Σελίδες

20 Απριλίου 2023

Οι θρησκευόμενοι Μουσουλμάνοι υπερέχουν αριθμητικά των Καθολικών στη Γαλλία

Το 5,8% του γαλλικού πληθυσμού είναι θρησκευόμενοι Μουσουλμάνοι· το 4,35% είναι θρησκευόμενοι Καθολικοί. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η Μουσουλμανική κοινότητα θρησκεύει περισσότερο από την Καθολική. 
 
Την περίοδο αυτού του Πάσχα, ενώ οι Μουσουλμάνοι βρίσκονται στη μέση του Ραμαζανιού, η εθνική στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας INSEE δημοσίευσε μια έκθεση για την κατάσταση των θρησκευτικών πρακτικών στη Γαλλία. Για πρώτη φορά, οι Μουσουλμάνοι φαίνεται να είναι περισσότεροι από τους Καθολικούς.
 
Το INSEE υπολογίζει το 5,8% του γαλλικού πληθυσμού ως ασκούμενους Μουσουλμάνους, σε σύγκριση με μόνο το 4,35% των Καθολικών – ο όρος «ασκούμενος» που χρησιμοποιείται εδώ αναφέρεται στην άσκηση της εβδομαδιαίας προσευχής. Αυτή η διαφορά εξηγείται από την έντονη θρησκευτικότητα της Μουσουλμανικής κοινότητας. Αν και λιγότερο πολυάριθμη, εντούτοις θρησκεύει περισσότερο από την Καθολική κοινότητα. 
 
Αν και η Καθολική θρησκεία παραμένει η μεγαλύτερη δηλωμένη θρησκεία —29% των Γάλλων— το ποσοστό αυτό συνεχώς μειώνεται. Η Μουσουλμανική θρησκεία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, βρίσκεται σε άνοδο εδώ και μια δεκαετία και πλέον αποτελεί το 10% του συνολικού πληθυσμού. 
 
Ο δυναμισμός της Μουσουλμανικής θρησκείας μπορεί να παρατηρηθεί και μέσα από την ένταση της μετάδοσης της πίστης εντός των οικογενειών. Το 91% των ανθρώπων που ανατράφηκαν από Μουσουλμάνους γονείς θεωρούν τους εαυτούς τους Μουσουλμάνους, ενώ το 67% των ανθρώπων που ανατράφηκαν από Καθολικούς γονείς λένε ότι είναι Καθολικοί. 
 
Γενικότερα, το INSEE σημειώνει ότι οι πληθυσμοί μεταναστών που φτάνουν στη Γαλλία —ανεξαρτήτως της περιοχής καταγωγής τους— είναι πολύ πιο πιθανό να δηλώσουν τη θρησκευτική πίστη τους από ό,τι οι κάτοικοι που ζουν στη μητροπολιτική Γαλλία για αρκετές γενιές – σαν ο αρχικός γαλλικός πληθυσμός να είχε προ πολλού απομακρυνθεί από κάθε θρησκευτική πρακτική. Αυτό το φαινόμενο συμβαδίζει με μια γενικότερη τάση: μια θρησκευτική δυσαρέσκεια που αφορά ολόκληρο τον γαλλικό πληθυσμό. Ήδη το 2019-2020, το INSEE ανέφερε ότι το 51% του πληθυσμού ηλικίας 18 έως 59 ετών στη μητροπολιτική Γαλλία δήλωσε ότι δεν έχει κάποια θρησκεία. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται ανάμεσα στους νεότερους. 
 
Η αναφορά σχολιάστηκε ελάχιστα στη δημόσια σκηνή. Ο Éric Zemmour είναι μια από τις λίγες πολιτικές προσωπικότητες που έχουν επισημάνει το πολιτισμικό σημείο καμπής που αποκαλύπτεται από αυτή την έρευνα. 
 
Η Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία δεν έχει σχολιάσει αυτή τη στατιστική επισκόπηση, η οποία σαφώς δεν είναι υπέρ της. Το βράδυ του Πάσχα, 5.643 ενήλικες θα βαφτιστούν στην Καθολική πίστη για το έτος 2023, 1.000 περισσότεροι από πέρυσι, μια αύξηση 28%. Αυτή είναι μια αναμφισβήτητα θετική τάση, αλλά ανεπαρκής για να αντιστρέψει την τάση που σημειώνει το INSEE, η οποία θέτει το ερώτημα του εσωτερικού δυναμισμού του γαλλικού Καθολικισμού και της ικανότητας διάδοσής του. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.