Σελίδες

22 Μαΐου 2023

Oχι εκλογές, μόνο δημοσκοπήσεις!

(το άρθρο γράφτηκε προ των εκλογών)

 
Η ζωή θα ήταν πιο όμορφη για τους εξουσιαστές αν, αντί για τις κάλπες, στήνονταν μόνο exit polls
 
Του Παναγιώτη Λιάκου
 
Και είπεν εχθές (εννοεί 18 Μαίου) , σε τηλεοπτική εκπομπή στο Open, ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της δημοσκοπικής εταιρίας MRB:
«Πρόσκληση στους ψηφοφόρους που θα βγαίνουν από την κάλπη να δέχονται να συμμετέχουν (σ.σ.: στις δημοσκοπήσεις), διότι, εάν πυροβολήσουμε το τελευταίο εργαλείο που μας έχει απομείνει δημοκρατικά, θα ‘χουμε θέμα… Διότι τότε θα δημιουργηθούν πολίτες δύο ταχυτήτων: αυτοί που θα ξέρουν κι αυτοί που δεν θα ξέρουν. Κι αυτό είναι επικίνδυνα πράγματα (σ.σ.: αυτό είναι επικίνδυνα πράγματα!!!!). 
 
Άρα, για να μπορεί να φτάνει η πληροφορία και στον κόσμο, γιατί, παρόλο που έχουν δεχθεί επιθέσεις οι δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια, όλοι τις διαβάζουμε, γιατί έστω ένα κέντρο βάρους όλοι το παίρνουν από εκεί. Και διεθνώς δεν έχει υπάρξει κάτι άλλο που να αντικαταστήσει τις δημοσκοπήσεις».
 
Είναι πολλά τα νέα που κόμισε ο κ. Μαύρος. Πρώτον: Οι κάλπες είναι «το τελευταίο εργαλείο που μας έχει απομείνει δημοκρατικά». Ολοι νομίζαμε ότι το μέγιστο εργαλείο των δημοκρατιών είναι το δημοψήφισμα και το σύνηθες εργαλείο της έκφρασης της λαϊκής βούλησης είναι οι εκλογές. Ούτε ένα συνταγματικό κείμενο, σε οποιαδήποτε χώρα, δεν κάνει μνεία περί δημοσκοπήσεων.
 
Δεύτερον: Η γνώση (προφανώς εννοεί για τα πολιτικά πράγματα και τις απόψεις της κοινωνίας επί διαφόρων θεμάτων) αντλείται μόνο μέσω των δημοσκοπήσεων. Αν δεν δεις τα νούμερα στον Πρετεντέρη, είσαι αδαής. Οι κοινωνικές επαφές σου είναι άκυρες και αφερέγγυες σε σχέση με εκείνη που σου αναλύουν οι χρυσοπληρωμένοι δημοσκόποι.
 
Τρίτον: Αυτό το «διεθνώς δεν έχει υπάρξει κάτι άλλο που να αντικαταστήσει τις δημοσκοπήσεις» είναι στ’ αλήθεια πρωτοπόρος άποψις, διότι λησμονεί και τις εκλογές και τα πάνδημα συλλαλητήρια και τις μαζικές κοινωνικές κινητοποιήσεις, τις συλλογές υπογραφών και άλλα τινά.
 
Ως υστερόγραφο θα θέσουμε στον κ. Μαύρο δύο απλές ερωτήσεις, από αυτές που κάνουν οι αφελείς ή/και οι κακοπροαίρετοι:
 
1. Ολη αυτή η γνώση που μας δίνουν οι δημοσκόποι πού πάει να κρυφτεί όταν οι εκλογές αποδεικνύουν ότι έσφαλαν στα συμπεράσματα και τα στατιστικά τους;
2. Μήπως οι δημοσκοπήσεις χρησιμεύουν κυρίως στην παραγωγή εντυπώσεων και όχι στην αποτύπωσή τους;
 
 
ΣΧΟΛΙΟ

Πολύ σωστά...
Κι ένα ακόμα ερώτημα:
Οι δημοσκοπήσεις μπορούν να πιάσουν ή τουλάχιστον να καταδείξουν την εκλογική νοθεία της Singular....
Μπααααα.....

ΥΓ. Μου αρέσει όταν οι δημοσκόποι και οι αναλυτές δεν μπορούν να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα... και όταν εκπλήσσονται και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, στην προκειμένη περίπτωση οι της ΝΔ, που έλεγαν χθες βράδυ, εν χορω.... "Δεν το περίμενα". Κανείς Ελληνας δεν το περίμενε... Το περίμενε όμως η Singular. Ούτε καν η φυσιολογικη φθορά της ΝΔ, δεν υπήρξε... γιατί προφανώς όλα είναι ΜΗ φυσιολογικά... σε αυτά τα αποτελέσματα, όσον αφορά την ΝΔ και τους μικρούς της παρέας...

Για καμμιά σοβαρή ένσταση κατά των εκλογών, μην περιμένετε: 1ον διότι ο Αρειος Πάγος δεν επιτρέπει ένσταση επί του συνολικού αποτελέσματος των εκλογών, αλλά ΜΟΝΟ επι συγκεκριμένου Εκλ. Τμήματος.
2ον. Επειδή ο μόνος που μπορεί να κάνει σοβαρή ένσταση είναι ο Συριζα, αλλά δυστυχώς έκανε τα ίδια τον Σεπτ του 2015 που επρόκειτο να καταποντιστεί μετά από την προδοσία του δημοψηφίσματος και το 3ο Μνημόνιο (αλλά και τότε τον χρειάζονταν οι ΗΠΑ για να ξεπουλήσει την Μακεδονία) και ίσως τα ξανακάνει και στο μέλλον...

Κατά τα λοιπά ας ετοιμαστούμε για όσα λεει ο κ. Μάξιμος στο newsbreak.... για το επόμενο ξεπούλημα με εντολή πάλι ΗΠΑ. (δείτε ΕΔΩ)

ΥΓ.2 Λυπήθηκα Νατσιό και Κωνσταντοπούλου, αλλά προφανώς δεν τους λυπήθηκε η Singular, η οποία στην προσπάθειά της να ανεβάσει στους 146 βουλευτές την ΝΔ, τους πάτησε φρένο στο 2,9.... Αν εμπαιναν στην Βουλή η ΝΔ, δεν θα ξεπερνούσε τους 125-130...
Ασε που και οι δύο προφανώς θα ενοχλούσαν ο μεν την ΝΔ και η δε τον Σύριζα με τον δυνατό λόγο τους...
Mου θυμίζει στο Πανεπιστήμιο κάποιους καθηγητές που άφηναν τους φοιτητές στο μάθημα με 4,8 και 4,9 .... αλλά εκεί μαζεύονταν καμμιά δεκαριά φοιτητές και απειλούσαν να σπάσουν το κεφάλι του καθηγητή, ο οποίος έμπαινε μέσα άρον άρον και άλλαζε στο 5 την βαθμολογία... κι όλοι ήταν ευχαριστημένοι.

Εδώ δεν γίνεται να σπάσουμε το κεφάλι του καθηγητή, γιατί αυτός είναι σε ένα κτίριο στην Β. Σοφίας και απέξω το φυλάνε κάτι πεζοναύτες....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.