ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟ 1974, ΑΠΟ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ Η ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΕΛΙΚΗ ΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΚΛΕΙΣΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ.
Επίκαιρο θυμο-γράφημα, από Ομάδα Εργασίας και Έρευνας του συγγραφέα Αντώνη Αντωνά.
Αποσπασματικές δημοσιευμένες πληροφορίες με πρόσθετα σχόλια μας.
Σε ακόμα ένα βήμα υλοποίησης του εποικισμού της Αμμοχώστου προχωρά η Άγκυρα, η οποία μέσω της παράνομης «Επιτροπής Περιουσιών», που λειτουργεί στην βόρεια κατεχόμενη Ελληνική Κύπρο εξασφάλισε την αγορά τριών ξενοδοχείων και δύο ορόφων πολυκατοικιών, όλες ιδιοκτησίες Ελληνοκυπρίων στην Αμμόχωστο. Αγοραστής, σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Bakis, το οποίο προκάλεσε αναστάτωση στην κυπριακή κυβέρνηση- χωρίς όμως μέχρι στιγμής να διαψευσθεί- είναι Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας. Σε δηλώσεις του ο Τούρκος επιχειρηματίας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην τουρκική κυβέρνηση και εννοεί αυτά, που λέει για την Αμμόχωστο. Δηλαδή το σύντομο άνοιγμα της πόλης, προς χρήση και κατοίκηση, κατά παράβαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καλούν την Τουρκία να μην εποικίσει την Αμμόχωστο και να την αποδώσει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της. Ο Τουρκοκύπριος αγοραστής συνέχισε στις δηλώσεις του, σημειώνοντας ότι προγραμματίζει να επαναλειτουργήσει τα τρία ξενοδοχεία, αρχής γενομένης από το 2025.
Ελληνοκυπριακή αμηχανία …
Η αναστάτωση της Κυπριακής κυβέρνησης μετά την αποκάλυψη, για την αγοραπωλησία των ελληνοκυπριακών περιουσιών στην Αμμόχωστο προέκυψε και από το γεγονός ότι η Yenis Bakis, ανατύπωσε τα ιδιωτικά συμφωνητικά της αγοραπωλησίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριου επιχειρηματία, τα οποία έφεραν και σφραγίδες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πάντως το «Τμήμα Κτηματολογίου» σε ανακοίνωσή του, σημειώνει πως τα συμφωνητικά ουδέποτε κατατέθηκαν, αλλά πρόκειται για βεβαιώσεις του γνήσιου των υπογραφών των συμβαλλομένων. Αυτή εξάλλου είναι η πρακτική, που ακολουθείται σε πράξεις αγοραπωλησίας μέσω της Επιτροπής Περιουσιών της Τουρκίας….
Σε δηλώσεις του για το θέμα ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Σίμος Ιωάννου σημείωσε, πως εάν οι πωλήσεις έγιναν μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», τότε η διαδικασία είναι νόμιμη!!!! Σημείωσε δε ότι εδώ και έξι χρόνια δεν υπάρχουν συνομιλίες για το Κυπριακό και πως αν δεν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις η πόλη των Βαρωσίων θα χαθεί. «Αν νομίζουν κάποιοι ότι αυτό το στάτους κβο είναι υπέρ μας, δεν είναι», κατέληξε ο δήμαρχος της περίκλειστης πόλης.
Πιο συγκεκριμένα εν συντομία…
Με τίτλο «Ανοίγουν τρία ξενοδοχεία στο κλειστό Βαρώσι», η Γενί Μπακίς γράφει σήμερα ότι Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας δήλωσε ότι αγόρασε από τους Ε/κ ιδιοκτήτες τους, τρία ξενοδοχεία και δύο ορόφους πολυκατοικιών στην περίκλειστη Αμμόχωστο και σε περίπτωση, που δεν προκύψει οποιοδήποτε εμπόδιο εντός δύο μηνών, θα τ’ ανοίξει και θα δέχεται κρατήσεις για το 2025. Σύμφωνα με το Τ/Κ Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, στο δημοσίευμα προστίθεται ότι ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας αγόρασε τους δύο ορόφους σε πολυκατοικία για να διαμένουν άτομα, που θα εργάζονται στο ξενοδοχείο. Υποστηρίζεται δε ότι ο επιχειρηματίας, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται καθόλου, έχει πάρει «έγκριση» από το Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, για το συμβόλαιο αγοράς των ξενοδοχείων και των ορόφων που αγόρασε και είπε (σσ: δεν γράφει πού το είπε) ότι «του εμπνέει εμπιστοσύνη η στάση της Τουρκίας στο θέμα του Βαρωσιού» και οι δηλώσεις στις οποίες προβαίνει συνεχώς για το θέμα ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα Μετίν Φεϊζίογλου».
Ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας είπε επίσης ότι έστρεψε τις επενδύσεις του στο *Βαρώσι. λόγω του ότι το «ελληνοκυπριακό» Υπουργείο Εσωτερικών, όπως γράφει το δημοσίευμα, ενέκρινε τις πωλήσεις και επικύρωσε τις συμφωνίες. Πρόσθεσε ότι θα κάνει πλέον στο Βαρώσι όλες του τις επενδύσεις και θα επαναφέρει στο Βαρώσι τις παλιές της μέρες.
Διαβάστε και μερικές άλλες δημοσιευμένες και πληροφορίες σχετικά με την «απάντηση» της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξάγεται τα δικά σας συμπεράσματα.
*Βαρώσι. (Παρένθεση)
Με την Τουρκική ονομασία Βαρώσι ή Βαρώσια αποκαλούν μέχρι σήμερα την νέα, εκτός των τειχών, πόλη της Αμμοχώστου. Η πόλη της Αμμοχώστου αναδημιουργήθηκε σταδιακά, κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν, μετά την κατάληψη της Αμμοχώστου από τους Τούρκους το 1571, οι Έλληνες κάτοικοι της εξεδιώχθησαν από την εντός των τειχών πόλη για λόγους ασφαλείας των Τούρκων κατακτητών, και εγκαταστάθηκαν νοτιότερα, έξω από τα τείχη. Ο οικισμός, που δημιουργήθηκε εκεί ονομάστηκε από τους Τούρκους Βαρώσι ή Βαρώσια, από την τουρκική λέξη vαros που σημαίνει προάστιο.
Σημ. Η ονομασία Αμμόχωστος υπήρχε από τους πρώτους μ.Χ. αιώνες ως τοποθεσία. Αλλά και η θαμμένη κάτω από την άμμο ερειπωμένη Αρσινόη συνετέλεσε στην ονομασία της νέας πόλης. Η λέξη Αμμόχωστος ήταν τοπωνύμιο και αρχικά περιέγραφε, ως επίθετο, τη χωσμένη στην άμμο περιοχή και την ερειπωμένη και θαμμένη Αρσινόη: η αμμόχωστος πόλις. Ο οικισμός, που αναπτύχθηκε από Έλληνες, πάνω ή δίπλα από τα ερείπια της Αρσινόης αναφερόταν με το επίθετο αυτό και έλαβε την ονομασία Αμμόχωστος. Με αυτόν τον τρόπο δόθηκε το όνομά της στην πόλη. Αμμόχωστος λοιπόν σημαίνει «πόλη χωσμένη στην άμμο» και πράγματι, η πόλη του Ευαγόρα είναι ξακουστή για την αμμουδιά της, που θεωρείται από τις καλύτερες της Μεσογείου. Είναι γνωστή και ως «η πόλη του πορτοκαλιού», χάρις στα πλούσια περιβόλια της, και ως «η πόλη των ανεμομύλων» και είναι αδελφή πόλη της αρχαίας Ελληνικής Σαλαμίνας. Η πόλη πήρε το όνομά της από τη Σαλαμίνα της Αττικής. Στη σύγχρονη γλωσσολογία, θεωρείται πως το όνομα «Σαλαμίς» προέρχεται από τη ρίζα Σαλ- (άλας· δηλαδή αλμυρό νερό) και -άμις (δηλαδή στη μέση), έτσι Σαλαμίνα είναι (ο τόπος) εν μέσω θαλασσινού νερού. Τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η Σαλαμίνα κατοικείται από Αχαιούς Έλληνες από τον δωδέκατο αιώνα π.Χ. (Ύστερη Εποχή του Χαλκού Γ΄).
Επί του θέματος.
Η συγκεκριμένη πρακτική της ιδιωτικής συμφωνίας δεν είναι άγνωστη μιας και έχει παρουσιασθεί και σε άλλες περιπτώσεις, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι οι ιδιοκτήτες των τριών ξενοδοχείων να προσέφυγαν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων που έχει συστήσει η Τουρκία στα κατεχόμενα, να ήλθαν σε συμφωνία και τα ξενοδοχεία να πουλήθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» δυο από τους τρείς των ξενοδοχείων φαίνεται να είχαν προσφύγει στην Επιτροπή Αποζημιώσεων της Τουρκίας στα κατεχόμενα.
Σχετικά με το δημοσίευμα σήμερα στην τ/κ εφημερίδα Γενί Μπακίς, που αφορά δηλώσεις T/κ επιχειρηματία ότι αγόρασε από τους E/κ ιδιοκτήτες τρία ξενοδοχεία στο Βαρώσι “και η συμφωνία εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών της ΚΔ”, δημοσιοποιώντας και έγγραφο ιδιωτικής συμφωνίας πώλησης, οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι, όπως φαίνεται «πρόκειται για την διαδικασία apostille». Η διαδικασία αυτή αφορά «έγγραφα ιδιωτικού δικαίου π.χ. διαθήκες, συμφωνίες, πληρεξούσια έγγραφα, να παραπέμπονται για πιστοποίηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Σημειώνεται ότι, τα υπόψη έγγραφα θα πρέπει προηγουμένως να παρουσιάζονται ενώπιον πιστοποιούντος υπαλλήλου, για πιστοποίηση της υπογραφής που φέρει το έγγραφο και ακολούθως στην Επαρχιακή Διοίκηση για πιστοποίηση της υπογραφής και της σφραγίδας του πιστοποιούντος υπαλλήλου»!!!
Όπως εμφαίνεται στα παράνομα έγγραφα
ο εκπρόσωπος της πωλήτριας εταιρείας SOLO KTHMATIKHΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ LTD, με
τους γνωστούς άγνωστους Κύπριους ιδιοκτήτες είναι ο κ. Σωκράτης
Σολομωνίδης. 25.4.2023. Μάρτυρας Κλεάνθης χωρίς επώνυμο και Πιστοποιούντες κυβερνητικοί υπάλληλοι οι κ.κ. Ανδρούλλα Αρέστη και η
Σούλλα Τζιωνή.
Σε ερώτηση για ποιο λόγο γίνεται αυτή η διαδικασία, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως χρησιμοποιείται για να πιστοποιηθεί περεταίρω η γνησιότητα των υπογραφών ή κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη να χρησιμοποιήσει αυτό το έγγραφο στο εξωτερικό.
Σύμφωνα και με πληροφορίες του ΚΥΠΕ της Κ.Δ, δύο εκ των τριών περιπτώσεων των ακινήτων, που φέρονται να έχουν αγορασθεί από τον T/κ επιχειρηματία εντός του Βαρωσιού, αφορούν σχετικές αιτήσεις στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» στα κατεχόμενα. Είχαν πληροφορίες για επαφές E/κ ιδιοκτητών ξενοδοχειακών μονάδων με επιχειρηματίες «στην άλλη πλευρά» και είχαν ενημερώσει σχετικά το Προεδρικό και το ΥΠΕΞ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου σημειώνοντας όμως ότι δεν γνώρισαν για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αναμένουν, πρόσθεσε, περισσότερες πληροφορίες από το ΥΠΕΣ γι’ αυτές τις περιπτώσεις, σημειώνοντας ότι η διαδικασία apostille γίνεται «πάνω σε ένα έγγραφο και θα έπρεπε να έχουμε …τα μάτια μας ανοικτά». Θα έπρεπε, συνέχισε, ο πιστοποιών υπάλληλος να ενημέρωνε ότι η πώληση αφορούσε την περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου. Εάν οι πωλήσεις, είπε, έγιναν μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», τότε για τον T/κ αγοραστή η διαδικασία είναι …νόμιμη και ο E/κ πήρε τα λεφτά. Εδώ υπάρχει πολιτικό ζήτημα, σημείωσε ο Δήμαρχος. «Η ουσία είναι να σταματήσει η προσπάθεια πώλησης των περιουσιών, γιατί αν συνεχισθεί, η περίκλειστη περιοχή θα χαθεί». Σημείωσε δε ότι εδώ και έξι χρόνια δεν υπάρχουν συνομιλίες κι αν δεν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια λύση, αυτοί που «πιστεύουν ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουν συνομιλίες-ισχυρίστηκε-, να μην μέμφονται αυτούς, … που πάνε και πωλούν τις περιουσίες τους. Αν νομίζουν κάποιοι ότι αυτό το στάτους κβο είναι υπέρ μας, δεν είναι». Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου ανέφερε επίσης ότι διερευνά και ο Δήμος τα στοιχεία, που αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα και προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες των τριών ξενοδοχείων, που αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα. Πίστευε και μη ερεύνα …
ΤΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ:
CLEO HOTEL
GOLDEN SEASIDE APARTMENTS HOTEL
και AEGEAN HOTEL.
Τώρα τα δικά μας εύλογα ερωτήματα.
1ον. Πως ο πιστοποιών δημόσιος υπάλληλος έβαλε την σφραγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστω για να πιστοποιήσει υπογραφές σε παράνομο έγγραφο του Τ/Κ καθεστώτος; Έπρεπε την ίδια στιγμή να απολυθεί.
2ον. Πως οι Ε/Κ επιχειρηματίες, που δεν έχουν ντροπή, αλλά μόνο συμφέρον παράνομα και καταχρηστικά «πώλησαν» σε ΤΚ επιχειρηματία περιουσία τους κατεχόμενη, η οποία είναι καταχωρημένη μόνο στο κτηματολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
3ον. Τα αργύρια που έλαβαν θεωρούνται νόμιμα ή είναι ξέπλυμα βρώμικου χρήματος; Έχουν δηλωθεί στη φορολογική τους δήλωση;
4ον. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει *νομοθετήσει διάταγμα το οποίο απαγορεύει ρητά σε ξένους επιχειρηματίες να αγοράζουν κατεχόμενες Ε/Κ περιουσίες και δύναται να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης ή ακόμη και να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία τους στο εξωτερικό. Ισχύει αυτό για τον Τ/Κ επιχειρηματία και όλους τους υπόλοιπους, που λυμαίνονται κατεχόμενες Ε/Κ περιουσίες. Γιατί δεν το εφαρμόζει;
5ον. Γιατί η Κ.Δ. δεν θεσπίζει νόμους αυστηρούς και για Ε/Κ που παράνομα ξεπουλούν περιουσίες στα κατεχόμενα;
6ον. Αναγνωρίζει η Κ.Δ. την παράνομη «Τ/Κ Επιτροπή ακίνητης περιουσίας» του κατοχικού καθεστώτος, που Δούρειος Ίππος είναι για την πλήρη τουρκοποίηση της Ελληνικής Β. Κύπρου.
Κλπ, κλπ…. Δεκάδες τα ερωτηματικά. Μηδέν οι απαντήσεις και αν τυχόν υπάρξει κάποια απάντηση από αρμοδίους δελφική, θα είναι με πολλές ερμηνείες, που δεν εξάγουν ασφαλές συμπέρασμα.
*Ο Κυπριακός Ποινικός Κώδικας, Κεφ. 154, αναφέρει ρητώς ότι κάθε άτομο που εν γνώσει του διαπράττει απάτη με το να εκμεταλλεύεται περιουσία που ανήκει σε άλλο άτομο, χωρίς τη συγκατάθεση του τελευταίου ( Εδώ έχουμε και συγκατάθεση και …πώληση από Ε/Κ.!!!), είναι ένοχος κακουργήματος, αλλά και υπόκειται σε ποινή μέχρι 7 χρόνια φυλάκισης. Σύμφωνα με το Νόμο, άτομο που διαπράττει απάτη, θεωρείται αυτό που εμπλέκεται με ξένη ακίνητη περιουσία, την οποία: (α) πωλεί, ενοικιάζει ή υποθηκεύει ή δίνει τη χρήση της σε άλλο άτομο και/ή (β) δημοσιεύει ή με άλλο τρόπο προωθεί την πώληση, ενοικίαση ή υποθήκη ή χρήση του ακινήτου από άλλο άτομο και/ή (γ) ολοκληρώνει συμφωνία για την πώληση, ενοικίαση ή υποθήκη ή χρήση του ακινήτου από άλλο άτομο και/ή (δ) είναι το άτομο που αποδέχεται την πώληση, ενοικίαση ή υποθήκη ή χρήση της εν λόγω ακίνητης περιουσίας. Αναλόγως των γεγονότων, δύναται να εκδοθεί Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης εναντίον ατόμων που ενδέχεται να διωχθούν για ανάμειξή τους στα προαναφερθέντα ποινικά αδικήματα στη Δημοκρατία. Ξένοι επισκέπτες «προειδοποιούνται» επίσης ότι διαφημιστικό υλικό για περιουσίες που προσφέρονται προς πώληση στις περιοχές, οι οποίες δεν βρίσκονται κάτω από τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυβέρνησης, μπορεί να κατασχεθεί όταν βρεθεί στην κατοχή προσώπων που διέρχονται από τις περιοχές βόρεια της νεκρής ζώνης προς τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεδομένου ότι τα 4/5 των περιουσιών στις περιοχές που βρίσκονται βόρεια της νεκρής ζώνης ανήκουν στους βίαια εκτοπισμένους ιδιοκτήτες (ο όρος «ιδιοκτήτες» περιλαμβάνει και το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας), μπορεί λογικά να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το διαφημιστικό υλικό σχετίζεται με παράνομες δραστηριότητες, ακόμα αν κατά την ώρα της ανακάλυψής του δεν υπάρχει απόδειξη που να συνδέει το αντικείμενο της διαφήμισης με συγκεκριμένους εκτοπισμένους ιδιοκτήτες.
Το εν λόγω υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μαρτυρία σε μελλοντική υπόθεση εναντίον σφετεριστών περιουσίας, που βρίσκεται βόρεια της νεκρής ζώνης. Θεωρείται επίσης ως υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη διάπραξη εγκλημάτων, όπως σύμφωνα με το Άρθρο 281 του Ποινικού Κώδικα – χρήση γης εγγεγραμμένης στο όνομα άλλου χωρίς τη συγκατάθεση του εγγεγραμμένου ιδιοκτήτη – και το Άρθρο 14 του Νόμου για την Εγγραφή Κτηματομεσιτών – όπου, ουδείς δύναται να ασκήσει το επάγγελμα του κτηματομεσίτη ή να προβληθεί με αυτή την ιδιότητα, εκτός αν είναι δεόντως εγγεγραμμένος και έχει στην κατοχή του ετήσια άδεια που εκδίδει το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών.
Με βάση τα πιο πάνω, τέτοιο διαφημιστικό υλικό μπορεί να κατασχεθεί, καθώς υπάρχει εύλογη υποψία ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της παράνομης πώλησης περιουσίας στις περιοχές που βρίσκονται βόρεια της νεκρής ζώνης. Μετά την κατάσχεσή του, το εν λόγω υλικό θα διαβιβαστεί στην αστυνομία προς αξιολόγηση και κατάλληλη χρήση. Είναι επιτακτικό όπως ληφθούν πλήρεις καταθέσεις από πρόσωπα, που μεταφέρουν αυτό το υλικό, αφού μπορεί να είναι δυνητικοί μάρτυρες σε δικαστικές διαδικασίες. Αν προκύψει εύλογη υποψία ότι το πρόσωπο, που κατέχει το υλικό συμμετέχει ενεργά σε κύκλους, που προωθούν παράνομες συναλλαγές περιουσιών ή την εκμετάλλευση ξενοδοχείων, που ανήκουν σε εκτοπισμένους ιδιοκτήτες, μπορεί να εκδοθεί εναντίον του διάταγμα σύλληψης.
Στο δια ταύτα η κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι σήμερα για ποιό σφετεριστή και καταπατητή ξένο ή τούρκο, των κατεχομένων Ελληνοκυπριακών περιουσιών εξέδωσε διάταγμα σύλληψης του ή κατέσχεσε περιουσιακά του στοιχεία, που βρίσκονται στο εξωτερικό; Ποιο έσυρε σε διεθνή δικαστήρια. Ποιος τιμωρήθηκε; Ποιος;;; Για αυτό η ατιμωρησία και οι ανοχές μας θρασύτητα γεννούν …και το θράσος είναι χρήσιμο σ’ αυτούς τους τυχοδιώκτες, που ξέρουν να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες.
Σημ. Με μια ετυμηγορία που μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέβαλε στην Τουρκία την καταβολή αποζημίωσης ύψους 90 εκατ. ευρώ για την εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού. Η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει το ποσό αυτό, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη ποινή, που της έχει επιβάλει ποτέ το ΕΔΑΔ, εντός τριών μηνών. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί, η ποινή επιβαρύνεται με τόκο ίσο με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ συν 300 μονάδες βάσης. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της καταδίκης της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ, στην υπόθεση Κύπρος εναντίον Τουρκίας, η οποία είχε εκδικαστεί τον Μάιο του 2001. Η Ολομέλεια του Δικαστηρίου είχε διαπιστώσει τότε πολλαπλές και συνεχιζόμενες παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ) και καταδίκασε την Τουρκία για την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Ομως, τότε, είχε επιφυλαχθεί να ανακοινώσει την ποινή που θα επέβαλλε σε μεταγενέστερο στάδιο.
Η ετυμηγορία του ΕΔΑΔ προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση στην Κύπρο και αναστάτωση στην Τουρκία. Διαβλέποντας ότι η απόφαση θα είναι αρνητική για τη χώρα του, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου, τοποθετήθηκε επί του θέματος ήδη πριν από τις ανακοινώσεις του Δικαστηρίου, λέγοντας ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ «δεν είναι δεσμευτική και δεν έχει οποιαδήποτε αξία για την Αγκυρα». Υπαινίχθηκε, μάλιστα, ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Η Κυπριακή κυβέρνηση, από την πλευρά της, χαιρέτισε την απόφαση του ΕΔΑΔ και δήλωσε ότι προσβλέπει στην άμεση συμμόρφωση της Τουρκίας, ώστε να σταματήσει η παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.
Αν τα είδατε εσείς, τα είδαμε και εμείς….. Αποζημιώσεις οι Έλληνες Κύπριοι, δεν θέλουν. Τις πατρογονικές τους εστίες και ιερά τους εδάφη … θέλουν.
Εν συνεχεία, η Κυπριακή Δημοκρατία επανέφερε το θέμα των αποζημιώσεων στη βάση της απόφασης του 2001, ενώπιον του ΕΔΑΔ πριν από μερικά χρόνια, ενώ πρόσθεσε στο αίτημα καταβολής αποζημιώσεων στις οικογένειες των αγνοουμένων και τους εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους της Καρπασίας, στη βάση του άρθρου 41 της ΕΣΑΔ. Το άρθρο αυτό ορίζει ότι «το ΕΔΑΔ μπορεί, αν είναι αναγκαίο, να απαιτήσει καταβολή πλήρους αποζημίωσης υπέρ του ενάγοντος». Η Τουρκία υποστήριζε ότι η προσφυγή της Κύπρου ήταν καθυστερημένη και ότι το άρθρο 41 της ΕΣΑΔ δεν έχει εφαρμογή σε διακρατικές υποθέσεις. Το Δικαστήριο απέρριψε και τις δύο αυτές αιτιάσεις και επέβαλε, με 15 ψήφους έναντι 2, στην Τουρκία να καταβάλει 30 εκατ. ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και 60 εκατ. ευρώ που αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι της Καρπασίας.
Οπως επισημαίνουν με κοινή δήλωσή τους 9 δικαστές του ΕΔΑΔ, η χθεσινή απόφαση σηματοδοτεί μια νέα εποχή σε ό,τι αφορά την επιβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Δικαστήριο και ένα σημαντικό βήμα υπέρ του σεβασμού του νόμου στην Ευρώπη. Αλλοι δύο δικαστές υποστηρίζουν ότι το ΕΔΑΔ, με την απόφασή του αυτή, έστειλε το μήνυμα στα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ότι ο πόλεμος και οι συνέπειές του δεν θα είναι ανεκτές και θα επισείουν τιμωρία…..
Πότε τιμωρήθηκε η Τουρκία; Αναμείνατε λοιπόν, ότι πρώτον οι σφετεριστές Τούρκοι θα συμμορφωθούν και δεύτερον ότι θα … τιμωρηθούν! Τα 90 εκατομ. είναι μόριο αέρος σε σύγκριση με αυτά, που κατάκλεψαν και για τους χιλιάδες αμάχους που κατέφαξαν…. Και εκτός αυτών σύλησαν 550 εκκλησιές και πώλησαν σε λαθρεμπόρους και αρχαιοκάπηλους αμύθητους αρχαιολογικούς θησαυρούς.
Το ανεπανάληπτο συγκινητικό μήνυμα στα συρματοπλέγματα της σκλαβωμένης Αμμοχώστου από Ελληνίδα Κυπρία πρόσφυγα.
«ΑΦΗΣΑ ΜΕΣΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ. ΑΝΟΙΞΕΤΕ»
Και η αλυσοδεμένη πόλη…άνοιξε για τους ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ και εισέβαλαν ξανά με Γ΄ ΑΤΤΙΛΑ, επί Ελληνικού, αλλά και Ευρωπαϊκού εδάφους. Και οι δόλιοι σύμμαχοι μας αρκούνται στα μεγάλα κούφια λόγια περί καταδίκης. Αίσχος, ντροπή. GET LOST σε όλους, που εγκατέλειψαν την Ελληνική Κύπρο μόνη και έσωθεν και έξωθεν επίδοξους ολετήρες …..
Και η Κυπριακή Δημοκρατία κωφεύει και ανέχεται και τις πράξεις Ελληνοκυπρίων επιχειρηματιών και τους παράνομους καταπατητές Τούρκους …. Ο σιωπών δοκεί συναινείν. ΑΙΔΩΣ!
Τιμής ένεκεν προσθέτουμε και ένα απόσπασμα από λυρικό πόνημα του Αντώνη Αντωνά. ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ.
ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΚΟΥΡΑΓΙΟ./ΚΡΑΤΑ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ, ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΧΕΙΣ ΒΑΣΤΑΞΕΙ ΠΟΝΟ…./ ΑΕΙΦΟΡΟΣ, ΕΝΑΛΙΑ,/ ΖΩΗΦΟΡΟΣ *ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ. *ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ/ ΟΙ ΜΑΡΑΜΕΝΕΣ ΔΑΦΝΕΣ,ΤΑ ΖΑΡΩΜΕΝΑ ΜΕΡΣΙΝΙΑ./ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΥ, ΘΑ ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΟΥΝ,/ ΘΑ ΜΥΡΟΒΟΛΗΣΟΥΝ, ΤΑ ΑΗΔΟΝΙΑ ΤΑ ΠΙΚΡΟΓΕΛΑΣΜΕΝΑ, / ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΤΗΝ ΑΜΜΟ ΘΑ ΚΕΛΑΔΗΣΟΥΝ/ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΛΑΛΗΣΟΥΝ, / ΟΙ ΝΥΜΦΕΣ ΚΑΙ ΝΕΡΑΙΔΕΣ ΞΑΝΑ ΘΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΟΥΝ/ ΚΑΙ ΖΩΗ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ, ΜΕ ΤΙΣ ΓΛΥΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥΣ / ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΘΑ ΥΜΝΗΣΟΥΝ… ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ…/ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ./ ΤΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΘΑ ΔΙΩΞOYN ΚΑΙ ΑΓΕΡΑΣ ΘΑ ΦΥΣΗΞΕΙ ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ
*Σαλαμίνα. Η αδελφή αρχαία ΕΛΛΗΝΙΚΗ πόλη της Αμμοχώστου. Η Σαλαμίνα υπήρξε πρωτεύουσα της Κύπρου για χίλια περίπου χρόνια και σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε από τον Τεύκρο, γιό του Τελαμώνα, βασιλιά του νησιού της Σαλαμίνας και αδελφού του Αίαντα, ο οποίος κατέφθασε στην Κύπρο μαζί με άλλους Έλληνες με το τέλος του Τρωικού πολέμου. Τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η Σαλαμίνα κατοικείται από Αχαιούς από τον δωδέκατο αιώνα π.Χ. (Ύστερη Εποχή του Χαλκού Γ.Η αρχαία Ελληνική Σαλαμίνα απέχει περί τα 6 χλμ από Αμμόχωστο.
Η τελευταία συμφορά, της τουρκικής εισβολής και κατοχής, που συνεχίζεται από το 1974, αποτελεί μια ανείπωτη τραγωδία. Όμως, η Ατέλειωτη Ιστορία δεν μπορεί παρά να συνεχίσει. Η πόλη θα ξαναβρεί την ελευθερία της και οι κάτοικοί της θα επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες, στην αγαπημένη τους Αμμόχωστο.
Καρτερούμεν μέραν νύχταν/ να φυσήσει ένας αέρας/ στουν τον τόπον πο `ν καμένος/ τζι’ εν θωρεί ποτέ δροσιάν/Για να φέξει καρτερούμεν/ το φως τζιήνης της μέρας/ πο `ν να φέρει στον καθ’ έναν/ τζιαι δροσιάν τζαι ποσπασιάν
ΣΤΙΧΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ. ΚΏΣΤΑ ΜΟΝΤΗ. Απόσπασμα.
Είναι δύσκολο να πιστέψω/ πως μας τους έφερε/ η θάλασσα της Κερύνιας/ είναι δύσκολο να πιστέψω/ πως μας τους έφερε/ η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας Ανασήκωσε την πλάτη/ κι απόσεισέ τους Πενταδάχτυλέ μου/ ανασήκωσε την πλάτη/ κι απόσχισέ τους.
Επιμέλεια από Ομάδα Εργασίας και Έρευνας του συγγραφέας Αντώνη Αντωνά από κατεχόμενη Αγία Μεσαορία, που θρήνησε στενούς φίλους και συγγενείς μεταξύ των οποίων και τον ήρωα αδελφό του, όπως και όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή την ομάδα μας. Κανείς από εμάς δεν διανοήθηκε, αν και κατέχουμε μεγάλη ακίνητη περιουσία στην κατεχόμενη Κύπρο μας, να πωλήσει έστω σπιθαμή γης στους βαρβάρους. Τα αργύρια τους χέρια και καρδιά θα μας κάψουν και επί συκέας θα *κρεμαστούμε… ως *Ιούδες.
*Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο λέει ότι, μετά τη σύλληψη του Ιησού από τις ρωμαϊκές αρχές και πριν τη σταύρωση του, γεμάτος τύψεις ο Ιούδας επέστρεψε τα τριάντα αργύρια στους ιερείς και έπειτα κρεμάστηκε επί συκέας….
Ματθ. 27,5 καὶ ῥίψας τὰ ἀργύρια ἐν τῷ ναῷ ἀνεχώρησε, καὶ ἀπελθὼν ἀπήγξατο (Και αφού έριψεν τα αργύρια στον ναόν, έφυγε και επήγε και εκρεμάσθη).
«Κατανοήστε (φιλάργυροι) τι έπαθε εκείνος· πώς και τα χρήματα έχασε και την αμαρτία διέπραξε· πώς και τη φιλαργυρία δεν απόλαυσε και την ψυχή του έχασε. Διότι τέτοια είναι η τυραννία της φιλαργυρίας. Ούτε το αργύριο χάρηκε, ούτε την παρούσα ζωή, ούτε τη μέλλουσα· αλλά τα έχασε όλα μαζί, και αφού πήρε πονηρή δόξα από αυτούς τους ίδιους, έτσι απαγχονίστηκε»
Και τέλος αν υπάρχει τέλος …
«Η γης δεν έχει κρικέλια για να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν μήτε μπορούν, όσο κι αν είναι διψασμένοι να γλυκάνουν το πέλαγο με νερό μισό δράμι. Και τούτα τα κορμιά πλασμένα από ένα χώμα, που δεν ξέρουν, έχουν ψυχές. Μαζεύουν σύνεργα για να τις αλλάξουν, δε θα μπορέσουν, να τις ξεκάμουν αν ξεγίνουνται οι ψυχές. Δεν αργεί να καρπίσει τ’ αστάχυ δε χρειάζεται μακρύ καιρό για να φουσκώσει της πίκρας το προζύμι, δε χρειάζεται μακρύ καιρό το κακό για να σηκώσει το κεφάλι, κι ο άρρωστος νους, που αδειάζει δε χρειάζεται μακρύ καιρό για να γεμίσει με την τρέλα,νῆσός τις ἔστι…». Απόσπασμα Σεφέρη.
ΣΧΟΛΙΟ ΘΑΝΟΥ
Είναι τουλάχιστον εξωφρενικό να πουλάνε οι αδερφοί μας Ελληνες της Κύπρου τις ιδιοκτησίες τους στους Τούρκους εισβολείς... ή στα τουρκοκυπριακά τσιράκια τους...
Οταν έχει χυθεί τόσο αίμα...
Οταν έχει καταστραφεί τόσος ελληνικός πλούτος....
Οταν έχουν γίνει τόση βιασμοί και δολοφονίες....
Οταν οι εκκλησιές μας γίνονται σταύλοι και τα αρχαία μας ληστεύονται και καταστρέφονται...
Οταν καθημερινά οι Τούρκοι απειλούν και το υπόλοιπο ελέυθερο ελληνικό κομμάτι της Κύπρου μας...
Οταν θέλουν να πάρουν όλη την ΑΟΖ της Κύπρου...
Οταν, όταν ....
Κάποιοι Ελληνες της Κύπρου τα ξεχνάνε όλα και αποφασίζουν εμμέσως να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος αποδεχόμενοι την εξουσία του και προσφεύγοντας σε μια τουρκική επιτροπή για τις περιουσίες τους;
ΑΙΣΧΟΣ.
Οσα λεφτά και να βγάλετε δεν θα έχουν περισσότερη αξία από τα 30 αργύρια του Ιούδα...
Αυτού του είδους αποκαλυπτικά άρθρα της Ομάδας Εργασίας και Έρευνας η οποία κάνει εξαιρετική δουλειά, να προωθούνται και σε αρμοδίους προς γνώση και συμμόρφωση …
ΑπάντησηΔιαγραφήΛ.Χ. Πρόσφυγας από Αμμόχωστο.
Καλό μήνα με υγεία και κάθε καλό και καλή δύναμη για αντίσταση και αγώνα για απελευθέρωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓ.Σ. ΟΚΟΕ
Κύπριοι επιχειρηματίες μπορεί για την γη αυτή να έχετε τίτλους ιδιοκτησίας, αλλά ουσιαστικά είναι πάτρια χώματα και κανένα δικαίωμα δεν έχετε να τα ξεπουλάτε σε κατακτητές. Αυτό συνιστά προδοσία …. Και η ιστορία θα το καταγράψει …
ΑπάντησηΔιαγραφήΚ.Κ.
ΕΓΩ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΣΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ....... ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ Κ ΟΙ ΔΟΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ''ΦΙΛΟΥΣ'' ΦΑΝΕΡΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΑ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ....ΣΕ ΠΟΛΕΜΑΝΕ ΦΑΝΕΡΑ Κ ΤΟΥΣ ΞΕΡΕΙΣ .
Η ΕΛΛΑΔΑ Κ Η ΚΥΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΧΑΝΟΥΝ, ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ, ΑΙΜΟΡΡΑΓΟΥΝ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ.
ΚΑΙ Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΗ .
Με βαθιά πιστή στο χώμα της πατρίδας, να το υπερασπίζεσται ψυχή τε και σώματι. Γίνεται ένα μαζί του. Βιώστε Κύπριοι Έλληνες αδελφοί την πανάρχαια Ελληνική ιστορία του τόπου σας. Κατακρημνίστε δοσίλογους, Εφιάλτες και Ιούδες. Δεν έχουν θέση στα πάτρια μας χώματα. Είναι απάτριδες. Ο Θεός τους είναι το χρήμα. ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝτίνα
Άλλους τρόπους για να επιλύσουν το Κυπριακό, φαίνεται να εφευρίσκουν οι τυχοδιώκτες- με την ανοχή ή και ενίοτε συνενοχή της πολιτικής ηγεσίας- αφού ένα εκ των κυριότερων προβλημάτων, που είναι το περιουσιακό λύνεται με την πώληση των κατεχομένων περιουσιών σε ξένους ή και Τούρκους. Έτσι, μετά την ούτω καλούμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων, στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα παρουσιάστηκε και νέου είδους ξεπούλημα, που γίνεται μέσω Δούρειου Ίππου του ψευδο Κτηματολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒασίλης Κ. Πρόσφυγας από Αμμόχωστο με ξενοδοχειακή μονάδα στην κατεχόμενη μας πόλη.
Πρόεδρε Κύριε Χριστοδουλίδη καλά να περνάτε με τον Τατάρ και μέσα στο κλίμα της επαναπροσέγγισης και Δ.Δ.Ο., προλάβετε να ζητήσετε ως χάρη από τον «Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Κύπρου», όπως σας φυλάξει κάποιο οίκημα, προς ενοικίαση για το άνοιγμα Προξενείου της Ε/Κ «μειονότητας» της Ελληνικής Κύπρου, στα κατεχόμενα πάτρια μας χώματα… αφού ….ΕΑΛΩ ΚΑΙ Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΟΛΗ Η Β. ΚΥΠΡΟΣ… ΟΛΑ ΞΕΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ. ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ….
ΑπάντησηΔιαγραφήP.X.
Και ο διεθνής νόμος περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων ( Διεθνές Δικαστήριο Χάγης, ΟΗΕ κλπ) είναι «σαφέστατος» (;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΡΘΡΟ 17 Κάθε άτομο, μόνο του ή με άλλους μαζί, έχει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Κανείς δεν μπορεί να στερηθεί αυθαίρετα την ιδιοκτησία του. Κάθε πρόσωπο δικαιούται να είναι κύριος των νομίμως κτηθέντων αγαθών του, να τα χρησιμοποιεί, να τα διαθέτει και να τα κληροδοτεί. Κανείς δεν μπορεί να στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνον για λόγους δημόσιας ωφέλειας, στις περιπτώσεις και υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο νόμο και έναντι δίκαιης και έγκαιρης αποζημίωσης για την απώλειά της. KAI OI NOMOI ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΥΠΟΝΟΜΟΙ.
Μάριος Ξ. Νομικός - Λάρνακα.
Της Νίτσας Παπαϊωάννου-Καλούδη. Αναδημοσίευση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα πάτρια εδάφη!!!
Είμαι στην Κύπρον, έσσω μου!
Τζι' ειν' η χαρά μου μιάλη!
Οσον καλά τζιαι να περνάς
τζιαμαί που χρόνια τριγυρνάς,
σαν την πατρίδαν εν έσιει
σ' ούλλον τον κόσμον άλλην!
Αλώπως εν ο αέρας της!
Μπορεί, πάλαι, η γλώσσα.
Οι ρίζες μας πο' νι βαθκιές,
δικλάς σε ούλλες τις μερκές,
τζι' ούλλοι γνωστοί τζιαι φίλοι σου
που σε συνδέουν τόσα.
Είμαι στην Κύπρον! Εσσω μου!
Μα το " έσσω" το δικό μου
έχουν το οι κατακτητές,
δίχως κκοτσιάνι' , υπογραφές!
Τζι' εκάμαν μας περπατητές
στες γειτονιές του κόσμου.
Θωρώ τον Πενταδάκτυλον!
Με γαίμαν η πληγή του.
Περιμένει τζιείνην τη στιγμήν,
με μιαν αιτίαν τζι΄ αφορμήν
να τους εστείλει έσσω τους!
Λεύτερη ναν' η γη του!
έσσω μου=σπίτι μου
εν εσιει=δεν έχει
αλώπως= φαίνεται-μήπως
κοτσιάνι=τίτλος ιδιοκτησίας
Της Ασπασίας Γεωργίου από την κατεχόμενη Βατυλή της Αγίας Μεσαορίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναμετάδοση από συγγενικό της πρόσωπο πρόσφυγα.
Το μοναδικό της όνειρο, «ο καμός της», ήταν να επιστρέψει στο χωριό της, στο σπίτι της.
Γεννημένη στη Βατυλή Αμμοχώστου, στις 26 του Γεννάρη του 1921, η Ασπασία ήταν μητέρα 8 παιδιών. Είχε ευτυχήσει να δει 23 εγγόνια. Το 1974, μετά τη βίαιη εκδίωξή της από τη Βατυλή, συνέπεια της Τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο, βρήκε καταφύγιο στην Επισκοπή στην επαρχία Λεμεσού, πάντα εν αναμονή της επιστροφής της στη Βατυλή της. Οι ελπίδες της και τα όνειρά της δεν έμελλε, ποτέ, να ευοδωθούν.
Περί τα τέλη του 1992, λίγο μετά από ένα ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του ποδιού της, έχασε τη ζωή της μετά από καρδιακή προσβολή. Έφυγε, στις 8 Ιανουαρίου 1993, σε ηλικία 72 ετών. Η Ασπασία έγραψε ένα μεγάλο αριθμό ποιημάτων για την κατεχόμενη αγαπημένη της Βατυλή και Μεσαορία.
Την όμορφη την Βατυλή να την φωτογραφίσω, να την θωρώ ενθύμιο όσον καιρόν ηζήσω και άμα πεθάνω και ύστερα στα ‘γγονια μου ν’ αφήσω.
O Vatyli, such beauty, a vision in my mind, as long as I breathe I see you as clearly as life itself. Even when I die the vision will live on in the minds of my grandchildren.
Θεέ μου καταξίωσ’ μας να πάμε στα χωρκά μας, να πάμε εις τους τόπους μας στα σπίτια τα δικά μας, να ανοίξουμε τις εκκλησιές να παίξουν οι καμπάνες τζιαι τζιαμαί ν’ αγκαλιαστούν παιδία με τις μανάδες, να κάμουμε τζιαι λειτουρκά μαζί με τους παπάδες, να πάμε να γονατίσουμε μπροστά στην Παναγιά να την παρακαλέσουμε να φέρει ευτυχία να διώξει τούτο το κακό που την Μεσαορία.
Dear God, take us back to our village, our land, our homes. Open up our churches and let the bells toll. Let our children cling to their mothers as the priest reads the blessing. Let us kneel before the virgin and beg her to bring happiness out of the sadness that has come to the Mesaoria.
Ντρέπομαι που κάποιοι πούλησαν τα ξενοδοχεια τους στον τούρκο εισβολεα. Θυμαμαι οτι το Κωστάντια ζητουσαν να το πουλήσει ο μακαριτης ο πατριώτης Γιώργος ο Μαραγκός σε τούρκο επιχειρηματία και δεν δεχοταν μέχρι την ημέρα που πέθανε. Δυστυχώς τώρα μας λένε τρεις τα πούλησαν .Τα πούλησαν εν αγνοία της Κυπριακής Δημοκρατιας? Και ποιός υπέγραψε....και πως μεταβιβάστηκαν ? Αυτοί οι επίορκοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Ποιοί δικηγόροι είναι και ποιά άτομα επίσης συμμετείχαν στην πώληση από την πολεοδομία .Πρέπει να πιέσουμε να ανοίξει η συζήτηση για τις παράνομες πωλησεις αγαπητοί μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ.Ζ. ΕΠΟΚ
Εμπρός λοιπόν Κυπραίοι συμπατριώτες ή ξεπουλάτε στους βαρβάρους ή εγκαθίσταστε εκεί στα κατεχόμενα, υπό «τουρκική διοίκηση», αναρτάτε και την τουρκική σημαία και κάντε και περιτομή (Σουνέττι)
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδού τι λέει ο Τ/Κ «υπουργός» του ταταρικού κράτους μαφία Ερχάν Αρικλί (Καταζητούμενος για τους φόνους των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Και ο αρχηγός της μαφίας Τατάρ μέχρι προ τινός καταζητούμενος ήταν από την ιντερπόλ για κατάχρηση εκατομυρίων λιρών στην Αγγλία. Τώρα έχει διπλωματικό άσυλο ….)
Αν αληθεύει η εξαγορά ξενοδοχειακών μονάδων στα Βαρώσια τότε πρόκειται «για εξαιρετικά νέα» ανέφερε ο «υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών» Ερχάν Αρικλί του παράνομου ΤΚ καθεστώτος, υποχείριου του Ερντογανικού.
Σε ανάρτησή στον προσωπικό του λογαριασμό σε κοινωνικά δίκτυα αναφέρει πως «Τούρκοι επιχειρηματίες που αγοράζουν περιουσία από τους Ε/κ θα πρέπει να ενθαρρύνονται».
Κάνει λόγο για αντιδράσεις που προέρχονται τόσο από ΜΜΕ της «νότιας Κύπρου» - όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία – όσο και από «γνωστές ομάδες» στα κατεχόμενα.
Με τη νέα πολιτική της τουρκικής πλευράς ανακοινώθηκε ότι το Βαρώσι «θα ανοίξει σταδιακά για εγκατάσταση από τους πρώην χρήστες τους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στη βάση αυτής της πολιτικής είναι στην ατζέντα η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος στο εγγύς μέλλον και η μεταφορά του Βαρωσιού υπό την «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας».
Αφού ανοίξει προς εγκατάσταση το Βαρώσι «αν υπάρχουν Ε/κ που θέλουν να πουλήσουν τις περιουσίες τους εκεί, θα είναι εφικτό να αγοραστούν αυτές οι περιουσίες από Τούρκους επιχειρηματίες» συνέχισε, ενώ για όσους Ε/κ δεν θέλουν να πουλήσουν τις περιουσίες τους, θα είναι δυνατό να ζήσουν στο Βαρώσι, που «θα ανοίξει υπό τουρκική διοίκηση» όπως έγραψε.
N.I. – Πρόσφυγας από Κερύνεια.
Στη Βόρεια κατεχόμενη Κύπρο παρατηρείται ένας άνευ προηγουμένου οργασμός και εκμετάλλευση των Ε/Κ περιουσιών. Μια πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι έχει καταστεί παράδεισος για καταπατητές διεφθαρμένους και αδίστακτους ξένους και τούρκους επιχειρηματίες (οι πλείστοι φίλοι του Ερντογανικού και Ταταρικούκαθεστώτος). Το 90% της Ε/Κ ιδιωτικής γης και των ακινήτων στα κατεχόμενα ανήκει σε Ε/Κ πρόσφυγες και μόνο το 10% ανήκει σε Τ/Κ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι αιτήσεις από Τούρκους και ξένους επενδυτές-καταπατητές για αγορά των κατεχόμενων Ελληνοκυπριακών περιουσιών αντί πινακίου φακής, κατά την διάρκεια του έτους 2021-2022 ήταν άνω των 6000. Για το 2023 υπολογίζονται σε +10,000…
Το Ταταρικό καθεστώς με θρασύτητα δηλώνει για την κατεχόμενη Αμμόχωστο και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση, που οι Τούρκοι ανοίξουν την πόλη οι Ε/Κ περιουσίες θα θεωρηθούν εγκαταληφθείσες και θα τις παραχωρήσουν σε Τούρκους επιχειρηματίες (ήδη παραχωρούνται)…. Δεν αναφέρει βέβαια για ποιο λόγο οι περιουσίες αυτές εγκαταλείφθηκαν και λεηλατήθηκαν και ποιος εκτόπισε δια της βίας τους νόμιμους Ε/Κ κατοίκους όχι μόνο της Αμμοχώστου, αλλά και όλης της κατεχόμενης Ελληνικής Β. Κύπρου….
Ισραηλινοί η πλειοψηφία των ξένων αγοραστών ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα. Σημειώνεται ότι σε μερικούς από αυτούς τους Ισραηλινούς έχει παραχωρηθεί η «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους και έχουν ιδρύσει περίπου 200 εταιρείες στα κατεχόμενα. Η μεγάλη πλειοψηφία από τις 2.672 άδειες αγοράς ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα το 2022 δόθηκαν σε Ισραηλινούς και σε τούρκους εκ Τουρκίας, για την αγορά Ε/Κ κατεχόμενης γης, όπως αναφέρει πρωτοσέλιδα η Χαλκίν Σεσί.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, περίπου 2.000 εταιρείες στα κατεχόμενα έχουν ισραηλινούς μετόχους και μέσω αυτών των εταιρειών, Ισραηλινοί αγόρασαν γύρω στις 25.000 στρέμματα γης, κατά μεγάλο μέρος γεωργική γη, κυρίως στην Καρπασία. Λέγεται επίσης ότι έχουν αγοράσει 2.000 στρέμματα και στην Λεύκα και σε άλλες κατεχόμενες περιοχές της κατεχόμενης Κύπρου. Σημειώνεται ότι σε μερικούς από αυτούς τους Ισραηλινούς έχει παραχωρηθεί η «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους και έχουν ιδρύσει περίπου 200 εταιρείες στα κατεχόμενα. «Υπάρχει ένας σημαντικός ισχυρισμός αναφορικά με το ότι οι Εβραίοι απέκτησαν το 42% των εδαφών ολόκληρης της Κύπρου», αναφέρει το δημοσίευμα που κάνει λόγο για ύπαρξη συναγωγής στα κατεχόμενα.
Η Ντιαλόγκ έγραφε ότι το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης κτηματομεσιτών, Χουσεϊν Σαντέγχι δήλωσε ότι αυξάνονται οι πωλήσεις ακινήτων στα κατεχόμενα, όμως αυξάνεται και ο αριθμός των ατόμων που πουλούν περιουσίες παράνομα, κάτι το οποίο προκαλεί σοβαρά προβλήματα.
Κωνσταντίνα.
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΤΥΧΟΝ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤί εἶναι ἡ πατρίδα μας
Τί εἶναι ἡ πατρίδα μας; Μὴν εἶν᾿ οἱ κάμποι;
Μὴν εἶναι τ᾿ ἄσπαρτα ψηλὰ βουνά;
Μὴν εἶναι ὁ ἥλιος της, ποὺ χρυσολάμπει;
Μὴν εἶναι τ᾿ ἄστρα της τὰ φωτεινά;
Μὴν εἶναι κάθε της ρηχὸ ἀκρογιάλι
καὶ κάθε χώρα της μὲ τὰ χωριά;
κάθε νησάκι της ποὺ ἀχνὰ προβάλλει,
κάθε της θάλασσα, κάθε στεριά;
Μὴν εἶναι τάχατε τὰ ἐρειπωμένα
ἀρχαία μνημεῖα της χρυσὴ στολή,
ποὺ ἡ τέχνη ἐφόρεσε καὶ τὸ καθένα
μία δόξα ἀθάνατη ἀντιλαλεῖ;
Ὅλα πατρίδα μας! Κι αὐτὰ κι ἐκεῖνα,
καὶ κάτι πού ῾χουμε μὲς τὴν καρδιὰ
καὶ λάμπει ἀθώρητο σὰν ἥλιου ἀχτίνα
καὶ κράζει μέσα μας: Ἐμπρὸς παιδιά! Ι. Πολέμης
Α.Π.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι αυτοί οι ξενοδόχοι - επιχειρηματίες, που ξεπουλούν κατεχόμενες περιουσίες, όταν σαν πρόσφυγες ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές το 1974, η Κυπριακή Δημοκρατία τους επιδότησε με μεγάλα ποσά προς ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων, οι δε τράπεζες τους δάνεισαν ... δανεικά και αγύριστα! Δηλαδή στις πλάτες του Κυπριακού λαού δημιούργησαν ακόμη μεγαλύτερη περιουσία και σήμερα ζουν και βασιλεύουν και την Κύπρο οικονομικά κυριεύουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αφού ευνοήθηκαν περισσότερο παντός άλλου πρόσφυγα, οι αχάριστοι και άπληστοι τώρα προχωρούν σε επαίσχυντες πράξεις ξεπουλώντας ιερά χώματα... Ψέματα; Ας μας διαψεύσουν και θα επανέλθουμε με στοιχεία. ΑΝΤΕ!
Μαρία - Νομικός
Παράφραση από Π.Β. ποιήτρια - Μικρασιάτισσα και πρόσφυγα από Αμμόχωστο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤου Δροσίνη.
Χῶμα Ελληνικό - Κυπριακό.
Τώρα ποὺ θὰ φύγω σαν πρόσφυγας
καὶ θὰ ζοῦμε μῆνες, χρόνους χωρισμένοι,
ἄφησε νὰ πάρω κάτι κι ἀπὸ σένα,
γαλανὴ Κύπρος πολυαγαπημένη,
ἄφησε μαζί μου φυλαχτὸ νὰ πάρω
γιὰ τὴν κάθε λύπη κάθε τι κακό,
φυλαχτὸ ἀπὸ ἀρρώστια, φυλαχτὸ ἀπὸ Χάρο,
μόνο λίγο χῶμα, χῶμα ἑλληνικό.
Χῶμα δροσισμένο μὲ νυχτιᾶς ἀγέρι,
χῶμα βαφτισμένο μὲ βροχὴ τοῦ Μάη,
χῶμα μυρισμένο ἀπ᾿ τὸ καλοκαίρι,
χῶμα εὐλογημένο, χῶμα ποὺ γεννάει
μόνο μὲ τῆς Πούλιας τὴν οὐράνια χάρη,
μόνο μὲ τοῦ ἥλιου τὰ θερμὰ φιλιά,
τὸ μοσχάτο κλῆμα τὸ ξανθὸ σιτάρι,
τὴ χλωρὴ τὴ δάφνη, τὴν πικρὴν ἐλιά.
Χῶμα τιμημένο, ποὔχουν ἀνασκάψει
γιὰ νὰ θεμελιώσουν την Σαλαμίνα,
χῶμα δοξασμένο, ποὔχουν ροδοβάψει
αἵματα στὸ Μαχαιρά καὶ στὸ Λιοπέτρι,
χῶμα πὄχει θάψει λείψαν᾿ ἁγιασμένα
ἀπ᾿ την Κερύνεια κι ἀπὸ την Αμμόχωστο
χῶμα ποὺ θὰ φέρνει στὸν μικρὸν ἐμένα
θάρρος, περηφάνια, δόξα καὶ χαρά.
Θὲ νὰ σὲ κρεμάσω φυλαχτὸ στὰ στήθια,
κι ὅταν ἡ καρδιά μου φυλαχτὸ σὲ βάλει
ἀπὸ σὲ θὰ παίρνει δύναμη βοήθεια,
μὴν τὴν ξεπλανέψουν ἄλλα, ξένα κάλλη.
Ἡ δική σου ἡ χάρη θὰ μὲ δυναμώνει,
κι ὅπου κι ἂν γυρίσω, κι ὅπου κι ἂν σταθῶ
σὺ θὲ νὰ μοῦ δίνεις μιὰ λαχτάρα μόνη,
πότε στὴν κατεχόμενη Κύπρο μου πίσω θὲ νὰ ῾ρθῶ.
Κι ἂν τὸ ριζικό μου -ἔρημο καὶ μαῦρο-
μοὔγραψε νὰ φύγω καὶ νὰ μὴ γυρίσω,
τὸ στερνὸ συχώριο εἰς ἐσένα θἄβρω,
τὸ στερνὸ φιλί μου θὲ νὰ σοῦ χαρίσω.
Ἔτσι κι ἂν σὲ ξένα χώματα πεθάνω,
καὶ τὸ ξένο μνῆμα θἆναι πιὸ γλυκὸ
σὰ θαφτεῖς μαζί μου στὴν καρδιά μου ἐπάνω,
χῶμα ἀγαπημένο, χῶμα Ελληνικό - Κυπριακό.....
Καλημέρα αδελφοί Έλληνες και Καλό μήνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα χρήσιμα σχόλια, που λάβαμε από τους αναγνώστες της έγκυρης ιστοσελίδας koukfamily και τα άλλα δεκάδες, που συνεχίζουν να έρχονται από προσωπικούς μας αποδέκτες θα τα κάνουμε "πακέτο" και θα κοινοποιηθούν μαζί με το σχετικό άρθρο σε αρμοδίους για να πράξουν κατά συνείδηση, προτού ο Ελληνισμός της πολύπαθης Κύπρου, ψάξει για *Νέα Ιουστινιανή.
Το περιεχόμενο των σχολίων αποδεικνύει ότι οι Έλληνες της Κύπρου ούτε ξέχασαν, ούτε θα ξεχάσουν τα πατρογονικά τους ιερά χώματα. Όπως έγραψε και λάλησε ο Μέγας Σεφέρης
«Η γης δεν έχει κρικέλια για να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν μήτε μπορούν, όσο κι αν είναι διψασμένοι να γλυκάνουν το πέλαγο με νερό μισό δράμι. Και τούτα τα κορμιά πλασμένα από ένα χώμα που δεν ξέρουν, έχουν ψυχές. Μαζεύουν σύνεργα για να τις αλλάξουν, δε θα μπορέσουν· μόνο να τις ξεκάμουν αν ξεγίνουνται οι ψυχές. Δεν αργεί να καρπίσει τ’ αστάχτυ, δε χρειάζεται μακρύ καιρό για να φουσκώσει της πίκρας το προζύμι…» έγραφε στη «Σαλαμίνα της Κύπρος». Γιώργος Σεφέρης το Νοέμβρη του 1953.
Και πρόσθεσε....Τον έχω αγαπήσει αυτόν τον τόπο. Ίσως γιατί βρίσκω εκεί πράγματα παλιά που ζουν ακόμη, ενώ έχουν χαθεί στην άλλη Ελλάδα... ίσως γιατί αισθάνομαι πως αυτός ο λαός έχει ανάγκη από όλη μας την αγάπη και όλη τη συμπαράστασή μας. Ένας πιστός λαός, πεισματάρικα και ήπια σταθερός. Για σκέψου πόσοι και πόσοι πέρασαν από πάνω τους: Σταυροφόροι, Βενετσιάνοι, Τούρκοι, Εγγλέζοι - 900 χρόνια. Είναι αφάνταστο πόσο πιστοί στον εαυτό τους έμειναν και πόσο ασήμαντα ξέβαψαν οι διάφοροι αφεντάδες πάνω τους.»
*Νέα Ιουστινιανή. Επί Ιουστινιανού Β΄ 691 μ.Χ. δόθηκε εντολή όπως οι Κύπριοι μετοικίσουν και εγκατασταθούν στην Ν. Ιουστινιανή στον Ελλήσποντο. Ισχυρίστηκε τότε ο Ιουστινιανός ότι ήταν για να προστατευθούν από επιδρομές βαρβάρων, λόγω λιμού κλπ, αλλά η ιστορία καταγράφει και άλλες εκδοχές δόλιου σκοπού...
«Τούτω τω έτει» [το 6183 από κτίσεως κόσμου ] την προς Αβιμέλεχ ειρήνην Ιουστινιανός εξ ανοίας έλυσεν και γαρ την Κυπρίων νήσον αλόγως μετοικίσαι εσπούδασε και το σταλέν χάραγμα παρά Αβιμέλεχ νεοφανές όν και μηδέποτε γεγονός ου προσεδέξατο πλήθος δε Κυπρίων περώντων κατεποντίσθη, και από αρρώστιας ώλοντο και οι λοιποί εστράφησαν εις Κύπρον».
Όλοι οι εκτοπισμένοι Έλληνες Κύπριοι τότε μετά το τέλος της βασιλείας Ιουστινιανού και μετά από περιπέτειες επέστρεψαν στα πατρογονικά τους εδάφη και ξανάκτισαν την Νέα Κύπρο.
Τρέχουσιν εις τα πλοία με βίαν γυναίκες, άνδρες, παιδία, γέροντες εκ πάσης ηλικίας, και τάξεως, στριμώνονται, στενοχωρούνται εις αυτά, και από την βίαν άλλοι μεν ενταφιάζονται εις το πέλαγος, άλλοι δε εκ στενοχώριας αρρωστούσι και πολλοί αποθνήσκουσι και άλλοι της ζωής το γλυκύ προκρίνοντες της βαρβάρων τυραννίας, επιστρέφουσιν ημίθνητοι εις την γλυκεία Πατρίδα Ελληνική Κύπρο ....(Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μέχρι σήμερα φέρει τον τίτλο ... Πάσης Κύπρου και Νέας Ιουστινιανής.)
Και σήμερα η ιστορία θα επαναληφθεί και ο ζυγός των βαρβάρων και οι βλέψεις επίδοξων ολετήρων θα "ξεβάψουν" και θα εξαφανιστούν !!!
Ευχαριστούμε θερμά όλους και όλες για την συγκινητική συμπαράσταση στην Κύπρο μας.
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ του ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΑ.
Τόσον το άρθρο, το οποίο διάβασα 2 φορές επειδή δεν πίστευα αυτά που διάβαζα, όσον και τα αξιόλογα σχόλια, συγκίνηση και θυμό προκαλούν. Όμως το τελευταίο σχόλιο της Ομάδας Εργασίας, είναι από τα ωραιότερα, που έχω διαβάσει μέχρι σήμερα για την αδελφή μας Κύπρο. ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΚΥΠΡΙΟΙ ΟΜΑΙΜΟΙ ΚΑΙ ΟΜΟΔΟΞΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα πρώτα όπλα για τον απελευθερωτικό αγώνα ΕΟΚΑ 55-59 και 63-64, τιμής ένεκεν τα παραχώρησαν δωρεάν οι γονείς και οι παππούδες μας. Αν χρειαστεί θα στείλουμε και τα υπόλοιπα.....
Ο πατριώτης κ. Αντωνάς, όπως και ο τομεάρχης ΕΟΚΑ κ. Ρένος Κυριακίδης, εξ όσων πολύ καλά γνωρίζω είχαν ιδιαίτερη σχέση με την οικογένεια μας.
Από την Κρήτη, που σας συμπαραστέκεται με αγάπη πάντα,
Ε.Μπ., του γένους ηρώων καπεταναίων Μπαντουβάδων, που θεωρούσαν και την Ελληνική Κύπρο πατρίδα τους.