Σελίδες

27 Μαΐου 2023

ΠΛΟΥΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
 
Είναι διαχρονικό και διεθνές το πρόβλημα του πλούτου και της φτώχειας .Τώρα το πρόβλημα οξύνθηκε και η ψαλίδα ανοίγει με ταχύτητα υπέρ του πλούτου. Απέτυχαν όλα τα πειράματα και οι προσπάθειες των κρατών να φέρουν την ισότητα και όπου το δοκίμασαν στο τέλος κατέληξαν σε μεγαλύτερη ανισότητα. Παράδειγμα η παταγώδης αποτυχία στη Σοβιετική Ένωση, όπου οι άνθρωποι του Κόμματος έγιναν στο τέλος οι Ολιγάρχες. Ωστόσο, δεν μπορεί να μείνει ξέφρενη η σημερινή τάση ραγδαίας αύξησης του πλούτου στη Δύση. Κάτι σοβαρό κυοφορείται.
 
Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19. Το 2021 οι δισεκατομμυριούχοι είδαν την πιο απότομη αύξηση του μεριδίου του πλούτου τους που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση World Inequality Report του The World Inequality Lab. Το κορυφαίο 0,01% των πλουσιότερων ατόμων – οι 520.000 άνθρωποι που διαθέτουν τουλάχιστον $ 19 εκατομ. δολάρια και άνω – κατέχουν πλέον το 11% του παγκόσμιου πλούτου και αύξησαν κατά μια ποσοστιαία μονάδα το 2021 σε σχέση με το 2020, σύμφωνα με την έκθεση. Εντωμεταξύ, το μερίδιο του παγκόσμιου πλούτου που κατέχουν οι δισεκατομμυριούχοι έχει αυξηθεί από 1% το 1995 σε 3% το 2021.
 
Η Ανασφάλεια των Πλουσίων 
 
Ο πλούσιος δεν πιστεύει ότι έχει εν ασφαλεία αυτά που έχει αποκτήσει και έχει την άκρατη επιθυμία να αποκτήσει και άλλα. Εξ άλλου ο πλούτος είναι μέσον δύναμης και εξουσίας και προβαίνει σε καταχρήσεις και άνομο πλουτισμό. Όριο δυστυχώς δεν υπάρχει, Ακόμη πιο τρομακτικό είναι η αυθάδεια και οι αγέρωχοι τρόποι των πλουσίων και ισχυρών, γεγονός που γεννά στους φτωχούς την ασυγκράτητη επιθυμία αφενός να αποκτήσουν, αλλά και την κρυφή ηδονή να απογυμνώσουν από τα πλούτη και τις τιμές εκείνων που βλέπουν ότι μεταχειρίζονται αυτά τα αγαθά με υπεροψία και προκλητικότητα. (Τα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προσωπικά κατά του κ. Μητσοτάκη αυτό είχαν σαν αιτία). Τα ίδια συναισθήματα δημιουργούν στα φτωχά κράτη σε βάρος των πλουσίων, αλλά και η αλαζονική συμπεριφορά των πλούσιων κρατών προς τα φτωχά (Όλοι σχεδόν οι φτωχοί εχθρεύονται τις ΗΠΑ, και στην Ε.Ε τη Γερμανία, αλλά και η Γερμανία (Σόιμπλε-Μέρκελ) μας έχει ψήσει το ψάρι στα χείλη με το Μνημόνιο κ.α)
 
Η Ολιγαρχία του Πλούτου
 
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί δίχως συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και στις κοινωνίες . Να σημειωθεί ότι η τάση του άκρατου πλουτισμού είναι συνεχής και δεν πρόκειται να σταματήσει. Παράλληλα, αυξάνεται ο φόβος των φτωχών για τον περιορισμό της Δημοκρατίας από την σχεδιαζόμενη ΝΤΠ, των ατομικών και εργασιακών δικαιωμάτων και την πτώση του βιοτικού τους επιπέδου συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία.. Οπως είχε πει ο Ρωμαίος Τίτιος Λίβυος: «Τα μεγάλα δεινά της πολιτικής προέρχονται από τη δίψα των πλουσίων για περισσότερο πλούτο και δύναμη» O δε Alexis de Tocqueville γράφει: «Οι φτωχοί έχουν κι’ αυτοί την υπερτροφία του πάθους της Ισότητας..» (Αν ερχόταν το ΚΚΕ στην εξουσία τότε θα είχε κηρύξει «Δικτατορία του Προλεταριάτου», την οποία ΔΕΝ έχει αποκηρύξει, απλώς την έχει επί του παρόντος αναστείλει) . . 
 
Επομένως, όσο επικίνδυνη είναι η Ολιγαρχία των Κροίσων εξ ίσου επικίνδυνη είναι η επιδίωξη των δημαγωγών να εκμεταλλευτούν αυτή τη φοβία για να παρασύρουν τις ανύποπτες λαϊκές μάζες στους δρόμους, σε απεργίες, σε οχλοκρατία και σε ατυχείς επαναστάσεις ,οι οποίες καταλήγουν σε δικτατορίες και τραγωδίες. Ευτυχώς ,ο λαός μας μετά από τα οδυνηρά παθήματα του παρελθόντος έχει ωριμάσει και αυτό το έδειξε στις πρόσφατες εκλογές. Η ατιμωρησία φέρνει παντού την ταραχή και το χάος. Όσο δε ανέχονται την παρανομία να ξαπλώνεται τόσο ο νόμος ατονεί και ο πολίτης καταδειναστεύεται , κάτι που συμβαίνει στην εποχή μας (αναρχικοί, γύφτοι, συμμορίες, οπαδική βία, Λοάτκι κ.α)
 
Διακεκριμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται ενώπιον επερχομένης βαθιάς οικονομικής κρίσεως η οποία θα συνταράξει τον Κόσμο. Το πλουσιότερο κράτος στον κόσμο- οι ΗΠΑ- είναι καταχρεωμένο. χρωστούν $ 32 τρισεκατομμύρια δολάρια –κατ’ άλλους άνω των $ 50 τρις, και οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να υπογράψουν για περεταίρω αύξηση του χέρους.. 
 
Η Ελλάδα:
 
Το Παγκόσμιο Χρέος ανήλθε στο αστρονομικό ύψος των 340 τρις.
Το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος είναι σήμερα 400,28 δισεκατομμύρια ευρώ . Τούτο αυξήθηκε κατά 12 δις.ευρώ το 1922 σε σχέση με το 1921.
Κατά την Eurostat: Στο 171,3% το χρέος της Ελλάδας το 2022 – Υποχώρησε στο 91,6% της Ευρωζώνης.
 
Η Moody’s: Το χρέος το 2025 θα είναι κάτω από το 150% του ΑΕΠ
 
Το Φορολογικό Σύστημα στην Αρχαία Ελλάδα υπήρξε ο πλέον αξιοθαύμαστος μηχανισμός της οικονομίας. Η φορολογία βάρυνε εκείνους που μπορούσαν πράγματι να τη σηκώσουν και βασιζόταν στην επιθυμία του ανθρώπου να κάνει το χρέος του στην κοινωνία. Η λογική των αρχαίων ήταν πως ο πλούσιος όφειλε να επωμιστεί το βάρος των δημόσιων εξόδων, δεδομένης της άνισης κατανομής του πλούτου που απολάμβανε. Οι συνεισφορές δεν ήταν επιβεβλημένες με νόμους, ούτε και δέσμευε τον πλούσιο να δώσει. Το μόνο που τον ανάγκαζε ήταν η συνείδησή του ως πολίτη και η παράδοση που είχε κληρονομήσει.
 
Οι Μέτοικοι και Ξένοι φορολογούνταν 
 
Οι μέτοικοι όφειλαν να πληρώνουν για το δικαίωμα να ζουν στην Αθήνα, εφόσον δεν είχαν γεννηθεί εκεί. Ο φόρος ήταν ετήσιος, ονομαζόταν «μετοίκιον» με διαβαθμίσεις. Δύο δραχμές για τους πρώτους, μία για τις γυναίκες και μισή για κάθε παιδί. Η συνεισφορά των ξένων όμως είχε και άλλες επιβαρύνσεις. Όσοι ήθελαν να εργάζονται, πλήρωναν και το «ξενικό», ένα ποσό που τους εξασφάλιζε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Τώρα γίνεται το παράλογο. Στους λαθρομετανάστες καταβάλουμε παχυλά επιδόματα και άλλες παροχές . Για το φορολογικό σύστημα στην Αρχαία Ελλάδα θα ασχοληθούμε σε ιδιαίτερο άρθρο.
 
(26/5/23)
Αμφικτύων
 
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.