Σελίδες

17 Μαΐου 2023

Η διερευνητική εντολή θα δοθεί στο πρώτο κόμμα;

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
 
Εκλογές 2023. Θα μιλάμε γι αυτές με προεκλογικό ύφος ως τις 21 Μαίου και στη συνέχεια, μέχρι ένας καλός Θεός ξέρει, ανάλογα με τα αποτελέσματα. Αλλά επειδή πολλά μας ξεφεύγουν, θέλω να δούμε έστω και εκ των υστέρων, μερικά «σημάδια» που σε άλλους «κάτι» λένε και σε άλλους δεν λένε τίποτα. Θέλω να δούμε, έστω σήμερα, κάποια αξιοσημείωτα που συνέβησαν στην προεκλογική περίοδο που κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να περάσουν και να φύγουν χωρίς σχολιασμό.
 
1. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε επίσκεψη και ομιλία του στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς, μιλώντας στη συγκέντρωση, είπε μεταξύ άλλων: «Θα κερδίσουμε και τις 9 μονοεδρικές -Ο χάρτης θα γίνει συνολικά γαλάζιος». Γρεβενά, Ζάκυνθος, Θεσπρωτία, Καστοριά, Κεφαλονιά, Πρέβεζα, Σάμος, Φλώρινα, Φωκίδα, Χίος είναι αυτές οι μονοεδρικές περιφέρειες και μπορεί το αποτέλεσμά τους να μην έχει μεγάλη επίπτωση στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, πάντα, όμως, κάτι δείχνουν. Μια –ας πούμε- «τάση». Θα μπορούσε ίσως να το πει και λίγο πιο… ευγενικά κοινοποιώντας τη σιγουριά του ο πρωθυπουργός. Όταν δίνεται μια μάχη, μια πολιτική μάχη, μια στρατιωτική μάχη, έστω μια… ποδοσφαιρική μάχη, το να προεξοφλείται η νίκη δεν είναι και ό,τι καλύτερο. 
 
 Ωστόσο ο Μητσοτάκης δεν τους τη χρωστούσε κι όλας την ευγένεια. Το τι έχει ακούσει αυτές τις εβδομάδες…. ας μην το κουβεντιάσουμε. Στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, ο κόσμος θέλει να την ακούσει την αισιοδοξία του αρχηγού. Είναι δε τόσο επιθετικοί, τόσο αισιόδοξοι, τόσο κραυγαλέοι οι αντίπαλοί του ώστε μάλλον καλά έκανε.
 
2. Στη διακομματική επιτροπή για το debate, συζητήθηκε αίτημα των δημοσιογράφων που είχαν επιλεγεί για το συντονισμό, να έχουν το δικαίωμα για μια ελεύθερη ερώτηση στους πολιτικούς αρχηγούς. Το αίτημα ΔΕΝ έγινε δεκτό. Και έτσι έγινε το debate. Περιεκτικό αλλά ανάλατο. Με τις θέσεις των κομμάτων αλλά χωρίς ενδιαφέρον. Ένα debate που έγινε για να γίνει αλλά και πού έγινε, απλώς βαρεθήκαμε. Γιατί άραγε; Τι ήταν οι έξι επιλεγμένοι δημοσιογράφοι; «Πράκτορες του εχθρού»; Επικίνδυνα άτομα; Ανυπόληπτοι επαγγελματίες που θα υπέβαλαν σκανδαλοθηρικές ερωτήσεις ή ερωτήσεις που θα έφερναν σε δύσκολη θέση τους πολιτικούς; Οι έξι επαγγελματίες θεωρήθηκαν επικίνδυνοι για το προφίλ των πολιτικών αρχηγών. Πώς τη δέχτηκαν αυτή την προσβολή στην ακεραιότητά τους οι δημοσιογράφοι και δεν αποχώρησαν; Φοβήθηκαν τους δημοσιογράφους; Τόσο μεγάλη εκτίμηση τρέφουν στους Έλληνες δημοσιογράφους; 
 
3. Κάτι σημαντικό που ΔΕΝ αναλύθηκε επαρκώς στον Ελληνικό λαό: Το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι εκλογές; Ξέρει ο Έλληνας τι ψηφίζει; Οι περισσότεροι μάλλον ναι. Αλλά εκτός από τους πάσης φύσεως «αρνητές», είμαστε βέβαιοι ότι θα ψηφίσουμε σωστά; Ο καθένας μας, ψηφίζοντας, θεωρεί ότι ψηφίζει σωστά. Ξέρει όμως ότι αναλόγως του εκλογικού συστήματος –απλή αναλογική στην πρώτη αναμέτρηση, ενισχυμένη αναλογική μετά- η ψήφος του μπορεί να «μετρήσει» υπέρ κάποιου κόμματος που ΔΕΝ ψήφισε;.
 
Με την απλή αναλογική που ισχύει για τις 21 Μαίου, η αναλογία μεταξύ ψήφων και εδρών είναι για όλα τα κόμματα η ίδια. Αυτός ο νόμος δεν έχει μικρά και μεγάλα κόμματα. Έχει 300 έδρες που μοιράζονται αναλογικά μόνο όμως στα κόμματα που περνάνε το όριο του 3%. Άρα μένουν «αδιάθετες έδρες» και «αδιάθετοι» ψηφοφόροι. Και στη συνέχεια, που πάνε ; Πώς κατανέμονται; Υπάρχει χρόνος. Για εξηγείστε στον λαό.
 
4. Τελικά ποιος θέλει να συνεργαστεί με κάποιον «άλλον»; Οι περισσότεροι λένε «όχι». Αλλά η απλή αναλογική είναι αμείλικτη. Πήρες το ποσοστό που σου εξασφαλίζει τις απαραίτητες έδρες; Γίνεται κυβέρνηση. Δεν το πήρε κανείς; Τι θα γίνει την ίδια ώρα που θα ξέρουμε τα τελικά αποτελέσματα; Πάμε για δεύτερο γύρω με ενισχυμένη; ‘Η μήπως θα γίνει «κάτι άλλο»; Ξέρετε με σιγουριά αν θα γίνει δεύτερος γύρος εάν κανείς δεν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία; Εγώ δεν είμαι 100% σίγουρος γιατί κανείς αρχηγός δεν μού το έχει πει. Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά θα ακολουθήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών; Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος που ορίζει τη διαδικασία, «αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής. 
 
Και επειδή γνωρίζω καλά Ελληνικά…. για ξαναδιαβάστε τις προηγούμενες 5-6 γραμμές. Θα δοθεί διερευνητική εντολή; Και τι θα μπορούσε να γίνει σ αυτή την περίπτωση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.