Σελίδες

10 Μαΐου 2023

Λειτουργικοί συμβολισμοί

"Οι τα χερουβείμ...", ξεκινά ο ψάλτης και ως κάθε άλλη φορά παίρνω φορά και βυθίζομαι ανακουφισμένος στο στασίδι. Σαν κεραυνός φεύγει ο γέροντας από το στασίδι του, με αρπάζει από το μπράτσο, με σηκώνει ως πούπουλο, με τρυπά με το βλέμμα του και με φωνή ήρεμη ως τα βάθη του ωκεανού, ήτοι μυστήρια ως προς το περιεχόμενο, μου λέει: "θα τα πούμε μετά".
 
Το "μετα" με βρήκε με το αντίδωρο στο χέρι., "δε θα εστιάσω στο πόσο αστείο είναι κάποιος να κουράζεται με μια ώρα ορθοστασία κατά το Μυστήριο των Μυστηρίων, παρά μόνο θα σου τονίσω ότι το Χερουβικό αγκαλιάζει μια πύρινη ευχή, αυτός ο ύμνος αισθητοποιεί τη διάνοιξη των ουρανών και την κάθοδο μυριάδων Αγγέλων που με τρόμο πλησιάζουν Αυτόν στον οποίο εμείς μετέχουμε απλώς ανοίγοντας τα στόματα μας" και έκλεισε την παρατήρηση "κάποτε θα καταλάβεις".
 
Έγινα μοναχός, διάκονος, ιερέας και περίμενα να καταλάβω βλέποντας κι εγώ έστω μια φτερούγα, αισθανόμενος ένα ανέμισμα αγγελικό. Έπρεπε μάλλον να περιμένω κι άλλο, να κάνω χιλιόμετρα, να λειτουργήσω σε καλύβες και πλινθόκτιστες Εκκλησίες, να δω παιδιά να τρέχουν με εξαπτέρυγα και λαμπάδες μόλις ακούσουν το Χερουβικό, να νιώσω το στρίμωγμα της μικρής και συνάμα μεγάλης αγκαλιάς τους για να ομολογήσω ότι οι άγγελοι είναι παρόντες σε κάθε Λειτουργία και κάθε στιγμή, δίχως φτερά, αναπαυμένοι στα καθάρια γέλια των παιδιών.
 
Ιεραποστολή στην Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.