Σελίδες

22 Απριλίου 2023

Απέκλεισαν τα ελληνικά ιστορικά κώμιξ από έκθεση έργων κόμικ... (Επεσε νεοταξική ανθελληνική λογοκρισία)

Μια άκρως σημαντική καταγγελία είδε το “φως” της δημοσιότητας μέσω του Στέφανου Δαμιανίδη και του FOCUS FM 103.6, αποδεικνύοντας το μέγεθος της λογοκρισίας σε θέματα εθνικής περηφάνιας και σεβασμού προς την πατρίδα. 
 
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Παπάς, δημιουργός κόμικ, είδε προσωπικά του έργα να “αποκλείονται” από την προβολή στην έκθεση Comicdom con που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (έκθεση έργων κόμικ), εξαιτίας του περιεχόμενου που έχουν. Περισσότερες λεπτομέρειες για το συμβάν ακολουθούν παρακάτω.
 
«Είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικ στην Ελλάδα. Υπάρχουν χώροι για καλλιτέχνες που τους στηρίζουν εκδοτικοί οίκοι, αναλαμβάνοντας τα έξοδα διακίνησης των εντύπων τους, υπάρχουν και χώροι για καλλιτέχνες που εκδίδουν και έχουν πιο οικιακές δημιουργίες χωρίς κάποια στήριξη από κάποιο φορέα», ανέφερε αρχικά για το εν λόγω φεστιβάλ. 
 
«Φέτος είχαν ανοίξει αιτήσεις πριν από δυόμισι μήνες, την έκανα όπως προβλέπει η πλατφόρμα. Έστειλα δύο σελίδες, μία περίληψη του έργου που θα παρουσίαζα συν οπτικές βιογραφικές αναφορές και την ημέρα των Τεμπών, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, αυτή η λίστα (σ.σ με τους συμμετέχοντες) αναρτήθηκε και εγώ ήμουν μέσα. Δηλαδή ήμουν στα άτομα που θα είχαν τη δυνατότητα να εκθέσουν στο ετήσιο φεστιβάλ 12-14 Μαΐου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι στην Αθήνα. Δηλαδή πέρασα από επιτροπή και ενέκριναν τα έργα μου», πρόσθεσε. 
 
Κι όμως η συνέχεια επιφύλασσε εκπλήξεις για τον κ. Παππά, που τόνισε: 
 
«Τετάρτη πρωί, 19 Απριλίου, δημοσιοποιήθηκε η δικιά μου καρτέλα με το βιογραφικό μου, το πρόσωπό μου, ένα έργο που είχα στείλει για να εκτεθεί και πληροφορίες για το πότε χρειάζεται να βρίσκομαι στην έκθεση. Τετάρτη απόγευμα παρατηρώ ότι έχει διαγραφεί η καρτέλα μου(…) Μπήκα από το κινητό, από τον υπολογιστή, από το Facebook, στην ιστοσελίδα τους, στην λίστα με τα ονόματα και από παντού έλειπε η καρτέλα μου. Και στέλνω ένα μήνυμα στη διοργάνωση, ρωτώντας τους αν υπάρχει λόγος για την διαγραφή της καρτέλας μου» 
 
«Γύρω στις 20:30 το ίδιο απόγευμα λαμβάνω την εξής ενημέρωση μέσω email, την οποία και θέλω να σας διαβάσω: “Υπέπεσε στην αντίληψή μας ότι έργα σας είναι φορείς ιδεών που δε συνάδουν με τις αρχές της διοργάνωσης και ξεφεύγουν από το πλαίσιο οργάνωσης ιστορικής αναφοράς γεγονότων, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί το δείγμα του έργου που λάβαμε, προκειμένου να κριθεί η συμμετοχή σας. Ως εκ τούτου, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να ανακαλέσουμε τη συμμετοχή σας”», επισήμανε. 
 
Τέλος, ο κ. Παππάς είπε: 
«Ανήκω στον καλλιτεχνικό χώρο. Θεωρούσα πάντα ότι είναι βασικές αρχές των καλλιτεχνών να προάγουν την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, κάτι το οποίο δε βλέπω να γίνεται». 
 
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί:
 
το είδαμε ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.