Σελίδες

3 Μαΐου 2023

Πανεπιστήμιο «μπλοκάρει» μία ακαδημαϊκό από μελέτη της σχετικά με τα διεμφυλικά άτομα, λόγω «επικίνδυνων» δεδομένων κι επειδή ανακάλυψε ότι οι συνάδερφοί της απειλούνται!!!

Ένα πανεπιστήμιο «κατέσχεσε» τα ευρήματα μιας ακαδημαϊκού που μελετά συστηματικά τον πόλεμο των φύλων στη Βρετανία, λόγω των «επικίνδυνων» ερευνητικών της δεδομένων, αποκαλύπτει η The Telegraph. 
 
Η Δρ Laura Favaro ξεκίνησε την πρώτη χρηματοδοτούμενη από τους φορολογούμενους πολίτες μελέτη σχετικά με το εάν οι κοινωνικοί επιστήμονες στα πανεπιστήμια αισθάνονται ότι λογοκρίνονται για τις απόψεις τους για θέματα σχετικά με τα διεμφυλικά άτομα τον Μάρτιο του 2020 στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, City.
 
Ωστόσο αυτό έχει καταλήξει σε μια χαώδη κατάσταση, με τη συγγραφέα της μελέτης να φέρεται να διώχτηκε από το πανεπιστήμιο, να της έχουν αφαιρεθεί τα ευρήματα που συνέλεξε και να της έχει απαγορευτεί η δημοσίευσή τους εν μέσω ισχυρισμών για τρανσφοβία. 
 
Η Δρ Favaro ασκεί τώρα αγωγή στο εργατικό δικαστήριο κατά του City για παρενόχληση, θυματοποίηση και καταγγελία εις βάρος της και ισχυρίζεται ότι δέχθηκε διακρίσεις για την προστατευόμενη φιλοσοφική της πίστη στην πραγματικότητα του βιολογικού φύλου. 
 
Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια κλήθηκε να μετακομίσει από την Ισπανία στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του City για τη διεξαγωγή της μελέτης, για την οποία έλαβε 18.000 £ από την Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EHRC), που είναι ο επιτηρητής των ισοτήτων, και 10.000 £ από τη Βρετανική Ακαδημία. Έχει ετοιμάσει μια συνοπτική έκθεση σχετικά με τα ευρήματά της για το EHRC που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί. 
 
Εκατοντάδες έγγραφα 
 
Η μελέτη της περιελάμβανε 50 ατομικές συνεντεύξεις ακαδημαϊκών, με σπουδές σχετικές με το φύλο και που αναγνωρίζονται ως φεμινιστές, μια αντιπροσωπευτική έρευνα των κοινωνικών επιστημόνων με 650 απαντήσεις και εκατοντάδες έγγραφα και tweets. 
 
Οι ακαδημαϊκοί της ανέφεραν ότι είχαν δεχτεί απειλές βίας στη δημόσια συζήτηση για το φύλο, εχθρότητα από συναδέλφους, και άλλοι είπαν ότι αισθάνονταν πως η καριέρα τους «δεν μπορεί να επιβιώσει από τέτοιου είδους αντιδράσεις» και ότι πρέπει να κάνουν «μυστικές συνομιλίες» για να αποφύγουν αντίποινα, γιατί «όλοι είμαστε πολύ φοβισμένοι». 
 
Η τελική της δουλειά δεν έχει δημοσιευθεί, καθώς «εκτροχιάστηκε» λόγω καταγγελιών για ένα άρθρο για το περιοδικό Times Higher Education, στο οποίο προειδοποιούσε ότι «έχει επικρατήσει μια κουλτούρα διακρίσεων, φίμωσης και φόβου». 
 
Μετά από αυτό, λέει, της είπαν οι προϊστάμενοί της ότι η μελέτη είχε «γίνει ένα θεσμικά ευαίσθητο θέμα» και ότι «το City θεωρεί τα δεδομένα μου επικίνδυνα» και «φοβάται να τα δημοσιοποιήσει». 
 
Ένας εκ των συμμετεχόντων στην έρευνα που «δεν του άρεσαν τα ευρήματα» και ακαδημαϊκοί ευνοϊκά διακείμενοι προς τα ζητήματα των διεμφυλικών ήταν μεταξύ εκείνων που διαμαρτυρήθηκαν. Ένας από αυτούς, η Δρ Sahra Taylor, λέκτορας του City, ισχυρίστηκε ότι ήταν ένα «κομμάτι επίθεσης στους διεμφυλικούς [και] στην ύπαρξή μας» που «προκάλεσε σαφώς κακό σε πολλούς από τους ερωτηθέντες». 
 
«Κλείδωσαν τον λογαριασμό email» 
 
Το City διαπίστωσε ύστερα από έρευνα πως δεν υπήρχαν «αποδείξεις» ότι η μελέτη παραβίαζε κάποιο κριτήριο δεοντολογίας. 
 
Ωστόσο, το City φέρεται να κλείδωσε τον λογαριασμό email που χρησιμοποιούσε η Δρ Favaro για να επικοινωνήσει με τους ερωτηθέντες και της ζητήθηκε να παραδώσει όλα τα δεδομένα της συνέντευξης και της έρευνας και να διαγράψει τυχόν αντίγραφά τους, πριν την απόλυσή της στις 31 Μαρτίου, παρά τον ισχυρισμό της ότι έχει σύμβαση αορίστου χρόνου. Ο Δρ Favaro ισχυρίζεται επίσης ότι το City απέρριψε την πρότασή της να μιλήσει για τα ευρήματά της. 
 
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να δημοσιεύσει την έρευνά της ή να την καταθέσει στο Αρχείο Δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η ίδια ήλπιζε, και νιώθει ότι η καριέρα της έχει καταστραφεί. 
 
Η Δρ Favaro είπε στην The Telegraph: «Αυτοί που έχουν την ευθύνη να με υποστηρίξουν, είτε έχουν εμποδίσει την πρόοδο της έρευνας είτε αρνήθηκαν την αναμενόμενη υποστήριξη μέσω ενεργειών καθώς και μέσω παράλειψης ενεργειών. Αυτό περιλαμβάνει την αγνόηση, τον εξοστρακισμό, τον εκφοβισμό, την παρενόχληση – που κατέληξε στην απόλυση και κατάσχεση των δεδομένων μου.
 
«Μοιάζει με έναν ατελείωτο εφιάλτη, δυστοπικό, τόσο άδικο. Το μόνο που προσπαθώ να κάνω είναι η δουλειά μου ως κοινωνιολόγος. Υπήρχε μια κοινωνική διαμάχη, οπότε έθεσα ερωτήσεις, συνέλεξα δεδομένα, ανέφερα τα ευρήματα, πρόσφερα μια ανάλυση. Αυτή είναι η δουλειά μου. 
 
«Σε αντίθεση με όλες μου τις προσδοκίες, φεύγω με κακές προοπτικές απασχόλησης, επειδή δεν μπόρεσα να δημοσιεύσω τα ευρήματα ή ακόμη και να έχω πρόσβαση στις συνεντεύξεις. Η εμπειρία μου στο City με έχει αφήσει εξουθενωμένη, τραυματισμένη και με τσακισμένη αυτοεκτίμηση. 
 
«Θέλω πίσω τα ερευνητικά μου δεδομένα. Θέλω να κάνω την ανώνυμη έρευνα προσβάσιμη σε άλλους ερευνητές καταθέτοντάς τη στο Αρχείο Δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τη δέσμευσή μου προς τον χρηματοδότη και τους συμμετέχοντες, και θέλω να δημοσιεύσω τα ευρήματα. Το οφείλω στον εαυτό μου, στην οικογένειά μου, στους συμμετέχοντες και στην κοινωνία». 
 
«Σημαντικό και ανησυχητικό» 
 
Ο δικηγόρος της, Peter Daly, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας του Λονδίνου Doyle Clayton, δήλωσε: «Η μεταχείριση της Δρ Favaro εγείρει σημαντικά και ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία των ακαδημαϊκών να διεξάγουν καταλλήλως έρευνα. 
 
«Είμαστε στη διαδικασία προετοιμασίας της αγωγής στο εργατικό δικαστήριο για λογαριασμό της, η οποία αναμένουμε ότι θα πετύχει εάν καταλήξει σε δικαστική διαδικασία». 
 
Ο εκπρόσωπος του Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, City, δήλωσε ότι «δεν είναι σε θέση να σχολιάσει θέματα απασχόλησης που σχετίζονται με μεμονωμένα μέλη του προσωπικού», αλλά «διαψεύδουμε τους ισχυρισμούς εναντίον μας και απορρίπτουμε το πλαίσιο στο οποίο παρουσιάζονται» και «αναλαμβάνουμε με μεγάλη σοβαρότητα τις υποχρεώσεις μας με σεβασμό στην ηθική και την ακεραιότητα». 
 
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Στο City, έχουμε νομική υποχρέωση να προστατεύσουμε την ελευθερία της έκφρασης, την οποία λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Στηρίζουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία αναζήτησης στην εκπαίδευση και στην έρευνά μας και δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί ελεύθερη και απροκατάληπτη συζήτηση. 
 
«… Ως υπεύθυνο για όλα τα προσωπικά δεδομένα που υποβάλλονται σε επεξεργασία κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε έρευνας, είναι επίσης πολύ σημαντικό για τo City η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων να διεξάγεται σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων. Το City διαθέτει ένα ισχυρό πλαίσιο υποστήριξης αυτής της συμμόρφωσης». 
 
Ένας εκπρόσωπος του EHRC είπε: «Συμφωνήσαμε να δημοσιεύσουμε τη συνοπτική έκθεση που μας παρείχε η Δρ Favaro μόλις θα δημοσιευόταν η τελική της έκθεση, καθώς αυτό θα μας επέτρεπε να κάνουμε τη σύνδεση, κατά περίπτωση, με τα γενικότερα ευρήματά της. Λόγω νομικών διαδικασιών, δεν θα ήταν σκόπιμο να σχολιάσουμε περαιτέρω.” 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.