Σελίδες

7 Μαΐου 2023

ChatGPT: Όλες οι παγκόσμιες εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα πιθανότατα απορροφώνται από τα δέντρα

Μετάφραση: Απολλόδωρος
1 Μαΐου, 2023 | Yudi Sherman | Διαβάστε το εδώ
 
Το chatbot ChatGPT με τεχνητή νοημοσύνη παραδέχθηκε την Τρίτη απρόθυμα ότι όλες οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πιθανότατα απορροφώνται από τα δέντρα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την κουλτούρα της "κλιματικής αλλαγής" και τις θυσίες που απαιτεί.
 
Το ChatGPT, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο, χαιρετίστηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ως "η αρχή της γεννητικής έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης". Οι χρήστες μπορούν να συνομιλούν με το ChatGPT, το οποίο είναι προγραμματισμένο να παράγει αυτόματες απαντήσεις με βάση έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης. Το πρόγραμμα που υποστηρίζεται από τη Microsoft έχει επιβεβαιωθεί ότι προωθεί έντονα παγκοσμιοποιητικές ατζέντες, όπως η δημιουργία μιας ψεύτικης μελέτης για να προσπαθήσει να ισχυριστεί ότι υπάρχουν περισσότερα από δύο φύλα.
 
Θέσαμε στο ChatGPT διάφορες ερωτήσεις, όπως τον αριθμό των δέντρων στον κόσμο, την ποσότητα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που απορροφάται από κάθε δέντρο και τον αριθμό των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος.
 
Το πρόγραμμα απάντησε με γνωστές εκτιμήσεις. Υπάρχουν πάνω από τρία τρισεκατομμύρια δέντρα στον κόσμο, με το μέσο ώριμο δέντρο να απορροφά μεταξύ 48 και 200 κιλών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Τα δέντρα επιστρέφουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης. 
 
Περίπου 40 δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα ετησίως, πράγμα που σημαίνει ότι, σύμφωνα με τις χαμηλότερες εκτιμήσεις, τα δέντρα μπορούν να απορροφήσουν πάνω από 20 δισεκατομμύρια περισσότερους τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από ό,τι υπάρχουν στην πραγματικότητα.
 
Όπως υπολόγισε το ChatGPT: 0,022 μετρικοί τόνοι ανά δέντρο ετησίως x 3,04 τρισεκατομμύρια δέντρα = 66,88 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι CO2 που απορροφώνται ετησίως από τα δέντρα.
 
Αλλά το πρόγραμμα ήταν απρόθυμο να κάνει την παραδοχή:
 
Αυτό είναι περισσότερο από την ετήσια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, η οποία είναι περίπου 40 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι ετησίως. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια θεωρητική εκτίμηση και προϋποθέτει ότι όλα τα δέντρα είναι υγιή και απορροφούν ενεργά διοξείδιο του άνθρακα. 
 
Στη συνέχεια, το ChatGPT προσπάθησε να ισχυριστεί ότι "ενώ τα δέντρα μπορούν να απορροφήσουν σημαντική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, δεν μπορούν να απορροφήσουν όλο το διοξείδιο του άνθρακα", επειδή "παράγοντες όπως η αποψίλωση των δασών, οι ασθένειες και η κλιματική αλλαγή μπορούν να μειώσουν την ικανότητα των δέντρων να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα". Αλλά όταν της ζητήθηκε να δώσει εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των δέντρων που δεν μπορούν να απορροφήσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δεν είχε καμία.
 
Επιπλέον, το πρόγραμμα προσπάθησε πολλές φορές να μετατοπίσει τη συζήτηση στις "εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου", όπως το οξείδιο του αζώτου και το μεθάνιο, τα οποία, όπως είπε, τα δέντρα δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν.
 
Αλλά και αυτό, επίσης, το ChatGPT αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι δεν είναι αλήθεια.
 
"Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), οι παγκόσμιες ανθρωπογενείς (ανθρωπογενείς) εκπομπές μεθανίου το 2019 ήταν περίπου 363 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (MtCO2e), ενώ οι παγκόσμιες ανθρωπογενείς εκπομπές οξειδίου του αζώτου ήταν περίπου 5,4 εκατομμύρια MtCO2e", έγραψε το chatbot.
 
Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου και οξειδίου του αζώτου εξακολουθούν να είναι λιγότερες από ένα δισεκατομμύριο, που εξαλείφονται εύκολα από τρία τρισεκατομμύρια δέντρα.
 
"Έτσι, ενώ η συγκεκριμένη ποσότητα εκπομπών οξειδίου του αζώτου που μειώνεται από τα δέντρα και τα δάση είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, είναι σαφές ότι τα δέντρα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον μετριασμό των επιπτώσεων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο περιβάλλον", έγραψε το ChatGPT.
 
Τα στοιχεία αυτά μπαίνουν σφήνα στην ιδέα ενός φόρου άνθρακα, ένα μέτρο που επικροτείται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το οποίο θα φορολογούσε τους ανθρώπους για κάθε τόνο άνθρακα που εκπέμπεται, συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης, και θα φορολογήσει σε μεγάλο βαθμό τους αγρότες που εκτρέφουν ζώα.
 
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau εφάρμοσε έναν φόρο άνθρακα το 2019, ο οποίος αποδείχθηκε ευεργετικός για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ παράλληλα ελάφρυνε τις τσέπες των φορολογουμένων. Εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους για τους Καναδούς πολίτες, ένας από τους οποίους είναι η αύξηση των τιμών της βενζίνης.
 
Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών επικύρωσε πέρυσι την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Biden για το "κοινωνικό κόστος του άνθρακα" (SCC), η οποία έχει ως στόχο να βάλει μια τιμή σε κάθε τόνο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το κόστος υπολογίζεται σε 51 δολάρια, το οποίο μπορεί να μετακυλιστεί στους φορολογούμενους.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, αυτόν τον μήνα καταφέρθηκε εναντίον των Αμερικανών που αντιτίθενται στους φόρους άνθρακα και πρότεινε ακόμη και την απαλλοτρίωση, δηλαδή όταν η κυβέρνηση οικειοποιείται με τη βία ιδιωτική περιουσία, στο όνομα της "κλιματικής αλλαγής".
 
Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχουν υποστηρίξει τη διανομή κρέατος τύπου Β' Παγκοσμίου Πολέμου για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
 
Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν να κλείσουν οι επιχειρήσεις που εκπέμπουν πολύ άνθρακα.
 
Η πόλη της Νέας Υόρκης κήρυξε αυτόν τον μήνα πόλεμο στο κρέας και τα γαλακτοκομικά - τα οποία καταργεί σταδιακά για τους κατοίκους της - λόγω του "αποτυπώματος άνθρακα" τους.
 
Η πόλη Louisville του Κολοράντο απαγόρευσε τη δημιουργία νέων πρατηρίων βενζίνης, η Ουαλία τερμάτισε τα νέα οδικά έργα και οι Δανοί αξιωματούχοι πρότειναν φόρο στο κρέας για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
 
---
Δικτυογραφία:
ChatGPT: All global carbon emissions likely absorbed by trees | Frontline News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.