνδαλα, όπως το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (γνωστό και ως «ΠΡΩΤΟ ΨΕΜΑ»), τώρα λιβανίζουν νυχθημερόν τον «γαλάζιο ηγεμόνα».
 
Aπό τους σύγχρονους Έλληνες πρωθυπούργους με χιτλερικό μουστάκι έχει απεικονισθεί και ο Αλ. Τσίπρας. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του LIFO:8 
«Πριν από τις εκλογές που τον ανέδειξαν πανηγυρικά νικητή, ο Τσίπρας γινόταν γκράφιτι στους τοίχους της Αθήνας ως νέος Χριστός. Λίγους μήνες μετά, και αφού άρχισε να εφαρμόζει το επονείδιστο μνημόνιο που ως Μεσσίας θα έσκιζε, νέα γκράφιτι [στα οποία απεικονιζόταν με μορφή Χίτλερ] εμφανίστηκαν, για να αποκαταστήσουν την διαψευσμένη ελπίδα».
 
Σε ό,τι αφορά την χιτλερική απεικόνιση των ξένων ηγετών, αξίζει να σημειωθεί ότι στην νότια Τουρκία είχε συλληφθεί και οδηγηθεί στην φυλακή ένας δεκαεξάχρονος από τη Μερσίνα επειδή ζωγράφισε χιτλερικό μουστάκι σε προεκλογική αφίσα του Ερντογάν9.
 
Είναι, επίσης, αξιομνημόνευτο ένα άσχημο παιχνίδι που το 2014 είχε παίξει ο φωτογραφικός φακός στην τότε καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όταν σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον ομόλογό της Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η σκιά που άθελά του έκανε με το δάχτυλό του στο πρόσωπό της ο δεύτερος παρέπεμπε σε χιτλερικό μουστάκι!10
 
Όσον ούπω, η αφίσα του Ε.Δ. θα αποσυρθεί, επιτέλους, από τις στάσεις των λεωφορείων και έτσι το σίριαλ με τον νοερό τίτλο «βάζε-βγάζε το χιτλερικό μουστάκι του Κυριάκου Μητσοτάκη» θα τελειώσει. 
 
Δεν θα τελειώσουν, όμως, τα έργα της έξυπνης δικτατορίας υπό την καθοδήγηση του πρωθυπούργου που μας έλαχε, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν της πλειοψηφίας η οποία τον ψήφισε. Οιονεί, βεβαίως, πλειοψηφία, δεδομένου ότι η αποχή αυτήν την φορά εκτοξεύθηκε στο 47,17% (στις πρώτες εκλογές ήταν 38,9%), ποσοστό-ρεκόρ για την τελευταία εικοσαετία. 
 
Αν η κυβέρνηση του πρωθυπούργου Ε.Δ. κυβερνήσει και αυτήν την φορά με χιτλερικά μουστάκια και ναζιστικές μπότες που θα συνθλίψουν τα πρόσωπα της συντριπτικής πλειοψηφίας η οποία ΔΕΝ τον ψήφισε, τότε κάθε άλλο παρά απίθανο είναι να τερματισθεί ο βίος της άδοξα.
 
Μια έξυπνη, εκλογική δικτατορία11 που μετρά μόνο φακελάκια, μπορεί να μετρά και μέρες ήδη λίγο μετά την επανεκλογή της! 
 
Όποιοι ενστερνίζονται την θέση του γράφοντος που έχει γίνει προσπάθεια να τεκμηριωθεί με κάθε λεπτομέρεια εδώ και μια τριετία, δηλ. ότι έχει εγκαθιδρυθεί πλέον μια ελληνική και παγκόσμια (έξυπνη) δικτατορία12, τότε δεν θα ήταν άστοχο να παραλλάξει τον τίτλο του βιβλίου του Timur Vermes «Κοίτα ποιος ήρθε πάλι», γράφοντας στην θέση του «ήρθε» το ρήμα «εξελέγη».
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να σταματήσει η λασπολογία σε βάρος των θιασωτών της συνειδητής-μαζικής αποχής, αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά σε πρόσφατο άρθρο της νεοταξίτικης και άκρως φιλοκυβερνητικής εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ“13, όπου αναλύεται το ποιοι ωφελήθηκαν και ποιοι ζημιώθηκαν από το περίφημο… «κόμμα της αποχής», το οποίο «έλαβε» περίπου 800.000 ψήφους! 
 
Αξίζει, επίσης, να διαβάσει συνδυαστικά το άρθρο που δημοσίευσε στο SPORtime ο Ελευθέριος Ανδρώνης με τίτλο «Εκλογές 2023: Κι όμως, έχουμε τον πρωθυπουργό που αξίζουμε – Έχουμε τον λαό που αξίζει αυτόν τον πρωθυπουργό»14. Ο εν λόγω αρθρογράφος αφ’ ενός επικρίνει συλλήβδην τους θιασώτες της αποχής, τσουβαλιάζοντάς τους στην ίδια χωματερή, είτε πρόκειται για συνειδητώς απέχοντες που αρνούνται να επικυρώσουν τον μηχανισμό του ολοκληρωτικού καθεστώτος είτε πρόκειται για αδιάφορους παραλιολάτρες («Χιλιάδες συμπολίτες μας, έκριναν ότι μερικές ώρες στην παραλία είναι πιο σημαντικές από το να πάρουν υπεύθυνη θέση για τα επόμενα 4 χρόνια διακυβέρνησης του τόπου»), αφ’ ετέρου πιθηκίζει φράσεις και συλλογισμούς που έχουν παγιώσει στα κείμενά τους κάποιοι θεωρητικοί στυλοβάτες της αποχής, χωρίς όμως να τους αναφέρει («ο Μητσοτάκης σήμερα δρέπει τους καρπούς, από τα πολιτικά “ήθη και έθιμα” που έσπειρε κατά την περίοδο της πανδημίας. Εκείνο τον καιρό δημιουργήθηκαν οι πρώτες μαζικές “στρατιές” άβουλων, τρομοκρατημένων και βρεφοποιημένων ανθρώπων που προθύμως αντάλλαξαν τις ελευθερίες τους με μία “προνομιακή” θέση στον υγειονομικό φασισμό που επιβλήθηκε»).
 
Σημειώσεις
 
1 Σχετικά με το πώς προέκυψε το χιτλερικό μουστάκι, δηλ. το σήμα κατατεθέν του ολοκληρωτισμού βλ. https://www.mixanitouxronou.gr/pos-proekipse-to-diasimo-moustaki-tou-chitler-pou-ton-apokalousan-freno-gia-tis-mixes-ton-koroidevan-gia-to-astio-schima-alla-o-idios-itan-sigouros-oti-tha-ginotan-nea-moda/
2 Μτφ.: Γ. Πανάγος, Θεσσαλονίκη 1973, σελ. 99.
19 Ιαν
11 O όρος “εκλογική δικτατορία“ αποτελεί παράφραση του όρου “δημοκρατία εκλογών“ που χρησιμοποιεί ο John Keane, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, στο βιβλίο του «Σύντομη ιστορία της δημοκρατίας» (μτφ.: Γ. Μαραγκός, εκδ. Μεταίχμιο, Αθήνα 2022, σελ. 95 επ.). Μεταφέροντας την θέση του Τόμας Τζέφερσον γράφει:
«Σε αντίθεση με τη μοναρχία και τον δεσποτισμό, η δημοκρατία απαιτεί καθοδήγηση, έμπνευση και στήριξη από τους λαϊκούς ηγέτες κατά τον χειρισμό περίπλοκων πολιτικών ζητημάτων. Οι πραγματικοί ηγέτες ηγούνται επειδή πείθουν τους άλλους να τους θαυμάζουν, όχι επειδή τους τραβούν από τ’ αυτιά. Πρόσθεσε όμως ευθύς ότι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία κρατάει τους ηγέτες προσγειωμένους. Τους δίνει την εξουσία να κυβερνούν, αλλά τους βάζει και δοκιμασίες, τους κοροϊδεύει, κάνει αστεία εις βάρος τους και απειλεί τους κατεργάρηδες με απώλεια του αξιώματός τους. Δίνει στους πολίτες τρόπο να ξεφορτώνονται φρικτούς ηγέτες που λένε ψέματα, κλέβουν, εξαπατούν, υπόσχονται θαύματα ή φέρονται σαν δημαγωγοί. Σε αντίθεση με τους μη εκλεγμένους μονάρχες και τους διψασμένους για εξουσία τυράννους και δεσπότες, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι έχουν το αξίωμα μόνο προσωρινά. Η αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση είναι λοιπόν μια εξαιρετική συνταγή για ειρήνη, ένας τρόπος να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος δημιουργώντας χώρο για πολιτικές διαφωνίες και προσφέροντας στους ηττημένους κλάδο ελαίας: της ελπίδας ότι μπορούν να κατέβουν ξανά στις εκλογές, της διαβεβαίωσης ότι δεν υπάρχουν παρίες στο πολίτευμα».
 
Όποιος νουνεχής πολίτης αντιπαραβάλλει το χωρίο αυτό με ό,τι συνέβη στην Ελλάδα την τελευταία τετραετία καθώς και με το αποτέλεσμα των εκλογών, θα αντιληφθεί γιατί ζούμε υπό καθεστώς εκλογικής δικτατορίας αλλά και γιατί δεν είναι απίθανο να ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμος!
 

Ἀγέραστη εὐτυχία!

Γράφει ὁ Νώντας Σκοπετέας
   
Ἀναζητᾷς συνεχῶς τὸν τρόπο νὰ ἀποφύγης τὸν πόνο καὶ τὸν Σταυρό. Μακαρίζει ὁ Κύριος τοὺς πονεμένους, τοὺς κατατρεγμένους καὶ ὀνειδιζόμενους, τοὺς Σταυροφόρους καὶ Χριστοφόρους... Καὶ ἐσὺ ποὺ λογαριάζεσαι ὡς ἄνθρωπος σοβαρὸς καὶ συνετός, μακριὰ ἀπὸ ἀκρότητες καὶ ζήλους ὑπερβολικούς, συντροφιὰ μὲ τὴν λογική σου, λοιδορεῖς τήν ...ἐξωπραγματικὴ χαρμολύπη, τὸν ἀδιανόητο Ζωοποιὸ Σταυρό, τὸν ὁλότελα παράξενο, πρόξενο Ἀθανασίας θάνατο καὶ τὸν παράφρονα εὐεργέτη πόνο... Ἐξίστασαι μὲ ὅλα τοῦτα τὰ ἀσύμβατα μὲ τὸν κόσμο καὶ συνεχίζεις νὰ ἀναζητᾷς τρόπους νὰ μὴν κακοπαθήσης, νὰ μὴν ταλαιπωρηθῇς στὸ ἐλάχιστο. Καὶ ἀπομακρύνεις ὁλοένα καὶ ἐξορίζεις τὸν Σταυρό! Ἀλίμονο! Ἰδοὺ γὰρ ἦλθε διὰ τοῦ Σταυροῦ, χαρὰ ἐν ὅλῳ τῷ κόσμῳ! Ὅλα τὰ μακάρια τὰ κράτησες μακάβρια!
 
Βλέπεις τὰ χρόνια νὰ κυλοῦν, τοὺς γύρω σου νὰ φεύγουν γιὰ τὸ αἰώνιο ταξίδι καὶ ἐσὺ λογαριάζεις πὼς ἐκεῖνοι κάτι δὲν ἔκαναν καλά, κάτι δὲν πρόσεξαν καὶ ἀσθένησαν καὶ πέθαναν... Ἐνῷ ἐσύ, ποὺ φροντίζεις καλὰ τὸν ἑαυτό σου καὶ γυμνάζεις τὸ σῶμα σου καὶ παίρνεις βιταμίνες καὶ ἀποφεύγεις τὰ λιπαρὰ καὶ μιαρά... δὲν θὰ ᾿χεῖς τήν... τύχη τους... Ναὶ παραδέξου το, σοῦ περνᾷ πολλὲς φορὲς ἀπὸ τὸ μυαλὸ ὅτι κάτι θὰ γίνει στὸ ἄμεσο μέλλον, κάτι θὰ ἐφεύρει ἡ...«Αγία ἐπιστήμη» καὶ θὰ τὰ καταφέρεις νὰ μὴν πεθάνεις, ἢ τοὐλάχιστον νὰ παραμείνεις νέος καὶ ἀγέραστος... Γιὰ αὐτὸ καὶ τὴν προσκυνᾷς ἐξάλλου καὶ σὰν εἴδωλο τὴν βάζεις στὸν πιὸ ψηλὸ τὸν θρόνο τὸ χρυσωμένο μὰ κούφιο σὰν ἄψυχο χάλκευμα.
 
Καὶ τρέχεις ξοπίσω ἀπὸ αὐτὸ ποὺ σοῦ ὅρισαν ἄλλοι, ὀθνεῖοι "λόγιοι" καὶ ὄχι ὁ Θεὸς Λόγος ὡς εὐτυχία! Μὰ ποτέ σου δὲν εὐτύχησες ἀληθινά! Ὅλο κάτι ἄλλο τελικὰ ἀναζητᾷς! Καὶ ξανὰ τρέχεις νὰ τὴν προφτάσεις νὰ τὴν γευτεῖς! Στυφάδα καὶ ξέρα γέμισες τὸ μέσα σου ἀδελφέ μου, ταλαίπωρε ἑαυτέ μου... Μάταια ὅλα! Φωνάζει ἡ ψυχὴ καὶ διαμαρτύρεται! Ὅλα τοῦτα θὰ ἐξαφανιστοῦν! Ὅλα μιὰ σκιά, παραδομένα στὴν φθορὰ καὶ στὸν θάνατο... Πόσο ὡραῖα τὸ διατυπώνει ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Δαμασκηνὸς στὴν νεκρώσιμο:
 
Ποῦ ἐστὶν ἡ τοῦ κόσμου προσπάθεια; Ποῦ ἐστιν ἡ τῶν προσκαίρων φαντασία; Ποῦ ἐστιν ὁ χρυσὸς καὶ ὁ ἄργυρος; Ποῦ ἐστι τῶν οἰκετῶν ἡ πλημμύρα καὶ ὁ θόρυβος; Πάντα κόνις, πάντα τέφρα, πάντα σκιά. Ἀλλὰ δεῦτε βοήσωμεν τῷ ἀθανὰτῳ Βασιλεῖ· Κύριε, τῶν αἰωνίων σου ἀγαθῶν ἀξίωσον, τὸν μεταστάντα ἐξ ἡμῶν, ἀναπαύων αὐτὸν ἐν τῇ ἀγὴρῳ μακαριότητι...
 
Νά, αὐτὸ ποὺ δὲν θὰ γεράσει ποτὲ ἀδελφέ μου!
Νά, ἡ ἀληθινὴ εὐτυχία!
Ὁ προορισμός!
Τὸ αἰώνιο Φῶς του Χριστοῦ μας!
Τῶν εὐφραινομένων ἡ κατοικία!
 
Νῶντας Σκοπετέας
 
Ἀπόσπασμα ἀπὸ ὁμότιτλη ἐκπομπή
 

Το «όραμα» χούντας ανέτειλε!!! Ομιλία «σταθμός» του Σβαμπ στην Κίνα για όλον τον πλανήτη

Ο Klaus Schwab, ο ιδρυτής και πρόεδρος του παγκοσμιοποιητικού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), επαίνεσε για άλλη μια φορά το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) για τα «επιτεύγματά» του. 
 
Κατά την διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας στο « Καλοκαιρινό Νταβός » του WEF που λαμβάνει χώρα στην Τιαντζίν της Κίνας, ο Σουάμπ μίλησε με αγάπη για το μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, τον Λι Κιάνγκ, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην εκδήλωση.
 
Ο ιδρυτής του WEF είπε στον Li ότι «είμαστε πρόθυμοι να μάθουμε από το όραμά σας για την Κίνα και τον κόσμο». 
 
«Ο πρωθυπουργός Λι είναι ο όγδοος πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Πολιτικού Γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος», εξήγησε ο Schwab. 
 
«Ο πρωθυπουργός Λι ανέλαβε το γραφείο του τον Μάρτιο στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας σε μια κρίσιμη στιγμή όταν η Κίνα υιοθέτησε νέα μέτρα ελέγχου του COVID και άρχισε να ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη, τον κοινωνικό δυναμισμό και την διεθνή συνεργασία», συνέχισε. 
 
Ο Schwab επαίνεσε την κομμουνιστική χώρα – κάτι που έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν – λέγοντας ότι «έχει σημειώσει αξιοσημείωτα επιτεύγματα στην οικονομία, στην κοινωνική ανάπτυξη, στην διπλωματία και σε πολλούς άλλους τομείς». 
 
Ο ιδρυτής του WEF σημείωσε ότι ο οργανισμός του έχει «πάνω από 40 χρόνια φιλικής και εκτεταμένης συνεργασίας με την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία σήμερα στον κόσμο» και τόνισε ότι το WEF «θα συνεχίσει να καταπολεμά τον κατακερματισμό και να αγωνίζεται για διάλογο, κατανόηση και συνεργασία ως υπερασπιζόμαστε ένα μέλλον όπου τα έθνη πρέπει να συνεργαστούν για την συλλογική ευημερία της ανθρωπότητας». 
 
 
Είπε επίσης ο Σβαμπ: 
«Ζούμε σε μια εποχή αλλαγής και αναστάτωσης άνευ προηγουμένου, ωθούμενες από εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία, από σφοδρές γεωπολιτικές εντάσεις, όπως επίσης και από κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. 
 
Όλοι εκείνοι οι παράγοντες θα επιδράσουν στο μέλλον της ανθρωπότητας. Ο πλανήτης αυτούς τους καιρούς χρειάζεται θαρραλέους και διορατικούς ηγέτες που να μπορούν να αξιοποιήσουν τη δύναμη της καινοτομίας, να επιβάλουν το κοινό καλό και να μπορούν να συμπράξουν με όλους τους τομείς, τις περιοχές, τα κράτη και τις κουλτούρες ώστε να δημιουργήσουμε ένα πιο ειρηνικό, συμπεριληπτικό, βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον. 
 
Οι νέοι πρωταθλητές της καινοτομίας από πάνω από 90 χώρες είναι μαζί μας εδώ στην Tianjin (Κίνα). 
 
Αντιπροσωπεύετε τα λαμπρότερα, τα καλύτερα μυαλά από τις επιχειρήσεις, την κυβέρνηση, την κοινωνία των πολιτών, την Academia και τις τέχνες. 
 
Είστε οι πρωτοπόροι, οι επιχειρηματίες, οι καταλύτες και οι δημιουργοί που διαμορφώνουν τα νέα σύνορα της ανθρώπινης προόδου (σ.σ. της ανθρώπινης πορείας προς την απόλυτη φυλακή)».
 
photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-AFP POOL
 
Δείτε σχετικό βίντεο ΕΔΩ

Αποκαλύφθηκε η αλήθεια στο Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης... (βίντεο)



από το κανάλι askitis

Αυτό είναι το πιο σημαντικό βίντεο που θα παρακολουθήσετε φέτος. Εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσω της Κόβιντ-19 με σκοπό το κέρδος.

Ο Δρ David MARTIN στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: " Ο SARS δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο και η Κόβιντ19 ήταν μια σκόπιμη απελευθέρωση, ένας χημικός και βιολογικός πόλεμος και μια προμελετημένη τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε εναντίον της ανθρωπότητας".

Ο Δρ David Martin (https://www.davidmartin.world/about/), ιδρυτής και πρόεδρος της M-CAM ®, μιας κορυφαίας εταιρείας διαχείρισης χρηματοοικονομικών κινδύνων, σχεδιαστής ποσοτικών δεικτών, δημιουργός πολλών εταιρειών, εμπειρογνώμονας αναθεώρησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ερευνητής με δημοσιεύσεις στο δίκαιο, την ιατρική, τη μηχανική, αφού ξόδεψε αυτά τα χρόνια για να φέρει στην επιφάνεια την αλήθεια, παρουσιάζει την έκθεσή του στη Διεθνή Σύνοδο Κορυφής Covid III στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην ομιλία του στις 3 Μαΐου 2023, αποκαλεί την Κόβιντ19 μια πράξη προμελετημένης εγχώριας τρομοκρατίας, έναν χημικό και βιολογικό πόλεμο που διαπράττεται κατά της ανθρωπότητας.

Ο κορονοϊός αναγνωρίστηκε ως παθογόνο με δυνατότητα τροποποίησης και χρήσης για βιολογικό πόλεμο ήδη από το 1965 και μετατράπηκε σε χίμαιρα τη δεκαετία του 1970.

Η πρόθεση ήταν να δημιουργηθεί μια ευρεία αποδοχή των εμβολίων μέσω της πυροδότησης μιας παγκόσμιας πανδημίας.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ: https://nioland.substack.com/p/558

Άντζελα Ζήλεια: Εφυγε το «κορίτσι» του Ξανθόπουλου

Δεν άντεξε η Αντζελα Ζήλεια τελικά τον χαμό του αγαπημένου της παρτενέρ στις μελό ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες Νίκου Ξανθόπουλου και, έξι μήνες μετά τον θάνατό του, πέταξε ψηλά για να τον βρει στους ουρανούς. Εκεί όπου ήδη ο θίασος της Κλακ Φιλμς στήνει ξανά σκηνικό.
 
Από τον Νίκο Νικόλιζα
 
Ο θάνατός της φαίνεται πως ήταν μαρτυρικός, καθώς η σπουδαία πρωταγωνίστρια και τραγουδίστρια πριν από πέντε μέρες έπεσε μέσα στο σπίτι της και έσπασε τη σπονδυλική της στήλη, με την πολυαγαπημένη της κόρη να τη μεταφέρει σε ιδιωτική κλινική.
 
Ωστόσο, οι αφόρητοι πόνοι έφεραν την ανακοπή καρδιάς, με τον επιστήθιο φίλο της Τέρη Χρυσό να θρηνεί μέσω της «Espresso» τον χαμό της. «Για μισό αιώνα με την Αντζελα ήμασταν φίλοι καρδιακοί. Σαν αδέλφια. Γυρίσαμε όλο τον κόσμο με περιοδεία και δοξαστήκαμε όπου και να πήγαμε. Το αποτέλεσμα ήταν να μην προλάβω να της πω δυο κουβέντες όσο ήταν ζωντανή. Δεν πρόλαβα να πάω στο νοσοκομείο και θα το φέρω βάρος στη συνείδησή μου» λέει με λυγμούς ο Τέρης Χρυσός. Η υπέροχη ηθοποιός και τραγουδίστρια «έφυγε» χθες το πρωί, σε ηλικία 88 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο. Ο μοναδικός χαρακτήρας της, τα τραγούδια που ερμήνευσε, αλλά και οι ρόλοι της δίπλα στο «παιδί του λαού» την κατατάσσουν στις σπουδαίες πρωταγωνίστριες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.
 
Η ίδια εδώ και πολλά χρόνια είχε αποφασίσει να απέχει από δημόσιες εμφανίσεις. Ωστόσο, τα πολλαπλά προβλήματα υγείας που είχε τα τελευταία χρόνια, τόσο κινητικά όσο και όρασης, την ανάγκασαν να απομονωθεί στο σπίτι της, έχοντας συντροφιά μόνο την πολυαγαπημένη της κόρη, καθώς και έναν γάτο, για να της κρατάνε παρέα και να την προστατεύουν από την κατάθλιψη, που φοβόταν περισσότερο από κάθε άλλη ασθένεια.
 
Σπαρακτικές εξομολογήσεις
 
Η σπουδαία ηθοποιός και τραγουδίστρια τα Χριστούγεννα του 2019 είχε μιλήσει εκτενώς στην «Espresso» για τα προβλήματα υγείας που την ανάγκασαν να απομονωθεί στο σπίτι της. «Αυτούς τους πόνους και τα μαρτύρια που πέρασα για δύο χρόνια να μην τα ζήσει άλλος άνθρωπος, παιδί μου…» ήταν τα πρώτα λόγια της στον υπογράφοντα, σε μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής.
 
Μετά τον θάνατο του επί 60 χρόνια συζύγου της Μιχάλη, το 2018, η Ζήλεια βρήκε ολοκληρωτική παρηγοριά στην πολυαγαπημένη της κόρη, καθώς και σε έναν γάτο, που λάτρευε. «Αν δεν είχα και αυτή την αισιοδοξία που έχω έμφυτη στη ζωή μου, θα είχα “φύγει” με όσα πέρασα» έλεγε τότε, προσπαθώντας να ξεπεράσει τον «γολγοθά» της με τη φυματίωση, που για εκείνη ήταν μαχαιριά στην καρδιά…
 
Αλήθεια, ποιος δεν θυμάται τη μεγάλη πρωταγωνίστρια στην ταινία «Η οδύσσεια ενός ξεριζωμένου» με τον Νίκο Ξανθόπουλο; Ποιος δεν έχει σιγοτραγουδήσει το διαχρονικό σουξέ της «Καλώς όρισες, έρωτα»; Με τις 35 ταινίες της στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου και τα ελληνικά και διεθνή βραβεία που απέσπασε για τις ερμηνείες της στο ελαφρό τραγούδι, η Αντζελα Ζήλεια έγινε ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό.
 
Στη ίδια εξομολόγηση ψυχής στην «Espresso» είχε αναφερθεί και σε όσα είχε περάσει και παραλίγο να της στοιχίσουν τη ζωή της. «Τη φυματίωση την αντιλήφθηκε εντελώς τυχαία ένας γείτονάς μου, που είναι δερματολόγος. Με έβλεπε με κάτι γάζες στον λαιμό και μου λέει: “Αντζελα, τι έχεις εκεί; Για να δω”. Βγάζει τις γάζες και τι να δει ο άνθρωπος; Μου λέει: “Είναι φυματίωση”. Πήγα στο δημόσιο νοσοκομείο που μου υπέδειξε, έκανα ειδικές εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι όντως είχα φυματίωση. Και εκεί μου είπαν οι γιατροί ότι η φυματίωση μπορεί να βρεθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός μας. Χρειάστηκε, λοιπόν, να πάρω το φάρμακο που μου έδωσαν, το οποίο είναι πολύ πιο ισχυρό από χημειοθεραπεία. Οπως αντιλαμβάνεστε, αυτό επηρέασε όλο τον οργανισμό μου. Διαλύθηκε το ασβέστιο στους σπονδύλους κι αυτοί έσπασαν. Δύο ολόκληρα χρόνια τα πέρασα στο κρεβάτι. Κοιμόμουν και ξυπνούσα με τους πόνους» περιέγραφε, ενώ για τα άλλα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, αλλά και για τον θάνατο είχε αναφέρει:
 
«Δεν βλέπω καλά, ενώ για την κουφαμάρα βάζω ακουστικό. Τηλεόραση δεν βλέπω καθόλου, γιατί δεν μπορώ να ξεχωρίσω πράγματα μέσα εκεί. Εχω το γνώθι σαυτόν και ξέρω ότι ο θάνατος είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφύγει κανείς. Ο,τι γεννιέται πεθαίνει. Εγώ το θέμα του θανάτου το έχω εμπεδώσει, το έχω συζητήσει με τον εαυτό μου και λέω ότι κάποια στιγμή θα “φύγω”. Πριν από έναν χρόνο “έφυγε” ο σύζυγός μου. Και του έλεγα: “Μη μου την κάνεις πρώτος και μείνω πίσω μόνη μου”. Και μου έλεγε: “Οχι, δεν θα μείνεις μόνη σου”. Και τελικά με άφησε μόνη». Με τον σύζυγό της, ο οποίος την ακολουθούσε παντού πιστά, γύρισε όλη την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία. Η Αντζελα Ζήλεια τραγούδησε στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου και διακρίθηκε, λαμβάνοντας πολύ χειροκρότημα στην πολύχρονη καριέρα της. «Το χειροκρότημα δεν μου λείπει. Δεν το έχω ανάγκη. Πριν από δύο χρόνια, που ήμουν καλά, θα σου έλεγα, ναι, με ενδιέφερε το χειροκρότημα. Ομως, τώρα θέλω μόνο υγεία» ξεκαθάριζε τότε στην «Espresso».
 
«Ειλικρινά, είμαι πολύ γεμάτος άνθρωπος. Καμιά δουλειά δεν την κάνει ένας άνθρωπος χωρίς να αντιμετωπίσει δυσκολίες. Χωρίς να πονέσει. Το ίδιο συνέβη και σε μένα. Ολες οι δουλειές έχουν τα καλά, έχουν και τα άσχημα. Υπάρχει καθημερινός αγώνας επιβίωσης για όλους. Αγώνας δρόμου, μέχρι να σε πιστέψουν οι συνάδελφοί σου. Από αυτούς στηρίζεσαι στην αρχή και μετά πρέπει να σε πιστέψει ο κόσμος. Δεν νοσταλγώ τίποτα από το παρελθόν. Δεν μου αρέσει να γυρίζω πίσω. Δεν θα καθίσω να ζήσω με τις αναμνήσεις. Αν το κάνω αυτό, θα πάθω κατάθλιψη. Το απαγορεύω στο μυαλό μου να θυμάται τα προηγούμενα. Κι έχω καταφέρει και κουβεντιάζω με τον εαυτό μου. Η κατάθλιψη, άλλωστε, περιμένει στη γωνία για όλους. Και το καθημερινό μεγάλο μου άγχος είναι να μη μεγαλώσει η στραβομάρα μου και να στέκομαι στα πόδια μου όρθια. Να μπορώ να συντηρούμαι. Να μην κρεβατωθώ. Τα 86 χρόνια που διανύω είναι μακρύς χρόνος. Και έζησα καλά όλα αυτά τα χρόνια της ζωής μου. Και επιτυχίες είχα και δόξα γνώρισα και όλα καλά μού πήγαν. Τώρα μεγάλωσα πολύ. Εχω την κορούλα μου, που με στηρίζει και τη στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις. Εκείνη είναι το στήριγμά μου. Από τους συναδέλφους μου έχω συχνές επαφές με τον Τέρη Χρυσό, τον Δάκη και την Κλειώ Δενάρδου. Ωστόσο, πλέον είμαστε όλοι μεγάλοι σε ηλικία. Γιατί, αγόρι μου, κακά τα ψέματα, έτσι και πατήσεις τα 80, από εκεί και πέρα σε παίρνει η κατηφόρα» έλεγε συγκινημένη, αλλά με πολλή υπερηφάνεια για όσα έζησε.
 
Η κηδεία της σπουδαίας ηθοποιού και τραγουδίστριας θα γίνει τη Δευτέρα, στο Γ΄ Νεκροταφείο Αθηνών, στις 11 το πρωί.